READING MODE  
Informasi Komputer & Teknologi Terkini

SKMM Memulakan Permohonan Untuk Pakej Komunikasi Belia

Diterbitkan pada January 1, 2013 oleh

Salah satu perkara yang hangat diperkatakan dan dibincangkan akhir-akhir ini adalah berkenaan dengan Pakej Komunikasi Belia yang memberikan rebat sebanyak RM200 dalam pembelian telefon pintar baru. Dan hari ini, SKMM secara rasminya telah memulakan permohonan untuknya.

Pakej Komunikasi Belia

Untuk makluman, permohonan ini hanya dibuka untuk 1.5 juta orang belia sahaja, dimana mereka perlu memenuhi beberapa syarat seperti umur diantara 21-30 tahun, dan berpendapatan dibawah RM3000 sebulan.

Syarikat telekomunikasi sendiri menawarkan pelbagai peranti pilihan dibawah pakej ini, yang mana diperlukan untuk melanggan pelan mereka, selain ada diantara mereka yang menawarkan pelan prabayar dan sebagainya.

Bagi mereka yang berminat, boleh membuat permohonan untuk Pakej Komunikasi Belia ini di laman SKMM bermula hari ini.

Terdapat 247 komen
Komen Popular
  1. sbb itu kita tidak boleh mengharapkan *terlalu* dari pihak kerajaan samada BN atau PR. Ini hanya satu proses mempermudahkan sahaja untuk golongan belia terus mara kehadapan untuk maju. Yang tak celik IT itu, disinilah tanggungjawab diri untuk mempelajari sedikit tentang dunia IT, supaya tidak terus ketinggalan. Terdapat pro dan kontra nya. Terus terang saya katakan saya adalah penyokong pembangkang. Namun bukan semua yang Kerajaan Bn lakukan adalah teruk. :)

  2. Pada pandangan saya, pemberian rebat termasuk pendaftaran telekomunikasi secara komitmen adalah satu perkara yang membebankan remaja.

    Ini mungkin tidak menjadi masalah kepada belia yang celik IT dan mempunyai pengetahuan luas terhadap komunikasi dan yang berkaitan dengannya. Tetapi, bagaimanamana dengan belia yang kurang pengetahuan mengenai cabang IT ini?.. misalnya mereka yang tinggal di luar bandar, belia yang tidak bekerja atau melanjutkan pelajaran ataupun mungkin golongan mat rempit. Mungkin mereka akan ditipu hidup-hidup oleh kerana buta IT.

    Disini jelas, maaflah ye bukan tujuan saya ingin berpolitik tetapi memang sangat jelas bahawa kerajaan sangatlah tidak mesra-belia / rakyat mengenai hal ini. Kerajaan dilihat mensasarkan belia diluar bandar sebagai ‘focus point’ untuk tujuan memancing undi dari tanggungjawab sosial kerajaan itu sendiri. (ini cuma pandangan saya. Ataupun kita panggil ‘balas budi’ .

Keseluruhan Komen
  1. Lepas buat pendaftaran keluar peringatan “Permohonan semula hanya dibenarkan dalam tempoh dua (2) bulan daripada tarikh permohonan”, tp kat bahagian FAQ kata bleh renew pendaftaran lepas 1 bulan. Yang mana 1 terpakai??

  2. Apsal dihadkan unit pembelian 1.5 juta. Klu nk bg, letak limit tarikh pembelian dah lah

  3. Satu bulan jer tempoh laku rebate tu!
    Pas tu, nak apply balik kalau expired dua bulan kemudian selepas permohonan yakni bulan March.
    Apa ni!?

  4. Pada pandangan saya, pemberian rebat termasuk pendaftaran telekomunikasi secara komitmen adalah satu perkara yang membebankan remaja.

    Ini mungkin tidak menjadi masalah kepada belia yang celik IT dan mempunyai pengetahuan luas terhadap komunikasi dan yang berkaitan dengannya. Tetapi, bagaimanamana dengan belia yang kurang pengetahuan mengenai cabang IT ini?.. misalnya mereka yang tinggal di luar bandar, belia yang tidak bekerja atau melanjutkan pelajaran ataupun mungkin golongan mat rempit. Mungkin mereka akan ditipu hidup-hidup oleh kerana buta IT.

