READING MODE  
Informasi Komputer & Teknologi Terkini

Dikemaskini : Akta Keterangan (Pindaan) 2012 Masih Belum Menyentuh Arena Internet Buat Masa Ini

Dengan media baru yang semakin popular, termasuk blog, Facebook dan Twitter, serta dalam usaha untuk menjadikan rakyat lebih bertanggungjawab terhadap aktiviti mereka di atas-talian, kini ia telah pun ditetapkan yang mana Akta Keterangan (Pindaan) 2012 bakal dikuat-kuasakan bermula esok, iaitu 1 Jun 2012.

Bagi yang tidak ketahui, melalui pindaan pada Akta Keterangan, ia menetapkan yang mana para pengguna Internet akan bertanggungjawab terhadap sebarang kandungan yang dihantar ke internet melalui rangkaian ataupun peranti mereka. Secara ringkasnya, sekiranya seseorang pengguna menghantar komen pada blog anda, halaman Facebook Page anda, tweetjack akaun Twitter anda, mahupun dengan “menumpang” talian WiFi anda, maka anda akan dipertanggungjawabkan terhadap sebarang perkara yang dikongsikan melaluinya.

Selain daripada itu, ia juga mengatakan yang mana sekiranya seseorang memulakan halaman Facebook, Twitter, blog mahupun sebarang perkara menggunakan nama dan gambar anda dan menerbitkan kandungan yang bertentangan dengan undang-undang serta memfitnah seseorang melaluinya, maka anda akan didapati bersalah, dan perlu membuktikan sebaliknya.

Anda mungkin akan menghadapi masalah sekiranya:

  • Anda mempunyai blog, dan seseorang pembaca menerbitkan komen, maka anda akan dianggap sebagai menerbitkan komen tersebut.
  • Anda mempunyai halaman Facebook Pages, dan seseorang pengguna menghantar komen atau menerbitkan sesuatu pada Wall, maka anda akan dianggap sebagai menerbitkannya.
  • Seseorang menggunakan tablet atau telefon pintar anda untuk menghantar sesuatu yang tidak baik, maka anda akan dianggap sebagai yang menerbitkannya.
  • Seseorang menggunakan komputer anda atau laptop anda untuk menerbitkan sesuatu pada internet, maka anda akan bertanggungjawab atasnya.
  • Seseorang menceroboh ke talian WiFi anda dan menghantar pelbagai perkara yang bertentangan dengan undang-undang di internet, maka anda akan bertanggungjawab ke atasnya.
  • …dan pelbagai perkara yang berkaitan.

Dalam arena digital dan elektronik ini, semestinya ia boleh dikatakan perkara ini salah satu perkara yang sukar untuk direalisasikan. Apatah lagi memandangkan pada halaman Facebook dan Twitter sesiapa sahaja boleh menggunakan nama dan gambar orang lain, dan berlakon seperti mereka.

Sebagai contoh, pada hari ini, akaun Facebook Pages untuk seseorang artis mahupun ahli politik sahaja, terdapat lebih daripada satu akaun untuk mereka, yang mana dimulakan oleh peminat dan juga penyokong. Sekadar perbandingan, akaun Facebook milik Najib Razak apabila dilakukan carian, secara kasar, terdapat lebih daripada 10 akaun, sekaligus menjadikan beliau bertanggungjawab terhadap kesemua akaun tersebut sekiranya sesuatu yang tidak sepatutnya diterbitkan, sehinggalah beliau membuktikan sebaliknya.

Jadi, secara ringkasnya, jagalah peranti dan rangkaian internet anda, disamping bertanggungjawab ke atas pelbagai perkara yang dikongsikan di arena internet, supaya ia tidak menyukarkan anda di kemudian hari.

Dikemaskini : Akta Keterangan (Pindaan) 2012 Masih Belum Menyentuh Arena Internet Buat Masa Ini

Bacaan lanjut dan rujukan : The Sun, The Star, MalaysiaLaw.

Terdapat 221 komen
    • mynewshub lagi satu.. tenat aku baca komen situ.kekeke

        • Habis tu, bagaimana pula dengan penyedia Cyber Cafe?
          Adakah mereka bertanggungjawab dalam segala aktiviti penggunanya?

          Bagaimana pula dengan pihak penyedia WIFI percuma?
          Adakah mereka akan bersalah jika pengguna WIFI mereka melakukan kesalahan?
          Sudahlah menyediakan WIFI percuma untuk kebaikan bersama tetapi disabitkan kesalahan atas kesalahan orang lain.

          Sorry to say, Kerajaan sekarang terlalu menyekat kebebasan bersuara rakyat.
          I’m not pro-Govt, neither opposition.
          Surat khabar arus semasa penuh dengan berita tidak bermanfaat.
          Mana lagi rakyat harus mencari berita yang betul-betul berguna bg mereka.

          • sbb tu yg dprtanggungjawabkan ke atas hal ni ialah admin page.sbb ni yg pling logik and simple.ibaratkan page ko tu rumah ko.sgala yg berlaku dlm rumah ko tu bwh tnggungjawab ko la…klu ad yg xpatut, buang.sambil2 tu igt2kn la pngunjung page ko. senang kan?

          • habisla kerajaan Penang lepas ni

        • siapa yg melancarkan jalur lebar di Malaysia, mereka lah yg patut dipersalahkan. Kah3.. even negara maju pun x mcm Malaysia.. bak kata 9gag, “nothing to do here”

      • mynewshub kan blog pro UMNO/BN.. takde masalah kot unless PR yg menang haha

    • Patutnya 1Malaysia Pad dilancarkan lepas akta ni berkuatkuasa.

      Mesti halaman komen dipenuhi pujian penuh keharuman.

    • He hee..penyedia pages yg paling besar di dunia le yg pertama kena dengan akta yg digubal oleh….? ni..Facebook, geogle, pencipta komputer..lucu betul tu akta..Siapa gubal akta ni..?

      • +1
        minda yg sangat tertutup. baik x yah sediakan perkhidmatan jalur lebar. TV pun tutup je lah. bukan semuanya betul pun. akhbar pun sama. last2 hidup macam zaman KUNO.

    • pah 2,wifi yg kerajaan psg kt kg2 2 mcm mane,kne saman jgk ker pemilik wifi 2….

