READING MODE  
Informasi Komputer & Teknologi Terkini

6 Peranti Baru BlackBerry 10 Bakal Dilancarkan Tahun Hadapan

Diterbitkan pada September 2, 2012 oleh

Peranti BlackBerry 10 boleh dikatakan salah satu perkara yang dinantikan ramai, selain bakal menjadi titik penentuan untuk Research In Motion. Kini, mengikut Pocket-Lint, RIM bakal melancarkan sehingga 6 peranti baru pada tahun hadapan, yang bakal didatangkan bersama-sama dengan Blackberry 10.

Seperti semua sedia maklum, antara daripadanya adalah dua peranti yang diperkatakan sejak beberapa bulan yang lepas, iaitu peranti dengan sokongan skrin sentuh sepenuhnya, dan juga peranti QWERTY daripada BlackBerry.

Daripada apa yang dilaporkan, dua daripada peranti baru yang bakal diperkenalkan itu telah pun mencapai fasa akhir, dan kini sedang diuji secara dalaman, dan akan dilancarkan pada awal 2013 kelak.

Terdapat 51 komen
Komen Popular
  1. pergh.. perlian yg menusuk kalbu org tak guna bbm. haha. ni mungkin sebab khabar angin blackberry nak buat bbm untuk android haritu la ni.

Keseluruhan Komen
    • x best x pyah beli, x paksa pun suruh beli bb, lainĀ² smartphone bnyak lagi deroid bercambah, iphone pon ada….

      • Eh kenapa emo sgt ejam ni..ejam pakai bb la tu..sebab tu emo sgt kan kan kan..
        dia tak cakap pon nak beli dia cuma komen tak best je walaupun produk masih belum ada pasaran..facepalmm

        • Sorry la Wannadiatulakma, ejam guna iphone, bukan bb ok, cuma nk bgtau ja x best x pyah la guna, ejam sendiri x pernah guna lagi bb, tp kwn2 ejam bnyak yg guna bb, mcam ejam kata td, klau x best x pyah guna, bnyak lg smartphone lain, nak lagi besar tablet…

          • kalau macam tu elok la ijam gantung iphone tu kat leher..baru nampak smart sikit..

    • BB ada kumpulan pengguna dia tersendiri yang mana meminati komunikasi melalui BBM, emel dan sebagainya. Daripada apa yang aku tengok, ramai pelajar IPT yang guna BB. So, mungkin best untuk mereka, dan tak best tuk sesetengah yang lain.

      Dan RIM sendiri sedang berusaha menjadikan platform mereka lebih menarik menggunakan BB10.

      • bb ada keistimewaan tersendiri..ak pun baru pakai dan dah rs mcm best gak gn bb ni..paling best sbb pakej internet dia murah…hehe
        android dan ios pun ak dah gn..setakat ni,bg ak, android still num 1, BB num 2, ios num 3

  1. Owh, xsabar rasanya mnunggu BlackBerry 10.. produk BB sentiasa eksklusif. Ada gaya tersendiri.. tu yg mahal tu.. Hehehe.

  2. perghhhh tak sabar nak guna blackberry the real communication device. galaxy nexus ni boleh la buat mainan bulan januari depan. tak kesah dah nak root. nak tengok juga apa kehebatan root root ni. boleh guna bbm ke kalau saya root nexus ni?

    • boleh guna bbm ke kalau saya root nexus ni?

      Apakah maksud saudara? BBM adalah perkhidmatan eksklusif untuk BlackBerry buat masa ini. Tidak kira saudara root, bakar, atau buat apa jua perkara pada Nexus saudara, ia tetap tidak boleh digunakan.

      • pergh.. perlian yg menusuk kalbu org tak guna bbm. haha. ni mungkin sebab khabar angin blackberry nak buat bbm untuk android haritu la ni.

      • Aman,

        Terima kasih atas penjelasan saudara. Saya fikir kalau saya root Nexus ini membolehkan superuser menggunakan third party apps seperti BBM. Developer BB boleh hack Playbook untuk guna droid apps. Jadi saya ingat developer droid juga berbuat perkara yang sama. saya merindui BBM sejak bermain dengan Nexus ini 6 minggu lepas.

      • @kaihnsn: setiap device bb ada id dia sendiri… RIM x trima device laen yg nk guna BBM selaen dr device bb tu sendiri… sblom nie mmg RIM nk release BBM untk iOS ngan android n sesetengah org (developer) dpt guna tp plan nie cancel so dh x leh guna dh… untk guna apps android kt playbook x susah mcm nk guna BBM kt android…

  3. aku ckp x best sbb aku dah gune..software sgt sikit. Nak bluetooth file susah. X mesra pengguna. OS bb membosankan. Hanset sgt mahal walaupun spec x brape bgus. Kamera too bad.