    Disini jelas, maaflah ye bukan tujuan saya ingin berpolitik tetapi memang sangat jelas bahawa kerajaan sangatlah tidak mesra-belia / rakyat mengenai hal ini. Kerajaan dilihat mensasarkan belia diluar bandar sebagai ‘focus point’ untuk tujuan memancing undi dari tanggungjawab sosial kerajaan itu sendiri. (ini cuma pandangan saya. Ataupun kita panggil ‘balas budi’ .

    • sbb itu kita tidak boleh mengharapkan *terlalu* dari pihak kerajaan samada BN atau PR. Ini hanya satu proses mempermudahkan sahaja untuk golongan belia terus mara kehadapan untuk maju. Yang tak celik IT itu, disinilah tanggungjawab diri untuk mempelajari sedikit tentang dunia IT, supaya tidak terus ketinggalan. Terdapat pro dan kontra nya. Terus terang saya katakan saya adalah penyokong pembangkang. Namun bukan semua yang Kerajaan Bn lakukan adalah teruk. :)

    • Kita sebagai rakyat patut bersyukur dengan segala pemberian, dan tidak patut mempertikaikanya :)

  5. semalam try server da offline ..pg nie try capaian sistem pada tahap max pulakkk .. ble la bole rgster nie .. dh la nk kne rebut br dapat .. konsep “siapa cepat dia dapat” ????

  6. lembab gile nk bukak web……..!!
    nk bg ke xnk bg nie!
    dhla max 500 jek..
    xpela, mik galaxy ace lah, wat hp spare tuk scandel! kakakakakahh….

  7. xleh pakai r..sistem xbgs..kerajaan nk bg kt belia 1.5 juta jew.tp belia ade 5 juta..xadil..

  8. hampeh tul…website link yang u’ll bagi ni pun satu pun nda boleh guna. jangan cakap pendaftaran dah tutup sebab sasaran 1.5juta dah complete lak..3.5juta belia belum dok mai lagi ni nak daftar ni. hampehh…

  9. btl.2..nak.buka.web.site.punyelah.berjam….jam.pastu.erorr..nie.nak.bg…ke.xnak.bg…cadangan.kite..::baik.buat.kat.pjbt.pos.or.kat.tempat,.tm..ke.kan.senang,,g.daftar.da.dapat.surat.pengesahan.terus.beli.fon…baru…lah.mesra.belia..fed.dup.aku.tgk.line.internet.nie..slow.nau

  10. lame gilew nk tunggu..bile call skmm,dorng kate ngah upgrade system.sebb ramai yg bukk ..tu sebb mase nk hntar tu kene tunggu..tp dh tige jam dok loading bnde tu jerk..bilenye mau lepas…?? jgn pulak last2 kate dh cukup 1.5j pulak kn..

    • pdam yg loading 2 pas2 semak semula make sure langkah 2 isi btol2 klu line hp ko bole on9 plih ya utk data plan pas2 plih line ko sptutya bole

  11. kepada sape2 yg ada masalh bila dah isi borang pakej belia 2 mcm loading xhbis2 ke ataw ada window yg bgtau maklumat xlengkap ke cuba semak semula pas2 adjust kat langkah dua plih ‘YA’ utk data plan..try la aq punye da sttle..

  12. pas2 aq nk tnya memang wajib eh amek pakej internet utk rebat 2??xbole klu nk bli phone je ke?? pas2 kedai mana yg dah confirm jual phone2 2??

    • saya dah berjaya dapat rebet pada 1jan lg… tapi syarat nye yg membebankan buat saya putus asa… saya pakai line hp celcom, internet pun celcom. tinggal di melaka. tapi hp cuma ada di blue cube kl saja. syarat no hp mesti sama line dgn internet. kalau tk sama, kena pergi tukar line dulu. yg peliknye, apa kena mengena wajib langan internet dgn rebet tu, sedangkan skrg kat mana2 pun bersepah boleh pakai wifi free…. macam tak relevan jer syarat nye…

      • go on je org nk bg 200..amek je..memg kne lggn pakej intrnet..xpe jlan2 kl skali skala..tp xsmestinya amek celcon punya pakej..celcom mhal sket..tunetalk ada 20 sbulan..u mobile ada 28 sbulan..xkesah la skrg pkai celcom pn..reasonable lg..tp nnti pkai 2 sim la..intrnt byar ikut kontrak pling lma pn 2 tahun..rugi gak x amek rebet 2..

