READING MODE  
Informasi Komputer & Teknologi Terkini

Gambar Lumia 920 Dan Lumia 820 Tertiris Ke Arena Web

Diterbitkan pada August 31, 2012 oleh

Pada awal minggu ini, umum semestinya ingat akan beberapa gambar tablet HTC baru yang diperlihatkan oleh salah satu akaun Twitter, iaitu @evleaks. Kini, akaun yang serupa berkongsi dua lagi gambar baru, mengatakan ianya sebagai peranti baru Windows Phone daripada Nokia, iaitu Lumia 920 dan juga Lumia 820.


Nokia Lumia 820

Tiada sebarang maklumat yang dikongsikan bersama-sama dengannya. Namun daripada apa yang diperkatakan, Nokia Lumia 820 bakal membawa skrin seluas 4.3-inci manakala Nokia Lumia 920 bakal membawakan skrin sebesar 4.5-inci. Kedua-duanya bakal didatangkan bersama-sama Windows Phone, namun tidak dapat dipastikan sama ada ia akan dilengkapi teknologi PureView ataupun tidak, memandangkan kedua-duanya membawakan saiz lensa yang kecil berbanding 808 Pureview sebelum ini.


Nokia Lumia 920

Nokia bakal mengumumkan peranti baru mereka pada minggu hadapan, dimana mereka menjanjikan pelbagai kejutan bersama-sama dengannya. Sama-sama kita nantikan pelancarannya.

Terdapat 39 komen
    • Apa da….Tak pernah pulak Samsung yang saman, yang ada Apple la asyik saman tak habis2 nak cari duit segera….

    • i’m agree with you.. i’m using windows phone for 3 month and really hate that

    • not for me. i’ve been using lumia 800 since april.

      but i don’t have any regret whatsoever. it still upgradable to wp 7.8, at least.

      i’m proud of its performance.

      adapt to it. technologies keep expanding from day to day. :)

    • hampir2 nak beli windows phone tp nsb baik ada member pakai windows phone pinjam hp 2 ari trus xjadi beli lumia haha

      bukan anti windows phone tp stakat ni mmg windows phone agak fail ngan limited penggunaannya. even nak attach file utk email pon ada limie.

  1. ios is boring. Android always lags…window phone 7 with single core but still fast..can u imagine wp8 with dual or quad core…more more fast…

    • perfomance of ios and android can’t beat wp, but wp to boring… wp apps can’t beat ios and android

    • for me the boring one is wp7… adek aku ada guna wp7 nokia lumia 800… x dpt nk jailbreak sbb hacker xnk buang masa so dia guna dev akaun je untk install 3rd party apps… its true wp7 is fast and stable tp t’lalu simple so guna kejap dh bosan… aku power user iOS so aku well aware wat closed is… iOS without jailbreaking is boring… so wp7 kalo x jailbreak mmg sme boring…

      • iOS = out-dated icon, still same since the beginning of time
        android = wah!!! so customizable. see this. see that. LAG!!! boooo~
        wp = simplicity, LIVE tiles, revolutionary, lain dari yang lain. superb for older people who cannot see the so TINY little icon of android and iOS

  2. Sila senaraikan apa yg anda tidak suka tentang Windows Phone disini.

    • antara selepas 2 hari aku try ni antara aku xbrapa suka.masa tu hp member aku WP 7.5

      - xkan semua lagu,vids,gambar nak transfer kene guna zune. pastu nak file2 biasa xleh(ni kurg pasti tp aku xreti mcm mana nak wat kalau pakai selain zune)
      - xleh tukar ringtone haha
      - nak bluetooth file pon xleh,. rasa mcm hp cina lak hah
      - semua apps kene amik dari ms market eh. 3rd party aku nak try xleh ahh
      - klau hp off alarm pon off.. nokia n8 cabuk aku dulu off pon alarm still ada fungsi.
      - pastu kalau dgr lagu xleh nak wat playlist sendiri
      - kalau n8 ngan htc aku ni, kalau tgk tido ada org call aku terbalikkan hp auto silent tp hp WP xleh haha
      - xde multitasking. kalau tab pon apps akan freeze kat blakang
      - customize la mcm mana pon rasa mcm lebih kurang jer. pastu 2d retro rasa cam pakai nokia 3310 jer.
      - xleh setting time bila email nak download. cth time kat rmh @ pejabat.sbb kat office ngan rmh aku connect wifi jer. leh jimat kos bandwith
      - email kalau nak attach apsal gambar jer, file xleh
      - sakit ati tak kalau ko tgh donlod file besar, pastu bila screen ko off wifi pon off. jd ko kene jaga hp tu jgn kasi off screen
      a
      - xde rSAP kot. aku nak stream via bluetooth kat kete aku xleh. xdetect
      - vpn xleh pakai
      - paling bangang nak del msj,pict kene dele 1 by 1

      aku bukan lah anti WP aku nak try wp sbb aku suka ngan nokia maps tu jer.. lagi pon free. maybe akan ada fix2 utk WP yang terbaru nnti
      maybe org cakap ” kau test tu version 7.5 mmg la tp dah nak wat mcm mana aku test masa tu 7.7 yg paling latest, ciri2 yg agak fail membuatkan aku xjadi beli windows phone.

      symbian,ios,android much better dari wp bagi aku ketika ni. tp mungkin akan datang WP dpt membuat perubahan utk menarik minat androidfag ngan iosfags :)
      lagi pon lagi ramai competition lagi la cepat teknologi berkembang.