    • x best x pe…janji ada BIS….and x kerap hang macam android LOL….

      • aku pki android start dp tab 1st batch, galaxy s, incredible s, tak penah pun hang

    • tiap smartphones ade pro and contra dia, komen kat sini profesional la sikit. kalau nak cerita keburukan hp yg kau guna tu, buat artikel sendiri dekat blog sendiri.

      • sama function tapi feature tak sama bang. saya guna BBM dalam BBOS 5 jauh lebih ohsam dar whatsapp dengan Jellybean Nexus . Saya prefer guna KiK kalau platform android.

        • Aku rase org gune BBM mostly utk instant messaging dan share multimedia sket2. Aku sndiri pkai BBM kat BB Bold dan WhatsApp kt Nokia Symbian. pada aku pkai BBM ni rase ekslusif la sket sbb chat dgn geng2 BB. tp whatsapp pun brfungsi dgn sgt baik pada symbian aku.

          As a user we have the right to use what is best for us.

      • @kaihnsn: whatsapp lebih rmi pengguna… iOS, android, bb, symbian sume ada whatsapp… overall aku rasa whatsapp lebih awesome… not sure feature cmna yg ko mksdkn… aku xpnah guna BBM so aku x tau…

  4. BB kena buat perubahan untuk bersaing. skrg pun dah alami kerugian. klu xde perubahan boleh bankrap.

  5. Blackberry memang ‘slow’ macam Apple dan juga untuk keluarkan model2 terbaru mereka, itu pasal lah sering ketinggalan berbanding Samsung yang lebih agresif …

    Kini Blackberry semakin lama semakin ketinggalan, kini dibelakang 4 jenama popular.

    Nokia pula jatuh kerana masih mencari2 platform yang sesuai untuk phone2 nya – dulu gunakan symbian, meego dan kini Windows Phone 7.8 pula…

    • samsung cuma keluarkn byk product bkn “laju” keluarkn product… samsung punya flagship sme mcm company laen yg release setiap thon… phone2 low end sume tu bkn menunjukkn samsung “laju” mcm yg ko mksdkn… productive ayt yg lebih tepat…

      nokia lak cuma ketinggalan je… aku x rasa nokia jtoh sbb skrg nie nokia msih ada beberapa secret weapon n msih lg mengupdate setiap phone dia… cuma aku agak kecewa nokia abaikn meego…

  6. kalau x salah aku bb10 ni x support phone bb yg lame kan. So kene beli phone bru la kalau nk gune bb10 ni? Bile window phone x support window phone 8 sume dok bising2. Yang ni org xnk complain plak kan. Pelik la aku tngok pengguna bb ni..hahah

    • pengguna BB macam saya dan ramai lagi memang cerdik. kami suda tahu tahu lama BB10 hanya untuk model baru. sbb tu saya angkat Nexus buat barang mainan sementara tunggu BB10 keluar jan 2013.

    • @kaihnsn: that still doesn’t change the fact that you have to buy a new one… bkn ke ada sesetengah phone nk update OS bb yg br pun xleh?

      • Apa problemya saya kena beli BB baru? Sekarang ini pun saya terpaksa main dengan Galaxy Nexus sementara menunggu BB10. BB9700 saya sudah mau masuk woksyop. Nanti saya masih boleh jual Galaxy Nexus ini untuk beli BB10. Mohon belajar kenapa BB10 tak support OS7 ke bawah dan model BB yang lama.

  7. sorryla ..agak tak adil kalau kondem tapi tak penah guna.. aku sendiri guna iPhone 3GS.. SGS2 dgn BB curve 9300.. aku rasa setiap kali post amanz tentang bb je ramai yg kutuk tapi tak penah guna.. dan ada yang pernah guna tp diorg sebenarnya tersalah device..

    blackberry ni bagi aku mmng best part social,texting, facebook ,email n twitter.. siapa yg komen apps sikit game tak best dll tu betul tp diorg salah device..bb bukan utk main game,

    bb spec tak tinggi memadai la dgn apps yg die jalankan..bb tak pernah hang? apejadahnye bb aku selalu hang bila remove lagu or update apps..

    • Yerp. Benar, penggunaan BlackBerry lebih kepada komunikasi dan permesejan, dan tidak menumpukan kepada aplikasi seperti permainan dan sebagainya.

      Berkaitan dengan kadar hang, jikalau “jam randik” dah keluar di tengah skrin, maka menunggunya adalah satu penyeksaan.

