READING MODE  
Informasi Komputer & Teknologi Terkini

Pada pengenalan beberapa fungsi pada BlackBerry 10 yang dipertontonkan oleh Research In Motion sebelum ini, salah satu fungsi yang digemari ramai adalah papan kunci padanya yang memudahkan anda menaip dengan senang dan pantas. Kini, salah seorang pembangun bebas turut ingin membawakan fungsi tersebut kepada para pengguna iPhone.

Melalui aplikasi yang dinamakan sebagai Octopus Keyboard, ia membolehkan para pengguna iPhone menikmati fungsi yang serupa seperti pada BlackBerry 10 pada peranti mereka, dan menaip dengan pantas.

Aplikasi tersebut akan mempelajari pelbagai perkataan yang sering ditaip oleh anda, dan seterusnya apabila anda ingin menaip perkataan yang baru, ia akan mencadangkannya. Para pengguna yang ingin memilih perkataan tersebut, boleh memilihnya dengan hanya menggunakan fungsi swipe ke atas pada sesuatu abjad.

Aplikasi Octopus Keyboard ini dijangka akan dilancarkan pada minggu ini atau hadapan untuk pengguna iPhone.

Terdapat 78 komen
  1. Woottt. Ifag takde inovasi sendiri nak taip lagi mudah? Terpakse ciplak biribiri? Lol

    • u got problem with that? hehe
      bb pon xmarah. kenapa kita plak bsungguh2? hehe
      kalo xmampu nak beli iphone, xperlu la kita bnci iphone tu, tau2.

      • Booyeah !!! Entry flame paling berjaya dibuat oleh Amanz!
        Terima kasih kepada semua !

        36comment(semasa komen ini ditulis) semuanya flame/troll antara pengguna-pengguna barangan teknologi.

        3 golongan tersebut adalah:
        BBerryFags : kaihnsn
        iFaggots : Klaus
        DroidFags : faeezfaster

        Special Appearance : Melayu Bangang

        • aku biribiri fag la gagger. tapi takpe. kate inovasi kan? mesti la ciplak2 ni bende biase. tapi kepada ifag tegar, ciplak ni seolah-oleh tak boleh diterime dan digune pakai kat produk apple. dier da rase produk apple la perintis teknologi. jangan nak fanatik sgt la.

          • ni bukan official dari apple…u ada masalah pemahaman ke atau dah dibrainwash untuk membenci applefags atas apa jua kapasiti sekalipun…LOL

          • ni developer yg buat.. bukan dari pihak Apple sendiri. apa yg best kat iOS ni, you can do what do you want. byk gila customization sbb developer kat luar sana sgt2 ramai!

    • 3rd-party apps la. apesal lah mentaliti KOLOT? jenis2 mcm ni lah perosak bangsa, belum cukup sudu disuap ke mulut, dah menyalak.

      • memang la epal menggunakan hantu 3rd party developer untuk meniru. bila semua nampak ok baru la epal akan implement secara rasmi sebagai peniru. itu pun nak kena saya sebagai pengguna biribiri ajar ke?

          • akak ni buat2 tak tau pulak. dulu2 stevie j pun suka menjawab begitu kak.

          • @ kaihnsn,

            Betul la tu kaihnsn, betul la tu.

            Octopus Keyboard hanya boleh digunakan menerusi Jailbreak.
            Dan anda sedia maklum polisi Apple mengenai Jailbreak.

            Dengan itu logic anda failed. Seperti yang lebih awal tertulis, claim anda baseless dan invalid.

          • @mendam berahi,

            walaupun aku baru je guna ifag 2 dlm 4 bulan tapi kalau kau nak tahu banyak feature iOS5 dicuri dari hantu developer jailbreak. pengguna iOS yg ifags memang tak tau benda ni.

          • @kaihnsn,
            “walaupun aku baru je guna ifag 2 dlm 4 bulan”

            baru guna ifag?

            pasal iOS 5, basicly Apple mmg byk ambil dari jailbreak, sebab jailbreak ni benda yg org suka, so diorang buat yg rasmi punya. at the end, semua org suka & mana yg x pndai jailbreak, customizaion yg best sudah pun dimasukkn dlm iOS 5. win2 situation. :)

          • @Lensa Cahaya,

            ya saya baru je guna ifags 2 4 bulan dan ini iGajet pertama saya. kelakar saya rasa bila ifags tak percaya epal suka menggunakan jailbreak sebagai masking agent untuk mencuba dan meniru.

