READING MODE  
Informasi Komputer & Teknologi Terkini

Steve Jobs Meninggal Dunia

Diterbitkan pada October 6, 2011 oleh

Berita yang mungkin agak mendukacitakan ramai pengguna dan dunia teknologi sendiri, dimana hari ini Apple telah mengeluarkan kenyataan memperkatakan Steve Jobs telah pun meninggal dunia. Bekas CEO Apple ini telah membawakan pelbagai inovasi dalam dunia perkomputeran, dan telefon pintar, dan teknologi secara amnya.

Seperti sedia maklum, sebelum ini, Steve Jobs telah pun meletakkan jawatan sebagai CEO, dan digantikan oleh Tim Cook, yang telah pun mempersembahkan iPhone 4S kepada umum sebelum ini.

Kebijaksanaan Steve Jobs telah pun mempertingkatkan gaya hidup pengguna seluruh dunia, dan pelbagai inovasi telah dibawakan oleh beliau selama bertahun-tahun.

Terdapat 217 komen
Komen Popular
  1. Balik2 cerita pasal sembahyang…. Soalan mcm kanak2 ribena…Sembahyang tu
    dah memang tanggungjawab semua umat islam tak perlu nak tanya2 orang sembahyang cukup ke tak..Kau tu je yang mcm dh kena rasuk syaitan bila cakap steve jobs tu
    kenape??Kalau kita kagum ngan dia pun jangan la sampai nak caci maki orang seagama…
    Kalau orang yang cukup sembahyang,dia takkan maki2 mcm orang gila..Dia boleh berfikiran waras..Tak mcm kau ni..Dah mcm keliru apabila dh terlalu taksub ngan
    seseorang…

Keseluruhan Komen
  1. 1. Berita sedih untuk semua orang.

    2. Katalah apa pun, Steve Jobs, dan Bill Gates adalah dua orang insan yang benar-benar telah mengubah dunia.

    3. R.I.P. Steve Jobs…

    @asrialbaker

    • 5 hb berita sedih kerana iphone 5 tidak dilepaskan dan saham apple jatuh teruk.
      6 hb jobs plak meninggal,
      kehilangan dan kerugian besar-besaran dan berturutan buat mereka.

      • Saham AAPL dah naik balik.

        * Kebanyakan orang kita takde pun melabur dalam AAPL
        * Heck, website amanz.my ni tempat gajet, bukannya portal pelaburan pun!

  2. Lagenda Lembah Silikon. Inovasi yang dicetuskan oleh beliau membuatkan syarikat lain berlumba-lumba meningkatkan teknologi peranti masing-masing..

    • Lawak tol tiba2 site ni leh jadi forum perdana.

      C’mon la guys, give credits where it’s due. Sebab tu la orang kita asyik terlajak landasan ketapi.

      Takziah Apple.

      *tipikal meleis islam atas IC semata*

  3. x bleh cakap R.I.P. sbb orang kafir ni mmg x kan peace lps mati dow… org islam yg beriman sajer yg aman lepas mati… tazkirah pepagi… fakta bkn auta..apapun beliau mmg seorang perovolusi teknologi yg ader baik dan buruknya…

    • mana ko taw die nak mati bukan Islam.
      diam untuk lebih baik kan fitnah xpasal2 ko kena mtk ampun ngan die mati sok.Peace no war

        • eh setan ko paham tak ayat aku kat atas?
          aku kata mana ko taw die mati kafir,kot2 die mengucap ke sebelum mati.
          Tak ke free2 dapat dosa
          lupa ko syaitan mmg putar belit punya orang
          Subuh sembahyag tak?

          • Apa yang kau merepek ni. Steve Jobs tu Buddhist. Dia tau mengucap ke?

          • Suka hati je panggil orang setan..Kau tak tau ke dia tu manusia..
            Manusia ngan setan pun tak tau beza..Kalau sayang sangat pun ngan steve jobs tu
            jangan la panggil orang yang seagama tu setan..Kau yang patut diam …Lain kali nak bg nasihat tak perlu nak setan2..Nak tiru perangai setan ke?

          • Org islam tak kan masuk syurga.Tetapi orang munafik pasti masuk neraka. yang membezakan orang islam dengan KAFIR ada lah solatnya. Semoga kita petunjuk dan hidayah..

          • pembetulan.
            orang Islam tak kan masuk neraka.

        • ko mmg xpaham bahasa & tak paham agama
          sembahyang cukup tak?
          subuh td sembahyang x?
          tu je

          • maaf ni komen pertama d amanz. sbelum kurg berminat utk menyampuk dalam komen shbt2 tp bila berkaitan hal agama, terdetik ingin berkongsi.
            dlm surah al-kafirun, ayat yg terakhir, “Bagi kamu ugama kamu, dan bagiku ugamaku”.
            jelas Allah nk kita phm beza nya umat islam dan kafir.
            itu satu.
            second, nk bagi analogi, kl org mencuri, kita saksi nmpk la die mencuri.
            salah x time tu kta jerit ‘pencuri2′, gelaran kt dia sebagai pencuri time tu?
            xkn nk kate ‘itu pencuri tp mungkin lps ni bertaubat x mencuri kita x tau’ time duk kalut kjr pencuri tu. msti kita pnggl pencuri kn.
            pendekny, steve J msh kita knl sbgai kafir, so haram bg kita doakn die sejahtera slps mati sbb konpem kafir akn ke neraka.
            Allahu’alam

        • adoiii udanh ler awok2 nk gaduh..hangpa gaduh pn hang pa dapat warisi saham dia ka pa…bek hang relek tenang n cool

    • Tak perlulah persoalkan pegangan dia. Hormati dia sebagai seorang manusia yang telah berjasa besar kepada dunia (tanggungjawab kita sesama manusia).

      Steve Jobs – A great innovator… R.I.P.

    • RIP actually is a word of respect. dia meninggal, apa yg jadi kpd dia lpas ni Allah saja tahu. xperlu rase diri kita islam n kompom tenang dah nanti and dia tidak. Nikmat tenang hanya milik Dia n xde sapa nk pertikaikan kalo Dia pilih utk beri pd sesapa.

      so, RIP is a word of respect kpd yg meninggal. at least dia dah contribute something kat dunia.

      anyway, Thanks for all the innovation.

      • Maaf. nak cuba quote sesuatu utk semua.