  1. Haha, dasar ini cuma wujud untuk memenuhi selera pemerintah fasis… mereka cuba menyekat selagi boleh sekat… kalau boleh kunci setiap mulut rakyat mereka akan kunci =)

    • lepas ni ayat “lawan tetap lawan” akan bertukar kepada “sekat selagi boleh sekat!” :D

    • tak ada kaitan dengan pemerintah ke apa. negara lain dah lama buat. untuk elakkan dari orang dalam internet ni salah gunakan media. memang patut pun ada, kau cuba baca komen2 racist, menghina kat blog2 ngan facebook. kalau nak report sorang2 tak habis, kalau ada law ni, kau report blog tu, admin dia terpaksa remove, tak payah nak susah2 berperang lawan tekan keyboard lagi.

      • syukri +1 aku stuju.. us ngan british yg demokrasi kamu agung2 kan itu da lama praktikkan menda ni. ini utk prevent dar sape2 yg suka flame war, kaki racist dan si emo politik yg kaki hina menghina keji mengkeji

        • Undang2 US dgn british yg mana satu sama dengan undang2 ni? Sila quote. Sebab setahu aku ini undang2 pertama dlm dunia yg meletakkan beban pembuktian pada yg tertuduh. Bukan macam kebiasaan. Minta quote undang2 US dan british tu.

      • especially kalau salah satu forum it terkemuka kat mesia ni..bkn main lagi racist nye..

      • akta ini bagus dari segi tanggungjawab atas apa yg ditulis di internet tapi ia boleh disalahgunakan ke atas musuh politik. mcm ISA, akta perhimpunan awam. PR wat tangkap. geng2 BN siap guna kekasaran lagi wat2 xnampak. oh malaysia tanah airku~

    • dia xsekat pun.ko nk kata ap, kita kata saja.part yg best, ap kita kata, tu tnggungjawab kita.klu yg kita kata tuh benar, tidak mnjadi mslah pun.kt ad bukti.hehe..bgus akta ni.mndidik kita supaya jd insan yg brkata benar, tidak mnyampaikn brita plsu dan tidak mngtroll dgn bnd2 xbnar.hehe

    • ata pada 31 May 2012
      Haha, dasar ini cuma wujud untuk memenuhi selera pemerintah fasis… mereka cuba menyekat selagi boleh sekat… kalau boleh kunci setiap mulut rakyat mereka akan kunci =)—>> mane ade akta ni kata dia SEKAT@MELARANG@MENEGAH & sewaktu dgnnya..”melalui pindaan pada Akta Keterangan, ia menetapkan yang mana para pengguna Internet akan bertanggungjawab terhadap sebarang kandungan yang dihantar ke internet melalui rangkaian ataupun peranti mereka” dia soh korang betangjwb jee dgn apa yg dikeluarkan.. fahami la dlu apa akta ni suruh..

  2. macam tak fair je akta dier ni. so sekarang ni kalau tak puas ati dengan comment sipolan sipolan, boley print screen dan report kat balai polis. lepas ni jadi macam amerika, sikit-sikit saman. lulz XD

    • Lebih baik wujudnya saman menyaman dari melihat fitnah dibiar meluas di sana sini tanpa ada siapa membanteras.

      • PAstu jadi mcm negara China. See u in court. salah sikit, saman. Mana dia budaya Malaysia yg mudah memaafkan? kadang2 kita terlepas cakap (taip), kita boleh minta maaf. dah klu asyik nak print screen+hntar polis+saman, makin menjadi2 hasad dengki. serius.

    • Yeah akta PRU, Sugar Glider aku pon nak kena lesenkan.Bla bla bla

  3. blog2 gosip dan hiburan kena jaga2 lebih ler, bila ramai artis dah takde job maka side income mereka boleh gunakan akta ini…kot.

  4. Kalau empunya mana-mana website dikatakan/didakwa terfitnah, apa hukummya? Penjara? Kerja-kerja sosial? Atau…?

      • kalo aku ckp Thomas Edison yg slh,dpt medal gak x?
        yela,dia founder electricity.so, he’s the one to be blame.

    • then yg cipta lptop,computer,tablet n phone pun kene saman..sbb mreka yg mnciptakn “kereta” ntok brgerak di”jalan” tersebut..owh xlupa juga kpada internet service provider mcm tm,p1,yes…sbb mreka mnyediakn “petrol” ntok “kereta2″ itu..pemilik2 CC pun kene jgk.mreka mnyediakn “pngangkutan awam”.hahaha nk kira mcm tu sume la kene saman wey…

      • +1000

        Saman la semua kompeni komputer, internet service provider, dll.

        Aku guna laptop 1Malaysia, disambungkan ke internet dengan TMNet. Berani ke nak saman?

      • aku xstuju dgn ap yg aku ckp tu act.mksud aku, benda pling logik nk dsaman pun, pngendali page2 tu la..sbb page dia dbwh bdg kuasa dia. :)

  5. So, aman kena tutup ruangan komen ni…bahayaa

    • haha. tak payah pun, cuma komen biar fikir perasaan orang. sebenarnya yang ni tak ada beza bagi admin website, blog yang ada tanggungjawab. memang sepatutnya keje dierang delete komen tak guna tu tak bagi ada gaduh2.

  6. bila baca apa yg ada pd akta ni mcm x adil. kalau lah org tu xtau langsung, x ke naya nama dia naik.

    • mentaliti orang malaysia.. kena tahan polis = bersalah..
      orang tu tak tahu langsung, dia tak tahu la. buktikan. memang semua undang2 pun sama. hudud ke undang2 british ke. kalau selagi tak terbukti bersalah, hukuman tak jatuh.

      • bro, PRESUMED GUILTY bro. dikira bersalah unless kau boleh prove innocence.

        kalau aku guna nama kau, kau kena prove yang aku sebenarnya guna nama kau baru kau boleh kata kau innocent. kalau takda duit nak siasat, terima hukuman. that’s it

        • aku tak perlu buktikan yang kau guna nama aku untuk lepaskan diri,
          aku cuma perlu buktikan yang bukan aku yang post tu.
          mintak surat mahkamah, cari IP orang yg post, call ISP, mintak details pasal IP tu.

          • memang mudah berbanding pendakwa raya yang patut buat semua tu. burden dipindahkan kat kau. well everyone got his/her opinion and I dont like this law

        • Lepas ni, aku nak pi hack fb kawan aku senyap2 dari henfon dia. Pastu apa2 terjadi atas nama fb dia, dia yang kena tangkap. Aku gembira senang hati, sebab dunia ni adil. Haha

          • senang kan nak pedajal orang. kalau buat facebook akaun fake pun dah boleh. tak payah nak hack

    • xpe..nti admin2 kene la byk hebah2kn benda ni.supaya org tau. :)

  7. Akta ni sebenarnya digubal untuk pembangkang je. kalau pihak pemerintah takkan kena punya maa.

  8. macam bukan negara demokrasi je aku tgk akta ni, semua nak sekat. pilihan rakyat ke ni? ajar jadi kedekut, ajar jadi katak bawah tempurung. apa kes nak sekat-sekat semua ni.

