READING MODE  
Informasi Komputer & Teknologi Terkini

Samsung Galaxy Grand Berharga RM1299 Di Malaysia

Diterbitkan pada March 7, 2013 oleh

Lanjutan daripada pengenalan beberapa peranti termasuk Galaxy Grand tempoh hari di Samsung SEA Forum 2013, hari ini Samsung Malaysia berkongsi maklumat penjualan berkenaan dengan Galaxy Grand, yang mana membawakan harga jualan saranan RM1299 untuk pasaran Malaysia.

Samsung Galaxy Grand

Galaxy Grand merupakan peranti bersaiz 5-inci dengan resolusi 480×800 pixel, cip pemprosesan dwi-teras 1.2Ghz, kamera belakang 8-megapixel, kamera hadapan 2-megapixel dan dilengkapi dengan Android 4.1.2 Jelly Bean. Samsung Galaxy Grand juga sesuai untuk mereka yang memiliki lebih dari satu kad-SIM, memandangkan ia datangnya dengan sokongan dwi-SIM.

Fungsi-fungsi TouchWiz yang menarik seperti Multi-Window dan lain-lain turut disertakan pada peranti ini.

Bagi mereka yang inginkan telefon pintar dengan skrin bersaiz besar pada harga bajet, mungkin boleh menyemak Samsung Galaxy Grand ini daripada pengedar rasmi Samsung di seluruh negara.

Terdapat 162 komen
Komen Popular
  1. Ala janji boleh pakai senang nk bawak ok la..org yg pakai note 2 ngan s3 tu funtion sgt ke? Paling2 pun sama je pesbuk,u.tube,twitter ngan whatsapp je..dah jemu dah bawak 2 hp buat berat je poket..hp mahal2 setakat nk menunjuk wtpe..aku rasa grand ni bagus untuk org yg keje kt sgapore cam aku ni senang nk berurusan..1sim malaysia 1sgapore..setakat note 2 ngan s3 tu dua2 aku boleh beli ngan setengah bulan gaji aku tp membazir je sbb bg aku keselesaan tu lg penting dari bergaya..

  2. samsung grand adalh fon yg mengutamakan dual sim,,n tidak selayak nye utk dbndingkn dgn S3~
    xadil2~
    =)

Keseluruhan Komen
  1. Masih keliru dengan spec dwi-sim / dual sim.yang mana satu spec yang boleh aktifkan 2sim? Grand plak terdorong dari spec y mana.tq

      • dwi-sim ada 2 jenis… 1 yang kedua2 sim aktif pada masa yang sama, satu lagi bila nak aktifkan satu lagi sim, kena off sim sedia aktif(2 sim, tp 1 je yang aktif). jadi, galaxy grand tergolong dalam golongan manakah?

        • Baru je pakai. Grand ni kedua sim ready to use anytime. Tapi kita boleh setkan keutamaan kita . Nak sim 1 or sim 2. Sebagai contoh saya guna kan sim 2 untuk mobile internet dan sim 1keutamaan untuk membuat panggilan telefon

          • macam mana nak setting bagi satu sim sahaja untuk mobile internet.sbg cth. saya bt sim2 untuk mobile internet, tapi bila on mobile internet,sim1 pon automatik on sekali…leh saya dapatkan keterangan….

  2. Smartphone bajet bersaiz 5″. Pilihan sesuai utk yg taknak ikat perut kalau beli smartphone premium

    • Sy nk tanya pasal internet. Sy baru guna tiba2 bil saya melambung sedangkan saya menggunakan wifi dan sim2 utk aktifkan internet. Ada sapa2 blh komen?

  3. Aku rasa lebih baik beli S3, walaupun 5″, S3 beza sikit je 4.8″ tapi S3 lebih tinggi resolusi, ppi (super amoled), processor, dan S3 sekarang boleh dapat serendah 1,500.. tambah sikit je. Bagi aku Grand, bukan mampu milik, mampu milik sebenar adalah S3, tunggu keluar S4, lagi murah S3.

    Bila letak Grand dan S3 sebelah-sebelah, Grand memang nampak murah, walaupun beza sikit sahaja dengan S3 harganya.