        Soalan: Apakah hukumnya seorng Muslim mengucapkan atau menaip
        R.I.P (Rest in peace “berehat dlm aman”) kepada seorng yg bukan
        Muslim yg telah mati sebagai suatu ucapan takziah. Adakah itu suatu doa?

        Jawapan (Ustaz Azhar Idrus) – dilarang kata begitu kerana bercanggah dgn Quran yg memberitahu tiada keamanan bg siapa yg mati dalam kekafiran…

        • Hatta terceritalah pada waktu dahulu seorang abid yang mendedikasikan puluhan tahunnya hanya untuk beribadah kepada Allah. Maka pada suatu hari atas bisikan syaitan beliau diberikan pilihan antara meminum arak, berzina atau membunuh. Oleh keranan menganggap dosa meminum arak adalah paling kecil, maka beliau pun melakukannya.

          Terperangkap dengan itu, beliau pun berzina dan membunuh wanita yang dizinainya akibat takut menanggung malu, akibat mabuk. Apabila tiba waktu dikenakan hukuman, iblis pun mendatanginya dan berkata “sembah lah kepadaku jika kau mahu selamat”.

          Takut akan mati, abid yang dahulunya beriman kepada Allah itu memberikan isyarat bahawa ia menyembah kepada iblis itu. Terpedaya, iblis itu membiarkan abid tersebut mati dihukum.

          .
          .

          Moral of the story, selain dari alkohol adalah punca masalah, kita janganlah mudah menilai seseorang itu mati dalam islam atau tidak. Bukan kita yg jadi judge. Tu kerja tuhan.

        • agak2 boleh tanyakan kat ustaz azhar idrus tak, kalau rakan non muslim meninggal macam mana? sedangkan bila sedara mara aku meninggal derang ucapkan takziah. kalau kita takboleh ucapkan RIP, ucapan apa yang perlu diungkapkan ?

          • RIP tu bukan budaya kita.. kalau tak kenal tak usahlah kata apa, kalau kenal dengan keluarga si mati.. cukuplah bersimpati.

          • Pada pandangan aku, takziah tu diucapkan kepada keluarga si mati dan RIP diucapkan keatas si mati itu sendiri. Mungkin berbeza hukumnya. Hala, haram tak layak untuk aku tentukan :)

        • faham ler pe silent reader ni cakapkan..
          maksud nya. kafir confirm mati seksa
          so kita islam yg dah tahu ni xya la buat xtahu lak, g ucapkan Rest in Peace. padahal memang seksa selamanya.

          • Kafir memam confirm mati seksa.

            Orang Islam pun ada yg akan kena seksa dulu (which is peratusan besar dari penganut Islam considering dah nak akhir zaman). Pun orang cakap Rest In Peace, walhal kita tak tau pun peace ke tak orang Islam yg dimaksudkan tu dalam kubur. Takde persoalan lak.

            Dan yang paling penting, apakah kita tau orang yg kita kenal beragama Islam tu mati juga dalam Islam? Dan apakah kita tau orang yang kita kenal bukan Islam tu mati dalam keadaan bukan Islam?

            Dan yang paling penting, apakah kita cukup kenal seseorang yg kita maksudkan di atas untuk melabelkannya Islam atau kafir? Hatta jiran sebelah rumah kita pun kita tak dapat pastikan, inikan pula yg jauhnya ribuan kilometer.

            Kafir atau tak, tu tuhan yang tentukan. Kita cuma manusia.

    • sapa la kita untuk menentukan… apa…tah lagi mengatakan siapa yg masuk syurga atau neraka … siapa la kita untuk menghakimi sesorng/manusia lain..
      ~Say Yes To PEACE No to WAR~

      • sapa la kita untuk menentukan… apa…tah lagi mengatakan siapa yg masuk syurga atau neraka … siapa la kita untuk menghakimi sesorng/manusia lain..<<maknanya agama lai boleh masuk syurga la..sia2 je hidup islam. tapi tak percaya pada quran..dah terang dalam quran sebut, org kafir tempatnya neraka..
        lagi satu, yg kata mana tau dia mengucap sblum mati..tu lagi fitnah besar..mashi kau wat lah tahlil utk steve job…
        apapun kita hargai apa yg telah steve job lakukan utk teknologi dunia…hakikat agama tetap hakikat, xley nk ubah atau ragu2..kalau ragu2 dalam agama n ayat2 Allah, kafir juga la jawabnya..

        • sokong je mamat macho ni jawab. ramai cakap sapa la kita nak tentukan. xda siapa suro tentukan. cuma kita leh fikir dengan otak yang diberikan.

        • @ kikoz

          1. Takde siapa yg cakap agama lain leh masuk syurga. Tu dah masuk kategori fitnah. Ewww…

          2. Takde siapa kata nak buat tahlil ke apa. Fitnah lagi. Ewww…

          3. Adakah anda pasti orang yg kau kata kafir tu kafir, orang yang kau kata islam tu islam. Even ikut contoh cerita Fandroid kt atas, ada yang memilih iblis instead of Allah disaat2 akhir walaupun dah mengasingkan diri dan beribadat kepada Allah selama puluhan tahun. And so conversely.

          4. Allah ada kuasa untuk memberikan nikmat Islam kepada sesiapa yang dia pilih. Dan hanya Allah yg ada kuasa untuk tentukan seseorang itu kafir ke tak. Kita cuma boleh guna akal untuk buat deduksi, bukan membuat konklusi (berkenaan perihal mengkafirkan orang ni).

          Tipikal bangsa meleis.

    • Tak usahlah nak mengata masuk syurga ke tidak, sedangkan kita pun tak tahu apa nasib kita.. berdoalah agar semua kita yang beragama Islam dapat masuk syurga.. Amin.

    • setelah di buat research, org kafir ni org yg menentang islam, setelah didakwah etc..betul ke?

    • Walaupun aku fan Android, aku sangat respect pada apa yg Steve Jobs dah buat setakat ni.

      Even mula2 dulu first choice untuk CEO Google adalah Steve Jobs.

    • org byk duit pun x blh nk lawan pyakit…tu la,klu ajal nk sampai x kre masa..x knal usia..

  4. aku rase die mati sebab terkejut ngan 4s yang indah kabar dari rupe

  5. kita tengok lepas ni adakah ketiadaan steve jobs apple dapat bertahan atau sebaliknya.
    R.I.P Steve Jobs~

    • Kalau kita ambil analogi syarikat seperti Matsushita Electric (kini Panasonic), company dia boleh survive dalam masa yang panjang.

