READING MODE  
Informasi Komputer & Teknologi Terkini

Apple iOS 6 Sedia Untuk Dimuat-Turun Oleh Pengguna Tempatan

Diterbitkan pada September 20, 2012 oleh

Bagi para pengguna peranti iOS, kini anda sudah boleh mula menyemak kemaskini iOS 6 untuk peranti-peranti anda, dimana boleh menggunakan sokongan kemaskini OTA ataupun melalui iTunes, bergantung kepada jenis peranti anda.

iOS 6, seperti anda sedia maklum, membawakan beberapa perkara baru dan perubahan pada platform operasi daripada Apple. Namun, beberapa perkara masih tidak boleh digunakan sepenuhnya oleh pengguna tempatan buat masa ini.

Perubahan drastik semestinya adalah ketiadaan aplikasi utama daripada Google, iaitu YouTube dan juga Google Maps. Apple walaubagaimanapun, cuba mengantikan Google Maps dengan aplikasi pemetaan mereka tersendiri, namun masih tidak memaparkan nama-nama jalan di Malaysia secara sepenuhnya. Jadi, sekiranya anda aktif menggunakan peranti anda untuk tujuan navigasi dan pencarian jalan, mungkin perlu menangguhkan kemaskini ini buat sementara.

Selain daripada itu, iOS 6 membawakan sokongan untuk menguruskan panggilan dengan lebih baik, Safari dengan sokongan paparan skrin penuh, integrasi Facebook dengan menyeluruh dan sebagainya.

Bagi anda yang menggunakan peranti berikut, boleh mula menyemak kemaskini (Settings > General > Software Update) sekarang.

iOS 6 hanya ditawarkan untuk iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPad 2, iPad Baru, iPod Touch 4, iPod Touch 5
Terdapat 33 komen
  1. Kalo kite update ke ios6 ni,kire die akan fullwipe ipad kite r kn?..meaning sume apps yg prnah install akam ilang ek?..

    • yup. semua akan hilang. dan sila backup dulu pada itunes. dan setelah selesai upgrade. hanya restore semula backup :)

  2. tidak berbaloi untuk upgrade ke ios6 .
    sebabnye…

    1. perisian youtube dah kene buang
    2. apple mematikan google map dan diganti dengan ios map.google sudah bertahun dalam google map dan tidak mungkin apple map yang baru saja dikelaurkan mampu menandingi keupayaan google map..
    3. banyak isu berkaitan koneksi sambungan tanpa wayar(wireless)selepas pengguna menaiktaraf kepada ios 6 .
    4. perubahan yang ada pada siri banyak mensasarkan kepada pengguna eropah sahaja.
    5. fungsi lain yang ditambah mensasarkan kepada perubhaan kecil sahaja dan bukannya membawa kepada kesan besar kepada pengguna.

    • nak komen yg point no 1 tu,kan ada apps youtube sendiri keluaran google..bezanya ios6 ni youtube yg diintegrasi sama sebelum ni dibuang jer..

      • yup. youtube apps yg lain masih boleh dipasanag. cuma by default tiada aplikasi youtube terpasang.

  3. Memang x berbaloi upgrade iOS 6….mcm mane nk buat downgrade untuk masuk kan semula iOS 5.1.1…Ada cara x

  4. Sy memakai iPhone 4.fersi 4,10,1.mcm mana msu naik taraf ke iOS 6. Bagai cara nya.. Ada yg boleh membantu silakan krm komen pd Sy..!!!!!

Komen

Nama
Web