READING MODE  
Informasi Komputer & Teknologi Terkini

Muhyidin YassinSelain daripada perkongsian mengenai perancangan untuk menggantikan buku teks kepada pinjaman komputer riba, Muhyiddin Yassin turut sama berkongsi mengatakan semua sekolah akan dilengkapi kemudahan internet WiFi 4G menjelang penghujung tahun ini.

Pada hari ini, sebahagian daripada sekolah telah sedia dilengkapi dengan WiFi, dimana salah satu syarikat telekomunikasi yang menguruskannya adalah Yes4G.

Menerusi program Transformasi Pendidikan Negara, ia diperkatakan Kementerian Pelajaran menyasarkan semua 10066 sekolah di Malaysia dilengkapi dengan kemudahan internet WiFi 4G dalam tempoh setahun ini.

Mungkin juga perkara ini secara tidak langsung akan menyumbang kepada peningkatan kandungan yang lebih baik dalam arena teknologi dan web dalam masa terdekat ini.

Terdapat 83 komen
Komen Popular
  1. patut la pengetua sekolah saya cakap pada hari pertama persekolahan , dia kata ”sekolah kita kini sudah ada rangkaian YES 4G” modem Zoom , kuota 10 gb jahanam sedikit or unlimited Quota untuk sekolah MAYBE……. KOT……

  2. Ada baik dan buruk satu-satu perkara. Anda terlalu streotype pada perubahan. Cuba lihat pada kelebihan yang akan student dapat. Mengenai “rosak”, GOV ada pilihan untuk block akses untuk web-web tertentu.

Keseluruhan Komen
  1. patut la pengetua sekolah saya cakap pada hari pertama persekolahan , dia kata ”sekolah kita kini sudah ada rangkaian YES 4G” modem Zoom , kuota 10 gb jahanam sedikit or unlimited Quota untuk sekolah MAYBE……. KOT……

    • YG SAYA KATA KUOTA 10 GB TU XDER sebenarnya , yang sebenarnya unlimited Quota

      mereka bagi 4 YES ZOOM : 3 YES ZOOM AKTIF , 1 YES ZOOM stand-by

  2. memang lepas ni budak malaysia jadi malas la.. sume bawak smartphone masing2 guna wifi sekolah.. cantek

    • Tapi penggunaan dia terbatas..sape kene tangkap tgk benda lain guna wifi ni..kene tangkap oleh cikgu…lagipun smartphone kalau bawak pun bawak masa aktiviti hari sabtu je…kalau masa sekolah sah x boleh sbb kene ikut pekeliling

  3. Rosak la budak2 sklh lepas ni.. Now budak2 sains pn dh brkurang…

    • Ada baik dan buruk satu-satu perkara. Anda terlalu streotype pada perubahan. Cuba lihat pada kelebihan yang akan student dapat. Mengenai “rosak”, GOV ada pilihan untuk block akses untuk web-web tertentu.

      • betul tu, benda tu mmg dah dibuat sejak bertahun-tahun dahulu pon…banyak website yg diblock oleh KPM….punca budak2 rosak ni sbb CC yg melambak tu…tu la pusat budak2 ni main game ,etc, pengusaha CC ni diorg peduli ape, asalkan untung…harap2 dgn teknologi2 yg makin berkembang ni, cikgu ada lebih masa utk pantau budak2 kelas belakang yg byk keciciran dan menjadi budak2 “rosak”…

        • budak tetap akan rosak sbb budak zaman skrng dah bijak,mereke pun dah reti unblock web yg telah diblock.

      • xlogik jugak cc. aku dulu kaki main games kat cc juga. tp pandai2 la kontrol. bapa aku bagi peluang main game dekat cc tp kira balance dgn masa aku study di rumah. lagi pon die kerap sembunyi2 datang tgk apa aku buat di cc tu

        xperlu tuding jari. kalau nak tuding jari, cikgu sekolah pon blh. cikgu aku dulu pon ramai yg just mengadap best student jer, yg slow2 ni xde nak layan sgt yang penting dapat “A” banyak. kalau die nampak student tu IQ rendah, nasib badan. cikgu yg tumpukan bisnes “tuition: pn ramai. nak wat mcm mana, income tuition lagi masyuk dari gaji skolah.

