READING MODE  
Informasi Komputer & Teknologi Terkini

SKMM Sedang Menyiasat Aduan Mengenai Sekatan Akses

Diterbitkan pada Mei 3, 2013 oleh

SKMMLanjutan daripada laporan sebelum ini, kini nampaknya pihak SKMM telah mengeluarkan kenyataan rasmi mereka, mengatakan mereka sedang menyiasat beberapa aduan yang diterima mereka berkenaan dengan sekatan akses yang dikatakan dilakukan oleh ISP (penyedia perkhidmatan internet).

Daripada apa yang dikatakan pihak SKMM, masalah yang dihadapi berkemungkinan dialami kerana ramai yang mengakses sesuatu web pada sesuatu masa. Siasatan awal juga dikatakan mendapati tiada sekatan yang dilakukan oleh pihak ISP.

Walaubagaimanapun, bagi mereka yang mengalami masalah untuk mengakses sesuatu laman mungkin boleh membuat laporan rasmi kepada pihak SKMM, sekaligus membolehkan mereka mengumpulkan lebih banyak data berkenaan sesuatu perkara.

Sebelum ini, pada awal minggu ini beberapa pengguna UniFi melaporkan yang mana mereka menghadapi masalah untuk mengakses sesuatu halaman Facebook dan juga sukar untuk menonton beberapa video di YouTube.

SKMM mengatakan punca berlakunya masalah ini sukar untuk dipastikan tanpa audit rangkaian yang menyeluruh oleh mereka.

Terdapat 25 komen
Komen Popular
  1. WOW! Kerana ada orang yang mengakses sesuatu pada masa yang sama? Like seriously dude?
    Youtube server dia kecil macam 1Malaysia Mail aka MYemail ke?

    Dan satu lagi, mengapa saya boleh mengakses video yang di-block tersebut melalui UMobile Broadband? Dan tidak boleh diakses melalui perkhidmatan Unifi? Adakah ia masih salah server yang tidak boleh menampung jumlah tersebut? Atau ia sememangnya salah ISP?

    Jangan berdolak-dalik lagi, mengapa video lain dalam server youtube tersebut dapat diakses dgn begitu lancar, sedangkan video politik tersebut tidak pula boleh diakses? Tapi boleh pula iklan Barisan Nasional dipaparkan pada tapak video terbabit.

    Tidak perlu saya nyatakan video politik apakah itu, kerana serasanya semua sedia maklum.

  2. Piliharanraya punya pasal lah nie.. Takut kantoi le teww..

Keseluruhan Komen
  1. WOW! Kerana ada orang yang mengakses sesuatu pada masa yang sama? Like seriously dude?
    Youtube server dia kecil macam 1Malaysia Mail aka MYemail ke?

    Dan satu lagi, mengapa saya boleh mengakses video yang di-block tersebut melalui UMobile Broadband? Dan tidak boleh diakses melalui perkhidmatan Unifi? Adakah ia masih salah server yang tidak boleh menampung jumlah tersebut? Atau ia sememangnya salah ISP?

    Jangan berdolak-dalik lagi, mengapa video lain dalam server youtube tersebut dapat diakses dgn begitu lancar, sedangkan video politik tersebut tidak pula boleh diakses? Tapi boleh pula iklan Barisan Nasional dipaparkan pada tapak video terbabit.

    Tidak perlu saya nyatakan video politik apakah itu, kerana serasanya semua sedia maklum.

    • Samela, ak unifi user, video politik smua x leh, try on vpn smooth je. desperado la dorg ni.

    • Blasphemy. Aku bukak semua elok jer.

      (inb4 cytro meng-thumbdown-kan komen aku)

      • Agreed.

        Yang ada aku nampak, ada la beberapa laman “tu” (hint: yg bukan pro-mesintimbang) yang sedang delete posts, padam entry, dsb. Yang delete post Facebook pun banyak. Sebab ada la tu beberapa perkara yang terkantoi. Ramai orang dah dok snapshot.

        Bila delete banyak page, tu yang datang broken links tu. Siap ada yang claim “kena hack”. Memang lucu.

        • Tu la pasal. Semalam ada page peribadi salah seorang pemimpin parti tu tulis “sesuatu”, yang juga reflected di akaun twitter nya. Beberapa jam kemudian terpadam di kedua2nya, dan dikatanya akaun nya digodam. Sangat2 tak logik.

