READING MODE  
Informasi Komputer & Teknologi Terkini

Samsung Galaxy Y Ditawarkan Pada Harga RM499 Di Malaysia

Diterbitkan pada October 27, 2011 oleh

Lanjutan daripada pengenalan Samsung Galaxy W di Malaysia, kini kelihatan yang mana Samsung Galaxy Y juga turut sama telah mula ditawarkan dipasaran Malaysia, dimana melalui laman Superbuy.my, peranti terbaru daripada Samsung yang disasarkan kepada pengguna remaja, dan pengguna awal peranti pintar.


Tawaran harga pengenalan oleh pihak SuperBuy.my

Untuk pasaran Malaysia, Samsung Galaxy Y ditawarkan pada harga RM499, membolehkan sesiapa yang berminat untuk menguji peranti Android, ataupun baru ingin berkenalan dengan dunia Android mampu memiliki peranti ini.

Samsung Galaxy Y membawakan cip pemprosesan 832MHz, Android 2.3.5, sokongan GPS, skrin sentuh seluas 3.0-inci, kamera 2-megapixel dan pelbagai sokongan asas untuk telefon pintar.

Terdapat 161 komen
Komen Popular
  1. nak camera cantek, sambar dslr jela..perlu ke high quality picture from smart phone,
    nak buat printing ke? paling kuat pun setakat upload gambar dalam fb, blog ;p

Keseluruhan Komen
  1. Ahahah, giler murah.. CPU pun dah 832MHz, skrin 3″ plak tu.. Rege ni memang berbaloi sangat tu dengan spec ni..

      • ni lagi sorang buat kelakar.. RM475 je laa, jadi ‘Rege ni memang berbaloi sangat tu dengan spec ni’.. spec tinggi dia tang mana tu?? sape lagi bole bagi spec camne pada rege RM500?? ini phone bukan nak tapau sesape pun.. phone ni kalau lag pun banyak guna lagi laaa..

    • Samsung galaxy ace pun okey…Kalau kita tengok spec CPU je kelebihan Samsung galaxy y dari ACE.Kalau untuk perempuan phone ni memang sesuai sesangat..Harga pun murah..Kalau nak beli pegi Samsung kat Nilai..Saya boleh bagi Discount..haha

      • camne nak dpt discount bro?…hehhe

        samsung kat nilai tu kat area mane? nilai3 ke??

        • Samsung Galaxy Y belum sampai kedai aq..Tadi aq gi Kilang tengok banyak lagi yang belum siap…So stock x de lagi.Kalau ade pon rase nye x boleh bagi discount.Sebab ni phone baru.Susah sikit nak turun harga..Harga pun dah murah..hehehehe

          • best ek samsung galaxy y ni ? nak beli lah ..tepun lama rosak cr yg murah2 je ..

  2. Handphone ni Best..But Battery,skrin and model die x best sangat.Phone ni x pakai Gorilla Glass.X boleh auto rotate.X de Wifi-Hotspot.Camera low 2mp .X de AUTOFOCUS.Battery die 1200MAH.Kire kirenye best jugak la phone ni ye.832MHZ processer

  3. @nvidiagefoce

    wat do u expect for rm475?skrin 5.4?camera 12mp?amoled hd?battery 1800 mh?tethering?
    lu ni klaka la bro

  4. ap set ke ni ..
    semalam g servay kat lowyat harga 550 ….. klu 500 blh consider lgi la … huhu

  5. Hahaha!! murah tu mmg murah.. tp kna tgok keperluan.. jangan bazir duit pasal nak bli smartphone baru :P

    • 1+.

      tengok pada keperluan. spek kamera juga dah jauh ketinggalan kalau dibanding dengan pasaran peranti sekarang. 2.0mp hanya gah sekitar tahun 2005. aku nampak kelebihan model ini cuma cpu je yang laju dan antara yang termurah di pasaran. bagi aku, gaaxy mini lebih baik berbanding model ini. galaxy mini kalah pada cpu je. tapi tak salah kalau duit banyak, semua model boleh je sambar :p

