READING MODE  
Informasi Komputer & Teknologi Terkini

Intern.MY – Temui Tempat Latihan Industri Anda

Diterbitkan pada November 23, 2010 oleh

Jikalau sebelum ini kita lihat pelancaran laman Hired.MY yang memudahkan semua orang mencari tempat kerja, selain menawarkan servis mereka, kini pembangun disebalik laman RotiKaya memperkenalkan laman Intern.MY yang mana memudahkan para pelajar mencari tempat praktikal di seluruh Malaysia mengikut bidang mereka.


Antaramuka Laman Intern.MY

Seperti sedia maklum, pencarian tempat untuk praktikal boleh dikatakan sedikit sukar. Selain daripada itu, pada masa yang sama, setiap universiti mempunyai pangkalan data mereka yang tersendiri untuk memudahkan para pelajar mereka untuk menemui tempat praktikal masing-masing. Namun begitu, ianya jarang dikemaskini oleh pihak universiti. Tetapi, dengan adanya laman Intern.MY yang memperlihatkan sekali tarikh tamat untuk tawaran beserta dengan peta lokasi yang dijana oleh Google Maps, ianya amat memudahkan para pelajar dalam pencarian lokasi praktikal mereka.

Intern.MY menggunakan platform WordPress untuk beroperasi, dan para pelajar boleh menghantarkan resume mereka dengan mudah melalui laman tersebut tanpa sebarang pendaftaran, dan sebaliknya, sekiranya anda mencari para pelatih industri untuk syarikat anda, anda boleh mendaftarkan diri dan mula memperlihatkan tawaran latihan industri pada harga cuma RM25 sahaja, dan temui pelatih industri yang amat bersesuaian dengan anda.

Terdapat 72 komen
Komen Popular
  1. sy pelajr ilp kuantn,nk cri pat praktikl area pahg dlm bidg IT Sistem…

  2. sy mencari tempat praktikal dlm bidang pengajian antarabangsa

    Name : Micheille Binti Rusento

    College : International University College Twintech of Technology

    Degree : BACHELOR OF INTERNATIONAL BUSINESS

    Duration Start : 10 JULY 2012

    Email : micheille_rusento@yahoo.com

    URGENT !

Keseluruhan Komen
  1. gile… laju betoi update… huhuhuu.
    baru je kejap tadi aku bace kat twitter…
    hang ni pakai gerabak keretapi mane ni?
    curiga betoi.. hehe

  2. @kreuger amanz ni macam wartawan gossip versi tech :) mmg pantas

    @amanz terima kasih atas coverage ini walaupun Intern.MY belum 100% sempurna. kami akan provide promo code untuk pembaca amanz.my jika sampai masa. heh

  3. 1. Maybe boleh colored-kan featured (pay more of course) intern jobs
    2. Integrate BuddyPress to make people stick at that site

  4. Ni yang buat aku selalu kunjungi amanz ni sebab amanz selalu beri info terkini, terbaik, terpantas dan amanz nilah yang terhensem tekniknya menawan pengunjungnya datang dan datang lagi

  5. ermm nak tau tempat prktikal untuk elektrikal..urgent

  6. its fun to see students searching for internship ended up here ;) care to share you ‘internship’ keyword statistics Aman?

    dear zarul & sha, you can check us out, http://intern.my

  7. mencari tempat praktikal secepat mungkin

  8. mencari firma arkitek yang mengambil palajar pratikal di area shah alam or subang jaya. mula latihan 11.7.11

  9. Saya pelajar dip mekanikal automotif dr IKM Jasin,Melak ingin mencari tempat praktikal bg Jan-May 2012..Sesiape yg memerlukan khidmat saya send email faezz8158@yahoo.com atau cintact sy 017-2189020..
    TQ

  10. Saya pelajar dip mekanikal automotif dr IKM Jasin,Melaka ingin mencari tempat praktikal bg Jan-May 2012..Sesiape yg memerlukan khidmat saya ( di kawasan sg buloh,kota Damansara,Shah Alam or KL) send email faezz8158@yahoo.com

  11. sy pelajr ilp kuantn,nk cri pat praktikl area pahg dlm bidg IT Sistem…

  12. salam…saya pelajar dip pemasaran ingin mencari tempat li area seremban…
    kalau ade,inform sy secepat mungkin sebelum 31 oktober 2011…email ayu_pinkroses07@yahoo.com