          1. Hebat hacker nya godam 2 tempat serentak semata-mata untuk 1 individu, dalam masa yang singkat.

          2. Kalau kena godam, kenapa lah yang godam tu padamkan entry yang merugikan pihak penulis? Questionable motive.

          .
          .

          Aku tengok isu tuduh menuduh dari kedua2 pihak ni dah jadi semakin lucu.

  2. Aku ada masalah akses ke laman web pirated je. Lepas pasang Google DNS dah ok dah. Tak tahulah lepas ni macam mana.

    Aku pengguna Streamyx 1Mb/s.

    • harap masuk dns jela,tapi nak download torrent tak lepas der.. terpaksa guna vpn.. baru okay lepas..

  3. Piliharanraya punya pasal lah nie.. Takut kantoi le teww..

  4. “ramai yang mengakses sesuatu web pada sesuatu masa..”

    Kesian Zuckerberg dan Larry Page, penat diorang invest duit company untuk upgrade network infrastructure, end up nak buka tak boleh atas alasan trafik banyak, mungkin SKMM underestimate server Youtube dan Facebook sama dengan server gov yang asyik down bila ramai user (e.g: check saman).

    Pelik, time fenomena video Gangnam Style yang dah cecah 1 billion viewer, takde pulak dengar isu lag ke, DC Google overheat ke.. Tapi kali ini..

    • Apples And Oranges. Perbandingan yang agak kurang tepat. Sila lihat penjelasan saya di bawah.

      Untuk YouTube, kebanyakan telco (TM, U-Mobile, dsb) mempunyai local cache sendiri di Malaysia. Sebab tu kadang2 bila ada downtime (network congestion / isu kabel), elok je kita bukak video2 di YouTube. Terutamanya untuk video2 yang mempunyai trafik yang tinggi. Part of reason telco kita deploy local cache untuk YouTube agak non-brainer sebenarnya, trafik video lumrahnya memakan bandwidth yang tinggi as compared to normal websites. jadi prioriti utama adalah YouTube.

      Begitu juga dengan sesetengah CDN provider, seperti Akamai. Mereka mempunyai local cache di Malaysia. Dan CDN2 yang terlibat juga employ kaedah sedemikian untuk kandungan video terutamanya (e.g. IPTV).

      Jangan cakap Google tak pernah sangkut. Cuba tengok fiasco Google Wallet.

      • Jadi, jika begitu. Dimana pula cache bagi video politik tersebut?

        • Sila baca balik betul-betul apa yang telah saya tulis di atas.

          Tambahan pula harus diingatkan, algorithm untuk caching kebiasannya mestilah berasaskan mesin (letih la nak letak manusia sort sekeping sekeping). Ia takkan pernah perfect, tapi ia masih good enough. Juga harus diingatkan yang saiz telco2 di Malaysia tidak lah se-massive Google misalnya untuk menampung kapasiti pusat data yang tinggi dengan algoritma yang highly-sophisticated.

          Apapun, jangan terlalu cepat melatah. Kadang2 keghairahan kita ke atas sesuatu topik menjerat kita untuk cenderung clouding our judgement.

          • Ye, tp still x explain knapa video politik sebelah parti je takbleh bukak semalam, video lain smooth je. P.S, harini boleh bkk tapi slow.

            Dorg takpayah buat algorithm untuk setiap video. Just buat satu program simple yg sort semua cache tu, interface pun x perlu. Just check jela video apa yg user tgh stream, kalau politik yg dorg x ske, block.. tak pun limitkan speed jd lembab gile.

          • Helmiey ni xpaham jawapan ke?? ko baca dan pahamkan apa yang si berak tu cube sampaikan.. baca perlahan2 ye..

          • Ya saya sudah membacanya berulang kali.
            Dan saya masih tidak dapat jawapan yang saya inginkan

            Penyataan anda diatas hanya menerangkan mengenai fungsi cache yang semua orang sudah ketahui.

            “Untuk YouTube, kebanyakan telco (TM, U-Mobile, dsb) mempunyai local cache sendiri di Malaysia”

            Jadi, dimanakah TM meletak Local Cache nya bagi video politik terbabit?

          • @Marsha Dimes & Helmiey,

            Kalau kau baca betul2, mesti kau akan notice ayat ni,

            “Terutamanya untuk video2 yang mempunyai trafik yang tinggi”

            Kadang2 sesetengah orang ni “perasan” bahawa video politik yang mereka prefer sahaja yang bertrafik harian paling tinggi, sedangkan realiti nya amat berbeza, seperti yang terpapar di laman hadapan YouTube.