      • betul2. mcm membebankan plak kena langgan internet segala bagai. sape2 nk akses internet pegi tempat ada free wifi jela kn.

  13. ada sape2 yang lepas tak ? maksudnya lepas tunggu pemohonan di hantar dy kuarr ape erk ? dr sebelum magrib dah masuk isyak niii . tak anto2 . hurm .

    • kepada sape2 yg ada masalh bila dah isi borang pakej belia 2 mcm loading xhbis2 ke ataw ada window yg bgtau maklumat xlengkap ke cuba semak semula pas2 adjust kat langkah dua plih ‘YA’ utk data plan pas2 plih yg bwah dye ikut line phone ko..try la aq punye da sttle..

    • kepada sape2 yg ada masalh bila dah isi borang pakej belia 2 mcm loading xhbis2 ke ataw ada window yg bgtau maklumat xlengkap ke cuba semak semula pas2 adjust kat langkah dua plih ‘YA’ utk data plan pas2 plih yg bwah dye ikut line phone ko..try la aq punye da sttle..

      • mslhnya bkn setakat nk register…nk bukak website pon xlepas2 dh try 2hari dh…ntah pape jer…

  14. ak pkai asha 300 je skarang tu pun mak yang hadiahkan mase bfday. :) syukur n x malu lgsung! ak ni study kt area KL n mostly budak2 kt uni ak pakai BB n iphone. tergugat? x rase lgsung sbb bg ak lah, telefon yg boleh dpt anta msg n call pun da ckup. biasenye budak2 uni akn upgrade phone dorg bile dpt durian runtuh dr pinjaman. waah! ak pnye durian runtuh, ak simpan baek punye dlm bank takot2 ak sesak nnti, almaklum la bergelar pelajar. :). *peace!*

    • kepada sape2 yg ada masalh bila dah isi borang pakej belia 2 mcm loading xhbis2 ke ataw ada window yg bgtau maklumat xlengkap ke cuba semak semula pas2 adjust kat langkah dua plih ‘YA’ utk data plan pas2 plih yg bwah dye ikut line phone ko..try la aq punye da sttle..

    • klu nk daftar kat sini https://komunikasibelia.skmm.gov.my/ klu xdpt buka page,refresh smpai dpat,wak2 pjabat elok la sptutnya

      pas2 klu ada masalh bila dah isi borang pakej belia 2 mcm loading xhbis2 ke ataw ada window yg bgtau maklumat xlengkap ke cuba semak semula pas2 adjust kat langkah dua plih ‘YA’ utk data plan pas2 plih yg bwah dye ikut line phone ko..try la aq punye da sttle..

  15. bnyk yg komen xdpt daftar la ape la..pmalas btol bce komen2 kat atas ni..apa da..ni aq repeat!

    BACA NI!!

    KEPADA SAPE2 YG ADA MASALH BILA DAH ISI BORANG PAKEJ BELIA 2 MCM LOADING XHBIS2 KE ATAW ADA WINDOW YG BGTAU MAKLUMAT XLENGKAP KE PADAM WINDOW KECIK 2 PAS2 SEMAK SEMULA PAS2 ADJUST KAT LANGKAH DUA PLIH ‘YA’ UTK DATA PLAN PAS2 PLIH YG BWAH DYE IKUT LINE PHONE MASING2..YG LAEN BT MCM BIASE..TRY LA AQ PUNYE DA STTLE..

    • En.Mat….
      kalo klik link yg diberi pon still sm jugak kuar mcm ni…..
      “503 Service Unavailable
      Failed to connect to server komunikasibelia.skmm.gov.my”

    • la..ye kew..ni bukan coverage En.Mat..sory xdpat mmbantu..try la kt latop org laen..mne tau ONG sket ke..hehe

  16. ok..pnat dah tggu..lnsong x boleh bukak..
    nk bg rebat ke x nie..??
    dah 2 hari tggu..x boleh2 jgk..

  17. dah try bnyk kali web page pon still not available lah ape lah….dah penat duk refresh jer xdpt2 gak bukak…. ;’(

  18. Kena mengundi PRU 13 dulu, sila pangkah …ehem!….faham2 le….baru dapat…ha ha ha

  19. Hampeh, Dari 1hb smpai skung time isi form je fail, pas tu kluar msg “parameter error” la itu la ini la, ELOOO sbl nk bagi “bantuan” tu hapgret la system dulu! Da tau server anda akan di”serbu” kan!!!!