        yg penting ibu bapa tu tahu perkembangan anak mcm mana. mak , bapak aku keje. sama2 sibuk. bapak aku polis lagi la sibuk, tp segala aktiviti aku still dalam pantauan dia. xperlu nak salah kan pihak lain 100%. ni kalau anak bengap salah cikgu. bila kene hukum cikgu, parents pula serbu sekolah

        sikap orang kita sekarang…

      • Yela.. Aku ni streotyoe kau ckp… Tp jgn lupa.. Web2 yg gov block skrg ni pn ramai je yg dh boleh unbklock… Web2 yg pihak kolej aku block pn boleh je student unblock.. Xnk nti cikgu mengajar kt depan.. Student brfacebook di blakang.. Kita jgn short thinking… Ingat.. Owh… Pasang internet pastu block web trtentu tu dh ckp.. Aku dulu time sklh pn dh pndai bab2 unblock web yg kna block.. Pasang 2 windows dekat 1 pc.. So kerajaan kna fikir btol2.. Xnk nti kita fikir + tp yg trjadi bnyk -…..

      • aku bkn pe, tkut cikgu je yg terlebih on9 dr murid nih~kang penuh lah lambakan cikgu shida wanabee kang~haha

  4. harap jgn dilupa Institut Perguruan Guru dibawah Kementerian Pelajaran Malaysia :)

  5. Bukan semua sekolah mampu mk byr bil2 Apetah lg naik taraf sekolah, dr segi bilik pembelajaran sampailah ke persekitaran sekolah.

    kalo ada kuota kene tmbh data pakej pulak. Lg tambah bil.

    patut unifi da buat salurn khas utk sekolah, bukan 3rd party broadband.

    nnt bile bil melambung, mintk peruntukan dr pejabat kerajaan, dtg pulak alasn ckp prestasi merosot lah itulh inilah. Last2 tabung pibg la kene pkai. Mak bpk jugak kene tanggung.

    bilik makmal pon xpenah elok, apetah lg keperluan xckup.

    ngarut dgn notebook, skng dgn akses internet 4g di sekolah. Macam2. Pui!

    • abes, yg sekolah kat situ anak diorg gak…bukan anak org lain…salah ke guna duit PIBG?ingat PIBG tu duit parent je ada?baik tukar jadi PIB je, takde G…cikgu yg anak die tak sekolah kat situ pun kena belanja gak duit diorg….senang citer, gomen kena la naikkan bajet kat education sbb education kita ni byk kelemahan die, terutamanya sekolah kerajaan…murid ramai, pemantauan kurang, yg kurang berjaya semua tercicir, entah jadi apa…sekolah pon pikir nak fokus kat kelas2 atas je, peduli apa kat kelas2 belakang…sigh…dah off-topic dah ni…

  6. confem slow. lpas ni byk la tablet laptop henpon kelihatan di sekolah.

  7. pkai 4g yg laju pon msti hmpir sume benda diblocknye,last2 mcm xde function je buat benda ni,tp kalo xblock,ada je bdak update status fb dlm klas “cikgu xmsok kelas,cikgu tido dlm kelas,cikgu mngamuk,cikgu download movie”,haha

    • Itu lah sbbnya ada sekolah yg dirangkingkan jadi 10 sekolah penggunaan internet tertinggi oleh KPM..sbb sekolah yg menggunakan internet tertinggi tersebut kebanyakan pelajarnya download movies2 je…tu yg tinggi tu internet tu

      • “cikgu suka main bola, hari-hari cikgu main bola, cikgu tengah main facebook, mari kita main dota…” hahaha!!!

  8. apsal la korg semua ni pesimis, wei?Cakap je la korg tak puas hati sbb korg tak dapat rasa apa yg generasi baru ni dpt…belum pape lagi, dah kutuk pung pang pung pang…korg ada cadangan lagi bagus ke berbanding cdgn gomen ni?

    • 1) jgn mmbazir duit suruh parent beli laptop utk bdk2 nih.. bkn smua org mampu beli.. kalau anak 4 orang brp ribu nak bayar?