    • kalau kau bagi pinjam kereta dekat orang, kereta tu kena saman.. tanggungjawab sapa kena bayar saman? kau ke orang yang pinjam kereta tu? dah kau punya kereta, tanggungjawab kau la bagi kat sapa guna kereta tu. benda ni bukan pasal sekat, tapi pasal ajar orang jaga kuasa diri tu ada. ada kuasa komen, jangan salah guna, melampau.

      • aku jugak boleh pakai kereta design yang sama, no plate palsu yang sama then langgar orang sampai mati. lepas tu owner kereta satu lagi yang dianggap bersalah sampai dia boleh buktikan aku yang langgar sebenarnya. kalau dia tak boleh buktikan aku yang bersalah, dia akan dihukum. defuq kau kena prove innocence, prinsip undang2 kata innocent till proven guilty, ini apply kat sivil dan syariah

        inb4 aku bukan lawyer, just belajar kat sekolah

        • Kau boleh, tapi kau lupa, no plate bukan berdasarkan kereta, tapi ada rekod lengkap sampai nama bapak tuan punya. the moment dapat tahu nombor plate tu tipu, aku dah terlepas tuduhan.
          silap orang, aku bukan lawyer, aku student computer forensic.

          • ada dua kancil merah, satu nombor plate ABCD 1234, satu lagi pun palsukan ABCD 1234. kalau kancil kedua tu langgar lari, kancil pertama tu yang kena panggil, sebab dia panggil owner, bukan yang langgar. yang kedua tu mungkin dah tukar nombor plate by that time.

            or better, aku post komen offensive guna nama kau, kau akan dipanggil untuk soal siasat and untuk prove innocence kau. kau suka? tepuk dada tanya selera, peace.

          • +1 untuk Faiz Mustafa

            Undang2 sepatutnya dibuat untuk memudahkan, bukan memudaratkan.

            Untuk situasi bermula saat ini (1 Jun), aku no komen. Tapi sendiri boleh fikir.

          • kau tak faham eh? aku tak payah bukti KAU YANG LANGGAR. aku cuma kena buktikan yang BUKAN AKU YANG LANGGAR.bila dah tahu kereta yang langgar BUKAN KERETA AKU, aku dah terlepas dari siasatan.

          • @Syukri Lajin

            Terima kasih kerana menyokong akta ini. Rakyat yang berminda positif seperti anda lah yang kami mahukan sebagai mendokong aspirasi 1Malaysia.

      • @Syukri Lajin

        aku rasa akta ni mcm ada niat tersembunyi. kenapa x buat awal2 dulu? bila dekat ngan PRU, baru nak buat itu ini? Hahaha.. sila jawab…

    • kaki mengampu, kaki bodek, puii, jalankan akta Allah dulu, abru nak jalankan akta manusia.. tak reti besyukur boleh hidup, nak tunjuk power je lebih, tapi haprak pun tadak.. kuku besi

  9. ramai yang tak faham kut. yg akta ni bukan pasal content dari blogger tu sendiri, tapi content yang bawah tanggungjawab admin tu. ni pasal tanggungjawab admin untuk kawal content dalam kawalan dia. kalau dia ada pilihan untuk delete, tapi dia tak buat, baru jatuh bawah akta ni. kalau dia tak ada kuasa nak buat apa2, contoh macam advertising yg automatic tukar, dia tak kena.
    apa yang politiknya? memang patut pun akta ni ada dari dulu lagi.

  10. akta keterangan (pindaan) nie bpak ktat gler.. abs sume yg berkaitan ngn kite perlu dipertanggungjwbkn.. walhal klu ia bkn mslah yg bpunca dr kte sklypn ttpi dr org lain.. hohoho

  11. Kita tgk esok bloggers yg suka fitnah seperti PAPAGOMO, PARPUKARI & sebagainya akan didakwa…..atau hanya bloggers pembangkang….yang membangkang sahaja akan didakwa..politik kotor betul!

    • setuju gila2 dengan kau..takpe,bila PR dapat perintah negara ni,akta ni bubar la..tengok lama mana boleh tahan..

      • silap2 nt naik akta lain plak.xnk bg rkyt brsuara.tkut bgkit mnntg mreka. :)

        • Sir, your logic is totally broken.

          Disclaimer: saya duduk atas pagar.

          • bro, in “silap2″, there is actually no logic. it is juz a probability.may happen and may not. :)

          • @pisau,

            still, benda yang dah jadi akta vs benda yang cuma dikatakan “entah entah nanti orang ni pulak bla bla bla”.

            Flawed argument.

        • “Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety”

          - Benjamin Franklin

          • @Bulan Tekenal,

            keyword dia “country”

            People constitutes a country, not the government.

  12. Nanti semua kedai makan, restoran disable wifi takut ada org post macam2. Hati-hati dengan kampung wifi, nanti ada org post yg tak elok sapa yg nak di salahkan? JKKK? SKMM? LOL!

  13. sebenarnya ini akta”dlm bahasa melayunya”akta nk menakut nakukn orang ramai.program menakut nakutkn orang ramai sudah berjalan dh lamaaaa da.bila anda nk berkuasa ” gunkn lah akta ” manakut nakutkn ” serius ,mesti berjaya
    takutnya pakcik kah kah kah kah

  14. ni undang-undang mesti orang tua yang buat..haishh

    • orang tua yang dah terlalu lame duk kusi lembut

      • Mesti ada yang pernah buat mcm ni,

        “Internet bungkus satu! Kuah asing!”

  15. pasal komen memang tanggungjawab tuan empunya blog, fb pages dan sebagainya, tapi kalau kena tweetjack ke, arp poisoning ke? tak ke sia2 je kena pegi balai soal siasat, nasib baik ada peluang utk buktikan tak bersalah, kalau trus kena jail lagi kejam.

  16. hbis tu, kalau forum yg jenis perbincangan..?
    mmbincagkan perkara2 berkaitan apa saja…. mcm mana..?

    diorg bincang utk dapatkan fakta/perstujuan/cadangan……

    klau kes ni, mcm mana pulak…?

  17. anyone ada link ke akta tu? nak juga baca penuh…

  18. bak kata Obe, akta WTFBBQ..