  20. dah dpt dah…:)..first 2 mmg ar lbt skit..tgun smpai brjam2..tp kata kwn diyah bt blek lg klo dah brjam2 tgun then bt blek lg..smpai la kuar status prdaftaran..:)..

  21. asal click link dia keluar webpage not available plak? dah ckup ke 1.5 juta belia mendaftar? ssh gak konsep “siapa cepat dia dapat” nihh.. -..-”

    • how come government punye webpage boleh jadik mcm nih??better take any preventive lol before release tu…menyusahkan semua orang…pakai server ape ntah xboleh back up ker kalo dh tahu akan jadik mcm ni??/since the day 1 lagi xdpt nk bukak web page skmm…hampeh!!!!

  22. sy dah daftar tp merugikan. bukan boleh beli phone saje pun.. kena register plan. sapa2 yang tau mana kedai kat kemaman atau kuantan yg boleh guna rebat ni? menyusahkan je la..

  23. kalu studnt yg bru hbs belajar mcm mana pulk…
    nak kena isi yg mana satu masih belajar atau berkerja…
    sedgkan tak berkerja lagi ???

  24. aku syak kerajaan tak ikhlas nak bagi rebet. hahaha.
    website gomen kot, macamana boleh busy.
    MCMC lagi tu, sepatutnya mereka lebih hebat menangani
    masalah ini.

  25. senarai nama kedai yg boleh gune rebet ni nk tau dari mane ek..please sape yg tau senarai nama pembekal tlg bgtau =)

    • kene bli fon ni kat line tel kite punyer center ek..ex: mxs center, blue cube dll…KE??

    • jgn pdam..xprlu bt balek..just ttup window loading (tekan esc pn bole) pas2 klik blek ‘daftar’ 2..bt mcm 2 smpai dpat..

  26. Askm,, nak tanya, kalo aku dah bli hp tapi resit dye masih ada,, boleh rebate x??

  27. boleh dapatkan info tak berapa lame nak tunggu pengesahan daripada dorang…. dah la nak buka web pun bercinta nak tunggu….

  28. pehh..!! xlame pon tggu dr pg td…kn???
    mmg xlame lh tggu loading bende haram nie..
    terbaekk,boboboi..!!!! frust glerr..!!

  29. bg mcm x iklas je..nk buka website pon x bleh buka..
    puihhh..
    kata mlaysia maju..maju mende..
    wat website pon lembap tahap gaban

  30. after daftar tu,cmne nk buat pembelian?p kedai n tunjuk slip daftar tu k?sape2 da tebus rebate ni k?

    bli fon ikot telco plan yew?terangkan ckit cmne…

  31. website tak boleh buka sebab banyak sangat trafik la,banyak sgt orang nak masuk server diorang,jadi bila browser kita nak comunicate dgn server diaorang tak boleh la sebab server diorang dok handle banyak request. Sabar jela. mungkin server diorang jenis murah kot tu tak boleh handle banyak user…………………..

  32. tak de cara lain ke nak mohon rebat ney..klau nak mohon melalui website ney alamatnye hujung tahun pun tak lepas beb…

  33. da 4 ari turut2 apply, tp xda respon.. bila da tunggu berjam2, kuar la jawapan bonus “permohonan anda tidap dapat diproses bt masa ini.. sila cuba sekali lagi”..

    • ok lah jugak boleh bukak web page….sy lgsung xdpt bukak dh 3hari try…..sakit hati jer

      • ok berhasil jugak dapat bukak dah cuma nk tgu pndftarn settle still loading lg…xtahu lah kn tgu tok berapa jam/hari plak!!

  34. buat apa claim itu 200 ma.. dah la syarat kena langgan pakaje internet, kalau tak langgan tak dapat. pakej paling murah umobile RM18 sebulan tapi kalau setahun dah 216. baik pakai nokla ke, samseng ke, sani aricsson harga rm300 waranty setahun tapi tak de line, bebas dari ikatan syarikat telco..

  35. Y STUDENT BELOW 21 YRS OLD X APPLY?
    PELAJAR DIPLOMA YANG BELUM SAMPAI UMUR 21 ALSO PELAJAR MAH~
    KENAPA X DPT?????????