      2) gomen tak payah kasi lptop 1 malaysia yang haram jadah banyak masalah – bg masalah kat orang lg ada la

      3) lab komputer kat skolah tu dah sdia ada.. cuma tambah baik je.. kos utk maintenance bukan banyak pon utk cover tiap2 tahun.. skolah ni nak guna software apa je sangat? lain la ada subjek yg khusus macam c programming ke apa.. even software utk tu pon dah free.. hire staff pon brp sangat je.. kalau nak dbandingkan kasi laptop cikai free tiap2 tahun kat student tuh.. brp billion dia nak sponsor?

      4) nampak bodoh jgk la gomen ni.. free education up to 1st dgree taknak bagi.. laptop yg ntah mana2 dari kroni tiap2 tahun boleh bagi..

  9. betul ke ni..jgn jadi polemik politik je..sekolah kt sabah sarawak byk xde jalan lagi la

    • saya tak pernah ke sekolah2 tersebut, tapi saya rasa tanggungjawab tersebut lebih kepada tanggungjawab kementerian lain atau wakil rakyat kawasan tersebut, sbb KPM more kepada infrastruktur dalam sekolah…

  10. bangang!!free education utk pelajar universiti xleh,blh bangkrap katanya…tp blh sediakan wifi,komputer riba dgn kos yg tggi utk bdk skolah??mohon berhenti bangangkan rkyt…

    • mungkin.. free education susah nk buat bisnes.
      free wifi & laptop – boleh buat bisnes, maintenance lagi. hehe

    • Woi ko ingat Kerajaan nak tanggung semua perbelanjaan pelajar universiti ke..pikir lah sikit kalau dah ada otak tu..ni budak sekolah wifi free ni ada syarat kalau langgar syarat kne rampas balik modem ngan semua kemudahan tu..engkau yg bangangkan org..ckp krjaan lak…

      • ni mesti sakit punggung sebab dah kena potongan pitihpitih-en.

    • Aku punya yuran pengajian untuk ijazah bernilai Rm120000 tapi sebagai pelajar aku hanya perlu bayar Rm15000. Duit yang aku bayar Rm15000 tu pun aku pinjam PTPTN. PTPTN nanti just kena bayar rm150 setiap bulan selepas habis belajar selama 15 tahun, kira dah banyak sangat membantu rakyat marhein macam aku ni. Kalau tiada bantuan ramai rakyat marhein macam aku nie jadi gelandangan.

  11. Sekarang semua penggunaan Modem Yes Zoom 4G di bawah pemerhatian pihak Yes,1Bestarinet dan KPM.Semua penggunaan ini akan dicatat dan jika sesebuah sekolah tersebut dicatat dgn penggunaan internet tertinggi sekolah tersebut akan dipanggil oleh [pihak KPM..Jika berlaku sekali lagi kemudahan Wireless Yes 4G dan Modem tersebut akan ditarik balik oleh pihak KPM dan Yes

      • Korg sume salah paham pasal VPN..kalau klorg nk tau, YES kt skola tu la mmg VPN,dari dulu kini & slamanya VPN sbb line ktorg tu private wlupn guna YES,ada IP tersendiri & juga filtering tersendiri. Bukan suka² je KPM nk perkenalkan 4G kt skola²,ada reasonnya, kau x duduk kt line skola jgn cpt judge.

  12. mmg kebanyakan sekolah sudah ada perkhidmatan ni.tapi byk juga x blh nk akses sbb sudah di block oleh pihak kerajaan. setiap modem ada diberikan password masing2.terserah kepada budi bicara pihak sekolah untuk memberikan password itu kpd pelajar.

  13. Korang janganlah semua benda yg kerajaan buat korang nak bangkang, bukan semua benda kerajaan buat tu tak elok. Ada yg elok ada yg tak. Macam ustazah aku kata.. walaupun dia PAS dia kata ‘benda yg baik dari kerajaan kita sokong yang tak baik kita tolak’ … mcm tu lah. Aku sbg salah seorang pelajar yg dah menerima dan merasa Yes4G ni sangat bersyukur. Positifnya, dengan adanya inisiatif ni tempat aku skrg dah ada coverage YES 4G.. sblm ni tempat aku ada Maxis dengan UMobile je. So terhad, dengan adanya Yes 4G secara tak langsung aku ada pilihan lain..jadi xde la dok Maxis je memanjang… lagi banyak pilihan kan lagi bagus.. :)

  14. Inilah bakal PM Malaysia yang amat memahami kehendak rakyat.Janji memang ditepati. Terima kasih BN.

  15. aku rasa ada kaitan dgn bisnes MLM score A la nih.. siap suruh guna internet lagi..