          • @ kaihnsn,

            Masih lagi kelihatan bahawa tuduhan anda sangat baseless.

            Apple sendiri cuba menolak jailbreak even dari segi perundangan. Cuma ia dipelihara oleh DMCA dan autoriti berkaitan, menyebabkan yang jailbreak masih selamat.

            Lagipun kalau Apple ada apa2 ‘pet project’, dia letak terus kat App Store. Contohnya Siri.

            FAIL.

          • @mendam berahi,

            kalau masih tak percaya boleh la cuba2 baca iMore. saya bukan seperti droidfags yang suka bercakap macam droidtoys. saya menulis berdasarkan apa yg ifagsmore kongsi.

          • @kaihnsn

            Jailbreak ain’t blessed by Apple. Malah, punya la ketat taknak bagi jailbreak sampaikan baru tahun ni iPad 2 dan iPhone 4S boleh jailbreak. Tu pun cuma versi2 awal iOS 5.

            Dalam erti kata lain, ia adalah perlakuan 3rd party. Itu saja.

            Sama macam emulator playstation di jailbreak. Adakah Apple yang bersalah dengan wujudnya emulator tersebut di iPhone? Tidak, kan.

            Tak perlu nak rely pada hanya 1 atau 2 news outlet, kalau kita sendiri mampu nilaikan.

            Maka, logik anda masih broken.

          • @mendam berahi,

            kan saya suda cakap jailbreak adalah masking agent. apa ke bengap epal nak declare mereka beri consent kpd jailbreak. kita tahu hantu developer jail break yang kembali bekerja dgn epal selepas iOS5 dilancarkan. kononnnya diambil bekerja.

        • yeke? mane dapat fatwa ni? :p . tak semua, sebab I’ve been using BB and iOS and android too, dah lama. aku tahu selok belok.

    • - “Ifag takde inovasi sendiri nak taip lagi mudah?”
      – “Ko bace la betol2 comment aku klaus. Aku tulis ifag, not apple. Kang klaut jgk ko ni kang”

      Sungguh self-contradictory. Barangkali anda menghidap sindrom “split-personality”.

      Jika Ifag dikira sebagai sebahagian subset pengguna Apple (bukan Apple sendiri), maka sebenarnya tak ada masalah besar untuk mereka meniru, selagi mereka bukannya Apple. Malah, considering yang average Ifag adalah pengguna, memprogramkan sendiri keyboard dengan fungsi tambahan adalah perkara yang bukan sebarangan Ifag, DroidFag, SamsungFag, dsb, boleh buat pada peranti untuk platform yang mereka sanjungi.

      Malah, ia boleh dikira sebagai kredit kerana membawa sesuatu fungsi kepada sesebuah platform, considering yang mereka hanyalah seorang atau sekumpulan Ifag. Well, meniru tu bukanlah sesuatu yang bagus. Tapi dengan hanya video konsep sebagai asas untuk peniruan (belum ada wujud device dengan full BlackBerry 10 OS), boleh dilihat effort mereka agak besar walaupun mereka cuma berskala kecil.

      Same applies to all FagDroids, WPFags, MaemoFags, SymbianFags dan mana2 fag berteknologi ni. No need all the hate. All fags unite.

      • +1 for a very good analogy yang boleh menjatuhkan fag yang tak mahu unite seperti, ehem, abang besar kaihnsn

      • ….tapi kalau fungsi Octopus Keyboard dibawa ke Android lain laks reaksinya. Lebih2 lagi kalau cap Samseng,

        – Wow, memang best!
        – Power siot!
        – Superb!!!
        – Terbaik!!! +1000!!!

        Biasa la laman Amanz ni, banyak sangat budak-budak kipas yang bersikap bias. Benda 3rd party (unofficial lagi) pun jadi isu, LOL.

        • yup, stuju.. lg pun, developer2 diluar sana tu bukan alang2.. kita kat malaysia ni asyik guna je, bila la org malaysia nak buat tweak utk jailbreak? ke dah ade? :D

        • Hahaha…sad but true. tengok kat topik Galaxy S3 dan ramai yang memuja keindahan design S3 walhal ciplak je dari HTC Magic dan iPhone 3G.