      Dan untuk syarikat2 yang besar, lebih2 lagi yg masih ditadbir oleh pengasasnya, biasanya dia akan ada pelan jangka panjang yg sangat ambitious. Macam kes Konosuke Matsushita, dia mempunyai pelan 250 tahun even selepas kematiannya.

      Lagipun kalau kita tengok disekeliling kita, banyak brand dan company datangnya dari puluhan tahun lepas malah ada yang mempunyai heritage hingga ratusan tahun lepas, dan sekarang elok je masih hidup.

    • no doubt, apple still akan survive. cuma kat level skarang atau tdak, kita tgk nanti

    • Kalau Apple kekal ikonik, dia boleh terus hidup berdekat2 lagi.

      Contoh : Coca Cola.

  6. Great people,meninggalkan kita dengan innovation & teknologi yg tak akan dpt dilupakan..

  7. Meluat dan tergelak bila baca komen-komen negative terhadap Steve.

    Cermin diri dulu sebelum cermin diri orang lain. kafir tak kafir, kalau diri sendiri tak cukup ibadat, serupa gak ngan kafir, hell jawapannye.

    Ape2 pun, give some respect untuk orang yang paling banyak mengubah cara hidup sejak kewujudan macintosh hingga ke iOS. r.i.p.

    • +1

      btol orang cakap pasal ni tiba2 sume nak cakap masuk neraka ape
      munafik betul.!
      Sembahyang ntah cukup ke x
      Kita sebagai hamba sahaja
      Hanya Allah S.W.T yang maha mengetahui isi hati hambanya.Kan cakap lebih2 jadi fitnah plak.Tanggung la sendiri.NOKTAH

      • Balik2 cerita pasal sembahyang…. Soalan mcm kanak2 ribena…Sembahyang tu
        dah memang tanggungjawab semua umat islam tak perlu nak tanya2 orang sembahyang cukup ke tak..Kau tu je yang mcm dh kena rasuk syaitan bila cakap steve jobs tu
        kenape??Kalau kita kagum ngan dia pun jangan la sampai nak caci maki orang seagama…
        Kalau orang yang cukup sembahyang,dia takkan maki2 mcm orang gila..Dia boleh berfikiran waras..Tak mcm kau ni..Dah mcm keliru apabila dh terlalu taksub ngan
        seseorang…

          • Lain kali baca sape maki siapa dari awal..
            Jangan suka hati je nak main sumbat2 komen kat sini..
            Bila tegur marah,Cakap la meleis,melayu lapok la…
            Kamu nak ke orang pertikaikan agama kamu waktu kamu
            dh meninggal dunia…Urusan tuhan la nak tentukan..
            So kita sebagai manusia yang takde kuasa mcm Allah
            Kita kenal dia sebagai buddist,budisst la agamanye di dunia ni…
            Soal selepas mati biar tuhan tentukan…Jangan pertikaikan lagi
            disebabkan kamu terlalu minat ngan dia ni..Kenapa kamu tak
            pertikaikan agama orang kafir yang lain?? Sebab kamu
            tak kagum ngan kebolehan mereka..Kalau Steve Jobs tu
            pernah mengucap dua kalimah syahadat selamat la dia..
            Kalau tak, mmg neraka la tempatnye.. Takde Rest In Peace…
            lagi satu, Kamu ingat saya tak tau maksud meleis??
            (melayu tak guna) Jangan jadi bodoh sampai nk menghina
            bangsa sendiri disebabkn kamu rasa diri kamu tu terlalu
            bagus dan moden untuk jadi melayu..Orang mcm kamu ni
            la yang selalu membuat bangsa lain memandang rendah
            dengan bangsa melayu..Mudah di pengaruhi,mudah di putar belit
            silap2 maruah diri agama kamu pun mudah di perkotak katik kan…
            Ingat la..Berpijak di bumi yang nyata..Orang cakap meleis kamu
            nak cakap meleis..Kononnye rasa bagus sangat bila kamu
            tau perkataan tu…Jangan bodohkan diri kamu sendiri…
            Ubah perangai kamu..Jangan jadi manusia BODOH,
            PENDEK AKAL FIKIRAN….

    • Sape ckap Orang Islam kalau x cukup ibadat sama dgn org kafir?
      dia x ckup ibadat itu dia punya pasal, selagi dia mengaku Allah itu tuhan dia..selagi akidah dia akidah Islam dia termasuk dalam org Islam, cuma ibadat x ckup..
      kafir dah terang2 tak mengaku Allah itu tuhan..org yg tak mengaku Allah tuhan, tmptnya terang2 dalam neraka & kekal selama2nya..

      • udah2 la kikoz, Steve takde jentik agama kau pun.

        kau pun tak confirm dia agama apa kan. hatta kau pun tak boleh pastikan apa agama yg dianuti kawan2 kau sendiri. dan kita sendiri pun tak tahu mati kita bagaimana nanti, wallahualam.

        jadi stop kafirkan orang. kalau dia kafir dia masuk neraka. kalau dia tak kafir dia masuk syurga. it’s as simple as that. bab nak tentukan kafir atau islam seseorang tu kita tak cukup kuasa nak tentukan.

        • kalau dh jelas disemadikan dgn cara agama selain islam x kafir lagi ke?
          apa kau igt islam kucar lana, x reti nk tentu mana satu penganut.
          kau yg sepatutnya sedar n mengucap banyak2..
          nape x kenal agama kwn2?kau igt ni mcm ko ke xde otak utk berfikir n menentukan sesuatu..yg mngaku Allah tuhan dan Muhammad Rasul Allah,mknanya dia islam..mereka mati kene kebumikan ikut cara islam..xde pasal ikut cakap s*t*n yg cuba bubuh kesesatan dlm otak dgn meragui status agama walaupun sahabat sendiri..mintak jauhlah..
          kenapa bley ada org islam seperti ni..??
          satu je soalan aku, jika sedara kau meninggal kau nk kebumikan ikut agama ape??
          bila s*t*n dah sesatkan manusia..habis smua org kafir nk aggap islam, org islam pun nk aggp mati kafir..Nauzubillah..

          • Baca kisah abid kat atas tu dulu bang. Pastu tanya la mana2 guru agama ke, ustaz ke, untuk verify ye bang.