  16. aku x stuju..daripada psang yes 4g dkt sekolah baik psg dkt university
    Daripada bg laptop dkt budak sekolah, baik bagi ipad dkt student university.
    sekurang-kurangnya diorang lebih tahu untuk manfaatkan benda high it ni…

  17. Takpe, nanti buat rumah sebelah sekolah. Nanti boleh menumpang line wifi sekolah. haha

    • buat rumah kat padang sekolah..pastu kalau kerajaan nak halau, minta la tuntutan tinggi-tinggi..agak-agak kalau kerajaan tak setuju, bolehlah hebahkan kat 1 Malaysia yang kerajaan zalim

  18. Insyaallah, kalau niat@nawaitu kita untuk memberi kemudahan kepada orang lain maka kemudahan tersebut akan diguna dengan cara baik. Bak kata pepatah, melentur buluh biarlah dari rebungnya. Kalau sudah dididik & diasuh di dalam rumah dgn cara yang elok & sempurna, maka tidak mustahil anak-anak muda zaman skrg will be better from previous generation. Kemudahan ini juga boleh dikongsi bersama penduduk setempat. Lagi satu, pelajar yg duduk dalam asrama juga boleh mendapat kemudahan asas internet ini. Yang baik kita ambil, yang keruh kita hindari.

  19. Menara yang tinggi dekat setiap sekolah tu dah banyak kelihatan dah. Haha

    Untung bebudak sekarang, time aku dulu guna MySchoolnet jer, itu pun kadang-kadang down.

    • aah memang betul Omar Tower tu hak milik YES sekali gus meluaskan empayar YES. Projek ni makan bilion & kontrak lebih dr 15 tahun. Rata² komen kt sini sume x ley blah idea,keje nk bangkang..korg mai dok kt tempat guru ni,tw apa penyakit korg hadap nti.

  20. nanti bukan pelajar yng guna wifi nie sbb msti guru letak password jugakkan ..nnti guru je yng best guna..

  21. Maksud nak ganti buku teks dengan komputer riba tu samaada komputer riba tu dibekalkan kerajaan ataupun ibubapa kena beli? Kalau bagi, kena bagi yang berkualiti, kena ada servis format laptop kat sekolah sebagainya…

    Budak-budak sekarang nie kebanyakkan online untuk belajar ke untuk bersuka-ria? hmmm… Apa yang aku nampak, bersuka-ria, apa yang aku tak nampak mungkin ada yang belajar kot.

    Lebih baik buat slideshow macam kat universiti, pelajar dengar dan catat je… hehe

  22. Rasanya, kalau kerajaan nak buat apa2 perubahan, kalau boleh, minta la cadangan/komen pelbagai pihak pelajar, guru, ibubapa dan sebagainya, dan barulah kerajaan tentukan apa yang terbaik.

  23. Salam, saya tertarik dengan segala pandangan anda mengenai internet di sekolah ni..ia membuatkan saya tertawa seketika apabila pandangan yg disampaikan tidak mencerminkan kematangan anda dalam memberi pandangan berdasarkan info dengan tepat. Nasihat saya, cari info terlebih dahulu tujuan sebenar internet diwujudkan di sekolah selepas itu baru bagi pandangan anda.

    Sekiranya anda tiada ilmu akan sesuatu itu janganlah berbicara…anda telah meletakkan sesuatu di tempat yang salah…

    Kepada admin, mohon perjelas secara detail mengenai sejarah internet di sekolah dan sumbangannya terhadap pembangunan teknologi di Malaysia. Supaya ia dapat membantu mereka-mereka ini memahami apa itu internet di sekolah.

    Anda patut bersyukur di sekolah ada internet…

    • Betul saya sokong anda. Rata² kat sini komen macam orang xde akal..betulkan saya kalau saya salah. Sebab 4G mmg perlu di sekolah. Sila jadi guru dan anda akan tahu apa tekanan perasaan yang anda akan hadapi.