    • ya saya setuju pendapat anda. apalah sangat lebih rm300 tu. dilema yg sama ketika memilih s advance dan s2. inilah masalah samsung dalam memberi pilihan peranti dan harga sepatutnya.

    • Rasanya Samsung Grand lebih menumpu kepada pasaran telefon bimbit yang mempunyai 2 kad sim

    • mungkin anda tertinggal pasal menampung dwi sim yang mana tiada pada s3. Pada yg mempunyai 2 sim samada 22 maxis @ 22 celcom @ sim maxis 1 dan sim celcom 1 (sbg contoh shja) mmng la sesuai tuk yang ni. Tak perlu la bwk 2 phone dlm poket @pun nak tukar2 sim. 1 untuk kerja n 1 tuk family (sbg contoh juga).

    • dual sim dual sim taktau pula S3 ada dual sim :D . daripada beli s3 then beli hp cikai baik pakai hp android boleh isi dual sim. satu untuk internet satu untuk kol. uhuk3 sy bukan orang kaya :)

      • Mungkin sesetengah orang pentingkan dual-sim, bagi aku… tak sanggup nak korbankan spec semata-mata untuk dual sim, dan bila nama pun smartphone, aku jarang sangat dah guna phone biasa, semua internet based, call, sms, jadi tak perlu asingkan internet dan col.

  4. Murah sangat la pulak, dengan Jelly Bean sekali? Jangan2 specs dia sekadar cukup2 makan kot?

    • Simpan RM700 dan bakinya boleh dapatkan Note 2 ‘tiruan’ buatan China…ha ha ha.
      Berhati2 beli Note 2 atau S3 tiruan berlegar2 dipasaran dan di R&R Highway. Ini pernah berlaku kepada ramai orang : Harga Note 2 ‘tiruan’ – RM500 dan S3 ‘tiruan’ – RM250 : bentuk body 90% memang real, tetapi jangan tertipu – Test dulu UI ‘Android’ samada smooth atau tidak, test dulu mutu kamera dan video, test kualiti sound dan test WiFi. Jangan tertipu kepada photo dan polyphonic sound didalam phone tiruan itu – memang rasa okay juga bagi mereka yang kurang arif tentang Samsung tulen.

      Anehnya, negara China memang suka meniru phone Samsung, mungkin kehebatan jenama Samsung mulai dirasakan kebelakangan ini. Saya masih teringatkan – 3 tahun dahulu ‘iPhone3 tiruan’ buatan China pun berlegar2 dipasaran terbuka – bentuknya memang serupa. Ini tidak menghairankan kerana hingga sekarangpun produk2 Apple – iPhone5 dan iPad Mini dibuat dan dipasang di negara China.

      • Aku juga pernah ditawarkan ‘Galaxy Note 2′ (tiruan) katanya buatan China berharga RM700 – memang 100% serupa yang asli termasuk UX TouchWiz dan memang ‘smooth’ juga, kalau kita tak arif tentang Samsung Note 2 memang akan mudah percaya cuma kelemahannya memiliki RAM 1GB. Saya tidak minat belinya kerana pada pandangan saya lebih baik duit sebanyak itu kita belikan Nokia Lumia 520 yang baru atau Sony Xperia Go. Tetapi bagi sesiapa yang mahu bermegah/bergaya kononnya dengan ‘Samsung Note 2′, wang sebanyak itu tiada kisah bagi mereka agaknya….LOL. Diharap janganlah kita mudah2 terpedaya…

      • betul tu… bahaya ni… tpi yg pliknye… npe lah penularan brang tiruan dri segi gajet semakin byk.. mmg 100% tiru abis.. itu kalo org yg xtau mmg dah kene tipu.. skang ni kat pasar malam pon ade… hebat nyera.. ==!

  5. Xbest skrin besar resolution kurang. Lcd skrin je pulak tu.

    Aku baru beli galaxy s3 mini RM799. lagi berbaloi2. Superamoled, peeformance pon cantik.

    Aku beli dpt murah sebab guna rebat pakej komunikasi belia tu. Ha3.

    Tp memang best phone ni.