            Aku tak kata agama Islam ni sebagai subjek agama suka2. Instead apa yang berlaku adalah saudara suka2 mengkafirkan orang.

            Macam yang ada orang tulis kat atas, kita cuma boleh buat desuksi berdasarkan akal yang seseorang itu kafir atau tidak. Tapi bukan conclude, yakni membuat judgement. Tu kuasa Allah. Lagipun adakah saudara pasti orang yang saudara labelkan kafir itu kafir dan orang yang saudara labelkan islam itu islam? Orang satu kampung dengan kita pun kita belum tentu tau.

            Tak perlu cakap orang lain tak kenal agama dsb. Dekatkan dulu diri sendiri dengan agama.

          • Dan kalau nak cerita tentang disemadikan pula, bayangkan kalau kita beragama islam tapi disemadikan dengan cara yg bukan sepatutnya (nauzubillah) for some reason (seperti berada di luar negara, orang tak kenal, dan tak ada relatives untuk membuat sembahyang ghaib), apakah ia bermaksud kita mati dalam kafir?

            intipatinya, banyak perkara yang boleh dipersoalkan dalam ayat2 saudara tu. Yang mana unnecessary pun untuk disertakan dalam apa yang saudara berang sangat tu kerana tidak signifikan. tapi ia hanya akan menyebabkan diri anda dipersoalkan balik. Bayangkan kalau saudara bercakap dengan orang berlainan pegangan agama (kafir), apakah fakta yang menyokong kata2 saudara tu?

            Dalami ilmu Islam dulu. Jangan hanya Islam pada nama.

        • FanDroid :
          bila masa aku suka2 mngkafirkn sesorg..
          kau yg jelas meragukan agama org2 islam yg ade skrg..
          ko sndiri yg kata belum tentu org islam mati dalam islam.
          yg paling menarik org yg jelas hidupnya kafir dan
          tidak masuk islam dianggap mati dalam islam.
          kalu ikut cara ko, semua org kafir yg mati skrg, belum tntu mati kafir,
          org islam yg mati skrg belum tentu mati islam..
          aku nk tnya, macam mana seorg tu nk mati dalam islam? kena cakap pd ko dulu?

          • Betul… Kalau la ahli keluarga kita sendiri yang meninggal…Dah tentu2 kita dia islam tentu la kita anggap dia sebagai orang islam… Takkan la kita nak persoalkan ape pegangan dia masa dia nak hembuskan nafas terakhir..So sama la mcm steve jobs,tentu la keluarga dia anggap dia seorang penganut buddist..Dan kita pun semua bukan pernah dengar langsung dia bercakap berminat dgn islam..Lain la mcm Michael Jackson tu..Kita pernah dengar dia memeluk agama islam..Boleh la kita persoalkan agama pegangan dia sewaktu dia nak meninggal dunia…

  8. sian kat steve jobs kaya kat dunia tapi x de ape2 kat akhirat. ni la contoh orang2 yang rugi.

    • mana kita tau dia mati sebagai agama pe? kot2 sehari sebelum mati Allah bagi hidayah kat dia utk ucap kalimah syahadah cmne?

      aku tulis ni cuma anggapan. bagi aku tak perlu kita cakap mcm tu, sbb kita xtau apa yg berlaku kepada beliau.
      dan juga kita tak tau apa yg berlaku kepada kita semasa kita nak mati nanti.

      Jadi banyakkanlah beramal, dan gunakan teknologi yang dikembangkan oleh Steve Job & Apple utk meningkatkan amalan & menyebarkan syiar Islam..

      hehe

      • kalau camtu lah, semua org kafir yg dh mati mayb masuk islam sebelum mati..
        camne plak dgn org islam yg dah mati? x aggap sebaliknye ke?

        • 1. Kita bukan tuhan nak judge orang kafir atau tak

          2. Kafir-mengkafirkan orang bukan budaya bawaan agama kita.

      • dah confirm2 steve jobs tu buddhism bila plak dia masuk islam..kalau dia masuk islam mesti bini or family dia akan heboh punyer and mesti kena tanam guna cara islam jugak..ish ko ni kadang2 fikiran terlebih positif….aku tengok steve jobs berminat pon x ngan islam nak msk islam jauh sekali la bro.

    • Ye la, bro “newbie” adalah seorang yang maksum, jujur, amanah, tabligh dan fathonah.

      /sarcasm

      • FanDroid ni mesti obe. tgk cakap pasal agama suka hati je lepas. maksum pun ko men cakap camtu je, anyway aku nk igtkan yang manusia bukan dari keterunan chimpenzi errrrrrk

        • nasib baik keterunan, bukan keterungan mahupun keterunaan

      • bodoh btol fandroid ni..

        1) ko tahu kan steve job buddhism??

        2) ko ade penah dgr ura2 dia minat ngan islam??? x pon dia dah convert to islam???

        3) kalo ko mati automatic orang ckp ko islam sbb ko mmg islam lain la ko ade member2 yang jahil cam ko jugak cakap “eh mana la tahu kan si fandroid tu mati dalam agama lain”..so sama la dalam kes steves job ni.

        so kalau mati dalam kapir sah2 dia tergolong dari galangan yang rugi dan msk neraka.

        • Bagus..Good Point….Kalau minat sangat pun ngan Steve Jobs tu jangan la sampai keliru,sampai nak buat andaian yang bukan2…

        • tak perlu bodoh2kan orang.

          kita sendiri pun tak pasti orang sebelah rumah kita betul2 agama apa. apatah lagi orang yang beribu km jauhnya dari kita.

          jangan cakap macam kita ni betul2 confirm, dan place judgement based on that. kita cuma boleh deduce (berdasarkan akal fikiran yang diberi), bukan conclude.

  9. Aku turut bersedih, walaupun tak pernah guna apple :( R.I.P Steve Jobs…

  10. dia kapir ke dia islam ke tu dia punya urusan dengan tuhan la..
    kita ni sapa nak judge kan dia tenang ke x?

    yg penting dia dh banyak bawak perubahan ke atas dunia ni.
    R.I.P Steve.

  11. Doesn’t make a difference to me whether he is dead or not. But not denying his contribution to the tech world.

  12. Every beginning has it’s end .. and as for human nothing is more certain then death …

  13. Satu kehilangan besar, sumbangan beliau sangat besar dalam teknologi ..

  14. setiap yg hidup pasti akan mati akhirnya..
    adakah Apple akan mengalami zaman kemerosotan selepas ini?
    #RIPSteveJobs

  15. Benda camni pun nak gaduh ka? Melayu.. Melayu.. Anyway, baik tulis je Good bye Steve Jobs. Eh, dia mana dengar! Haha

      • Agak kurang bersetuju akan perkataan “tiru” tu, tapi “diinspirasikan oleh” adalah lebih tepat.