  13. Saya student business managment (dipoma) memerlukan tempat praktikal area bandar baru sungai buloh, selangor. Jika ada kekosongan sila emailkan di Amar_leeny@yahoo.com. Dengan segera. Tq

  14. salam..sy hanis dari kos diploma kesetiausahaan eksekutif..nk cari tmpt prktikal area Teluk Intan,Perak..sy nk praktikal dari ujung bln 12 hnnga bln 3 2012..hrp dpt tmpt prktikal bhgian pengurusan atau pengurusan pejabat atau yg bersesuaian.. TQ…

  15. sy sedang mencari tmpat untuk mmbuat latihan industri automotif yang menyediakan tmpat tinggal.

  16. saya sedang mencari praktikal di area Pulau Pinang, dalam bidang Multimedia…

  17. saya sedang mencari praktikal di area Pulau Pinang @ kedah, dalam bidang Multimedia… praktikal akan bermula pada 7/11/11… Jika ada kekosongan harap dapat beritahu awal… TQ

  18. salam,mencari tempat praktikal,dalam bidang iT(progrmming) area ipoh..
    dengan secepat mungkin..:)

  19. saya nak cari tempat pratikal untuk photografer …URGENT ..kalau ape2 emel kat saye…

  20. mencari tempat praktikal disekitar melaka utk student degree in marketing..help me pls urgent tq

  21. assalamualaikum..saya perlukan tmpat praktikal..di sekitar kuala lumpur..tarikh start 19.12.2011 – 6.4.2012..tlg la ye..urgent nie!!!!!!..da anta 5-6 company msh lg x dpt…
    dlm bidang human resouces..

  22. mencari tempat praktikal
    tarikh : 19.12 – 4.6.2012
    cources : human resouces
    tempat yg dcari : sekitar kl
    URGENT

  23. salam.sy amalina student uitm melaka.ingin mencari tempat untuk latihan industri yang akan berjalan pada bulan februari sehingga bulan jun.ingin mencari temoat di melaka.mana2 syarikat yang ingin mengambil pelajar praktikal diharap dapat memeberi kerjasama.saya pelajar jurusan kewangan dan berharap sangat akan mendapat respon yang baik.segala maklumat bolehlah emel kepada saya….amalina_atan@yahoo.com…terima kasih

  24. salam..sy nk cari tmpat praktikal..course marketing..klu blh nk cri area seremban,bangi, putrajaya or kl..blh x bg list syrkt yg amik student pktl..ni email sy pinky_hjazz@yahoo.com..tq so much

  25. as salam,,sy nk cri tempat prctical bg diploma mekanikal pemesinan am la..urgent sgt,,nk stat 09/jan/2012 nih…boleh tolg x?klo bleh area shah alam,pj or seri kembangan..tq,,

  26. salam , saya anis azila , pelajar degree sains komputer di usm, nak cari tempat utk praktikal..kalau leh area perak , kedah or penang. start pratikal 6 bulan dri 1.2.12 – 31.7.12..
    leh contact kt emel : ket_anis90@yahoo.com. Terima kasih.

  27. Saya mencari student Degree Accounting yg ingin menjalani latihan practikal. Tempat di Kemaman, Terengganu. Keutamaan kepada orang Kemaman… pasal senang, tempat tinggal dah ada. Elaun akan diberikan, InyaAllah. Hanya satu kekosongan.

  28. Salam..saya student poli dungun ingin mencari tempat praktikal di sekitar kuala terengganu..
    pelajar diploma civil engineering..
    stat prktikal pada bulan 7 nie .. InsyaAllah..

  29. Salam, saya Nadia pelajar DIPLOMA SAINS KESETIAUSAHAAN di Politeknik Sultan Idris Shah, Sabak Bernam. Saya mencari tempat praktikal di sekitar Kuala Lumpur. Tarikh mula praktikal ialah 9 Julai 2012. e-mail saya aznadiaanwar@gmail.com. Terima kasih.