          Malah design nya pun agak ketinggalan, sebab Samsung sudah menciplaknya lebih awal pada varian Galaxy S tertentu untuk pasaran Amerika. Tapi SFags ni semunya merasakan yang ia adalah sesuatu yang baru.

          Pity.

      • Gagger ngan kaihnsn pun tak berani nak respon LOL.

        Dua2 adalah SamsungFags yang butthurt dengan pelancaran Galaxy S3 yang indah khabar dari rupa tu. HAHAHAHA!!!

        Kepada Gagger dan kaihnsn, oleh kerana S3 didatangkan khas dengan ciri2 alam seperti bunyi desiran air dsb, maka gunakanlah untuk menstabilkan ‘zen’ anda. Jangan muntah2 kat sini ye.

        • Nope, I can aasure you that kaihnsn is not an Ifag.

          Beliau cumalah seorang BBtard. Marah2 pembangun bebas untuk implement ciri pada OS kesayangannya, tapi tak perasan dalam masa sama RIM menciplak fungsi prominent MeeGo dan WebOS.

          Ironik.

  2. Bodoh punya faeezfaster, baca betul2 la sengal.kalau lu takda duit nak beli iphone lu duduk diam sudah jangan nak menyemak

      • Gagger..mak suruh balik beli kelapa dua bungkus, choki2 2 paket..ni apa tak balik2 lagi ni..cepat balik sebelum aku rembat dengan penyapu ni..balik cepat…

    • okey brader klaut, semua produk apple bapak kau yg punye wahai sibodoh. aku hanya pkai tiga tiga sekupang henset first aku. terime kasih faker! :)

  3. Ko bace la betol2 comment aku klaus. Aku tulis ifag, not apple. Kang klaut jgk ko ni kang. Hahaha
    Anyway, im biribiri user. Any problem?

    • Biarkan saja abang Klaus, mungkin kulit punggungnya sedikit melecet.
      Pasal itulah abang Klaus begitu sensitif jika maruah Apple cuba dicalar.

      • Ala abang Gagger, ayang main cakar2 harimau kat abang xde bicing2 pong.

    • lantak dia la nak ciplak ape pon. ko pengguna bb je, ko bukan pencipta bb pon. kenapa ko xpuas hati plak? ko ada share dlm company bb ke?

  4. boleh tak trolling antara satu sama lain ni stop. nampak tak matang.

    admin harap boleh tegur sikit orang yang suka troll ni. terasa kebudak-budakan lah

  5. kenapa iFag-iFag xleh terima kalau org kutuk..haha…hebat sangat ke apple..lol

  6. Bodoh Lah melayu bangang nie suka hati lah nak buat aplikasi apa jangan jadi melayu bangsat…
    dah lah melarat tak mampu beli busuk hati plak.. bodoh!

    • aku melayu dan aku sokong statement kau. bukan nak merosakkan bangsa sendiri, tapi nak elak bangsa sendiri terosak sebab mentaliti yang sangat rendah. :|

      • itu sibuk bagai hak orang..
        suka hati lah jadi bahalol pa pasal..
        maam lah dia cipta apple atau BB…
        kalau cipta baru cakap banyak dahlah pengguna bukan pencipta…
        bangang tak sudah2…

        • melayu takkan senang duduk bila bangsa sendiri senang.. serius..

          • Kau pun melayu kan?
            Berdasarkan pemerhatian dari segi gaya tulisan kau,menampakkan diri kau juga merupakan salah seorang daripada typical minded meleis.
            Well, nama anda sendiri dah membuktikkan anda Bangang.

          • well so kenapa aku meleis? pergi hisap kotey bapak kau lah… anjing..

  7. ifags 5s kalau tidak meniru bukan epal la. dulu kini dan selamanya epal meniru biribiri. yeah biribiri10 ftw.

    • Ceh bangsa yang busuk hati. Pergi mampus sama lu. Bangang Tak bertempat…

      • @melayu bangang,

        akak saya ni bukan bangsa ye, saya hanya manusia. sekian terima kasih.

        • terasa ke? memang bangsa ko nie busuk hati tk boleh tengok orang senang…

          • kenapa pulak terasa? saya manusia bukan bangsa. terima kasih.