        Walaupun aku fan Android, tapi saya sendiri faham bahawa kalau takde iOS, Android masih ada cuma ia tak seperti yang kita gunakan sekarang.

        Cari video lama di YouTube berkenaan demo Android time ia previewed. Asalnya look-n-feel dia lebih kepada BlackBerry, cuma dalam versi yg mempunyai skrin sesentuh. Even terdapat demo device Android yang purely trackball dan keyboard tanpa skrin sesentuh, yang catered semata2 untuk bersaing dengan BlackBerry. Malah pada awalnya ia betul2 emphasis pada Dalvik (ala-Java) yg mana seperti yg kita sedia maklum, BB adalah java-based OS dan by-design, Android adalah linux-based Dalvik platform.

        Jadi yup, hate to say that, tapi kalau takde iOS, Android cuma akan jadi BB versi Danger (yg mana Andoid pada asalnya adalah split project dari Danger)

  16. A man who rising the shine of technology world. No wonder before apple produce their product, some products that are released earlier might get ‘tak laku’ because of the product technology is too new, but when Apple released their product, everyone goes in a race of technology. BTW #RIP Steve Jobs…

  17. terkejut sgt dgr die dh mati..nama die akan dingingati rmai org..

  18. Ramai yg dok pertikai matinya Steve Jobs ni mcm mna. Senang cakap, biarlah. Dia dh mati. Soal syurga neraka tu biarlah urusan dia dgn Tuhan. Kita yg hidup ni perlu ambil iktibar atas kematian seseorang, bkn dok mengata si mati mcm2. Tak kiralah dia itu kafir(org bkn Islam) atau Islam, yg hidup tetap akan mati. Apapun, tribute to Jobs atas usahanya sehingga dia berjaya sehingga terciptanya teknologi2 canggih sekarang ni. Kita yg ada fahaman agama ni kena la faham, teknologi2 jgk, tp teknologi tu digunakan utk apa. Semuanya akan dipersoalkan nnt.

    P/S: Tak eloklah kita sesama Islam berbalah. Bersatu kan adalah lebih baik :)

    • suka betul aku baca komen org yang buat pndai kat sini.
      - ko sendiri cakap “Kita yg hidup ni perlu ambil iktibar atas kematian seseorang” .
      tu la ramai cakap pasal berjaya didunia tapi gagal diakhirat. kita kena seimbang kan. Gajet ciptaan terulung, dibanggai ramai tapi mati rugi sbb akhirat adalah dunia selamanya.
      Raja di dunia pun. kalau mati bukan dalam islam . mati adalah orang paling hina. xda la RIP ni rakan2 sekalian.
      - kita ambik iktibar. sedarlah. xhabis2 RIP. padahal kalau bukan islam mati hina.. masuk ke neraka. xda langsung untung dipuja didunia.
      - Ayat kasar skit. tapi biar faham. :-)

    • bukan bodo. cuma xfaham konsep. RIP kebenda kalau mati kafir? xfitnah. cuma xdgr khabar dia masuk islam. yang atas2 tu xya ler buat pandai kata mana tahu dia masuk islam. merapu tui.

      • meracau sgguh ckp org yg dah jelas bukan islam mati dalam islam..
        kalau smua brfikir mcm ni, kucar lanar lah hakikat berugama..
        si hindu kata, dia ni mati dalam agama dia,
        si kristian kata dia ni masuk kristian sblum mati..
        yg kita duk bmbg, lepas ni akn ade org ckp, blum tentu org islam ni mati dalam islam..mana tau dia jadi kafir sblum mati..
        lg satu, jk pemikiran ini dijadikan pggangan dlm hidup, smua org kafir yg dh mati belum tentu mati dalam kafir..punah ranah abis!!!!
        so, org2 yg dakwa camtu dh sedekah fatihah ke..ke nak wat tahlil utk steve job? kita tgk bgaimana steve di kebumikn, adakah ikut cara islam atau budha..jika cara budha, jgn pandai2 nk cakap dia islam lagi..

  19. Oh bangsa meleis. Masing2 nak petik hadis tapi sorang pun tak cakap hadis yg mana. Ayat Al Quran yang mana dia rujuk. Kalau sahih bukhari, mungkin merujuk pada kisah bapak saudara Nabi Muhammad SAW. (http://islamicnet.com/inet/hadith_bukhari/hadith_sbt-58.htm#005.058.222)

    Tapi kita kan tak tahu pengakhiran seseorang sama ada dia masuk syurga atau neraka. Hatta orang Islam sekalipun, belum tentu jaminannya. Jadi, hormatilah orang lain, bersihkan lah hati.

    • betul tu.. +10

      http://gulfnews.com/business/technology/steve-jobs-a-tribute-to-the-cousin-i-never-met-1.887022 :bacalh kalau rajiin.. tak ada kaitan pun:

      mungkin amanz patut buat article pasal steve jobs dan asal usul dia.
      kita tak kenal dia.. tak kenal hati budi dia. tak tahu pegangan dia.
      tapi kita cuba nak cakap banyak pasal dia akan mati tenang atau mati seksa.
      siapa kita?
      hidup kita tenang ke?
      mati kita tenang ke?
      kita tahu ke hati dia macammana?
      kita tahu ke dosa pahala dia banyak mana?
      betul ke hati dia berpegang dengan “buddanism” macam ramai kat sini cakap?
      kalau anda mahu jawab betul, sila buktikan kata2 anda. jika tidak, itu hanya akan menjadi fitnah dan menambah dosa anda.
      last skali.. siapakah anda untuk mempersoalkan dosa pahala tenang seksa manusia lain?

