READING MODE  
Informasi Komputer & Teknologi Terkini

Seperti pada tahun lepas, kini ura-ura dan laporan awal daripada beberapa sumber, termasuk oleh Wall Street Journal dan juga Reuters mengatakan dimana skrin iPhone baru kelak akan lebih besar daripada sedia ada, bersaiz sekurang-kurangnya 4-inci, berbanding apa yang digunakan sekarang, sekadar 3.5-inci.


Gambaran Konsep iPhone Baru [via]

Ia juga dikatakan yang mana skrin baru untuknya kini dalam pembangunan awal, memperlihatkan peranti terbaru daripada Apple itu kelak akan memasuki pengeluaran menjelang bulan Ogos kelak.

Selain daripada ura-ura berkaitan saiz skrin yang lebih besar ini, ia juga kedengaran akhir-akhir ini mengenai iPad dengan skrin lebih kecil, sekitar 7-inci, selain laporan mengatakan Apple bakal memperkenalkan penyambung dock yang lebih kecil pada peranti mereka, serta sokongan LTE pada iPhone baru kelak.

Namun, seperti biasa, Apple masih tidak mengeluarkan sebarang komen rasmi berkaitan dengannya. Adakah Apple akan mengekalkan saiz peranti mereka kepada skrin bersaiz 3.5-inci seperti sebelum-sebelum ini, ataupun melakukan perubahan pada saiz dengan perkembangan peranti-peranti bersaiz besar yang diterima ramai akhir-akhir ini?

Terdapat 40 komen
  1. Selagi tak release, selagi tu kita takkan dapat agak. Apple kan terkenal sebagai penyimpan rahsia paling handal

    • em. betul. tp agak kurang berkenan jg jak akhir2 ni upgrade dia ciput2 je.almost not worth to pay another solid RM1k or 2k juz for small upgrade like dat.

      terasa mcm ada konspirasi plk apple ni. sngaje. yelah, cth dr kjyaan iphone 4,y dpt built retina display on 3.5″ screen.knp dia kluar ipad lps tu dgn bkn retina? lps stahun baru keluar yg full hd (new ipad).

      seolah2 rancangan apple adalah utk xmelepaskan smua tech yg mrk ada skaligus.so,instead people pay RM1.8k for an ipad,they pay another RM1.8k juz to satisfy their desire coz features (retina display) yg mrk lihat ada pd iphone 4 sblm tu baru shj muncul dlm ipad yg baru ni.

      seems like they are more enjoying d money than giving d best to users.

      • Betul jugak. Sebab tu diaorang boleh terus untung sebab desire untuk beli tu tinggi even upgrade dalam 2,3 kerat je…

      • And thats why I don’t buy Apple stuff.
        I pay for non-fully functional device dengan harga lebih mahal daripada barangan lain yang fully functional dengan harga lebih rendah.
        Bukan tak ada duit,sedangkan aku sendiri beli Android harganya lebih kurang dengan iPhone4s.
        Tapi rasa tak berbaloi. Okay iFags you may flame me, now!

      • Nama pun orang meniaga bro..Untung Didahulukan, Pencapaian Dihaprakkan. Apple nie memang pandai mengeluarkan peranti iSucks nie..hahahaha..long live Android..

        • at least Apple came up with something
          instead of Android who copied them :)
          answer me, ios vs Android :
          sapa release dulu ?
          sapa yg start balik multitouch ?
          sapa yg start balik naikkan tech touch screen ?
          obviously, Apple.
          dan segala apa yang diorg buat,diorg patentkan psl itu hak diorg
          tapi ada jugak org nk curi patent diorg.why ? coz they’re an inventor.
          sorry, aku bukan ifag.aku guna android,bb,ios,meego
          aku just tak suka certain-certain orang yang ” rules”

    • iFag cakap dieorg hanya perlukan skrin saiz 3.5 inci je sbb senang nk guna sebelah tangan.
      Kita dengar pula ape alasan iFag kalau Apple betol2 keluarkan iPhone skrin saiz besar.
      WAKKAKKAAKAAAA

