READING MODE  
Informasi Komputer & Teknologi Terkini

Hari ini, Ninetology telah melancarkan telefon pintar dibawah siri keluarga U9 yang baru, dimana melaluinya tiga buah telefon pintar diperkenalkan, dinamakan sebagai X1, Z1 dan juga Z1+.

Ninetology U9

Melalui siri U9, Ninetology menyertakan cip pemprosesan empat-teras MediaTek MT6589 1.2GHz serta dilengkapi dengan Android 4.2 Jelly Bean.

Ninetology U9X1

Ninetology U9X1

Ninetology U9X1 membawakan skrin bersaiz 4.8-inci (Super AMOLED HD), kamera belakang 13-megapixel dan juga kamera hadapan dengan sokongan rakaman 720p. Ia turut didatangkan dengan ruangan storan sebanyak 16GB dan juga memori sebanyak 1GB RAM. Sokongan dwi-SIM turut disertakan pada peranti ini, serta dilengkapi dengan bateri berkapasiti 2200mAh.

Ninetology U9Z1

Ninetology U9Z1

Ninetology U9 Z1 pula dilengkapi dengan skrin 5.7-inci IPS HD, serta dilengkapi dengan kamera belakang 12-megapixel dan juga kamera hadapan 5-megapixel. Seperti X1, ia turut dilengkapi dengan ruangan storan 16GB dan jugs memori 1GB RAM. Menariknya peranti ini turut hadir dengan sokongan pengecasan tanpa wayar bersama-sama dengannya.

Ninetology Z1+

Ninetology U9Z1+

Dan akhir sekali, Ninetology U9 Z1+ pula memfokuskan kepada skrin, dimana ia dilengkapi dengan skrin bersaiz 5.0-inci. Kamera hadapan 5-megapixel dengan kamera belakang 13-megapixel. Peranti ini menyertakan rekaan berasaskan aluminium bersama-sama dengannya. Setiap jualan peranti ini turut hadir dengan powerbank dari Ninetology.

Ninetology U9 X1 akan dijual pada harga RM1099, U9 Z1 pada harga RM1199, dan juga U9 Z1+ pada harga RM1299. Ia akan mula dijual bermula pertengahan Ogos di pasaran tempatan.

Terdapat 111 komen
Komen Popular
  1. 9tology ni handphone keluaran syarikat malaysia yang berkerjasama dengan china.tetapi handphone ini masih lg berkualiti berbanding handphone2 clone dari china sebabb kualitinya masih dijaga dan dikawal….

    p/s:jangan lah mentaliti kite tu cetek sangat dengan menganggap semua produk dari china tidak berkualiti.

Keseluruhan Komen
  1. HP Hi Memang Malaysia Ka? Atau Bekerjasama Syarikat Luar? China? Jepun? Korea? Taiwan, Indonesia? Afrika? Negiria? Atau Sri Langka? -_-

    • setahu aku kebanyakkan nye rebrand dari brand micromax. so dari segi kuality agak ok la kalau di bandingkan clone s4 mediatek rm500-600 tu. plus kamu ada cover warranty dari pengedar tempatan. ‘

      dlm fmly aku pon ada 3 brand 9tology nie. 2 black pearl dan 1 pallete. setakat ni xde masalah pon pakai. salah sorang pakai black pearl 2 ialah bapak aku sendiri

      • i’m not sure la, tp klo tak silap Micromax tu pon re-brand dari henfon China..try la cek balik..

      • aku tak pasti la, tp aku ade baca n dengar komen yg Micromax pon re-brand dari China phone jugak..

      • blackpearl 2 bukan micromax.. tp dari tinno.. manufactured kat cina.. tp teknologi korea.

  2. kira ok la harga RRP dengan spec yg ditawarkan + warranty tempatan. agak ber minat dgn z1 @ z1+ sebagai secondary phone

    • Habis tu kau nak berapa Gb ? 64Gb ? Samsung Galaxy Beam 384Mb RAM, iPhone 4s 512Mb RAM, Galaxy S III 1Gb RAM. Kau samakan phone ni dengan Laptop ke ? hahaha

      • Samsung Galaxy Beam 384Mb RAM, iPhone 4s 512Mb RAM, Galaxy S III 1Gb RAM

        sumer phone you quote is old or last year phone, ni ninetology launch at 2013 should follow this year trends, so 2Gb ram is a minimum.