      • semua point diatas saya sokong. tetapi ada sesetengah kelemahan boleh fix dgn sndiri.

        - utk file transfer, google mcm mana nk connect fon ke pc tnpa zune. ada trick mnggunakan registry utk mnyelesaikan masalah tu.

        - bluetooth file transfer, saya cadangkan anda guna custom rom spt Lumiatrix^7. ada juga penambahan lain dlm custom rom tu.

        - kena on screen masa downlod, downlod app ‘keep alive’ di marketplace.

        btw, sy masih baru dgn dunia windows phone. dan sy juga pengguna symbian

      • - xprlu pakai zune dh skrg. ad tutorial hack registry. boleh refer majalah ering kalo xcaya
        - ringtone xleh 2kar? xreti pakai ke hapa? boleh ja. pakai apps pon boleh, boleh refer mrpiratz.com tutorial wat ringtone
        - yes, bluetooth cannot be used to transfer file, but can be used for accessories and contacts transfer. well, what are you expecting from new OS. apple pon xbleh bluetooth dulu. wifi ada skang. alternatif la 2h. things gonna change for wp8
        - yes, 3rd party cannot be installed. it is for security. meskipun apps sket, tp berkualiti, xmcm android byk yg xberkualiti
        - boleh ja wat playlist lagu
        - function flip to silent dh ada la abang oi. upgrade to os mango baru2 ni
        - yes, no multitasking. why? hardware limitation. kalo stakat ram lumia 512 mb boleh multitasking lag teruk la enset 2h cm android. things gonna change in wp8
        - yes, limited customization. henset lumia untuk org yg nakkan simplicity, bukan stakat nak menunjuk boleh customize gila hebat, tp lag teruk. it is about simplicity and performance
        - yes, lack of message/picture marking option

        things gonna change this coming 5th september right? expect the unexpected.

      • tu aku ckp ms tu aku test hp die tgh pakai manggo 7.5. kemungkinan yg sakng ni da fix secara perlahan2. so jgn butthurt sgt la kan. kita amik pandangan dari faktor pengguna biasa. kalau advance ni ape2 pon blh.lagi pon aku xde la anti apa2 pon.

        so masa aku tgh test tu nak wat mcm mana time tu xde ciri2 mcm sekarang ni. . relax kayyy haha

        umah aku ni symbian ada, andorid ada ios ada. meego ngan windows phone ja tadaa

        • this is not butthurt. you comment, i comment. that’s it.

          anda sendiri mengakuinya, baru MENCUBA. tapi komen macam dah tahu sangat.

          there is pro and contra for technology. memang la ada kelemahan, sistem baharu, update dari semasa ke semasa menambahbaikkannya.

          even android dan iOS pon x’sesempurna’ mcm skrg ni masa mula2 release dulu. aiyo.

          anyway stay tune for the upcoming week. that’s all i can say :D

          be happy :D

        • haha rilex bro . frust jer skit sbb time tu aku dah kenan giler kat design lumia. dari n9 lagi to time tu baru jer beli n8 bila test wp mak aih strict giler da mcm duk dalam jail dah.

          nak wat mcm mana mmg time tu aku pakai mmg strict giler abis forum da carik. hehe

          satu lagi wat aku suka nokia ni dia punya nokia maps la antara terbaik yg pnh aku pakai.

          skang ni pong berharap wp8 much much more better dari yg ada skang ni. sbb aku ingt nak bagi bapak aku pakai wp nokia ni.

          btw hp HOX aku 2 kali hantar warranty tp gps still mcm org giler lagi.. adoih…

          aku pakai sejak nokia 3310 sampai n8 xpenah lagi terkene hp da hardware defect

  3. wp, android and ios… all of these have their pro and cont.. you determine which is better for you… nothing perfect in the world

  4. new iphone = just a bigger screen but with a same design..haha…ios boring and design boring too…haha

  5. beruk memang bercakap xdak fakta.

    macam anda. :D

    please dont butthurt my friend. your are hurting your own butt.

    • hahaha..cakap ngan fakta lah tu,wp is beruk os..,dan pasti nye anda butthurt menggunakan wp,dan anda tidak mengaku pula…

  6. wp laju gila beb. apa yg teruk? ha? semua OS dicita utk citarasa manusia berbeza krna manusia mmg mpunyai pbezaan dr byak segi, salah satunya ialah lust, or citarsa. mgkin ko suka bnda2 yg complicated, yg stylish, byk bnda bleh letak so ko bleh pilih adroid. tp org lain suka simple, tp stylish and zippy perfomance at the same time so plih wp. jgan compare ios, android dan wp. lgpun kau ada bukti ke ckap lumia 800 cm beruk? ttiba komen ckap lumia800 beruk, apehal?? kurang2 bg ar problem ko ke dlu so org lein bley suggest solusion. ni tak, kira nak hentam dlu

Komen

Nama
Web