      • alasan basi ifags. lepas ni mesti diorang cakap skrin 4 inci dah cukup buat itu ini. lolwut

        • atleast x lah besar gedabak. dah la tgn org asia ni x besar sgt.. 3.5 inch pun kdg2 payah sbb touch screen, kalau lg besar, xtau lah nti…

  2. baik beli ipad daripada beli iphone. tapi ifags x kisah bazir duit untuk skrin kecil. yang dia tau asal nampal jenama apple tu semua wajib beli. lol

    #inb4 ifags rage

  3. saya pasti ifags 5s ini akan menjadi produk premium epal paling manang. cuma saiz 4inci tu ada spoil tapi kalau kecilkan bezel cuma skrin ja kasi basar memang ini ifags 5s akan malatup.

    • lol kai hanson. cukup la sampai ip4s. kalai ip5 sama je UI baik campak lombong. bosan sial skrin penuh icon je.

  4. Aku memang x minat skrin ciput ni.
    Lagipun ios xde lah sehebat mane biase2
    jer macam android.

    • kelebihan ios smooth scrolling tu je. customization hancur walaupun dah jailbreak. ios memang bosan. guna android bebas macam guna symbian.

      • macam la aku guna bb 9700 penuh dgn customization bagai hahaha aku nda kesah pun ipad aku boring giler GUI dia.

  5. aku sebenarnye xsabar menunggu iPhone 5 keluar ,
    kalau spec die xmemuaskan hati ,
    bolehlah aku beli iPhone 4S je ,
    harap harge die jatuh la sikit . HeHe!

    *untuk pengguna iPhone :
    - ada tak fanpage iPhone difacebook ?
    - yang membincangkan mengenai iPhone nie .
    - kalau boleh group dari Malaysia la .
    - senang sikit kawe nak faham . :D !

    • Kebanyakkan iFags page on facebook semuanya macam tak pernah update.
      Senang kata, BORING.
      You know why? Because they don’t have any variety.
      Page-page ini just akan update kalau ada Software update and iStuff official launch.
      Trust me!
      And for sharing, Oh! Apple MY! , Apple Fans Malaysia.

      • lol@oh! apple my. cakap besar lepas tu senyap xde update lolololol

        • Shibli Vision pun sama, nak meriahkan page dia.
          Just bashing Android. So nanti iFags sekalian yang like page dia seronok tengok Android kena Bash.
          Well, mereka tak ada bahan.

    • Haha …. betul jg. :D kena jaga bbetul tuh. huhu.. sbb bese xlama 4S tu ada kalo da kuar y 5.act b4 dihentikn pngilangannya. ;p

  6. kalau saya la kan ifags 5s nanti ibarat merc S500 gitu. semua droidfags dan samseng adalah ibarat lexus. semua kita maklum merc adalah kereta premium sebab itu mahal. lexus perasaan premium sbb itu rip off. dari segi fungsi kedua2 adalah kereta. cuma memandu menggunakan merc adalah pengalaman pemanduan sebenar. sedangkan memandu lexus serupa macam lenjan toyota altis je. baik beli altis. duit lebih boleh kumpul buat angan2 beli merc huahuahuahua

    • LoL.. bro .. ini apa punya comparison ni? apesal ko tak compare Forte dgn Inspira je? kuikuikui

      • kai hanson ni memang masuk air sket. layan je lol.

      • Yeah,sure! Mercedes right?
        Kau tunggu sampai maintenance di berapa ribu kau kena keluar.
        Same goes to Apple.

  7. lol google tadi jumpa ni:

    Galaxy S lll – Designed for humans
    iPhone 5 – Designed for i5heeps

    ifuknowwhatimean trololol

    • Well 9Gag rule is,NO hostage if you’re not on twitter!
      It’s lame! Seriously!

          • Well,hmm dah boring lah dengan semua komen kakak.
            Semuanya macam tak ada great come backs.
            So nak rage pun tak best, please buat komen yang boleh buatkan saya rage.

Komen

Nama
Web