READING MODE  
Informasi Komputer & Teknologi Terkini

Facebook Kini Laman Sosial Terpopular di Malaysia

Diterbitkan pada June 8, 2009 oleh

Setelah sekian lama Friendster menjadi laman sosial popular di Malaysia, kini takhta tersebut diambil-alih oleh Facebook. Laman sosial Facebook kini menjadi laman ke-empat popular di Malaysia, meninggalkan Friendster yang berada ditangga ke-tujuh, MySpace ditangga ke-sebelas dan Tagged ditangga ke-dua belas.

Selain di Malaysia, Facebook juga kelihatan mendominasi negara-negara barat, dan kini mula mendominasi beberapa negara di Asia. Tetapi ianya masih lagi baru, dan kebanyakkan negara asia mengguna pakai laman sosial yang dibangunkan oleh pembangun tempatan mereka sendiri Cyworld di Korea Selaan, Mixi di Jepun, Wretch di Taiwan, QQ di China dan Zing di Vietnam. Pengguna dari Filipina pula masih berpegang kepada Friendster, manakala pengguna dari India lebih meminati Orkut. Data-data ini yang dikumpulkan oleh Vincos adalah disusun berdasarkan data daripada Alexa dan Google Trends.

Laman Sosial
Taburan Laman Sosial Mengikut Negara[via]

Malaysia sendiri mempunyai beberapa laman sosial yang dibangunkan oleh pembangun tempatan, seperti Ikon.my dan juga Connection, namun ianya kurang mendapat perhatian dan sambutan daripada para pengguna tempatan, yang mana lebih gemar menggunakan Facebook, Friendster dan laman-laman yang seumpama dengannya.

Kredit : TechCrunch

Terdapat 153 komen
Komen Popular
  1. Setakat komen ini ditulis, sy lum
    tegerak ati tuk mendaftar FB, mgkn
    kurang gemar dgn laman sosial kot.

  2. tu lerpasal….kita dan orang kita selalu suka guna buatan orang lain dari buatan negara sendiri :)

Keseluruhan Komen
  1. semakin diminati. frenster semakin menurun. myspace lak penuh dgn org design page yg menyakitkan mata

  2. aku hampir terlupa yang ikon.my wujud.
    Facebook memang popular, dikalangan saudara-mara, selalu update kat situ aje kalau ada apa-apa.

  3. Tak baik korang kutuk myspace..
    walaupun aku dah tak online myspace tapi yang bestnya boleh tgk anime kat myspace…
    layan woo

  4. FB lebih mudah dan mesra pengguna dan ciri2 inilah yang membolehkan ia disukai pengguna di Malaysia. Tambahan pula, ada banyak fungsi dan application yang menarik =D

  5. tu lerpasal….kita dan orang kita selalu suka guna buatan orang lain dari buatan negara sendiri :)

  6. Haha.. facebook memang best.. awal2 register dulu, saya tak layan sangat sebab nampak simple dan kosong.. tahun ni baru start jenguk2 balik fb.. sekali terus addict.. myspace ngan friendster jarang sangat saya sentuh skang nih.. kawan2 pun dah makin ramai pindah fb.. huhu..

  7. Setakat komen ini ditulis, sy lum
    tegerak ati tuk mendaftar FB, mgkn
    kurang gemar dgn laman sosial kot.

  8. nak cri member2 lama KDC 2001-2004 kt maktab sandakan………

  9. SALAM….ntah….aku x reti face book nih…nak kata buta it pun x..myspace ke ,friendster ke, tagged ke…mmg malas nak amik tahu…
    td aku terlalu kat kedai runcit…aku lalu kat area majalah..pas2 aku terperasan satu paper nih…Al-Islam x silap aku…muka depan dia ada gak tertulis pasal menda nih (facebook)…asal usul face book..dan pencipta dan empunya face book nih…aku ada terdengar gak rakan2 aku cite pasal f.b ni..so aku baca lah paper tersebut..sbb tajuk dia pun da menarik perhatian aku..serba sedikit yg aku ingat pasal artikel 2…f.b ni dia empunya seorg yg baik..baik sgt…sbb dia seorg penyumbang besar kepada tentera zionis atau pun nama femes dia israel…keuntungan yang d perolehi dari f.b ni di salirkan untuk pembiayaan askar israel yg tengah memperjuangkan menjatuhkan Islam kat gaza..aku nak cite lebih2 pun x reti…sbb artikelnya panjang lebar..2 muka surat x silap aku…(campur muka depan la)dia punya keuntungan berapa % tah untuk askar2 israel 2..dlm artikel 2 ada tulis mcm mn keuntungan dia dpt..dan empunya f.b nih seorg JEWISH…mmg pandai dlm bab2 IT ni…tahla…manusia zaman skang nih…mcm2 cara nak jatuhkan Islam..so aku nak ckp lebih dan panjang lebar x reti..korg carilah sdr paper 2…korang semua da besar…pikir2 la sndr..salam

    • Microsoft pun kalo tak salah aku, ada pegang bape % share kat FB tue. Enjin carian kat FB tue pun, pakai Bing kan? Huhu. So, yang pakai Windows tue, paham2 jer ar yerk. =)

    • Betul tu… ada juga terdengar artikel ni. You all boleh baca buku tajuk ni ” offline dengan syaitan” terbitan PTS publication., oun ada artikel pasal facebook ni.

    • zaman skrg ni perlu amik tau gak pasai IT coz maklumat semua di ujung jari.