      • nak camera cantek, sambar dslr jela..perlu ke high quality picture from smart phone,
        nak buat printing ke? paling kuat pun setakat upload gambar dalam fb, blog ;p

  6. @nvidiagefoce, yupp.u so funny.

    ok la bagi sesiapa yang sangat teringinkan hp touch screen yang menjadi trend sekarang ni tp ada masalah dari segi RM. rm499 ni, korang kais pagi kais petang kais malam, insyaalah boleh dapat. Mahu seribu daya. Tapi apa kata cari lebih sikit, terus angkat htc wildfire s. harga lebih kurang jg ~ tambah sikit je lagi…

    • +1

      tapi kalau yang baru nak berjinak dengan android mesti takut nak rembat htc sebab tak popular macam samsung huhu..ada sesetengah orang cakap lah.

    • harga kurang lebih dengan X10 mini pro.. lagi baik x10 mini pro.. cpu lebih 200mhz tak byk beza pun kut bab performance.. x10 mini pro ada keyboard qwerty. 1000x lagi baik dari touchscreen dekat phone 3.0 inch.. XD

  7. aku ni pakai phone tahun 2006 je,
    xde wifi dan touch screen.
    Tapi still ok je jatuh ke lantai dah banyak kali.
    bley gak 3g internet.
    kamera 3mp.
    kalau jual skang dapatlah rm200+

    tgk phone android memang power, tapi x tahan, kalau jatuh ke lantai skrin retak.

    nak tukar pun cam malas je.

  8. hp galaxy 5 aku bukan setakat jatuh berkali2….
    dah pernah tenggelam dlm air pun.. tapi still ok.. hantar claim warranty takdak masalah langsung… diorg terus repair tanpa byk soal.

  9. hp galaxy 5 aku bukan setakat jatuh berkali2….
    dah pernah tenggelam dlm air pun.. tapi still ok.. hantar claim warranty takdak masalah langsung… diorg terus repair tanpa byk soal.

    • aku nie xberapa pandai sgt bab2 smartphones nie aku just nak taw lbeyh trperinci mngenai samsung galaxy y nie..bleh tlong aku x?antara y & mini….

    • sya nk tanya harga samsung galaxy w skrg nie berapa and signal GPS dia cepat dapat x???

  10. waahh.. murah btol.. bleh beli ni.. tepon motorola aku pn dh teruk sgt.. bleh la ganti baru.. i <3 samsung

    • Tunggu Samsung galaxy S3..

      Super AMOLED Plus capacitive touchscreen, 16M colors

      - Gorilla Glass display
      - TouchWiz UI
      - Multi-touch input method
      - Accelerometer sensor for UI auto-rotate
      - Touch-sensitive controls
      - Proximity sensor for auto turn-off
      - Gyroscope sensor

      Camera:12MP 4000×3000 pixels, autofocus, LED flash

      CPU:1.8 GHz dual-core processor, Samsung Exynos 4212 chipset

  11. Tggu nexus trun hrge la lgi bgus, Android Ice Cream Sandwich!

    @Syukri Lajin
    x10 mini pro sensor lmbab la,
    lbih bek tggu xperia mini trun hrge,
    1Ghz processor wit 5.0 MP,Android Gingerbread, gerenti puas!

  12. Samsung Galaxy S3 pulak nanti

    Ni specs phone tu..Tapi x confom la

    DISPLAY:TypE:Super AMOLED Plus capacitive touchscreen, 16M colors
    Size 720 x 1280 pixels, 4.6 inches (~319 ppi pixel density)
    – Gorilla Glass display
    - TouchWiz UI
    - Multi-touch input method
    - Accelerometer sensor for UI auto-rotate
    - Touch-sensitive controls
    - Proximity sensor for auto turn-off
    - Gyroscope sensor

    SOUND Alert types Vibration; MP3, WAV ringtones
    Loudspeaker Yes
    3.5mm jack Yes