    • Bila tegur marah,Cakap la meleis,melayu lapok la…
      Kamu nak ke orang pertikaikan agama kamu waktu kamu
      dh meninggal dunia…Urusan tuhan la nak tentukan..
      So kita sebagai manusia yang takde kuasa mcm Allah
      Kita kenal dia sebagai buddist,budisst la agamanye di dunia ni…
      Soal selepas mati biar tuhan tentukan…Jangan pertikaikan lagi
      disebabkan kamu terlalu minat ngan dia ni..Kenapa kamu tak
      pertikaikan agama orang kafir yang lain?? Sebab kamu
      tak kagum ngan kebolehan mereka..Kalau Steve Jobs tu
      pernah mengucap dua kalimah syahadat selamat la dia..
      Kalau tak, mmg neraka la tempatnye.. Takde Rest In Peace…
      lagi satu, Kamu ingat saya tak tau maksud meleis??
      (melayu tak guna) Jangan jadi bodoh sampai nk menghina
      bangsa sendiri disebabkn kamu rasa diri kamu tu terlalu
      bagus dan moden untuk jadi melayu..Orang mcm kamu ni
      la yang selalu membuat bangsa lain memandang rendah
      dengan bangsa melayu..Mudah di pengaruhi,mudah di putar belit
      silap2 maruah diri agama kamu pun mudah di perkotak katik kan…
      Ingat la..Berpijak di bumi yang nyata..Orang cakap meleis kamu
      nak cakap meleis..Kononnye rasa bagus sangat bila kamu
      tau perkataan tu…Jangan bodohkan diri kamu sendiri…
      Ubah perangai kamu..Jangan jadi manusia BODOH,
      PENDEK AKAL FIKIRAN….

  20. Ish2…tak perlu nak doa2 kan kematian orang bukan Islam…lebih baik doakan kematian sedara2 seIslam yang jauh lebih ramai di Palestin…untuk Steve Jobs .. kita hanya perlu beri penghormatan…x lebih dari itu…kita bercakap atas ilmu masing2…mungkin yang telah terungkap kita istighfar…untuk masa akan datang kita lebih berhati2…

    • setuju je. cuma beri penghormatan. xperlu ucap RIP. sebab kalau kafir mmg dah tahu mesti x RIP punye dalam kubur.

  21. x perlu menghukum sesuatu yang kita x nampak secara zahir…tentang Abu Talib bapa sedara Rasulullah…Beliau merasakan keperitan perjuangan dakwah Rasulullah, sebab dia yang membantu…sekadar renungan…

  22. jobs mula nampak hebat sejak iphone diwujudkan. dulu masa saya start guna eMac, tak silap tahun 2004, orang lain tengok komputer saya macam tengok hantu, depa kata komputer apa seketul macam ni? depa tak tahu software di dalamnya nya hebat… hahaha…

    • lol komputer macam hantu.

      myb sebab boleh tembus nampak tiub sinar katod skrin dia.

  23. sumenya kaitan dgn niat ssorg 2 xksh la pe ucpnya tp yg pntg niat… sbb dlm solat klo xde niat bleh terbatal.. n klo dh niat nk wt baik kita dh dpt pn phla.. so pe pn ucpn kite yg pntg niat kite.. nk doa die aman ke x..

  24. Adeh pasal RIP pun nak bergaduh?

    What a petty mind. Get a life dudes!

    • siapa yang gaduh ni ye amirul petty mind? orang suarakan pendapat je. ooh petty mind

      • haha yela bandit…orang ikhlas nak suarakan pendapat tak mudah terasa dengan ayat aku tuh.

        Aku pun malas nak layan geng2 petty minds ni, gaduh pun buat penat tangan je menaip.

        Setiap orang ada persepsi masing2 pasal ucapan RIP ni. Aku pun ucap RIP, tapi bila aku ucap tu, cuma nak tunjuk simpati aku pada keluarga atau kenalan si mati.

        Dah kalau tak boleh nak ucap RIP tu, ko bagi la cadangan ucapan lain. Mintak kat ustaz ko tu bagi alternatif.

        Alahai takkan Islam ni terlalu esklusif sampai nak tunjukkan simpati pada non-Muslim pun tak boleh. Macam mana non-Muslim nak dekat dengan Islam kalau benda2 kecik macam ni pun dah disusahkan (especially oleh geng2 petty minded ni).

        Ahaks, jangan butthurt ye. :)

        • “Aku pun malas nak layan geng2 petty minds ni, gaduh pun buat penat tangan je menaip”

          kalau malas layan, yang ko taip pjg2 ni ngape? xpayah komen la asshole

          • Ahaks kat atas ni contoh orang dah butthurt.

            Ahaks!

          • “dah butthurt”. so? hahaha bodoh btul kau amirul. amirul bodo amirul bodo amirul bangang wakakakakakaka bodoh sial hahah

        • R.I.P tu pun dah terang lagi bersuluh… Mcm tak paham je maksudnye..
          Jangan la disebabkan nak open minded sangat soal agama pun nak amik ringan…
          Tak payah tanya ustaz kalau nak cari perkataan alternatif lain..Sendiri pikir la,
          jangan kamu pulak jadi petty mind pulak…Dari pada keterangan kamu tu
          dah nampak sangat kamu tu terlalu la sempit otaknye sampai tak nak pikir
          perkataan yang sesuai untuk beri simpati…Nanti keluarga kamu meninggal
          gunakan la gak R.I.P tu..Tak payah ucap benda2 lain…Tu je kan kamu tau…Sempit2…Adnan pun tak sempit mcm kau..

          • Haha ok la fine. Aku rasa salah satu sebab orang Islam (especially orang Melayu) mundur
            sekarang sebab terlalu rigid, dengan benda2 kecik macam ni pun dah jadi isu.

            Padahal banyak je lagi isu2 besar boleh fokus. Ok aku tak nak cakap banyak dah, cakap dengan orang petty minded memang takkan menang, hahaha.

            Tschuss!

            To Steve, RIP yo!

  25. wei…apasal ada banyak sangat komen meleis serbanista nih! Ucap takziah kat beliau, itu je, benda senang tu pun tak boleh buat. Kalau kawan korang yang rapat tu non-muslim tiba-tiba meninggal dunia, korang nak ucap apa?…

    • lol. ucap apa lagi. buat gaya serupa Undertaker la.. pastu cakap REST IN PEACE!
      aku pun ada kawan non muslim. kalau dia meninggal. beri penghormatan. xcakap pun RIP sebab kita sendiri faham pe jadi lepas tu kat dunia lain.