            Untuk local cache, aku tak dapat nak detail la lokasi2 dia per video, sebab TM sendiri ada beberapa separate location untuk content delivery. Apa pun, ini adalah sebuah interesting read yang boleh menerangkan situasi local caching YouTube di Malaysia,

            http://blog.datakl.com/2011/11/more-caching-server-in-malaysia/

            Sebab tu kalau orang2 yang pegang langganan data kelajuan tinggi perasan, video yang super popular (terutamanya di home page youtube) akan load sangat laju mengikut kelajuan langganan mereka, manakala yang kurang popular akan jadi perlahan atau unavailable di atas batas geografi dan kualiti talian.

            Sekadar peringatan, juga buat diri aku sendiri. Jangan terlalu mudah place judgement untuk perkara yang kita sendiri kurang pemahamannya.

            Harap Marsha Dimes dan Helmiey membaca dengan minda terbuka tanpa sebarang prejudis.

          • @helmiey,

            Still, untuk sort setiap video memerlukan algorithm tertentu untuk diletakkan prioriti. Kalkulasi (kiraan) yang paling simple pun masih dikira algorithm.

            Harus diingatkan, ia masih lagi berasaskan mesin. Ia takkan sempurna. Ambil contoh dulu kita pilot project P2P+CDN video dengan menggunakan Pando untuk perkhidmatan Tonton. Dan akhirnya mereka scrap ia disebabkan ia tak efisien. Agak a different ball, tapi masih boleh memberitahu kita yang mana congakan mesin takkan perfect untuk practical use manusia. Apapun, kaedah yang mereka employ untuk local caching di TM masih lagi good enough, kalau kita bandingkan dengan saiz mereka lah.

            .
            .

            Kalau betul la gov betul2 benci politik dari pihak “lagi satu” sampai nak “main kotor”, dah lama SKMM sendiri yang issue kan blacklist untuk block kepada telco2, sepertimana yang mereka lakukan untuk laman2 lucah. Tapi aku tengok website mereka elok je lagi boleh bukak. Page Facebook mereka pun takde lak diberikan notis takedown, kalau tak dah lama ada yang buat repot polis.

            Yang aku nampak, website yang dipunyai pihak “lagi satu” tu je yang banyak padam entry. Post2 mereka di facebook pun banyak yang mereka padam sendiri. Lepas tu cakap “kena hack”, walaupun situasi yang diberikan sangat tak logik.

            Tapi aku rasa aku tulis banyak pun tak guna. Orang akan still sempitkan minda dan cakap “KONSPIRASI”.

          • Oh kalau ikut ideologi anda, kiranya, lebih tinggi trafik yang ada, maka lebih cepat buffering video terbabit untuk diakses kerana terdapat cache yang memudahkan pengguna bagi mencapai video tersebut.

            Tapi kalau mengikut kenyataan SKMM pula, trafik yang tinggi yang menyebabkan ianya tidak dapat diakses.

            Berak Unggul : Trafik tingggi + Cache =Mudah dicapai.
            SKMM : Trafik tinggi +Ramai pengguna akses = Tidak boleh dicapai.

            Jadi saya mahu ikut siapa? Anda atau SKMM?

          • @Marsha Dimes,

            “…kalau ikut ideologi anda, kiranya, lebih tinggi trafik yang ada, maka lebih cepat buffering video terbabit untuk diakses kerana terdapat cache…”

            Harus diingatkan yang saya nyatakan di atas berkenaan caching oleh TM adalah YouTube secara spesifik, dan TM selectively cache YouTube (dan beberapa servis tertentu) instead of other sites for the obvious reason. Jadi penerangan saya adalah terhad pada:

            Trafik tinggi “YouTube” = Local Cache = Mudah Diakses

            …dan bukannya caching keseluruhan kandungan Internet.

            You see, Internet is not a series of tubes. It’s not that simple.

          • TLDR Mode ON.
            .

            @Marsha Dimes,

            “…kalau ikut ideologi anda, kiranya, lebih tinggi trafik yang ada, maka lebih cepat buffering video terbabit untuk diakses kerana terdapat cache…”

            Errr, harus diingatkan, ideologi bukanlah algoritma. The thing is, lebih popular sesebuah video itu, kita boleh lihat dengan mudah di halaman utama YouTube. Dan lebih popular video itu diakses di Malaysia, lebih tinggi kecenderungan untuk video tersebut mereka cache.