  24. Harap2 technician disekolah yang malas ni tak salah guna 1bestari.net untuk download movie, mereka ni bukan buat kerja apa pun. Pastu siap putuskan wifi sebab mereka nak guna sorang2.

    • Sorry nak download muvie ke apa ke bukan pakai YES 4G yang dibekalkan sebab kami memang ada filter tersendiri, apa² keywords yang negatif & berunsurkan download akan di tapis.

  25. Sekolah aku dah lama pakai yes4G. Laju wokkk, 2.3mb/s transfer rate.

  26. Salam,
    Ada kebaikan ada keburukan.
    Kebaikan memudahkan pelajar dan guru kalau dipantau dengan baik cara pelajar pakai internet.mungkin boleh lg meningkatkan produktiviti pelajar malaysia.

    Keburukkan
    Mungkin akan ada 1/10 pelajar yg terlebih pandai .. mungkin mendownload,hack,fb or ape2 yg berkait..sekirannya x dipantau. Dan mungkin juga guru2 akan jadi malas.. sb xpayah nk menulis.. just google jer and copy paste pastu suruh pelajar baca sendiri.. kalo dulu2 guru menulis di papan hitam tp sekarang mungkin tidak.mungkin sesetengah guru akan berfacebook or mendonlod..
    Pros and cons. Depend kepada kerajaan and guru handle. Budak2 sekarang dh pandai.. umur 16 dh boleh hack cc punya time.. kalo kt sekolah?? Pikir la apa akan dorang buat..

  27. Macam mana nak ada WiFI 4G kat semua sekolah di seluruh Malaysia sedangkan infrastruktur tak ada lagi. Budak2 kat sekolah kampung akan dapat ke 4G ni? Padahal LTE baru je nak start tahun ni. Musykil

    • Macam sekolah dekat dengan rumah aku nie, diorang ada bina menara tambahan untuk tujuan ini.

    • Kalau Yes 4G tu, masih lagi WiMAX.

      Apapun mereka akan rollout LTE tahun ni juga. Cuma LTE mereka incompatible dengan yang digunakan network2 lain, walaupun di atas band 2600MHz yang sama.

      • YES pun bakal upgrade ke 4G-LTE, cuma ia berasaskan TDD-LTE dan Telco-Telco sedia ada pula mengimplemen FDD-LTE. Jadi akan berlaku incompatibility dari segi peranti, walaupun ia beroperasi di atas band frekuensi yang sama.

        Cuma ia akan mengambil masa yang lama, bertahun barangkali. Telco-Telco lain dah bertahun laksanakan upgrade, tunggu greenlight je. Greenpacket (P1) dan YTL (Yes) je yang masih agak ketinggalan.

        Maka sementara itu, terpaksa la berpuas hati dengan ’4G’ atau apa-apa G yang Yes nak gelarkan. Dan modem pun kena letak kat tingkap.

  28. Mahu tak mahu perubahan tetap akan berlaku, tu semua diluar kawalan kita, kita fokus pada yang mampu kita kawal. Mak bapak dan cikgu-cikgu, beri anak2 pendidikan agama secukupnya, masyarakat ambil sikap tegur menegur, kerajaan yang mampu block akses untuk web-web tertentu tentunya akan berbuat demikian, yang penting diri sendiri…. pilih yang baik tinggalkan yang tak baik.

  29. Perkhidmatan ni khusus untuk guru-guru. Sekarang ni banyak aplikasi online dari kementerian pelajaran (sebenarnya pendidikan). Murid boleh akses di makmal komputer sahaja.Wifi dilindungi kata laluan, lainlah kalau guru bocorkan. Bab tapisan tu memang banyak.

    • Betul,hanya untuk guru, pentadbir & murid² tapi bukan murid tu dapat akses setiap masa kerana waktu mata pelajaran hanya beberapa slot dalam masa sebulan. Selainnya untuk kegunaan guru & pentadbir utk urusan P&P dan pengurusan

  30. ipg pun internet mcm siput, ade hati nk bagi sekolah 4G.

  31. Rasanya lebih baik bagi semua sekolah dapat Unifi. Sambil-sambil tu lagi deras la Unifi deployment di seluruh pelosok tanahair.