    Dafuq I just read? I dont want to live in this planet anymore..

  19. Assamualaikum.. Aiyoyoyoyo.. Ini bikin banyak susah maa… Sebab kita kena dipertanggungjawabkan atas comment yang di coment oleh pembaca.. Hurrmm… Nampaknya kerajaan mahu menguasai hak kebebasan bersuara di media internet.. Akhz! (z_Z)

  20. sonang la kojo den lepas ni,banyaklah orang yang den boleh penjarakan…takpayah den nak menengok muka org,hack10 fcbook org,pakai wifi jiran,hina sultan….dah brapa org den pnjarakan….agak2 brapa??11…

  21. Hangpa tau dak hangpa dok komen kutuk gomen kat sini. Lepas ni aman kena panggil pegi Bukit Aman. ha!

    • bgus jugak tu…..agak2 kalau aku hina sultan kat sini,apa jadi kt amanz???nak tahu la…

    • saya backup amanz lar, bro.. jangan takut besuara, takut kerana tuhan lar…

  22. haha.. ngeri!!.. baru buat Disclaimer & Terms’s page. walaupun blog aku ni x bahaya, tapi manatau masa akan datang boleh ‘terlepas tulis’ pulak.. so harap2 kalo ada orang saja dengki, kurang2 bole guna benda ni..

  23. saya sokong 100% akta ni. padan muka pasa yg suka troll.

    • Masalahnya yang kena bukannya sang troller, tapi tuan empunya blog.

      Aku kesian.

  24. aku rase mcm dah xde demokrasi dah negara ni, nk bercakap pon dah xboleh sbb xde kebebasan, USA sendiri pon xbuat camtu

  25. Kalau kat Mesir efek tak? LOL

    Susah gila kalau kebebasan bersuara tersekat! Menyampahnya!

  26. Ada part yang aku setuju

    1) Anda mempunyai blog, dan seseorang pembaca menerbitkan komen, maka anda akan dianggap sebagai menerbitkan komen tersebut – selalunya pasal politik mesti ramai komen yang entah ape-ape. Sebab tu aku tak post entry berkaitan dengan politik. Politik hanya memarakkan api kemarahan sesama kita. Lepas ada akta ni, kita lebih berhati-hati bila nak post entry.

    2) Anda mempunyai halaman Facebook Pages, dan seseorang pengguna menghantar komen atau menerbitkan sesuatu pada Wall, maka anda akan dianggap sebagai menerbitkannya – Sebagai owner page kena la jaga betul2, takde la buat fan page semata-mata nak follower ramai sahaja. Contoh: Sorang budak buat 2 fan page. 1 support bersih, 1 anti-Bersih. Walhal owner tu budak sekolah yang langsung tak tau pun Bersih tu apa. Orang-orang kat dalam fanpage-fanpage tersebut dok sibuk mengutuk, mencaci. Secara tak langsung mungkin menimbulkan fitnah.

    3) Seseorang menggunakan komputer anda atau laptop anda untuk menerbitkan sesuatu pada internet, maka anda akan bertanggungjawab atasnya – ni lebih kepada nak jaga owner laptop or pc tu sendiri daripada menjadi mangsa atas perbuatan orang lain

    Ada part yang tak masuk akal & tak boleh nak setuju

    1) Seseorang menceroboh ke talian WiFi anda dan menghantar pelbagai perkara yang bertentangan dengan undang-undang di internet, maka anda akan bertanggungjawab ke atasnya – kalo owner tak dapat trace WIFI kena hack, macam mana? makin ramai la yang nak jadi hackers.

    • like your comment sir..
      ada pro n kontra..
      akta ni patot diperkemaskan..
      masih terdapat kelemahan…

    • lepas ni semua sekolah kene bg ajar cara2 setting wifi dengan berkesan, tak dapat praktik dengan elokm, maka repeat satu tahun lagi amik kursus wifi

  27. Boleh tak kerajaan sekat sekali unsur2 lucah, porno, seks dll lagi yg senang sangat bdk2 sekolah blh dpt.. pada saya banteras gejala sosial utk melahirkan modal insan kelas pertama itu yg perlu diutamakan

    • xsetuju ,in order for them to do that ,they need to block/filter the internet ,and somemore they are sharing the same platform ,for example p2p ,torrent etc ,pihak bertanggungjawab tidak akan spend time nak filter satu2 ,what they will do ,terus block semua ,and ape purpose internet? and sangatla imposibble nak buat ,since it is on the internet #impossibru

      • and ape la purpose internet kalau nak buat itu ini tak boleh.

    • lupekan je la. Kerajaan lagi suke unsur2 lucah ni. Sebab tu ade politik lucah, politik kotor. Paper pon boley letak gambar blow job kat muke surat depan. Amairite?

  28. - Seseorang menceroboh ke talian WiFi anda dan menghantar pelbagai perkara yang bertentangan dengan undang-undang di internet, maka anda akan bertanggungjawab ke atasnya.

    - lepas ni no more free wifi lah kot sebab provider akan dipertanggungjawabkan..wifi selangor, kedai mamak, wifi universiti untuk guest..sesetengah pecahan akta tu logik la untuk dikuatkuasakan SERTA- MERTA..tapi bukan yg ni..
    kata nak rakyat celik IT, seiring perkembangan teknologi, tapi dah ada halangan untuk meningkatkan keupayaan mengakses laman maya..nak harapkan setiap isi rumah ada perkhidmatan broadband/wifi/internet sendiri? infrastruktur sedia ada tak mampu capai lagi tahap tu..come on la penggubal undang2..bukan semua rakyat tinggal dalam hutan batu! kenapa penggubalan undang2 tak seiring dgn aspirasi PM..??!!

  29. Kenapa ramai yang kata kebebasan bersuara disekat ? Ke aku yang tak faham ?

    Benda nie bagus juga sebab kita bertanggungjawab sekali dengan komen dari blog kita . Tapi rasa macam susah jer .

    PM kita sendiri ada berapa ramai yang hantar komen-komen kaw-kaw . Maknanya kalau ada yang letak komen racist dekat page Najib , dia pun kena sekali lah kan ?

  30. salah satu cara untuk kerajaan menyembunyikan kebenaran daripada sampai kepada rakyat..amanz/tekong/obe/nisa,esok tolong padam komen aku ni..haha

    • nokharoooooooooooooommmmm laaa akta ni… akan membuat2kan troller2 hilang pekerjaan… amanz/tekong/obe/nisa,esok tolong jangan padam komen aku ni.. haha

  31. lupe plak..kena tanya ni..wifi free kat area PJ, sapa yang bertanggungjawab?

