READING MODE  
Informasi Komputer & Teknologi Terkini

Unity Pada Oneiric Ocelot Bakal Diberikan Nafas Baru

Diterbitkan pada August 17, 2011 oleh

Mark Shuttleworth kini telah pun mengumumkan yang mana mereka bakal membawakan pelbagai perubahan menarik pada antaramuka Unity melalui Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot kelak. Buat masa ini, ianya lebih ditumpukan kepada untuk memudahkan penggunaan, selain dioptimasikan untuk beroperasi lebih pantas lagi.

Sebelum ini, antaramuka Unity telah diperkenalkan melalui Ubuntu 11.04 pada awal tahun ini, sekaligus membawakan desktop Ubuntu ke suatu era baru. Kini, melalui Ubuntu 11.10 yang bakal dilancarkan pada 13 Oktober kelak, pembangun mereka mensasarkan untuk memperkenalkan serba sebanyak perubahan, termasuk dari segi antaramukanya.

Sokongan carian pada Unity juga akan ditambah baik, dan akan memperkenalkan pelbagai kemudahan untuk pengguna melakukan carian yang lebih spesifik.

Ianya turut diperkatakan mungkin merupakan sebahagian daripada perubahan yang bakal diperkenalkan pada Unity, dan sekaligus memperlihatkan apakah yang bakal dibawakan oleh Ubuntu 12.04 kelak.

Sebelum ini, mereka turut sama memperlihatkan perubahan pada skrin log masuk, serta mengumumkan yang mana Thunderbird bakal digunakan sebagai klien emel utama pada Ubuntu 11.10 kelak.

Terdapat 10 komen
  1. versi daily dah dicuba… cram. compiz cepat crash, unity launcher cepat crash.. tapi lightdm dia lawa

  2. Sekarang masih peringkat alpha kan..better tunggu yang official kelua baru stabil sikit. Aku kurang suka evolution mail so pertukaran mail client ke Thunderbird tu better..

    Linux sekarang dah makin senang nak diguna :-)

  3. mmg la senang nak dguna kan..
    tp x smua modem leh ngam..
    aku newbie x reti sgt nak gune terminal

  4. unity versi baru ni lagi user-firendly berbanding unity kat ubuntu 11.04. Nak pakai pun pening kepala sebab ikon menu tu hampir similar sangat time aku pakai yang versi 11.04, tapi yang ni lebih baik.

Komen

Nama
Web