READING MODE  
Informasi Komputer & Teknologi Terkini

BBM untuk Android dan iOS telah diperkatakan sejak daripada tahun lepas, dan kini ia dilaporkan yang mana Research In Motion, syarikat disebalik BlackBerry mensasarkan untuk melancarkan BBM untuk Android dan iOS pada tahun ini. Aplikasi permesejan popular daripada BlackBerry ini dijangka akan disertakan bersama-sama dengan aplikasi Mobile Fusion untuk iOS dan Android.

Walaubagaimanapun, buat masa ini, tarikh pasti pelancarannya masih tidak diketahui lagi. Melalui paparan skrin yang kelihatan, ia menunjukkan yang mana aplikasi yang dijalankan dilabelkan sebagai BBM untuk Android 0.8.87. Melalui paparan skrin tersebut juga, ia kelihatan yang mana ujian untuk iPhone turut dilakukan pada masa yang sama.

Buat masa ini, seperti biasa, RIM masih tidak mengeluarkan sebarang kenyataan rasmi berkaitan dengannya. Namun persoalannya, dengan sokongan pelbagai aplikasi seperti What’s App, ChatON dan sebagainya, adakah para pengguna akan menggunakan BBM pada peranti mereka sekiranya ia benar-benar dilancarkan kelak?

Terdapat 32 komen
Komen Popular
  1. kalau dah ada internet lebih baik guna whatsapp je. xpun fb chat

Keseluruhan Komen
  1. jika dikeluarkan untuk android, adakah ia dijual atau free… mesti jual kan…. xkn RIM nk bg free2 untuk bukan BB user…

  2. kalau dah ada internet lebih baik guna whatsapp je. xpun fb chat

  3. Tu r. budak yg pakai bb pun ramai yg guna whatsapp. sama je rasanya. kalau ada beza sapa2 tolong share sikit.

    • whatsapp punya group max 10 orang je rasanya. bbm 30 orang.

    • BBM secure. bg budak2 xpenting, stakat nk chat kt fb pun boleh, tapi bagi profesional penting. ramai yg guna BB sbb feature ni je. itu pasal yg BB kene ban haritu kt saudi. intelligence service pun xboleh nk intercept.

      • tp yg byk guna BBM ni hanya pengguna BB je.. sbb murah internet die..utk android n iphone….byk lg bnde yg bleh gune.. cube korg search dlm market.. berlambak x hbis pkai..

      • agree, stiap bait yg kita tulis di inkripkn. kt blah saudi xboleh pakai sbb xboley nk bca isi msg. mereka nk pantau apa y kita buat. dr xboley nk korek, baik ban terus. bg org biasa myb xpnting. utk golongan pro, nk jga privacy, nk memastikn msg smpai kt org y kita nk shj, penting. dlm diam2 org jga tepi kain kita.bkn nk nyebok pasal hidop kita, tp nk tackle kita utk duduk dbwh tlunjuk mereka. ramai xprasan. skadar bkgsi, tq.

  4. kalu ada benda ni serius aku jual BB… aku sucsribe BIS pun sebab nak berBBM jer…

  5. xsabar den tunggu. rasa membazir n xsia-sia kalau application bbm ni keluar untuk android. mungkin masalah hpbb yg xberapa nak btul boleh selesai kalau cuba kt device jenama2 laen

  6. BlackBerry Messenger for iPhone/Android?? Seems legit.

  7. LOL! dah give up nak lawan smartphone lain ke? dari segi pembangunan apps dkt BB mmg slow sgt compare iPhone dgn Android. Kalau jadi keluar, mmg BB tak laku la. Dah habis fikir ke dia? hehe.

  8. rim belajar dari instgram… social network lg untung lor…

  9. Aku tak rasa yg blackberry akan tenggelam pasal sape yg guna bb tahu bb mmng hebat bab text,message,email.. Aku guna bb utk phone keje dan android utk layari internet..<–(iDevice aku taktau la bab email die mcm mana)

    Whatsapp compare dgn bbm bagi aku whatsapp kalah pasal whatsapp servis agak teruk la,selalu lambat deliverd,kadang2 kalau da lame tak open apps tu kita takkan dpt message dr org..ini yg aku kena la..tak tahu la org lain

  10. kalau bbm available pada android dengan ios.. memang jualan BB jatuh terus la.. RIM lepas ni makan hasil bbm jela kot

  11. ape pikir jualan jatuh cepat sangat????? dalam dunia perniagaan ape yang dipikir mesti somthing yg lebih hebat dari seblm….pikir kolot = bbm app di release tuk iphone or android = jualan bb jatuh@#$% klau pikir biznes =bbm app lebih terkenal dan nilai jenama meningkat….walhal kalau dari hari pertama BB release BBM x perlu bbPhone boleh buat pakai hp besaa..saje2 test pasaran laa..kalau ikut pecahan BBbrand berjaya = teknologi BBphone = teknologi app sendiri.. kira berapa byk kejayaaan..

    RIM rugi pon = kat device rosak yg kena pulang dan ganti baru = pengguna x cermat..besa la ni =kecuaian RIM sendiri, yg ni mostly sebab teknologi baru bangun mesti ada cacat cela…ni kalau ikut harsad bizMan ialah risiko perniagaan + apa guna insuran..

    memang pasti depa makin kaya n kaya…pasal apa…lu semua pikir sendiri…ada berani mencuba??????????

    • +1

      Strategi yang sama oleh Apple time dia lancarkan Safari para Windows demi melariskan iPhone pada 2007. And it turns out pretty well.

      Bila BBM dah muncul di platform lain, ia akan lebih dikenali. Mungkin juga RIM yakin pada hardware yang bakal mereka lancarkan tahun ni, lebih2 lagi dengan OS baru. Jadi bila average user dah mula taste BBM, ia akan memberikan ‘halo-effect’ kepada lineup hardware BlackBerry yang bakal muncul.

  12. semua apps dari b’lainan jenama hp,
    akan di majukan menerusi OS Android.
    perkembangan yang menarik.
    :D !

  13. Pingback: BBM Untuk Android – 2 Lagi Gambar Kelihatan | Droid.my

  14. aku rse kalo btol pon berita nie,adekah penggune iphone n android sanggup bayo rm2/sehari hanye utk bbm?sedangkan kteorang hanye bayo rm15~30 utk smue perkhidmatan blackberry,xmungkin dyeorang akan kasi pkai free² je utk pnggune smartphone laen.jawapannye msti korang xsanggup kan..papehalpon blackberry™®2012© rocks!! ^^

    • x yah pkai pun x pe lau kene byr.. dlm market belambak program chat yg free dan best.. setakat hr ni carta no 1 dunia.. adalah ANDROID ke 2 IPHONE dan ke 3 Windows ke 4 BB hahaha no 4 tu x rock sgt kot

Komen

Nama
Web