  6. baru tghari tadi aku angkat s3 mini utk adik aku.. awat amanz tak submit post ni pagi tadi ke.. kbai

  7. samsung grand adalh fon yg mengutamakan dual sim,,n tidak selayak nye utk dbndingkn dgn S3~
    xadil2~
    =)

  8. Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    • Ko forever alone mana tau penting x penting dual sim nie…khas utk laki yang pasang banyakkk..sms semua dalam sim.

  9. bagi aku…
    aku pernah menggunakan phone 2 sim…
    agak leceh… bila kita sedang call ada pulak call lagi satu no masuk…

    baik ada 2 phone
    satu qwerty keypad (cth bb.. layan whatsapp, fb, tweet.. cepat jer taip)
    dan satu tocuh screen( cth iphone @ android phone… layan youtube, website, m2u, cimb)
    boleh merasa kedua..
    sebagaimana aku guna sekarang ni

  10. Specs Grand ini dikurangkan itu pasallah harganya murah sangat, tetapi kelebihannya – dapat guna 2 kad-sim dan skrin 5 inci itupun cuma LCD jer. Jadi tidak perlulah dibandingkan dengan S3 atau Note 2 yang lebih mahal dan premium tu…

    • Sbb beza harga ckit je.. Baik topup ckit je lg, puas hati dpt s3.. Hp lama kn ada, letak la sim lg satu dlm tu.. Dh jdi kebiasaan bwk lbh dr 1 hp skrg.. Bwk tablet lg.. Mmg kena bwk “handbag” mmg gegurl la.. Hahaha.. *jgn marah erk.. LoL

  11. Baru je pakai. Grand ni kedua sim ready to use anytime. Tapi kita boleh setkan keutamaan kita . Nak sim 1 or sim 2. Sebagai contoh saya guna kan sim 2 untuk mobile internet dan sim 1keutamaan untuk membuat panggilan telefon

  12. Org2 yg xpnh pkai galaxy grand xtau apa,tau komen je..yg pkai S3 2 bodoh xabis..

  13. tak payah nak banding banding sangat. model ni dia tekankan untuk dual sim. sebab model galaxy dual sim yang sebelum ni semuanya yang spec dia rendah. jadi samsung keluarkan yang power sikit.

  14. Masing2 ada kelebihan die..
    Bagi yang nk dual sim n screen besar boleh beli yang ni..

    (harga bajet..bajet2 pun 1k ++ juga..)

  15. Biar depa nak bli pe2 pon.. yg dok komen itu ini..kalo nak, pki aje lah. Xyah nak beza2kan hp..mane ok. Mane x ok.. kalo mampu bli.. pastu bru komen.. haish.. kalo x mampu pon diam je..

  16. Bagi aku s3 ni xda semegah mana pun, grand pilihan terbaik function sme shj ngn s3, kelebihan dual sim., dan lagi beza pixel tu tak dala effect mana

  17. Ala janji boleh pakai senang nk bawak ok la..org yg pakai note 2 ngan s3 tu funtion sgt ke? Paling2 pun sama je pesbuk,u.tube,twitter ngan whatsapp je..dah jemu dah bawak 2 hp buat berat je poket..hp mahal2 setakat nk menunjuk wtpe..aku rasa grand ni bagus untuk org yg keje kt sgapore cam aku ni senang nk berurusan..1sim malaysia 1sgapore..setakat note 2 ngan s3 tu dua2 aku boleh beli ngan setengah bulan gaji aku tp membazir je sbb bg aku keselesaan tu lg penting dari bergaya..

    • Haha..btl 2..kalau gne s4 pn, tp kalau bebal tentang function nye nk wt pe..baik pkai enset nokia butterfly je..dengar jela radio smpib lebam..

    • Haha..btl 2..kalau gne s4 pn, tp kalau bebal tentang function nye nk wt pe..baik pkai enset nokia butterfly je..dengar jela radio smpib lebam..wtpe nk pakai s3 or note 2..ade china set poik..wat malu je..enset power2 tp ade copy..gunalah samsung galaxy grand quattro..tiada AP, tiada COPY. .hahaha..quad qore lg..ko tau x tau je nk gune..stakat bli note 2, s3, s4, tp kalau bengap, baik gune enset butterfly mcm aku ckp td..blh maib game ular ngn dgr radio..kalau rumah atas bukit, kau pg buat sendal tayar krete..hahaha

    • Betui2….ada aku kesah…duit masing2…yg penting ada fon…bole tepon mak…..