  32. apeke bangangnye… aku nak kutuk sesape kat sini admin kena memang bodo gile lah camtu.. orang lain buat salah orang lain kena.. bangang-bangang…

    • haa memang betul sangat tu.. bangang-bangang-bangang…

  33. Salam..

    Semua nak bagi pendapat. Bagus tapi ada yang macam bagus. Sebaiknya kita tunggu dulu penjelasan yang selengkapnya tentang akta ni. Ada yang bagus, pakai. Ada yang tak efisien, pinda. Kalau tak ada akta sebegini semua nak bercakap sesedap rasa tanpa fikir perasaan orang lain.
    Kebebasan bersuara tanpa batasan meruntuhkan moral orang-orang barat. Sama-sama bagi pendapat yang bernas lebih baik daripada kecaman untuk melepaskan geram. Tapi kalau PR tak suka BN dan BN pun tak suka PR beginilah mentalitinya. Memang takkan ada yang betul.

    Ad pro dan ada kontra. Ini biasa tapi janganlah sampai menjahanamkan perpaduan dan budi bahasa serta akhlak kita.. Islam kan masing-masing?

  34. Apa ni ? =.= kalau perkataan apa ni pun dorg nak ambil tindakan,tak tahulah ~
    takut org bersuara ke?adoii

  35. Ni akta yang menyabit-nyabit .. “pucuk buat hal, sampai ke akar di tarah nya” ..

    Macam ada sesuatu je tentang akta ni ..

  36. Tak boleh ke ramai ramai nak oppose bende ni? This is crazy, we cant say anything, everything we said if it is opposite to what the government think is wrong, kita tk boleh nak jadi robot., They are not always right,..

  37. pas ni TMnet atau sebarang talian internet shutdoen terus, kita tgok tv 123 and baca surat khabar ja

  38. Senang je..kalau tak nak rakyat buat banyak komen…Bring back Malaysia to 30 years ago…tak perlu komunikasi canggih ni…be out dated!..

  39. habis la kebebasan hak bersuara rakyat malaysia..

    mereka tahu, dgn FB PR makin kuat..

  40. negara kita sahaja ke yang ada undang-undang macam ni?
    inilah “kebebasan media” yang diwar-warkan selama ini

  41. Pasni Aman kena buat blog ni tertutup.Ahli rasmi je leh log in baca masuk dan komen.Hehehe

  42. Kalau aku hantar benda tak elok dekat page datuk sri Najib,adakah PM Najib akan di kenakan tindakan?

  43. Fakap~! Ni bukan meningkatkan rating rakyat kepada gov… Tapi menurunkan lagi… SOPA / PIPA dah habis – Gov Akta Keterangan pulak yang jadi SOPA / PIPA nie…

  44. pergh… pergh… pergh… apsal aku rasa cam ada bayang2 sopa je akta ni? pasni silap2 ramai la blogger2 yg dituduh macam2 nih…. popular la kejap… hahaha

  45. Harini 31hb Mei,

    Akta berkuatkuasa 1 Jun.

    Adakah salah jika hari ini men-TROLL mana2 pihak sebelum jam cukup 12mlm 1 Jun ? [Lagi beberapa jam saja lagi]

    #TroLoLoL

  46. Selepas ini setiap blog mesti meletakkan penafian di footer blog mereka, kalau nak selamat, letak juga di profail Facebook dan Twitter.

    PENAFIAN: Setiap komen bukanlah menggambarkan pandangan peribadi penulis.

    :)

  47. selepas ini semua blogger akan lebih berhati-hati dalam mengeluarkan sebarang kenyataan….baru lah dikatakan blogger yang berdedikasi dan bertanggungjawab….

  48. bagus la mcm ni.
    be responsible.
    most of the people yang post kat internet ni berani kat internet je.
    kat luar tak berani.
    ckp banyak je kat internet.
    ada akta ni senang.
    kalau xtau itu fakta atau tak, tak payah post.
    kalau nak post juga then the burden of proof is on you la.
    ni bukan psl kerajaan ke apa.
    kalau ada orang fitnah kau pun senang nak guna akta ni.
    be responsible for everything u said.

    • hey macha. Klau ade org fitnah hang pun, xpayah gune akta bodo ni pon hang boley report kat balai polis la cha…..

  49. ni akta keterangan la.
    akta psl bukti dan keterangan.
    bukan akta untuk menyekat seseorang.
    kau nak ckp apa2, ckp je la kat internet.
    tp bertanggungjawab la dengan apa yang kau ckp.
    kalau kau kena dakwa kat mahkamah kau buktikanlah bukan kau yang tulis.
    senang kan.

  50. sebelum nk laksanakan.. tgk dulu paper tajaan anda.. adakah bebas dari fitnah dan adu domba? asek2 rakyat je yang kene dulu..

  51. akta ini ibarat seseorang merompak kereta anda untuk melalukan penculikan, anda dipersalahkan.
    cukup bijak

  52. Jadi, kalau aku buat fan page Mc donald. aku tulis bukan2. Mc donald yang salah ? hebat betullah skang ni. boleh anaya orang cam tu je. hebat.

  53. Kepada semua yang kata akta ni tak bagus, korang kena fikir panjang dulu.

    Akta ni kan bagus, membuktikan kerajaan prihatin akan rakyatnya samada di luar talian mahupun di atas talian. Inisiatif yang bernas oleh kerajaan 1Malaysia di dalam membina budaya bermoral dan berkeperibadian positif. Malah memastikan bahawa ‘netizens’ tidak disisihkan oleh arus pembangunan oleh kerajaan.

    Syabas dan sekalung tahniah untuk PM!

    • ” ‘netizens’ tidak disisihkan oleh arus pembangunan oleh kerajaan. ”

      mohon pencerahan. aku ada idea lain dalam kepala aku berkenaan ayat itu.

    • ceh…kerajaan perihatin atau kerajaan takut lagi banyak info pasal KEGIATAN sebenar mereka dibalik tabir di kongsikan untuk orang ramai?? membina budaya bermoral dan berkeperibadian positif?? hello?? budaya2 yang diamalkan menteri-menteri kat malaysia ni bermoral sesangat ke?? ni yang dikatakan negara demokrasi?? bersihkan moral semua pemimpin2 umno tu dulu..baru ajar rakyat apa yang perlu…

      Sebesen taik orang mongolia untuk najib!