            Tapi juga perlu diingatkan perihal yang dinyatakan SKMM. SKMM TIDAK menyatakan yang isu trafik tinggi menjejaskan pemaparan halaman itu berlaku di YouTube. Ia cuma menyatakan yang isu tersebut berlaku di halaman2 lain seperti UMNO Online, dan dalam masa yang sama menanti laporan rasmi MalaysiaKini, yang terkesan potentially dek network routing dan isu kapasiti (bukan kapasiti hosting, mind you). Ia juga tidak menidakkan akan potensi berlakunya DDOS attack ke atas kedua2 pihak.

            Untuk perihal caching oleh TM, setakat ni yang hanya terlihat adalah servis2 tertentu seperti YouTube dan juga kandungan2 video yang TM sendiri provide melalui HyppTV, tidak dilupakan kepada servis2 yang menjalankan kerjasama dengan TM untuk ditempatkan cache di datacentre mereka.

            Secara mudahnya, caching adalah terhad kepada kandungan2 tersebut, dan bukannya ke atas keseluruhan trafik di Malaysia. Jadi comparison yang anda letakkan adalah agak kurang tepat.

            Apapun, tiada siapa memaksa anda untuk menuruti kata2 sesiapa di sini. Anda cuma perlu mulakan dengan membuka minda dan buangkan rasa prejudis.

            Rasanya tak perlulah anda mempolitikkan lagi apa yang telah saya terangkan secara jelas dan nyata.

          • “Trafik tinggi “YouTube” = Local Cache = Mudah Diakses”

            Itu anda cakap. Okay baik lah mari kita check balik yg kenyataan SKMM.

            Kalau ikut pernyataan anda, sepatutnya Trafik yang tinggi sudah pasti akan ada Local Cache nya sendiri agar ianya mudah diakses.

            Tapi kalau ikut kenyatan SKMM pula, Trafik yang tinggi membuatkan video terbabit tidak dapat diakses. Tidak pula SKMM beritahu dalam kenyataan-nya mengenai local cache wtv.

            Baiklah saya malas ingin berbicara panjang. Agree to disagree. Obviously, semasa nak dekat pilihan raya lah local cache nak hilang.

            Esok hari mengundi, jangan sekadar sembang di laman sosial sahaja,marilah kita bersama mengundi bagi memilih calon pemimpin yang kita senangi.

            Ini Kalilah!

          • @BerakUnggul
            Saya dah baca, dah encik maksudkan TM ada local cache sendiri untuk youtube. Fungsi local cache ni bagi video-video popular buffer lagi laju sebab dichache locally.

            Based on your logic, if kita bersangka baik,scenarionya begini, disebabkan video politik pihak tuutt yang saya nak akses begitu popular, secara automatik video tersebut akan dilocal cache kan. Menurut info yg encik bagi boleh disimpulkan local cache yang rosak. Sbb tu video lagu lagu lain yang kurang popular smooth je buffer, sebab video tersebut tak melalui local cache tapi sebaliknya video yang popular jadi slow sbb melalui local cache.
            Ini menerangkan mengapa apabila saya pasang vpn segala video politik pihak tuut boleh diakses smooth sebab vpn x melalui local cache.

            Saya kurang faham maksud algorithm oleh saudara. Menurut pemahaman saya dan apa yang saya belajar algorithm ni ialah step by step procedure yg kita plan sebelum coding.
            Algorithm untuk caching mesti berasaskan mesin? Kalau mesin mampu generate algorithm sendiri, bermaksud mesin boleh berfikir.

            Manusia tak perlu sort sekeping sekeping, kalau nak block sesetengah video…sebab methodnya sama dan repetitive, just create a simple program which I believe that the program should alredy been created long-long time already and have full interface. Maksud saya just guna program ni untuk control video mane tak bleh main dan mahu diblock. Program macam ni selogiknya terbina dalam server yang host local cache dari youtube untuk memudahkan kawalan.

            Dan saya rasa tak logikla tetiba server local cache youtube kat malaysia tetiba down lagi dua hari nak 5 mei kan. Sengaja downkan kot.. Papepun bersangka baiklahkan macam encik BerakUnggul.

  5. hmm… aku guna unifi 5mb. so far youtube takdak masalah apa2 la. tapi kalau facebook, kalau nak akses page sayasayangtun ja ada masalah. yg lain takdak masalah lagi.

Komen

Nama
Web