    MEMORY Phonebook Practically unlimited entries and fields, Photocall
    Call records Practically unlimited
    Internal 16GB/32GB storage, 2 GB RAM
    Card slot microSD, up to 32GB,

    DATA: GPRS Yes
    EDGE Yes

    3G HSDPA, HSUPA

    WLAN Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot

    Bluetooth Yes, v3.0+HS

    Infrared port No

    USB Yes, v2.0 microUSB (MHL), USB On-the-go

    CAMERA Primary 12 MP, 4000×3000 pixels, autofocus, LED flash
    Features Geo-tagging, touch focus, face and smile detection, image stabilization
    Video Yes, 1080p@30fps
    Secondary Yes, 2 MP

    FEATURES OS Android OS …………..
    CPU 1.8 GHz dual-core processor, Samsung Exynos 4212 chipset
    Messaging SMS(threaded view), MMS, Email, Push Mail, IM, RSS
    Browser HTML
    Radio Stereo FM radio with RDS
    Games Yes
    Colors Black
    GPS Yes, with A-GPS support
    Java Yes, via Java MIDP emulator
    - Active noise cancellation with dedicated mic
    - NFC support (optional)
    - TV-out (via MHL A/V link)
    - SNS integration
    - Digital compass
    - MP4/DivX/XviD/WMV/H.264/H.263 player
    - MP3/WAV/eAAC+/AC3/FLAC player
    - Organizer
    - Image/video editor
    - Document editor (Word, Excel, PowerPoint, PDF)
    - Google Search, Maps, Gmail,
    YouTube, Calendar, Google Talk, Picasa integration
    - Adobe Flash support
    - Voice memo/dial/commands
    - Predictive text input (Swype)

    • kat mana dapat info samsung galaxy S 3? bulan berapa launch?

  13. aku baru pakai samsung ace..bosan..bateri x tahan mcm nokia…satu hari 3x cas..wat rugi jer beli ni

    • Dah update ke Gingerbread 2.3.4?Kalau dah try download JuiceDefender dari Android Market…Kalau da update and download JD confom lame battery tahan..

  14. nak lebih, kena la byr lebih. byr kurg dptlah kurg, so jgn la bising2 kalau ade yg tak cukup dgn phone ni :)

  15. ok jiha duk seremban jer dropsip phone tu k dgn harga yg org kata jgn mahal sgt nnti org tk nk beli heheegalaxy tu k,,ok nie no tel jiha k,,0176670579

  16. camne nk buy fon ni? klu boleh nk pakai segera. fon nokia x2 ku ni da tenat da ni.. nk sms pon bley shut down phone….sob sob

  17. antara galaxy mini dengan galaxy y mana lebih baik…ak pun nak dapatkan satu..?

  18. baru je beli galaxy Y ni… x brape reti nk godeh2 phone android ni.. lg 1, phone galaxy Y ni mmg xleh nk set lagu2 mp3 jd ringtone ke? atau aku je yg xtau… ade sape2 leh tlg??

  19. baru je beli galaxy Y ni… x brape reti nk godeh2 phone android ni.. lg 1, phone galaxy Y ni mmg xleh nk set lagu2 mp3 jd ringtone ke? atau aku je yg xtau… ade sape2 leh tlg??

  20. bg sesiapa yg dh beli galaxy y, btol ke phone ni screen dier x leh autorotate

    • sabrie.. hp galaxy Y ni bleh auto-rotate.. xde mslh.. kne setting je yg betoi..

    • yes… GPS nye free… gune Papago X5, org kedai tu yg d;lod siap2 lam phone… free all d time.. best..

  21. plezzzz,help me…syer nk beli fon niew…tpi xtaw yg mnew plg bgus antara byk2 model fon samsung yg terbaru nie.

  22. Pingback: 5 gadget yang bakal menemui anda pada 2012 | Syamsulariff.com

  23. nk tnye?? np ble pkai samsung galaxy y,krdt asyk kne ptong j…

    • dia membolehkan para pengguna remaja dan yang inginkan telefon pintar Android, mampu miliknya.