          • Apa ke bangang ayat KO nie? Dah tu kau lahir dari bangsa apa bangang? Pegi hisap kotey anjing la…

          • saya tidak bangang. saya bukan bangsa. saya manusia. terima kasih.

  8. aku guna bb dan aku guna iphone,, wahai “faeezfaster” sekarang ni, kat bb aku, aku pkai theme se-akan-akan iOS. kau nak kata ape? “””hahaha blekbodoh user, ade hati nak pkai theme mcm iOS?””” itu sebagai contoh lah.

    maksud aku disini ialah, itu serupa cermin kepada comment kau di atas sekali tu, cuma yang membezakannya, pertukaran tempat sekiranya berlakunye parallel universe or what so ever or dari segi direct to the point aku, it happens. same goes to pengguna android, semua kutuk2 ifags ifags ifags ifags, tapi mereka sedar tak, ada teknologi di android di ilhamkan dari iOS itu sendiri, dan untuk pengetahuan, iOS wujud dahulu sebelum android.

    menyimpang jauh aku comment, tapi main point aku ialah, user guna ape die nak. pembangun bebas bangunkan apss yang die nak. tak faham lagi? paling senang nak fahamkan -> Kalau arab ade minyak dan kemudian malaysia ade minyak selepas arab, nak kate ape? iMalayFags? camtu? :) renung2kan.

    • minyak bukan stevie j yang cipta adik. stevie j buat henpon je. cuba belajar cari analogi yang mudah dihadam oleh malayfags.

      • itu perbandingan lah wahai encik abang yang dipertuan besar lah sangat. belajar menerima hakikat sebenar, isu semasa, dan kesahihan fakta, serta pandaikan membezakan perbandingan. itu ialah analogi yang telah diberi “clue” . sekarang siapa yang fags sangat sebab tak faham komen tu? ;) problem? umad?

        aku guna bb jugak, lagi setia, every model baru, aku try dan cuba beli kalau mampu. just bb. phone lain, cukup stakat guna sekali, kalau rasa mampu, upgrade. jangan ingat ABANG sorang je yang pkai bb, dan rasa dah hebat, dah kenal dunia. anda tak kenal siapa saya dan saya tak kenal anda siapa, cuma nampak disini, dan berakhir disini. harap faham. sekian, patik yang menunduk perintah ABANG besar taikotai dekat amanz.my.

        no offence, saje nak naikkan kemarahan, sebab tak respect people and posts on the first place.

        • adik tak perlu marah2. abg cuma membetulkan analogi adik yang tersasar jauh. bukan semua malayfags dapat menghadam analogi sebegitu cerdik. bukan juga semua biribirifags itu cerdik. adik sudah membuktikan.

  9. bergaduh la hampa semua… mcm budak2 jer.. bende nih pon nak gaduh ka? matanglah sikit.. haduih…

  10. korang semua tak pandai bersyukur sepatutnya korang menghargai jasa Alexander Graham Bell.Kalau tak kerana beliau tak kan wujudnya telefon dan takkan wujudnya telefon bimbit

    • aku bersyukur sebab masih hidup, masih diberi peluang utk merasai teknologi semasa, dan inshaAllah akan turut serta membantu dalam dunia IT..

      haha..tersasar jauh komen aku nih.. :P

  11. ingatkan huru hara sini sbb ape la tadi.

    Wei aku SamsungFag jugak la. tp aku rasa iOS dgn Berrybiri pun ada saingan jugak. rumours BerryBiri nk port BBM kat Android dgn iOS tu Berrybiri fags diam je kot. rilek la.

    tp aku tak jumpa lagi WPfags. kehkehkeh

  12. terima kasih kepada amanz telah berjaya menunjukan mentaliti orang melayu bila berbincang soal teknologi.

  13. hmm..mohon ada penapisan komen2.yang baca amanz ni rasa mcm2 golongan umur kot.(^^)

  14. penyudahnya gaduh.. haha apepun idea drpd BB tu menyebabkan third party tu buat..

  15. Kenapa perlu benda ni dibesarkan???taulah BB ngan Apple tu nak bergaduh sesama sendiri…kita sebagai pengguna ni diam je lah…

Komen

Nama
Web