  54. Aku nampak ramai komentar yg bias terhadap satu2 parti politik. Guys, bila berfikir dan memberi komen tu, pastikan fikiran benar-benar NEUTRAL.

    Ramai yg kata, akta ni demi kepentingan politik tertentu. Bagi aku, akta ni menyebelahi pada kedua2 pihak. Puak PR dah tak boleh tulis cerita tak berasas dan fitnah sesuka hati. Same goes to puak BN or blogger BN. If they did, boleh saman dan jumpa di court to seek for justice. If you got a concrete reason and facts behind everything you said or wrote, you’ll win. Kalau kau bantai tulis fitnah, tuduhan palsu serta tak berasas, memang patut kau disaman or masuk penjara.

    Dengan akta ni, puak BN or PR tak boleh dah lakukan fitnah memfitnah atas satu sama lain. In which resulting to a cleaner and better political environment. Ini tidak, dok hasut org dgn cerita yg takda asas sama sekali sampai org percaya. Elok ke biar je bnda camni? Itu sebab akta ni dilaksanakan. Tak kira lah nanti BN or PR yg memerintah, dua2 akan memerlukan benda ni.

    But, aku percaya ramai masih tak setuju dan cuba bangkitkan isu kebebasan bersuara kelak. Kebebasan bersuara apanya kalau dibiarkan fitnah dan tuduhan palsu dibiar bermaharajalela?
    Rakyat masih bebas menyuarakan pendapat, tapi biarlah pendapat yg berasas dan berfakta. Bukannya omongan kosong atau fitnah belaka!

    • err yg skrng dkt media pun dah lain mcm fitnahnya, apetahlagi akta ni timbul. halal fitnah utk mereka, haram fitnah utk org tu.

    • akta ini bukan untuk kedua2 pihak, tapi lebih aniaya org tertentu sahaja…terutama terhadap webportal malaysiakini yang selalu menyiarkan komen berbisa oleh org ramai tak kira pihak pembangkang atau pencadang…nak harapkan media umno siarkan komen rakyat dari sebelah pihak pembangkang? lupakan lahhh…

  55. Akta yang tak ubah macam SOPA / PIPA
    Bahasa mudahnya, anda buat kami perhati
    Tapi kenapa?
    Masalah moral & keruntuhan akhlak yang kronik kenapa tak dipeduli?

    • ade plak samakan ngan SOPA…u sir need to learn more.jgn dok bwh tmprung. SOPA tu mnyekat kebebasan kt donlod2 benda kt internet (which is actually mcm kita mncuri.sbb xbyr). tp akta ni xsekat ko sket pun.ko boleh buat ap sja kt internet mcm yg ko buat skrg.cuma, skrg ko kene jadi diri ko yg sebenar n bertanggung jawab dgn ap yg ko buat kt internet. xde sekat2 pun. benda baik ni dey..

      • Ini pun tidak tepat. Kau mungkin jaga etika,tapi undang2 ni meletakkan beban kesalahan pada tuan punya blog/FB/forum etc. sekiranya ada komen yg melanggar undang2. selain tu tiada lg innocent until proven guilty. Undang2 merepek.

        • Setuju dengan Hakim.

          Saya bagi contoh real life (kita keluar dari alam maya kejap):

          Jika saya hijack kapal terbang dan langgar bangunan macam 9/11,
          adakah syarikat penerbangan empunya pesawat harus dipersalahkan sehingga dibuktikan tak bersalah?
          Jika perampas pesawat tidak dijumpai sampai bila2, haruskah syarikat penerbangan berkenaan yang dihukum kerana didakwa “pilot”nya melanggar bangunan?
          “Bukti” kukuh yang dipegang adalah pilot ketika kejadian berada di dalam pesawat.

          Menurut prosedur undang2 baru ini, begitulah yang bakal terjadi.


          Sekarang contoh alam maya pula:

          Saya install TeamViewer dalam komputer kawan secara senyap.
          Pastu masa kawan tu tidur, dia biar komputer on utk download movie.
          Komputer tersebut berada di sisi beliau.
          Saya akses PC tersebut dari jarak jauh, kemudian buka blog dia / facebook dia yang tak logout,
          dan post benda2 bertentangan undang2.
          Keesokan hari dia ditangkap dan dikenakan hukuman menggunakan undang2 baru.
          Bukti kukuh dipegang adalah dia berada berdekatan dengan komputer semasa post dibuat.

          Menurut prosedur undang2 baru ini, begitulah yang bakal terjadi.

          Sekian.

          • terlalu like komen anda. .nice hujah

          • hahaha.. siapa sokong akta ni akan rasa kenikmatan bila kena kat batang hidung sendiri *slowclap*

        • yang ada, guilty until proven innocent.

  56. kita disalahkan, lepas tu kita kena bagi bukti tak bersalah.

    apa bukti kita yang bersalah?

  57. Tuan Yang di-Pertua, Rang Undang-undang Keterangan (Pindaan) (No.2) 2012
    memperuntukkan seperti yang berikut:
    fasal 3 rang undang-undang bertujuan untuk memasukkan seksyen
    baru 114A yang membolehkan mahkamah untuk membuat anggapan
    fakta dalam kes-kes yang melibatkan penyiaran melalui internet.
    Anggapan yang boleh dibuat ialah:
    (a) seseorang yang nama, nama samaran atau gambarnya
    terdapat pada mana-mana penyiaran yang
    menggambarkan dia sebagai pemilik, hos, pentadbir,
    editor atau subeditor atau dia dengan apa-apa cara
    membantu dalam sesuatu penyiaran, orang itu boleh
    dianggap sebagai orang yang membuat penyiaran
    tersebut; DR 18.4.2012 14
    (b) seseorang yang berdaftar sebagai pelanggan manamana penyedia perkhidmatan rangkaian internet dan jika
    terdapat penyiaran dibuat dari rangkaian yang
    dilangganinya ia boleh dianggap sebagai orang yang
    membuat penyiaran tersebut; dan
    © seseorang yang ada dalam milikan atau jagaannya
    komputer yang dari komputer itu sesuatu penyiaran
    dibuat boleh dianggap sebagai orang yang membuat
    penyiaran itu.
    Tuan Yang di-Pertua, Rang Undang-undang Keterangan (Pindaan) (No.2) 2012 ini
    diperlukan sebagai salah satu langkah untuk memperkukuhkan lagi peruntukan undang-undang
    sedia ada bagi menangani persekitaran siber yang semakin mencabar dan kompleks pada
    masa ini. Tuan Yang di-Pertua, saya mohon mencadangkan.