  18. Beli lh hp mengikut kegunaan dan kemampuan sendiri..semua orang berhak memilih dan memberi komen.Yang penting jangan sampai berlebih2an

  19. kenapa grand ni spec 8gb internal memory..yg display cuma 4gb..mmg mcm tu ke utk grand?sesapa blh jawabkan..

  20. Samsung Galaxy Grand direka utk pengguna yg ingin menggunakan 2 sim kad. x perlu perlekehkan mana2 model kerana setiap model ada kelebihan yg tersendiri..

  21. Sy dah guna note2…tp bila tgok samsung grand..nak sangat…sesuai tuk 2 sim..

  22. saya dah guna galaxy grand ni, setakat ni puas hati, resolution kononnya kurang tapi tak perasan langsung kekurangannya. bestt 5 star bagi

    • Memang bg ko x hebat sbb ko alone!!! kami yg pakai dua sim memang penting dan amat beharga jangan komplen if duduk dalam gua.

    • sorry zorro salah reply, saya baru nak beli grand nih… thx for ur advice

      • kelakar la ko ni bai.. tegelak aku baca sbb ko sound yg 1st komen kah kah kah

  23. ok la ni…sape yg nk smartphone bleh menggunakan dua sim skali dlm mase yg sme…x payah nk pkai smpai dua phone…ni baru btol smartphone sebenar…dgn mnggunekn sistem android jelly bean….^^v

  24. waduhhh…
    aku dh 2 minggu duk giler kt grand ni..
    tunggu masa yg sesuai nk beli
    tgk kt yutiub pun memuaskan..band 5

  25. Aku dah penah pakai s2,,pastu s3,,,skrg br je seminggu grand..ok jer sume…dulu hangkut je 2 hp…skrg lbih selesa dgn 1 hp,,,tp boleh 2 in one…line celcom n maxis…wlpun 2 sim,,,,senang sgt nak tukar2 line,,,smooth je,,,love grand very much…

    • cam ner nak tukar line tu… sy dh letak 2 sim sim 1 phone sim 2 broadband.. nape kuar not network card untuk sim 2 (b.band)

      • hanya sim 1 leh gne sim broadbnd..tkar la sim ltak kt sim 1 tuk gne tenet..:-)

        • bole tak kalau nak tukar setting dari sim 1 utk internet,sim 2 untuk call dn msg kepada sim 1 call dn msg, sim 2 untuk internet???ade sesiapa yg boleh beri tunjuk ajar…

  26. Okey2,,,,beli lah,,,x rugi,,,,best jer,,,senang sgt nak operate dia wlpun gune 2 sim…

  27. Best jer aku pakai grand ni…same function jer…ape kecoh2 sgt..bli stakat yang termampu..

  28. akan datang..
    1.galaxy s4
    2.galaxy mega 6.3 n galaxy mega 5.8
    3.galaxy s4 mini
    4.galaxy premier
    5.galaxy note 3
    6.galaxy young 2
    7.galaxy grand 1 sim

  29. pembaharuan
    8.galaxy win
    9.galaxy ekspres
    10.galaxy trend 2 duos
    11.galaxy core

  30. Hai. saya nak tnya pasal memory card samsung grand ni. Ada memori kad ke?
    ke mmg xde memori kad. internal je? sori sy agak bengap pasal hp. Sebab sy xtau nak pilih s3 or grand..

  31. saya masih tak paham pasal memory grand ni. boleh masuk memori kad ke tak? paling besar brape ye?

  32. galaxy grand…internal 8gb..stnby 4gb..ram 1gb..card slot blh smpai 32gb..camera 8mp scnd camera 2mp….screen hd…jelly bean…ok sngt la 2 kn…nk ap lg..enset bajet..bajet2 pn rege ribu gak…xd la bajet sngt pn…

  33. Ak ase lpz ak bce smua komen hgpa smua ni.. ak ase grand lgi bguih la pada hp glxy yg laen… betul x?? Sbb dea skrinq HD .. jelly bean plk tu.. mank puas arr

  34. kwn ana beli s grand,byr muka 350,blanan 150,selama 9bln,dh x sbr sngt nk pakai,

    • Rugi lah gitu.. Depa amik untung la tu 5%.. Baik cash je.. Ni pendapat ana je lah.. Kalo gitu dah bleh amik s3 or keatas.. Hehe..