  36. aku buat xdapat2…nak bagi,bagi jela..ape yg susah nak daftar…nak cri pun 1 hal….xpk ke org2 pendalaman cmna,nak guna internet pn xleh…..just bg ic jela kat org kedai tepon…biar diaring jela keyin masuk lam sistem….adoyai….pk la sikit…..

  37. sabar adik2 semua.. x perlu kalut2.. masih banyak lagi kouta utk dftr.. satu tips bagi memastikan anda berjaya dftr.. sila buka web dlm jam 5-6 ptg (pd waktu tsbt traffic agak rendah).. sebenarnya proses pendaftaran anda telah dihantar ke server setelah melengkapkan semua langkah & menekan button hantar.. ttp mslh terlalu banyak request at one time menyebabkan server busy.. server timeout pun telah dinaikkan ke 20 minit.. jd kpd yg dh dftar ttp masih ada status loading cuba anda buka link pndftrn menggunakan browser lain (tanpa menutup browser sedia ada) then isikan semula borang pendaftaran sekali lagi.. jika ada message mengatakan anda telah mendaftar sebelum ini bermaksud pendaftaran sebelum ini telah berjaya, cuma masalah kesesakan network/server menyebabkan slip x dpt dijana.. jadi apa yg perlu anda lakukan ialah terus shj pergi ke mana2 outlet telco yg ada offer pakej ini atau klu masih ragu2 hubungi SKMM PKB secretariat utk resend resit & slip pendaftaran.. klu x dpt access cuba lagi lain kali.. kalau masih x berjaya boleh pergi ke mana2 pejabat @ branch office SKMM utk buat direct registration.. semoga berjaya

  38. eish…xdpat2 pon daftar lg..npe korang senang jer..da 2 hari da ta dapat2..:(
    ta blh ke dieowg ta pyh nk wat on9 nie..susah taw..

    • kan bagos kalo dorang guna cara dftar mcm BR1M….just download the form with 2 options…smada by online or else just fill up teros antar dkt branch SKMM or what so ever!!!

  39. em..ramai yang kena rupanya ingat kan aku sorang je,lepas fill up semua particular yang dia nak aku sent tp dia tulis permohonan sedang dihantar tunggu punya tunggu sampai 2 jam dah nak balik kerja still sama.x tau la permohonan berjaya ke x?Aku heran betul sepatutnya SKMM patut peka dengan hal2 macam ni.tp menyusahkan orang je,so kalau kita dah apply then failed that mean kena tunggu sebulan lg ka baru boleh apply lain?ingatkan aku orang yang awai beli guna pakej ni tengok2 hampeh,ramai yang kena…pelik2 jangan sampai peruntukan dah habis sudah masuk angin keluar asap

  40. aku dah siap daftar auw tpi ada keluar lak permohonan anda tidak dapat diproses wat masa ni… sila cuba sekali lagi… harap maaf… banyak kali dah cuba ni… ape kejadahnya kuar bnda sama… kdg2 wat aku nek geram jew…. grrrrrrrrrrrrrrrrrr… lagi satu sal waiting utk proses… memg lama nak mmpus…

  41. dah byk x cuba daftar . Asyik keluar message “permohonan anda tidak dpt diproses buat masa ini. Sila cuba sekali lagi… ” Napa ye ?????

  42. hampeh je.. dr ptg td adik aku tlg reg xdpt2.. skang aku continue pon still kuar msg suh cuba agi skali.. brape kali mau cuba daa..

  43. da kuar memo ni dah kat page nak daftar.. “Server di tutup sementara bermula jam 11.00 malam sehinggga 7.00 pagi bagi kerja-kerja penyelenggaraan. Terima Kasih.”.. bagus sgt la.. moga2 lepas ni xde agi masalah nak daftar ni.. chaiyok2 !! ;-)

  44. page da kuar memo da.. “Server di tutup sementara bermula jam 11.00 malam sehinggga 7.00 pagi bagi kerja-kerja penyelenggaraan. Terima Kasih.”.. bagus la.. moga2 lepas ni skali daftar jerk, terus dpt rebat tu kan.. ahaks! ;-)

  45. Dulu tyme hantr form,lama2 sgt mau hantar dr jam 7am smpai 1pm sy biar..lpas tu xda prubahan pu..sy cancle la..x jgk dpt slip pndaftaran..skarang ni sy mau apply skali lg,sistem ckp sdh didaftarkan…binggung #!@$#@$.. mcm mana mau dapatkan slip pndaftaran tu ?