    “Jadi minta generasi muda, kalau berdepan dengan satu isu, jangan makan bulat-bulat,
    jangan telan bulat-bulat. Kita dengar sebelah sana, kita dengar sebelah sini, lepas itu kita buat
    keputusan. Ini kerana pada saya kalau ini tidak berlaku, generasi muda Malaysia ini mungkin
    terlepas satu peluang yang cukup besar untuk memberitahu kepada kerajaan dan institusiinstitusi politik di negara ini bahawa mereka mahukan yang keterbukaan, maklumat yang betul
    dan fakta yang tepat”

    Tuan Gobind Singh Deo [Puchong]: But, if there is a presumption invokes against
    him, then the standard on him is higher. Then he has to do it on a balance probability. That one you are right.
    Dato’ Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz: Ya.
    DR 18.4.2012 79
    Tuan Gobind Singh Deo [Puchong]: So, dalam keadaan ini, yang berlaku,
    masalahnya, kalau digunakan presumption ini untuk kita menggelakkan seseorang itu daripada bantuan dari segi service provider dan sebagainya, he will not be in a position to disprove it
    melainkan mengatakan, I don’t know whose blog this is, it’s not minelah but, that’s all I can say.
    So, that raises a doubt, but the law, if you are required to go on a balance probability, you have
    to do something more. So, that is a concern we practitioners have. Kemungkinan kalau saya
    boleh minta Yang Berhormat supaya perhaps take it up with AG Chambers and just an
    assurance that penggunaan presumption ini tidak akan menghalang. Kita ada pernah minta
    bantuan daripada seksyen 51(A) kalau boleh…
    Dato’ Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz: Saya faham, saya faham.
    Tuan Gobind Singh Deo [Puchong]: Terima kasih.
    Dato’ Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz: Okey, saya ingat sekejap lagi sampailah
    jawapan itu. Kalau sampai saya boleh jawab. Yang Berhormat Kinabatangan tadi.
    Bagaimanapun bukti untuk mendakwa sesuatu kes tidak bergantung kepada penggunaan
    anggapan sahaja. Pegawai penyiasat masih perlu menyiasat dan mengumpul keterangan yang
    mencukupi sebelum pertuduhan boleh dibuat. Yang Berhormat Hulu Selangor, bertanya
    bagaimana jika pengguna memuat naikkan maklumat melalui cyber cafe? Apakah cara-cara untuk memantau kerana kita tidak mahu orang yang tidak bersalah disabitkan? Pemunya cyber
    cafe mestilah mempunyai kawalan ke atas komputer. Untuk menjawab Yang Berhormat Puchong, polis masih perlu menyiasat. Beban pembuktian kes masih terletak atas bahu pendakwaan untuk membuktikan kesnya. Service provider akan membantu untuk memastikan keadilan. Service provider is a neutral agency. Is that okay? Thank you.
    Dengan ini, pemunya cyber cafe yang bertanggungjawab hendaklah membuat rekod tentang siapa iaitu identiti penuh, yang menggunakan komputernya, masa penggunaan dan butir-butir lain. Pemunya cyber cafe hendaklah menyimpan daftar yang lengkap. Daripada
    rekod itu apabila siasatan dibuat, pemunya cyber cafe dapat memastikan siapa yang membuat penyiaran tersebut dengan menggunakan komputer yang berkenaan. Dengan keterangan ini,
    anggapan terhadap pemunya cyber cafe telah dipatahkan dan pegawai penyiasat akan menyiasat orang yang menggunakan komputer tersebut pada tarikh atau masa yang dikatakan kesalahan itu dilakukan. Selain itu, cyber cafe termasuk di bawah kelolaan Kementerian Kerajaan Tempatan. Dalam kajian yang dibuat, terdapat cadangan untuk undang-undang kecil
    yang seragam dibuat untuk mengawal selia cyber cafe. Perkara ini dalam kajian kementerian tersebut.
    Yang Berhormat Ledang, sistem atau kaedah untuk mengenal pasti orang yang menggunakan komputer orang lain. Pihak penguasa akan mengenal pasti peranti yang
    digunakan untuk melakukan transaksi melalui kaedah yang berikut:
    (i) menganalisis IP address dan MAC address daripada log file
    server/penyedia perkhidmatan; DR 18.4.2012 80
    ■1540
    (ii) setelah dikenal pasti komputer itu dan mendapat tuan punya komputer
    itu, pegawai penyiasat akan menyiasat tuan punya tersebut untuk
    mendapatkan keterangan daripadanya. Misalannya, pada tarikh
    semasa transaksi itu dilakukan, di mana komputernya, adakah dia
    menggunakan komputernya pada masa itu atau adakah orang lain
    yang menggunakan komputernya;
    (iii) jawapan tuan punya itu akan mengenal pasti orang yang
    menggunakan komputernya atau orang yang lain yang mengguna
    komputernya. Seseorang hendaklah mempunyai tanggungjawab
    terhadap komputernya; dan
    (iv) sekiranya komputer itu dalam kawalan tuan punya dan tuan punya
    menyatakan bukan dia yang membuat transaksi itu, tetapi komputernya
    telah digodam oleh orang lain, pegawai penyiasat akan menyiasat
    untuk memastikan secara sebenar sama ada godaman itu berlaku.
    Pada lazimnya jika berlaku godaman, audit trail akan ditinggalkan
    dalam komputer itu. Jika dibuktikan ada godaman, maka anggapan
    terhadap pemunya komputer itu telah dipatahkan.
    Secara amnya, pihak penguasa masih perlu menjalankan siasatan secara khusus untuk mendapatkan keterangan dan bukti dan tidak semata-mata bergantung terhadap anggapan tersebut.
    Yang Berhormat Lembah Pantai dan Yang Berhormat Balik Pulau semasa mencelah bertanya tentang isu Papa Gomo, mengapa tidak diambil tindakan. Dalam kes laporan polis
    yang dibuat oleh Yang Berhormat Lim Guan Eng terhadap blogger Papa Gomo mengenai satu artikel yang didakwa memfitnah anak lelaki Yang Berhormat Lim Guan Eng. Kes ini telah disiasat pihak polis Pulau Pinang di bawah seksyen 500 Kanun Keseksaan. Kertas siasatan telah dirujuk kepada Yang Arif Ketua Unit Pendakwaan Pulau Pinang. Arahan Yang Arif KUP Pulau Pinang supaya polis membuat siasatan lanjut dengan merakamkan percakapan beberapa orang saksi lagi. Kini, pihak polis sedang mengesan saksi-saksi yang berkenaan. Sebaik sahaja arahan Yang Arif Ketua Unit Pendakwaan diambil, kertas siasatan akan dirujuk
    kembali kepada Yang Arif Ketua Unit Pendakwaan bagi arahan selanjutnya. Soalan juga dibangkit, mengapa tindakan cepat diambil terhadap blogger yang memfitnah Datuk Seri Dr. Rais, tetapi tindakan terhadap Papa Gomo tidak begitu. Kes yang dibawa oleh Yang Berhormat Datuk Seri Dr. Rais terhadap Papa Gomo kerana memfitnahnya
    telah diselesaikan dengan segera kerana tindakan yang diambil ialah tindakan sivil dan diputuskan dalam Mahkamah Sivil.
    Yang Berhormat Seremban mengharapkan pindaan ini tidak disalahgunakan oleh polis. Isu hacking juga dibangkit oleh pihak ketiga. Kementerian yang berkenaan hendaklah review,