  24. samsung galaxy y saya baru je beli tapi tak blh internet d register google acc walaupun saya connect wifi dekat rumah…tolong la saya…

    • saya baru beli galaxy y n mengalami masalah yg sama dan cara untuk selesaikan masalah ni fon kena factory setting balik. Semua masalah pasti akan selesai

      • salam.. blh x nak tahu kebaikan n kekurangan fon ni? terutama dari segi bateri… ad ap2 pesanan x kalau nak beli fon ni? syukran atas perkongsian
        p/s~ tgh tgok2 nak beli fon.. rasanya galaxy mini ni dan masuk ke hati.. :) sekali lagi syukran

  25. samsung galaxy y ni xde 3.5G je…yg laen same..n saiz kecik ckit..

  26. off topic jap yer kengkawan .. kepada yang dah guna smartphone samsung, nak tanya, biasanya bateri smartphone samsung ni tahan berapa lama (with minimum uses, no wifi, no bluetooth)? utk samsung galaxy W wonder nye model ..

  27. baru beli galaxy Y ni.mmg value for money.cuma bateri x tahan lama jika digunakan berterusan utk surf internet.dah download bateri saver dr android market tp cm x membantu jer..yg lain2 mmg ok.

  28. apa yg disertakan dalam kotak bila beli fon ni?
    macam mana nak tau fon galaxy y yg betul2 ori dan bukan AP?

  29. aku boleh dpt samsung galaxy y dgn rm 450 je kalau mau..boleh sms gua..

  30. salam, sy nk tnya ckit..sya da beli samsung galaxy y nie..msalha skrg sy x reti lagi cara nk guna samsung..boleh tlg ajar x? cara nk setting mms,ringtone untuk panggilan dan mesej..ehhmm lg satu,nk tnya npe sya internet x lh buka yer..wlaupun da wi-Fi kt tmpat sy.

  31. urm , bajet duit bawak 500 , enset apa yg bgos? dengar komen sume di atas , rasa mcm ragu nak beli samsung galaxy y

  32. urm , bajet duit bawah 500 , enset apa yg bgos? dengar komen sume di atas , rasa mcm ragu nak beli samsung galaxy y

  33. WOW..sangat murah..asalnya nak beli, tapi tak de 2nd kamera…trus tak nak beli!!
    #saya suka self cam.heheeh

  34. salam .. nak tanya.. mana nak dapatkan Samsung Galaxy Y tu?? teringin nak beli

    • kat teminal one ada rebet rm200 utk samsung ace,s3,note. y xda pulak kena beli cas.

  35. skrang harga dah murah dah. RM 390 dah boleh dapat di Ipoh.camera tk berape best.mpxl rendah.tapi padan ngan harga la.

  36. teringin nak pakai smartphone samsung galaxy y, berapa harga tepon nie sekarang yea..

  37. Spe ad nk bli samsung galaxy y..rm350 j..kuala terangganu.no fon 0199049708..bru pkai 2bulan setengah..ori..spe nk kol ak..

  38. sy dah bli n pkai smsung galaxy y da pn skrg,ok je ng kta org pmpuan,cute je ..warna coral pink,screen pn blh je auto rotate..harga dpt rm350

  39. ak pn pkai glaxy y gak..so far ok…tp klu dpt galaxy pocket pn ok…bru 299…tp lmited edition…ak bli galaxy y ari tu 360 je…free mmory card, sarung dgn screen prtector…murah2..value for money…

  40. gua Udah ngambil samsung_a satu.,
    murah kok hanya RM 470. Cuma Mahu bilang krens .

    #UdahGituSaja

  41. Tnya sket, galaxy y ni leh call 3G x? Mcm call guna tango ke skype. 01592324953

  42. Tnya sket, galaxy y ni leh call 3G x? Mcm call guna tango ke skype. 01592324953

    G

  43. Perh….. memang bagus ni nanti aku nak beli la tapi dekat mana ya harga beraba

Komen

Nama
Web