  26. Nie laa meleis…isu2 gini sibuk nak jadi ustaz…
    pasal hukum hudud kena hina ko takde lak bising2 lebih…
    isu RIP, Valentine, Merry Xmas nie dan mcm2 nie la baru nak bertekak sumer…

    adoyai meleis~

    • ni sorang lagi. teruk la pemikiran camni. bila orang nasihat skit cakap ni sibuk jadi ustaz la pe la. weh ko ni agama pe?. smua orang berhak bagi nasihat la. kalau tunggu ustaz je bg nasihat dan pendapat hal agama memang xckup tangan dan terbela keadilan. xya la sembang hal2 lain entri ni. dah penuh pasal rip.
      ~ pasal hudud tu memang karate sapa cakap xsetuju! :-)

      adoyai meleis~

    • mamat ni follower loyal obe. ayat pn nk pedas gak tiru macam dia. pakai word meleis konon,,wtf. hek eleh poyo la kau nerd. duk diam dpn laptop ko tu la, gi main iphong ko tu. poyo kecoh pathetic douchebag bangang. kau tu meleis xsedar diri. sek2 mu gni la. bikin panas. pft

    • Ni lagi satu bangsa melayu yang suka sebut meleis….
      Sangat lah bodoh punya manusia….

  27. Jobs had been suffering from pancreatic cancer since 2004 lagi (if im not mistaken la)… it is a miracle yg Jobs boleh hidup sampai tahun 2011. Penyakit dia dapat adalah sejenis penyakit rare yang biasanya patient akan meninggal dalam masa setahun je. Memang inspiration la Jobs boleh survive beberapa tahun sambil sengsara dengan penyakit ni.

    An inspiration for those all cancer patients out there.

  28. aduhh bab bab RIP pun boleh jadi begini. mana ada salah. tu ucapan takziah.

    • Rest in peace… “berehat dengan tenang”. tenang apa kalau bukan islam.
      kalau bukan islam pun “berehat dengan tenang” . memang ramai la xperlu masuk islam.
      betulkan konsep anda.

  29. aku bakal pemilik i4s tp papa pun aku suka dia, bye abang jobs, hahaha hampa semua boleh chill dah kot.

  30. tu la malas baca

    aku quote silent reader kat atas tu

    “Soalan: Apakah hukumnya seorng Muslim mengucapkan atau menaip
    R.I.P (Rest in peace “berehat dlm aman”) kepada seorng yg bukan
    Muslim yg telah mati sebagai suatu ucapan takziah. Adakah itu suatu doa?

    Jawapan (Ustaz Azhar Idrus) – dilarang kata begitu kerana bercanggah dgn Quran yg memberitahu tiada keamanan bg siapa yg mati dalam kekafiran…”

    ustaz je yang larang. islam xlarang kut?

  31. Ada cara utk orang islam ucap takziah utk kematian non Muslim… RIP x sesuai… sebab orang kafir memang x aman selepas mati… bahkan haram… dan kita buat ucapan atas fakta yang jelas tentang kepercayaan orang yang dimaksudkan… kalau nak kira faktor mungkin @ takut @ mana tau… habihlah semua umat manusia didunia nie kiter kena consider islam… sedangkan rasulullah ada mengajar kiter cara mengucapkan takziah kematian kepada non Muslim… maka ikutlah cara rasulullah… bukan pakai mereka reka ikut sedap mulut kiter

  32. pehal korg merapu nih?? stuju ngan XERA! psl org dah meninggal pon nak kecoh?? dorg ucap R.I.P sbb nak ucap takziah je. bab2 tenang ka x, tu urusan dye ngan Tuhan. xyah nak pjgkn cite msk2 bab Islam ler, bab Hadis ka. At least dye dah mati. So bg penghormatn ler skit. Lgpon dye makhluk yg Allah jadikn jgk cume pegangan agama dye lain..Wallahualam.

    • aku setuju dgn zifah..ko tak sepatutnya melenting..org bagi nasihat, ucapkan terima kasih..bila agama tak membenarkan jgn la buat..RIP adalah doa mintak dia aman bersemadi..takziah xpe la…
      ko pengguna peranti Apple ke?

  33. Akhrnya tamatlah sudah riwayat hidupnya di muka bumi ini dan kembali kepada penciptanya…

  34. Saudara, Teknologi kita kecapi dari mendiang S.Jobs tidaklah menyamai sebesar zarahpun Ilmu Allah. Kepakaran mendiang juga Milik Allah yang Maha Kekal, dan mendiang hanyalah ‘medium’ yang dengan izinNya untuk menyampaikan kemajuan kepada kita semua. Semua yang baik datangnya dari Allah dan buruk semestinya dari kita.. Memadailah kita mengetahui pemergiannya dan janganlah kita terlalu mengagumi hingga lupa apa yang sepatutnya hitam dan apa yang sepatutnya putih.. Wassallam.

  35. Ust..dorg bkn nak agongkn sesape..dorg cume nak ucap time kasih je..jgn kite ungkitkn psl isu agama plak..setiap hamba ade kelemahan masing2..dye cume nak mnyampaikn ilmu yg dye ade dan brbakti pd kite seme..samada ilmu dye btol ke salah, hanya Allah S.W.T Maha mengetahui..

  36. Pingback: 10 Quote Daripada Mendiang Steve Jobs | Paeh

  37. jgn nak emosi sgt la. komen tu biar kena ngan tajuk. meleret2 komen ntah apa2 sampai 176 komen (termasuk ngan komen aku). xyah pertikaila dia mati sempat mengucap ke x, aman ke x, tu hak dia. sapa kita nak sebok2. korang ptt sebokkan apa sumbangan dia semasa dia hidup. itu je

  38. ucap takziah sudah, apa nak kecoh2, yg penting kita amik iktibar dari berita kematian esok lusa ntah kita pulak,

  39. Rakan2, tolong hentikan komen2 ttg agama ney, isu sensitif, knp perlu kita bergaduh ttg pegangan dan fahaman orang lain..kenanglah die kerana innovation die, thts all..

  40. guys..please la..tolong la jgn bukak isu agama kt sini…aku baca setiap komen kt sini..setiap kali isu agama reda…ade je mangkuk ayun yg cube bkk balik isu agama…matang la skit..utk ape kite berdebat pasal org yg sudah mati…?

  41. Btol kate ko Farhan!! Xyah nak bangkit psl isu agama plak..Org dah mati..atleast bg respek wlau dye bkn islam..respek ur enemy..Org yg bangkit isu ni lah seniri yg akan memecah belahkn umat kite seme..wlau ilmu agama tinggi tp xde adap pon xgune..indah kabar dr rupe..