  30. saya sedang mencari praktikal di area kuala lumpur/selangor dalam bidang kewangan atau pengurusan perniagaan. praktikal pd bulan 7 tahun ini… TQ,

  31. saya farah wahida pelajar dari POLIMAS kedah. ingin mencari tempat praktikal.
    pelajar DIPLOMA BUILDING SERVICES ENGINEERING.
    start praktikal 9 julai 2012

  32. saya zana dari politeknik ingin mencari kawasan untuk membuat latihan industri..saya diploma sains kesetiausahaan..saya ingin mencari kawasan latihan industri di sekitar kawasan johor kota tinggi yang sesuai dengan kos sye…dengan kadar segera..email sye miszmiera92@yaoo.com
    tq…

  33. mncari tmpat pratikal welding di kwsan kemaman terengganu…

  34. saya sedang mencari tempat praktikal di kawasan pulau pinang..dr jun hingga september 2012.

  35. Salam, saya Fadila pelajar DIPLOMA PENGAJIAN BAHASA INGGERIS. Saya mencari tempat praktikal di sekitar Melaka yang meggunakan bahasa inggeris. Tarikh mula praktikal ialah 26 Mac 2012. e-mail saya dila_zainol91@yahoo.com. Terima kasih.

  36. salam, saya mencari tempat praktikal di sekitar alor setar atau pulau pinang yang berkaitan dalam bidang multimedia. Mula start praktikal petengahan bulan 6- bulan 12, 2012. :)

  37. Salam,saya student ADTEC Melaka sdg mncri tmpt praktikal dlm bdg automotif.area shah alam or area selatan.Mula pd bln april-sept.sila bls or email.:)

  38. assalamualaikum..saya perlukan tmpat praktikal..di sekitar s.alam..tarikh start 9.4.201 selama 6bulan..tlg la ye..urgent nie!!!!!!..da anta 5-6 company msh lg x dpt…
    dlm bidang dip it networking..ada sebarang maklumat email sy e_tika90@yahoo.com

  39. salam…saya memerlukan tempat untuk praktikal dalam teknologi komputer dan rangkain….dan memerlukannya segera …di area johor bharu, kluang,dan selangor ….harap ada peluang untuk bekerja terus..

  40. (sy mencari tempat praktikal dlm bidang sains komputer area ALOR STAR)

    Name : NUR IZZATI

    University : UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA, SHAH ALAM

    Degree : BACHELOR OF COMPUTER SCIENCE

    Duration Start : 1 AUGUST 2012

    Email :zatyarshad.10@gmail.com

    Majoring :PROGRAMMING (C++, JAVA)

  41. mencari tempat pratikal di kluang dalam bidang it

  42. saya pelajar degree marketing,sdg mencari tempat praktikal di sekitar perak dan yg berdekatan dengan perak,bermula bulan 7 ini..

    name : norhidayatul dina binti nizaruddin
    university : university teknologi mara, merbok ,kedah
    degree : bachelor in marketing
    duration start : 23rd july 2012 (20 weeks)
    email : norhidayatuldina@yahoo.com

  43. saya pelajar degree accounting,sdg mencari tempat praktikal di sekitar pahang(terutama di area kuantan dan yg berdekatan dengan kuantan ),bermula bulan 9 ini..

    name : nor azianti binti aziz
    university : university teknologi mara, dungun terengganu
    degree : bachelor in accountg
    duration start : september 2012
    email : noraziantiaziz@gmail.com

  44. saya student University Malaysia Pahang..
    mencari tempat praktikal area terengganu.

    Name: Siti Zubidah Jamrus
    Degree: Bachelor Chemical Engineering
    Duration: 18 June- 9 Septmber 2012
    email: sizu_2190@yahoo.com

  45. sy mncari tmpt li,khusus sy manufacturing engineering,sy ambik kos bachelor of manufacturing engineering,sesiapa yg brminat mngambil sy sila email ky sy,trima kasih..