  35. saya pakai grand.. satu sim broadband satu sim call.. both can be use…cuma bila nak call tutup lah mobile data tu.. kalau tak habis mobile data pun di charge pada sim call

  36. Bila galaxy win duos masuk pasaran malaysia?buat masa la ni tengah guna galaxy s duos.l like 2 sim.

  37. saya pengguna grand..sangat x rugi pkai grand…puas hati n jimat duit..sim 1 sy pkai simcard broadbnd untuk gne internet…sim 2 sy pkai simcard untuk col..so,jimat kt situ..bulan2,just byr tuk bayaran broadband..simcard 2,leh gne kt fon n modem..dh ltak simcard brdbnd n simcard col,so sy leh gne viber,weechat,tango,whatsup…leh col free tau ngn sume 2 even just gne simcard broadband…2 kelebihan phone 2 sim ni..:-)…lau fon lain yg just gne 1 sim,of coz kne pkai bil kn lau nk gne internet..agak mahal la disitu..so,sape rse nk jimat,leh la gne grand.:-)

    • Ada je simkad prepaid yang boleh langgan data sebulan dan juga boleh digunakan utk call/sms seperti biasa. Cuma ia terhad dipasaran.

      Internet Rm25 sebulan utk 1Gb
      Cerr… cari Celcom 1Malaysia.

      • la smua network ada data prepaid..sy guna digi baru rm30 sebulan 600MB. pastu umobile rm48 2gig sebulan.takyah guna postpaid. takyah signup plan. heehe
        Nak bli Grand sesgt ni.. mcm best je. letgo S2 dgn iphone…

        • Prepaid Digi rm30 sebulan dan umobile rm48 sebulan tu boleh buat call dan sms keluar masuk tak?

  38. Sy da guna Samsung Grand Duos ni.. mmg puas ati lar sbb spesifikasi utama sy mahukan dual sim and android…

  39. xkira la ape pn korang komen..sy nak beli gak grand nih..itu jer yg tmampu..heehheh

  40. Iphone 4s terbaik sepanjang zaman.. Legend, ada ios.. Bukan mcm android yg aplikasi tak di support oleh syarikat gergasi.. Hanya yg koman2 sja.. ​Ħàá=D •• ћàá=D Ħàá=D •• ћàá

  41. Saya dah guna galaxy grand dh dekat 5 bulan. So far im satisfied. Skrin besar. Puas hati nk surf. Sim 1 for internet. Sim 2 for call. Resolution tak cantik? ok jer aku pakai. HP jatuh kat tangga berguling guling pun still ok lg.

  42. grand boleh layan hotspot direct wi fi. so kalau piknik, makan angin kat luar rumah pun satu family boleh layan wifi free dari aku punye grand. layan internet dimana shj selagi ada network signal sambil standby panggilan masuk kat satu lagi sim. amacam bestkan gaya hidup bersama grand!!?

  43. beli je…guna dulu kalu puas ati pakai terus.kalu dah boring tukar baru.kalu puas hati nak tukar baru pun boleh no hal.

  44. cmane nak set mobile tenet kat 1 je sim…past tak kacau ke bil simkad yg lg satu

  45. Satu ja nk ckp .. grand best pa besaq pon besaq fnction dia mcm g.note bly buat multitasking .. cool hape x rugi la … ada c pen tp x build in skali la ..
    Overall puas hati la .. klo x try mana nk tahu kan ? So go n get it.

    • pergi dekat setting>sim card manager>tukar data service network dekat sim yg x pakai broadband…

  46. Aku dah pakai Grand ni hampir 2 bulan.Sekarang ni bermasalah iaitu selalu hang dan akan keluar message box Google play has stop…Macam2 cara dah buat termasuklah on/off,keluarkan bateri dan updatekan software namun masalah tak juga selesai.