  42. aku nak ckp takziah.. tapi takut2 dierang tak paham bm.. takziah dalam BI apa???.. ~~

  43. mana datang serbanistas ni sume ni? aku kalau aku ucap RIP pon. dengan NIAT UTK RESPEK pada si mati. sbb dia dah banyak menyumbang pada dunia teknologi skrg ni.

    ape pon yang korang taip, ucapkan. sumenye pada niat bro… yang penting NIAT.

  44. Mcm2 pe’el ler..haha..ntah2 hak mngutuk pon apple fanboy jgk!!Tp tahu kah anda steve jobs tuh keturunan Islam!!

    • tapi bapak dia tak amalkan islam sebagai cara hidupnya. boleh dikira ke?

      • entahla..kat Malaysia pun ada macam tu..minoriti la, bukan setakat keturunan tapi siap terpampang di i/c lagi..

  45. condolence = takziah.

    niat xhalalkn cara bro.

    apa2 pon. aku admire kebijaksanaan dia. dia pernah gagal. dia contoh motivasi utk diri aku.

    condolence to steve’s family.

  46. The world lost a great man and inventor. His legacy will long be remember in the halls of glory.

  47. Penggegar Dunia Teknologi…

    Steve Jobs
    1955 – 2011

    Selamat Tinggal.

  48. MasyaAllah. Pelbagai perbezaan pendapat. Selalunya, perbezaan pendapat inilah yang mematangkan kita semua. Allah SWT boleh menjadikan semua manusia sebagai orang Islam, tetapi Allah Ta’ala tak buat begitu. Pernah kita fikir kenapa?

    Steve Jobs merupakan salah seorang hamba Allah yang bukan beragama Islam. Dia meninggal pun bukan dalam Islam. Jangan kita berbahas sebab ianya memang fakta. Namun begitu, kita akui yang beliau merupakan antara penggerak kepada “Dunia Perkomputeran”. Kewujudan Apple dan pelbagai teknologi canggih dalam syarikatnya merupakan bukti jasa beliau kepada dunia.

    Kita semua bersimpati kepada beliau. Elakkan ucap RIP (Rest In Peace) sebab dalam Islam ianya bercanggah dengan Quran yang memberitahu tiada keamanan bagi siapa mati dalam kekafiran. Kita sebagai Islam pun tiada keamanan kalau mati dalam keadaan bukan Islam. Na’uzubillah.

    Kalau tak ucap RIP kepada non-muslim, jadi apa yang patut kita kata sebagai tanda penghargaan kita kepada beliau? Jawabnya, kita ucapkan yang kita bersimpati atas kematiannya atau seumpama itu. Kita boleh juga doakan hidayah Allah kepada keluarga beliau (Steve Jobs) yang masih hidup.

    Semoga Allah merahmati kita semua dunia dan Akhirat.

  49. berite senang je,steve jobs meninggal dunia..yg sume nk bertekak pe hal?bce diam2 da lah…yg xpandai agama pon melenting plak bile tegur…yg pandai agama sket plak menegur mcm good2 je mcm die je btl..bukak intenet search hadis sket da boleh da hentam org len..cite pom pam pom pam sal islam…menegur berhemah la sket..xpyh la buat busuk name islam je..xmalu ke org agama len tgk cara org islam mebetulkan kesalahan org islam sendiri?? yg xbape pandai agama ni plak berenti la komen bukan2..lau xtau sgt tak yah la nk berdebat sal agama t sendiri yg terjerat..hukum2 islam mane boleh bwt main2…

  50. saya simpati dan takziah akan kematian steve jobs. saya rasa sebagai orang islam kita tak patut mengucapkan rip kepada orang bukan islam, itu buka nbudaya kita. cukuplah ucap takziah dan simpati tak perlu rest in peace kepada orang bukan islam. alah korang bukan kenal dia pun atau pernah jumpa dia pun. cukuplah keluarga terdekat dia nak kata apa pun kat dia, bukannya kita org2 islam malaysia ni yg xde hubungan apa2 dgn dia. selepas mati itu urusan si mati dgn tuhan.

  51. Re: Bolehkah Orang Islam Mengucapkan Takziah Kepada Orang Bukan Islam

    Wa’alaikumussalam,

    Alhamdulillah. Kami akan cuba menjawab soalan anda dengan kadar kemampuan yang ada, InSyaAllah.

    Mungkin kalau kita tahu bait penuh ucapan “Rest in Peace” atau RIP, kita tidak akan berani mengucapkannya lagi. Ucapan RIP ini merupakan do’a Kristian Katolik kepada pengikutnya yang telah menemui ajal berbunyi “May his soul and the souls of all the departed faithful by God’s mercy rest in peace” atau ucapan asal didalam Latin “Anima eius et animae omnium fidelium defunctorum per Dei misericordiam requiescant in pace”. Ucapan ini memohon kepada Tuhan agar roh simati dirahmati Tuhan.

    Persoalannya, apakah hukum umat Islam mengucapkan takziah kepada keluarga si-mati yang bukan Islam? Agama Islam membenarkan ucapan takziah kepada keluarga orang bukan Islam yang telah menemui ajal. Kita bolehlah memberi ucapan seperti “kami bersimpati dengan apa yang anda hadapi”, “Kami turut bersedih diatas kehilangan beliau”, dan sebagainya. Atau didalam bahasa Inggerisnya seperti : “May Allah compensate you in your loss” , “Sorry to hear this tragic news, my sympathies are with deceased’s family on this sorrowful moment”, dsb.

    Apa yang dilarang adalah memohon Allah merahmati roh si-mati sepertimana ucapan Rest In Peace. Kita dilarang memohon agar Allah mengampuni si-mati yang bukan Islam. Maksud Firman Allah swt :

    “Tidaklah dibenarkan bagi Nabi dan orang-orang yang beriman, meminta ampun bagi orang-orang musyrik, sekalipun orang itu kaum kerabat sendiri, sesudah nyata bagi mereka bahawa orang-orang musyrik itu adalah ahli Neraka.” [surah al-Taubah : 113].

    Kesimpulannya, Umat Islam dibenarkan menyampaikan takziah kepada keluarga si-mati yang bukan beragama Islam, dan takziah itu bukanlah do’a yang berbentuk memberi rahmat atau pengampunan, seperti RIP. Kita dibenarkan mengucapkan simpati kepada keluarga si-mati. WA.

    Sekian, wassalam.

Komen

Nama
Web