  46. saya pelajar universiti putra malaysia. Mengambil bidang pengurusan perniagaan. memerlukan tempat praktikal selama 2 bulan iaitu bermula 25 jun hingga 25 ogos 2012. tempat praktikal diperlukan segera. sila hubungi saya di no 019-3758853

  47. saya pelajar institut latihan perindustrian perai..
    ingin mencari tempat latihan industri untuk course teknologi komputer sistem..
    email : fallen_winter99@yahoo.com
    no tel : 0174487828

  48. saya pelajar universiti malaysia sabah….ingin mencari tempat praktikal area

    terengganu…course kejuruteraan mekanikal…praktikal training : 25 jun 2012-2 sept 2012

    n0 tel: 0198031967

  49. saya pelajar institut latihan perindustrian ledang,johor.
    ingin mencari tempat latihan industri untuk course diploma teknologi maklumat rangkaian area shah alam. ….
    praktikal training : 2 julai 2012 – 28 dis 2012

  50. Saya nak cari tempat praktikal on field of study business management..ade x???

  51. saya bidang sains fizik dari uitm jengka pahang sedang mencari tempat untuk praktikal sekitar kuala terengganu. tarikh praktikal july-sept 2012.

  52. Saya sedang mencari tmpat praktikal area alor star/pendang/langgar/Penang dlm bidang IT/computer sains.

    Degree:Netcentric Computing
    From:Universiti Teknologi Mara,Shah Alam.
    Duration:10/9/12-14/12/12
    Email:mawarnha@gmail.com

  53. saya sedang mencari tempat praktikal di sekitar kedah dalam bidang network..

    pelajar network security KISMEC kedah.
    tempoh 4/6/2012 hngga 31/8/2012.
    email alyaa.azizan90@gmail.com

  54. sy mencari tempat praktikal dlm bidang manufacturing engineering area kuala lumpur , selangor dan negeri sembilan

    Name : AZREHAN ZAKARIA

    University : UNIVERSITI ISLAM ANTARABANGSA, GOMBAK

    Degree : BACHELOR OF MANUFACTURING ENGINEERING

    Duration Start : 11 JUNE 2012

    Email : misznaherzaa@yahoo.com

    URGENT !

  55. sya memerlukan tempat praktikal di sekitar alor setar. saya pelajar bachelor (hons) in IT dari UiTM Perlis..saya mula praktikal bulan 3 2013..:)

  56. Saya student Politeknik Shah Alam (PSA)
    mencari tempat praktikal area selangor atau KL

    Name: Nur Aidayu Shaharudin
    Course: Diploma Pengajian Perniagaan
    Duration:9 July- 31 Dicember 2012
    email: nuraidayou@yahoo.com

  57. sy nk cari tempat li utk bln julai hgga nov dlm bidang komputer rangkaian..klu boleh disediakan tmpt tggl dan elaun

  58. saya sedang mencari tempat praktikal dalam bidang IT sistem. tempat praktikal sekitar kawasan ipoh. tarikh praktikal bermula pada 23 julai-23 november 2012. boleh hubungi saya melalui e-mail: fizz_izz@ymail.com

  59. saya mencari tempat praktikal dalam pengurusan di syarikat perkapalan di area selangor,
    mempunyai elaun dari 400 ke atas.
    saya akan bermula praktikal pada awal bulan 3 tahun 2013.
    DILPOMA IN MARITIME MANAGEMENT
    GPA dan CGPA 3.6above pada semester3.
    thanks ^^

  60. saya mencari tempat practicle di sekitar kl nii dalam bidang IT . .
    saya akan mula practicle 7 hari bulan nii . .
    DIP : Multemedia Creative .

  61. saya mencari tempat practicle di sekitar kl nii dalam bidang IT . .
    saya akan mula practicle 7 hari bulan nii . .
    DIP : Multemedia Creative .
    EMAIL : syed_dmk@yahoo.com

  62. sy mencari tempat praktikal dlm bidang electronic engineering area seberang perai & kulim
    Name : NASHIHA BT MD NOOR

    Institute : KOLEJ KEMAHIRAN TINGGI MARA PETALING JAYA

    Level : HIGHER NATIONAL DIPLOMA IN ELECTRONIC ENGINEERING

    Duration Start : 02 JULY 2012

    Email : nashnasuha89@yahoo.com

    pls mail ASAP.TQ.

  63. sy mencari tempat praktikal dlm bidang pengajian antarabangsa

    Name : Micheille Binti Rusento

    College : International University College Twintech of Technology

    Degree : BACHELOR OF INTERNATIONAL BUSINESS

    Duration Start : 10 JULY 2012

    Email : micheille_rusento@yahoo.com

    URGENT !