    • kena kol skmm then bgthu dh dftr cume x dpt cetak slip..nti dorang akan cek thru ic number/name then bru dorang bg no pendftaran tu balik…just salin then nti nk g be,i tunjuk jer no pendftarn tue… sekian terima kasih!@

  46. As-Salam. Semoga Pakej Komunikasi Belia ini dapat dimanfaatkan sepenuhnya oleh belia dan pelajar yang tidak mahu ketinggalan dalam dunia teknologi semasa.

  47. Pakej ini terbahagi kepada 2 kalau tak silap – untuk yang dah kerja dan untuk yang masih belajar, dua-dua guna borang berbeza. Jangan salah pilih sudahlah. Ikuti langkah-langkah yang diberikan dengan teliti.

  48. nak tanye , senarai kedai atau tempat yang boleh tebus pakej nie kt mane…
    ( kawasan jerantut ,pahang )….

  49. brape lame nak dpt pengesahan email tu yer?? sy lpe nak cetak slip permohonan la…cmne yer

  50. saya kje sdiri masalah nye dlm borang tu mesti isi nama majikan dn alamat nye klu tak isi permohonan tak boleh hantar…nk buat macam mana ye…kwn2 tolong saya…

  51. salam…nk tyer…bagi spe yag dah tntut rebet 2..leh sy tyer..slepas kita dah dpt pengesahan 2..apa step strusnya..leh x gtau scra trperinci..insyallah leh jadi info yg brguna kat cni jgk…=) maaf baru nk blaja..hehehe

    • Lepas dapat pengesahan, sebuah slip khas akan disertakan. Anda hanya perlu mencetak slip tersebut, dan pergi ke kedai pengedar yang menyokong Pakej komunikasi Belia.

  52. salam…nk mntk tlg ckit..leh x ctew kit steps after dpt pengesahan 2 secara trperinci…ni pn dpt tolong orang lain yg msih blurr cm sy tntg step diorang yng sgt rgkas 2..hehehe =)

  53. knape saya punya permohonan masih tidak dapat diproses? da mohon bnyak kali..
    korang yg da brjaya memohon ade tips tak??

  54. NAK TANYA CKIT…KITA DAH DAFTAR TP KALO NO RUJUKAN PERMOHONAN HILANG…SKALI NGAN SLIP YANG D CETAK…CAMNE NK DAPAT KN BALIK NO TU??HUHUUHU

    • just call skmm kat no hotline yg dia bg tue…nanti dorang akan mtk no ic n name yg dh didftrkan…nati dorang akan bg balik no pendftran tue…so nti nktebus rebat just tunjuk jer no pendftaran tue!

  55. salam..nk tyer la kan..lau kita bru graduate n xbkrja ag leh mohon x?…n as wat status ek pelajar la kan..so it is valid 2 use matrik kad 2..n tmbh lak orang 2 blaja oversea..cam ane ek??

    • salam, senang saja setakat ni maxis centre yang ambil bahagian Alamanda Putrajaya, dan seluruh branch sengheng atau sen q

  56. salam.. den den bejaye daftar..tapi lom g tebus rebat ag..betol ke ley dpat rebat lau no tepon memang gune line tenet? kalau kite mmg da ade broadband x termasok plan data ke tu?? den ade brodband je..tu ag nak bayar.. nnt lau gune plan data ni nk bayar tu ag.. tahpape..

  57. nk tanya,klu dh lepasan study dan belum keja lagi cmney nk isi?.isi bahagian pelajar ke?dan kalau isi bahagian pelajar,boleh x tulis nama institusi yg kita stdy dulu..??

    • salam, senang saja tengok pada kad matriks anda untuk sesi apa contoh 2010/2012 atau 2011/2012 anda masih dikira sebagai pendaftar pelajar.

  58. Tanye Sket ~
    Aku da daftar, dan dah habis smp la kluar “STATUS PENDAFTARAN
    Tahniah, permohonan anda telah diterima. No rujukan permohonan anda ialah ………..”

    Pastuh ade la kuar nama, tarikh lahir, bla bla bla alamat rumah, email, bla bla bla ..