    Petikan dari parliment yang aku ‘copy pastee’

    • Kau baca apa YB lembah pantai dengan YB balik pulau cakapkan, kalau adanya
      Akta ini, secara tidak langsung berlakunya Double Standard.
      Contoh yg diberikan sgt jelas mengenai aktiviti blogger Papagomo.

      Telitikan semula..

  58. Heh! Pengecut. Aku fikir sudah mahu menutup blog sementelah masa tidak menyebelahi. Lepas baca artikel ini hati kembali bergelora untuk berblog semula. Come, let the war begin.

  59. Rakyat bersuara skek, kerajaan tahan.. menteri2 kalau buat hal? kami hanya melihat sahaja??
    Bak kata P.Ramlee dlm cerita 3 Abdul. “Ini dinamakan perjanjian berat sebelah”

  60. aduh.. sebab perangai awak semua la akta ni boleh wujud, tau tak?
    tengok sajalah komen yang awak semua tulis! mencaci ja..
    kalau takdak perangai caci dan hina, maka takkan wujud akta ni!
    Cuba kawal sikit perasaan tu!

    Nasib baik saya belajar Biology, Chemistry & Physics guna B.Inggeris atas sokongan cikgu.. subjek Mathematics, cikgu masukkan SEDIKIT perkataan B.Melayu masa mengajar, tapi kebanyakan pelajar sekelas dah pening kepala sebab tak paham, tambah lagi saya yang TAK PERNAH LANGSUNG belajar subjek tu guna B.Melayu SEJAK SEK. REN. tapi saya TAK PERNAH complaint dan maki hina pun, so CUBA KAWAL DAN UBAH PERANGAI tu..

    bagi yang nak tahu pasalpa saya tak pernah belajar subjek Math dan Sains guna B.Melayu, sebabnya saya dulu belajar di SRJK Cina yang mengajar Math dan Sains guna B.Inggeris DAN B.Cina sebelum saya sambung belajar di SM Kebangsaan, saya sambung belajar di SM Kebangsaan pun sebab saya tak dapat pergi ke SMJK Cina, tak tau pasalpa!

    Tak pe la, redha jela, dah form 4 sekarang.. ~.-”

    #Tepuk dada tanya selera

    SAYA ORANG KEDAH, JADI MAAFKAN SAYA JIKA ADA PERKATAAN YANG ANDA SUKAR FAHAM
    DAN MAAFKANLAH SAYA JUGA SEKIRANYA TERKASAR BAHASA
    GERAM JUGA MELIHAT KOMEN-KOMEN YANG TIDAK SEPATUTNYA NI..

    PEACE… (^^,)V

    • Hai Hidayat, boleh abg minta adik elaborate lagi tak di kantin SRJK (dalam kurungan, C) tu masak apa?
      Barangkali boleh membantu lagi dalam merangka kertas kerja berkenaan kanun-kanun
      yang akan dibentangkan di parlimen bagi menguatkuasakan Akta Keterangan Pindaan 2012 ini.

      Kemudian adik sertakan sekali pengalaman-pengalaman adik semasa tunggu bas di luar pagar sekolah tatkala tamatnya sesi pelajaran dan pembelajaran (dalam kurungan, P&P) adik.
      Apakah pada pengamatan adik, terdapat pelajar-pelajar bukan Melayu (dalam kurungan, C) yang berfoya-foya atau berpasang-pasangan seraya berkongsikan ais krim sesama mereka secara melulu dan secara terbuka tanpa segan silu?
      Bukan apa, abg bertanyakan hal ini kerana mungkin Datuk Seri 1Najib akan menggubal undang-undang ini bagi mengelakkan perkara-perkara sedemikian daripada terus berlaku kepada anak-anak muda seperti adik, dan abang as well.

      Ingatkah akan adik tentang kisah seorang pelajar diperkosa setelah berkenalan dgn teman di laman sosial Facebook yang disiarkan di Buletin Utama TV3, yang disampaikan oleh Pang Chin Fei semalam?
      Abg yakin, jika adik dapat berkongsikan sedikit sebanyak pengalaman adik semasa menunggu bas sekolah di luar pagar selepas tamat sesi persekolahan itu, mungkin dapat membantu kerajaan pusat, mahupun kerajaan lutut, mahupun kedua-dua sekali dari pusat ke lutut ini dalam memikirkan jalan terbaik untuk mengurangkan kadar jenayah siber dengan terciptanya Akta Keterangan Pindaan 2012 yang mungkin akan dikuatkuasakan setelah mengambil kira pendapat adik yang pernah bersekolah di banyak jenis sekolah termasuklan SRJK (dalam kurungan, C), SMK (tiada kurungan).

      Sebenarnya pengalaman adik belajar Chemistry, Biology, Physics, Science dan juga Additional Mathematics (terutama topik Penaakulan Mantik) dalam bahasa Inggeris itu juga dapat memberi buah fikiran kepada Datuk Seri 1Najib dan isteri, Datin Seri 1Rosmah.
      Akan tetapi abg tak mahu bertanyakan ini kerana abg yakin Datin Seri sudah ada jawapannya kerana beliau adalah lepasan atau graduan Universiti Curtin di Australia. Jadi sudah cukup sudah sampai di sini saja pertanyaan abg kepada adik Hidayat aka. Nurul selaku wakil pelajar-pelajar tingkatan 4 di Amanz.my

      Sekian.

  61. ini semua pasal xnak org yg butthurt beri komen pedas kat laman Utusan Malaysia kot.

  62. Ada yang saya setuju tapi ada juga sebaliknya lah. Hmm…

Komen

Nama
Web