    Bila Unifi dah available dengan luas, kejiranan pun banyak yang langgan nanti. TM untung, kompeni lain yang juga guna infra HSBB (Maxis Fiber dan P1 Fiber misalnya) pun untung. Kerajaan pun untung. Investment being paid back. Semua happy.

    Masih ramai yang kepingin nak rasa keenakan HSBB. Langganan Streamyx dan wireless broadband lain pun harga tak jauh beza dengan langganan HSBB, lagi pulak ada siaran TV. Rugi betul TM dan gomen tanak capitalise market didepan mata.

      • Appreciate the info, thanks.

        The thing is, terang-terangan dia tulis pelaksanaan melalui syarikat dilantik iaitu YTL Communications. Of course mereka akan gunakan apa yang ditawarkan YTL sendiri yakni YES ’4G’, jadi tiada harapan di situ.

    • saya ada tengok video CEO timedotcom punya talk kat youtube. sekarang bukan masalah penyedia internet. tapi masalah pada pihak majlis bandaran. bila nak korek jalan untuk tanam kabel mereka kata nanti nak kene turap balik akan mengambil kos yang tinggi. selain itu akan menganggu segala macam acara anjuran kerajaan yang melibatkan penggunaan jalanraya seperti le tour de langkawi sebagai contoh.

      • The thing is, kena jugak korek untuk penyambungan fiber tu sooner or later.

        Dan bila sekarang ni pun boleh dikatakan mahal, bayangkan kos nya lagi 10 tahun. Bertambah-tambah mahalnya.

        Harus diingatkan yang projek HSBB pun ada guna duit geran dari kerajaan untuk pelaksanaannya. Practically, government yang upfront kan separuh kos dari pemajuan infra HSBB. Jadi bila nak cerita pasal kos tu macam tak berapa kena.

  32. kalau post mcm ni je belambak betul 3rd class mentality yg duk sibuk nak kupas isu negatif. kalau nak sgt negatif, bg faedah kenapa masjid2 skrg pun dah ada wifi? xnk pikir negatif dia pulak? pandang kearah pemikiran cerah la sikit. adui.

  33. hmm… dekat jepun diorg bleh je bwk phone ke sekolah tp rasanye prestasi diorg tak la teruk, rosak tu ikut definisi rosak tu dulu, tp setahu saya diorg ok je.
    kita apatah lg, dah la beragama, islam pulak, yg tggal diri kita je samada nak guna kemudahan tu utk apa. saya waktu sekolah dulu sentiasa bwk phone sbb klau emergency senang nak call parents, lgpon itu parents saya sendiri yg suruh bwk.
    sejujurnya, kita sepatutnya dah punya mentaliti yg lebih tggi dari dulu. kalau ada masalah jgn salahkan guru, atau kemudahan tu sendiri, salahkan diri sendiri sbb didik anak dgn mentaliti yg sedemikian.
    sekadar pendapat sahaja. cuba pandang secara positif perkara2 mcm ni. sayang skali kalau kita punya potensi utk maju tp terperangkap dgn mentaliti kelas rendah.

  34. Lebih baik dibuat peruntukan untuk menaik taraf perkhidmatan internet sedia ada terutama di kawasan pedalaman.

  35. Ak adalah salah seorang yang terlibat utk pemasangan zoom Yes4G di sek. Kebanyakkan di sek menggunakan khidmat school net @ school broadband di mana kadang2 sek di area hulu2 kg sering ada masalah internet school net. Jd dgn ada yes4G zoom di 3 tempat akan selesai lah masalah tu. Lg pon “Perkhidmatan ni khusus untuk guru-guru. Sekarang ni banyak aplikasi online dari kementerian pelajaran (sebenarnya pendidikan). Murid boleh akses di makmal komputer sahaja.Wifi (dilindungi kata laluan, lainlah kalau guru bocorkan. Bab tapisan tu memang banyak.” harap maklum…

  36. Memang diakui pelajar kini banyak tak baca buku apatah lg PBS telah menggantikan PMR..saya sedih melihat situasi ini.Kasihan anak bangsa kita lg malang jika penggunaan buku teks dmansuhkan dan digantikan dgn laptop..harap di mesyuart PIBG ibu bapa hadir dan suarakan..

  37. Salam,siapakah pemilik YES 4G?renung2kanlah..

Komen

Nama
Web