    • Komen anda sangat bernas. Pada saya BB adalah communication device. Jadahnya nak main game kalau pakai BB 9700. Sedangkan Galaxy Nexus skrin bagak ni pun saya tak buat alat main game. iPad2 yang bapak besor tu pun saya tak buat alat main game. Dengan BB OS5 dalam 9700 itu pun saya boleh buat banyak apa yang Nexus dan iPad2 boleh buat social and communication wise.

      Kalau cerita pasal camera mmg BB tersangat hampeh. Tapi camera pada Playbook adalah baik jadi semestinya BB10 akan mempunyai camera yg ohsam. Camera adalah feature yg paling penting untuk bersosial dan berkomunikasi.

      • ya..malah jika ditanya kepada semua pengguna android sendiri..selepas 3bulan mereka guna hp mereka,berapa kerap mereka bermain game..

  8. lg 1 aku nyampah pasal bb. Kalau nk on phone sgt lmbt loading nye. Nokia aku siap bole on off 3 kali..haha

  9. Aku pengguna blackberry. so far sape yang kata bb lag tu silalah gunakan bb yang terlatest dengan OS 7.1 iya. smooth dan lag free. bateri pun tahan kaedahnya kalau kau orang jenis reti setting dekat phone itu.

    Sebenarnya yang best pada bb pada aku adalah push-mail. aku tak kesah pun pasal BBM sebab tak penting bagi aku. bb still ada peminatnya sendirinya walaupon slowpoke model lambat nak mampos keluar. tapi, itu barulah namanya exclusive. samsung hadoO? model melambak2 keluar dalam jangkamasa terdekat. seperti sampah sebegitu. harga pun bukan main cepat turun.

    • memang 7.1 kurang lag ..aku da cuba dekat curve 9220.. tapi utk bb lain seperti bb sy..update os ke 7.1 belum lg diperkenalkan ..jadi sy terpaksa menghadapi masalah lag apabila cuba remove atau uninstall lagu n apps

  10. Nie hambe nak luahkan pendapat dari lubuk hati nurani yg terpendam..

    BB nie umpama negara Jepang.. Membangun sendiri.. Pakai bahasa sendiri.. teknology sendiri.. Aku pun dah pakai hampir semua jenis kecuali bada & windows,. Symbian opkos laa sesape pun majority pernah pakai nokia.. iOS.. Aku siap ade website jual Jailbreak/unlock iphone lg dulu.. Android too mainstream.. BB mmg aku pakai hari2 instead seken phone aku nokia 5800xm yg dibeli 4 tahun lepas berharga rm1400 (haram jadah teknologi cikai tp mahal!!!!)..

    Bagi aku iOS & Adroid fan untuk menilai BB mmg x sesuai.. Kira mcm kaki layan scramler nak menilai Easyride.. BB nie bukan utk yg jenis yg kaki main game, layan2 apps, upload instageram.. BB nie sesuai utk yg suka typing2.. Pendek kata org yg suka tweet, fesbuk,. kira kaki sosial lah.. No wonder lah bnyk menteri, budak2 perasan famous, artis masing2 ade BB..

    Whatsapp.. mmg fuction dia lebih kurang BBM.. Kira samalah.. Tapi bg aku BBM user lebih active berbanding whatsapp.. Lagi satu kelebihan yg paling utama bg aku ialah BIS dia.. Sebabkan BIS nie ler bebudak2 BB nih henset online 24jam.. Internet 20 rgit je sebulan.. Celcom lak 25 sebulan kadang2 sampai 2 bulan tak mati2.. Kalau android mmg x de laa aku nak open data 24jam.. Abis credit.. Sesuai ler utk budak2 IPT yg kebanyakan suka bersoosial tapi duit x berapa nak ada tanpa perlu bergantung pada wifi.. Tapi kalau anda mampu bayar internet unlimited mmg x jadi masalah..

    Untuk BB10 nie aku x rasa RIM boleh survive sebab menghilangkan identiti blackberry itu sendiri.. King qwerty.. Mungkin service BIS nye saja akan jadi penyelamat.. Otherwise serioushit aku akan beli android/iphone..

  11. Bergantung pada keperluan utama / minat mereka – pakai phone mestilah mengikut semua itu. Tapi bagi yang minat dengan IT / berjinak2 dengan teknologi canggih sudah semestinyalah pilih phone Android. Sebab itulah Android memang menjadi kegemaran dari kanak2 , remaja dan para peneroka applikasi…

  12. sy nak tanya klu BB nih model mana yg terbaik?Sy ni pengguna tegar Nokia Series dn Samsung….nak gak guna BB plak

    • Jikalau nak beli BB, maybe boleh tunggu sehingga penghujung bulan ini, dimana beberapa model baru bakal diumumkan.

Komen

Nama
Web