    Pastuh ade button “Cetak Slip”.

    Persoalan nye ~ Ape kah Slip ni yg aku kene bawak? Ke kene tunggu slip diorang hantar? atau mmg slip tu je aku kene bwak utk beli phone?? Aku musykil !! Sile jawab !!

  59. anyway…nk kongsi tips skit…nk sng dptkan no permohonan 2..alert pada alamat web selepas anda dftar..kat hujung skli dia tulis no permohonan kita…in case prmohonan dah dterima p xkuar butang cetak cam sy…=) if can help la..juz share info jer…=)

    • sy xperasan la number permohonan tu…then, slip sy tu pun xdpt nk tgk, means xkeluar selepas selesai pendaftaran…tpi permohonan sy dh di terima…help me!!!

  60. I have sent in email asking for regenerating the registration slip few days ago but still didnt get any news from SKMM. So disappointing!

  61. kalau apply rebat ni maksudnye kena beli fon and apply yang gune line ke??kalau nak gune prepaid nye tak boleh ke??maksudnya beli fon je….

    • xalah sy maxis ad menawarkan 2 plan..satu gne pospaid satu gne prepaid..yg prepaid 2 seminggu je gne pas 2 xpyah dah..leh tgok kat hotlink yer web..ad tulis kat c2…=)dlu hanya offer tuk samsung y jer..skang dah byak dah..leh tgk..=)

  62. nk tny ckit? klu kita ada tersalah isi mana2 part dlm borang tu cm mm ye? borang dan sent dan status dh berjaya & dh leh g tebus rebet tu.. please help me. TQ…

  63. nk tny, pakej internet untuk prepaid dr rangkaian mana yang paling berbaloi dan tidak membebankan bg golongan belia??

  64. sy nk tanye, selepas selesai buat pendaftaran..sy punya bukti pendaftaran atau baucher tu sy xsempat nk save, tpi permohonan sy tu diterima, macam mana nk semak status permohonan sy tu?
    ade sape2 boleh tolong x?? TQ

    • awak akan dapat slip tu jugak melalui email yang awak sertakan dalam borang ni.jadi xpayah risau kalau xcetak mase lepas awak isi tu.ok

  65. AKU KJE GAJI 500 JE SBULAN.ISI BORANG NI PLK MINTA KWSP (TAKDE YG TERKECUALI KE) AKU KRJE TAK ADA KWSP LAH… XLEH NK APPLY PLK.ADE CARA LAIN LAGI TAK.HELP ME PLZZZZ :’(

  66. MACAM MANA NAK PRINT BALIK STATEMENT SEBAGAI BUKTI ? SEBAB HARI SAYA DAFTAR ITU TAK BAWA PENDRIVE .SO TAK DAPAT PRINT LARH . PLEASE SESIAPA YANG TAU SILA INFORM SAYA ..

    • awak akan dapat slip tu jugak melalui email yang awak sertakan dalam borang ni.jadi xpayah risau kalau xcetak mase lepas awak isi tu.ok

    • mmg xakan dpt masuk balik sbb consider dah settle pendaftaran…cuma boleh try emel or kol direct hotline skmm tny nk dptkan balik no pendftarn tue…then nti die akan bg…or else kalo ade korang bg alamat emel betol nti dorang akan send by emel jugak status pendftran tue…cuma lmbt sikit

  67. klau tak ada cetakan bukti slip tu kita just bawa IC je kan coz rekod kita dh disimpan pd system2 pembekal.tol tak?

  68. Assalamu’alaikum wbt..

    Tumpang tye ckt..

    * Ada spe2 yg da gne rebat ni x? Nk redeem kne bwk i/c, kad kuasa, kad pelajar ngan slip 2 gak ke?
    * Ble permohonan dah berjaya, mmg xde bg NO KAD KUASA ke?
    * Cmne nk tau senarai pengedar?

    MOHON BANTUAN SEGERA.. Terima ksh!!

  69. Bagaimanakah saya dapat laman balik ke webpage yang catatkan saya?
    saya sudah dapat permohonan tapi saya belum cetak.
    saya cari email saya pun tak nampak lagi.
    saya sekarang cuba semak balik permohonan saya, tapi pun tak dapat.
    harap saya dapat bantuan daripada engkau semua.
    terima kasih

  70. hi, kalau saya sudah hantar and approval.
    tetapi saya lupa print out. then macam mana saya boleh cari balik and print?