  10. Sebenar Tok Wan Microsoft memang ada pegangan
    dalam Facebook.kalau tidak bagaimana boleh jadi
    bilion dolar sekarang ini.dengar kata tahun ni syarikat
    dari rusia pun nak melabur dalam Facebook.

  11. Kalu kita tak nak guna facebook, kena adalah antara kita cipta laman sosial cap malaysia, macam kat korea. bukan sahaja orang dia reka yang tempatan, tapi rakyat dia pun sangat bangga guna cyworld rekaan tempatan. Rakyat Malaysia susah sikit kot kalu nak guna rekaan tempatan.

  12. aku tgh serabut niee..br nak daftar FB..Nk cari kenalan yg sudi nak kenal

    • FB ni baik juga untuk bertukar-tukar fikiran..dan mencari kenalan baru

  13. FB ni memang power, cuma jangan terperangkap dengan janji2 palsu buat duit melalui FB sudah! ~http://tinyurl.com/IMdenganFacebook

  14. setakat artikal i di tulis ni , i ingin bangat nak cari teman . 0134765322

  15. mulanye tak tau gak…anak2 punye pasal le… tau-tau ade dlm ni…ye le kita lahir zaman pelita ayam, depa lahir zaman petik di topi tongah menyalo

  16. mula tu langsung tak tau apo menatang ni…. anak2 punyo pasai tau2 ado dlm ni… depo ni lahir zaman siber kita lahir zaman pelito ayam…tapi apo pun kito keno kejar dan ikut perkembangan ni kalau tak memang kito tertinggal jauh ke belakang….dah tu keno tinggai tak mau nak kejar pulok payoh lah…

  17. aku ni pekak gak dlm sol fb ni tp aku keje kat TM entah laa leh tolong aku x nak wat cam ne nak cr ngan korang hah

  18. sy bru je nk berjinak2 ngan fb,best!!!giler r fb coz dpt berhubung ngn kwn2,cikgu,sdare mara yg lose contec..banyak info dpt dari fb..tq fb!!!!

  19. ada yg baik,ada yg buruk fb ni.tp yg md2 untglah dpt kwn2.yg dah berkeluarga ni cm blh hbskan ms je join fb ni.tgk glgt bdk2 je dlm fb.selain dpt berkgsi pndgn dan isu sms skrg,dpt jg cri kwn2 lame yg tersgkut kat fb.sy bru sblan lbh join fb.tu pun sbb adik watkan.kalau tak hrm jgk nk knl ape ke bende fb ni.

  20. pekabo sume,sy org br xtau nak bg komen ape..tapi kita juga perlu b,hati2 jgn mudah t,tipu k.

  21. baru nak jinak-jinak dgn fb, org kata budak baru belajar kalau boleh tlg tunjukkan

  22. hiiii….smua org ada kwn kn..!!!!lagix2 kwn istimewa tok isi ruang kosong dlm hdp kte.

  23. iya…aku juga suka pakai facebook karena banyak teman-temanku disana….

  24. sapa2 ada kenal bdk2 sekolah keb bukit tok beng k,tengganu thn 1985-1990 leh contat ajid…….

  25. mcmana nk cr no kod untuk pengesahan akaun facebook..x dk dlm emel pun

  26. mana dah gambar kau sa si tua mau berkawan dngan kau,mahu

  27. salam..
    to u all
    gunakan kemudaha yg ada utk ke arah kebaikan..
    nk kenalan blh tp klu ada yg dh berpunya, ada anak isteri,suami..
    sedar2kan diri jgn terlanjur curang…

  28. saya mahu tambah kenalan. sila balas emel saya

  29. saya pun x de teman so ade tak sape yg ingin berkenalan dgn saye,bosan la bila tengok fb masih kosong

  30. Assalamualaikum wmw smua, gunakanlah fb ini dgn kebijaksanaan anda dgn perkara dan bualan yang berfaedah yang dapat menaikkan imej kita sebagai insan muslim sejati ……. InsyaAllah

  31. fb ni utk kemudahan utk cari teman tapi kekadang leceh lah plak……

  32. hai…saye nak carik kenalan …tak rasa bosan sorang2

  33. boleh tak ajar saya macam mana nak chating kat facebook…..

  34. tlong la ajar sye chating kt facebook…sya x brape reti la..

    • just tengok kat bahagian penjuru bawah kanan dan disitu ada pautan chat. klik pada pautan tersebut, dan ianya akan memperlihatkan rakan-rakan anda yang dalam talian, dan anda boleh mula berbicara dengan mereka dengan mudah. :)

  35. amanz…sye masih tak paham…..bleh terang dr mula…baru nak belaja ni…sorri ye

  36. Salam sejahtera semua…Laman sosial popular yang digemari & disukai oleh rakyat malaysia adalah facebook…Mengikuti senarai laman-laman poular lain seperti maybank2u,mudah.my & lain-lain lagi…Facebook menyediakan aplikasi-aplikasi yang memudahkan pengikutnya untuk bersosial…

  37. Facebook Best Of the Best dari yang lain. tapi jangan ngko org salah gunakan.

  38. ..hye,leh knl tk ?
    are_yank msh bru lam nie g..
    so klaw leh nk fwen lam nie taw..

  39. byk pelajar sek. upload gambar personal dlm fb,gambar yg memalukan mereka & keluarga..salah guna teknologi.

Komen

Nama
Web