    • saya pun jadi yang sama sebelum ni…apa yang saya buat tambah memori card..12GB..check memori data penuh…lepas tambah memori transfer semua gambar n video dalam external memori baru o.k..

  47. kalau guna satu sim je boleh ke??Maksud sye,guna sim 1 je,sim 2 tak letak sim boleh ke??

  48. ada sapa2 yang pernah hadapi x dkt Grand..tetiba je xleh charge..on/off balik..buka bateri still same…tolong share

  49. S.Glxy.Gran.Duos….baru seminggu guna. Terbaik dalam siri nya.. 5″screen..internet faster..2 sim …wow…!! saya tidak menyesal membelinya.bandingan dgn samsung Glxy S2 saya…jelas pada screen 5″ nya. Puashati…enjoy…

  50. Salam. Sesiapa boleh beri komen, mana lebih baik galaxy grand 5.0 dengan galaxy grand quatro 4.7 yg baru?

  51. daripada beli grand yang tak grand ni baik beli note 2 atau 3. kualiti penting untuk kepuasan. kalau nak lagi grand belilah mega atau z ultra….tp kalau nak lg besar belilah tab 7 atau tab 8 atau tab 9 atau tab 10 inci. ambik kau……

  52. ape lar …yang korang kecoh sangat….aku pakai grand livina..tak kecoh pun…lagi boleh naik ramai orang….

    • wakaka.. byklah ko punya grand livina… tu keta bai.. hang buleh buat lawak bodoh camtu.. terberak aku ketawa :p

  53. Apa entah nak bandingkan Galaxy Grand dengan S3 Tak kuasa mak!

    1)Semua sama je bila jatuh RETAK SERIBU jugak kannn
    2)Bila Kena ketuk dengan tukul besi pun HANCUR jugak kann
    3)Kalau Hilang kena CURI sama jugak kannn
    4)Kalau masuk air atau TERMASUK air Hancur jugakk kann

    So Semua Sama je tak ada HEBAT sangat pun..
    Lain lah KALAU Mobile korang masing2 boleh TAHAN dengan 4 yang Aku Sebut tu..
    Aku #RESPECT NoK!!!!!! tu baru TIADA TANDINGAN!

  54. Lagi satu mak nak habaq dekat korang semua…

    BELI IKUT KEMAMPUAN JANGAN BELI IKUT NAFSU

    Selamat beramal PEACE!!! :)

  55. Saya nak tanya kalo ada sesape tau… Betul ke samsung grand duo x dapat support intetnet kalo takat 1 gig?

  56. salam..nk tnye cmne nk root galaxy grand nie ekk?da hampir sebulan pkai..mmg bgus sgt2..ade yg ckp hang,sy pkai best sgt2.xhang ponnn!!mcm bese jee…...tryla xrugi beli..dua sim dlm satu masa pkai ok sgt..

    • grand 2 mcm best. skrin besar.. tapi tu laa kalau nak banding dgn Note 3 Neo Duos..

  57. Aku guna grand dah 8 bulan.. terbaek.
    Aku guna 1 sim je tanpa data plan sbb kat opis dgn rumah ada wifi. So ingat nak tambah sim 2 utk internet data. Telco mana yg bagus skarang ni? aku nak yg guna dlm 1gb data je.
    Satu lagi nak tanya.
    Kalau guna sim 1 utk data internet.. sim 2 yg ada no lama aku tu dah ada whatsapp, instrgram semua masih on ke masa internet data tu on pada sim 1?

  58. cmna nk tukar memori kad grand quattro?sblum ni sy guna memori 8gb.pastu tukar 32gb.tp tetap jumlah memori yg free 3.2gb je..

  59. Baru beli tab lenovo. Sebelum ni pakai nokia dgn simcard line celcom tapi takda data plan. Tukar simcard line celcom tadi masuk dalam tab lenovo. Tak sampai 2 hari line, call in call out dah kena bar. Saya tak buka pun data connection tu, memang off. Kat rumah pakai wifi unifi. Kenapa bil boleh naik dari monthly rm18 jadi rm250. Pening.

Komen

Nama
Web