  71. this is what i found in their official website.
    “Sebarang pertanyaan boleh diajukan melalui email iaitu komunikasibelia@cmc.gov.my atau telefon 1-800-88-4040
    (Isnin sehingga Jumaat kecuali cuti umum dari pukul 8.30 pagi hingga 5.30 petang) mulai 1 Januari 2013. Selain itu anda juga boleh menghubungi penyedia perkhidmatan yang terlibat atau hadir terus ke wakil-wakil penjual yang sah.”
    Harap dapat bantu kau dan saya .haha

  72. macam mana kalau aku sekarang baru habis belajar,tak kerja lagi,nak pilih yang mana?bhg keje ke bhg pelajar?anyone?

  73. bkn nak citer lbeh..korang try laa compared harge slps rebate dgn sebelum..klu yg murah tol2 kne amek postpaid..btambah beban laaa..if amek prepaid..harge same mahal..aku da try compared dlm mudah n kedai..tuu permainan die..korang try laaa compare sendiri if x pcayee..contoh..aku nk beli bb curve 9320..nie link bsame rebate..http://www.xpax.com.my/promo_komunikasi.php..nie link dr mudah..http://www.mudah.my/Blackberry+Curve+9320+Set+Ori+Brightstar-20003961.htm..belum nego lg..if rebate xde nego2..

  74. Tolong!!!
    nak tanya kalau dah daftar tapi tak print out slip tu kat mane nak cari balik…
    ade pape link tak nak check…
    kalau daftar semula tak bole sebab dah didaftarkan

    • kalo xsempat print..check email..slip ade hantar kat email..

      kalo xde jugok call hotline. tq

  75. Aku pening la,cek status permohonan,tp xdk dlm snrai,slip ya aku print tu tlis permohonan berjaya,cmana ek?

  76. saya dah apply tapi dia masih keluar ( Permohonan sedang dihantar. Sila tunggu…) nk buat apa yek????

  77. Sy dh bli pn nset gna rebat rm200 sng je,pastikan isi lgkap..msuk online g sng smpn je pndaftran yg diantaw kt email kta

  78. knp sy xboleh nk print balik selepas buat permohonan…knp sistm skmm xbuat je semak status
    semula sama ada berjaya atau tidak, kan senang. expired date gak bermasalah, nk tggu 1 bulan lama sgt. xboleh ke lepas tarikh tutup2 terus boleh daftar semula. buat la sistm yang boleh senangkan orang ramai bukan memningkan kepala orang ramai. maafla sy cakap cm ni, harap dapat perbaiki sisitem ini..

  79. mcmana nak semak semula keptusan tue??
    saya x sempat nak print hari tue . .
    saya nak x dpt jumpa lah . .
    kat email pown x da. . .

  80. aku de tsalah isi kat bahagian pakej plan data..ak da sent n status da berjaya…de efect pape ke tym nk g tebus rebat tuh???stil leh tebus ke even kta de salah isi???PLEASE HELP ME!!!….

  81. da daftar n da brjaya tp lupa nk print la..
    da check kt email tp ta te pn skmm bg email ke pe??
    macam ane ye
    pleaseeee…any suggestion…

  82. saya terlupa nak print pemohonan itu… macam nak print balik ye???

  83. saya dah daftar tapi lupa save permohonan tuu untuk print..Macam mane untuk kita dpat balik slip tu???

  84. sedih coz terlupa isi binti di nma..permohonan lulus..tp bila nak bli fone x dpr sebab nama tak isi dgn btl seperti dlm ic..nak wat mcm mna yea..huhuhuu

  85. camne nk cgeck ye klu pdaftarand a bjaye..check dlm email da xde la dlm inbox..da archive dlm inbox rsenye..

  86. boleh saya tahu, kenapa status pendaftara kosong je. walaupun dah berjaya.
    xkan nak print kosong jer.

  87. heran ng sikim ne … nk bg mcm x nk bg je… aku da berjaya isi , dan dah ckp tahniah da pun status permohonan berjaya tp x dpt print ,aku siap amik gambar lg bukti status permohonan da berjaya tp kedai x nk… die nk slip yg d cetak dari komputer.. masaalah nya skrg aku nk buka laman web skmm x boleh…pening aku,,, pandangan plzz

Komen

Nama
Web