        • Come on takkan nak kluarkan high spec macam Samsung or any famous brand yang lain. Lagipun still stable untuk phone if guna 1gb ram. Kalau 2gb ram and the price might be higher than this. Then bila harga lebih kurang dengan top brand yang lain sure orang takkan beli phone ni. #peace

      • Galaxy S3 mmg 1Gb RAM, nak banding Siri U9 ni dgn S4(2Gb of RAM) tu rasa tak patut plak kan? Tapi Zopo ZP980Premium(2Gb), Jiayu G4(2Gb), IOcean X7Elite(2Gb) Xiochai G6(2Gb) semua RAM >1Gb, semua tu phone China gak,semua pakai SoC Mediatek gak, lg advanced plak tu, model T (semua clocked 1.5Ghz) siap pakai Gorilla glass lg, tapi semua harga sama malah ada yg lebih murah dari smartphone Ninetology kt atas tu. Sbb tu kot dia cakap alahai.. chill bro..

        • Suma main ckp je, RAM tu x penting berapa besar, asalkan processor dapat manage efficiency memori untuk apps. Contoh terbaik model phone yang ada RAM rendah tapi still dapat perform macam 2gb RAM is Motorola X, Iphone 5s. People are driven by high specs, but what matters is the performance. Motorola X is a great example of 1gb 2013 phone. So bila phone 1gb RAM keluar, jangan Bash it’s a standard nowadays, it’s not, it is for some popular brands.

          • “suma main cakap je”? including you i guess.. we’re talking about mediatek SoC here, not the X8 on Moto x or A7 on the Iphone 5s..

            to compare apple and android is like comparing apple and oranges.. yes both are based from UnixLike system, but both have different kernel where ios is base on nextstep BSD and android are based fron Linux. Second, ios is build around one platform, where android in the other hand is build around hundred maybe thousand of different platform with different specs. Do you seriously think google can wrote system API to optimize android performance across that many different specs sheet?

            Tickle me, but Moto X have 2gb (2048MB to be exact) of RAM, not 1.. it lack behind other android high end competitors is it cores not RAM..( minus note 3) even-thou it has only dual cores main processor ( snapdragon s4 pro), moto x X8 system actually have 8 cores in total. 4 in andreno 320 gpu and two more for contextual and natural language.. One more thing you kneed to know is that motorola is bought by google, and who own android?

            Don’t get me wrong.. I,m not a specs-head either.. Have you ever tried to do multitasking in 512MB RAM devices? No, you can’t. 1GB is a bare minimum with more and more apps that build around higher and higher memories nowadays. With that kind of memories for that kind of prices from an unknown company like Ninetology, that make people sigh..

          • Bro, RAM dah murah la bro. 2 Gig minimum sepatutnya untuk smartphone sekarang nih.

    • MTK6589 mmg ade prob dgan device yg pakai ram lagi besar dari 1GB macam jiayu G4 mula2 dulu yg ada ram 2GB. Kalu tgok kbyakan device yg pakai SoC Mediatek yg ada RAM 2GB skrang pun sumua pkai MTK6589T(turbo)clocked smpai 1.5Ghz

    • Ninetology is brand from malaysia thats incorporated with taiwan mediatec

  3. 9tology ni handphone keluaran syarikat malaysia yang berkerjasama dengan china.tetapi handphone ini masih lg berkualiti berbanding handphone2 clone dari china sebabb kualitinya masih dijaga dan dikawal….

    p/s:jangan lah mentaliti kite tu cetek sangat dengan menganggap semua produk dari china tidak berkualiti.

    • Ninetology(Malaysia) ni rebrand dari Tinno Mobile Tecnology Corp, China. Sama macam Wiko(Perancis) Micromax(India) Imobile(Thailand) FlyIQ(Russia) dan byk lagi. Betul2.. brand China bkn semuanya sampah, kena pandai pilih.. aku pakai Xioami Mi2s okay jer.. nak banding specs Xioami dgn Samsung? SGS3 dan kebawah boleh duduk diam2 :)

  4. kalau harga dia 1299..rase nyer, huawei p6 spec n design better lagi..harga pon baru 1300

    • Saya sangat setuju. Design Huawei lg mengancam & rasanya K3V2 lg baik. Tunggu Mediatek kluarkan cip octacore & quadcore BIG.little yg harga murah mesti best

    • Sama la..sy pki stealth ii..husband pakai black pearl..jth byk kli pn still ok..sbb sy jnis lasak..main game mmg puas ati..husband pn sjk galaxy tab dia rosak n kna byr spruh hrga tu..trus pki 9tology je bt main game.xksh brand pn..asalkan puas hati.

  5. Not bad..klu specs.sma ttapi jnama selain ddi 9tology kita x kan dpt harga2 sperti d atas..bleh d katakn (tak rugi pakai)..

    • Tak jugak.. byk lg phone dr China yg specs lg tinggi dr U9 series nih tp harga lg murah.. Cuma yg bagusnya pakai Ninetology nih, dia ada Service Center kt Malaysia, senang kalau apa2 jd walaupun rebrand China..

  6. Seriusly mmg tepon 9tology ni mmg best, although local brand dgn sedikit tweaking tepon ni mmg daboom

    kalau sape2 nk cari aksesori premium Ninetology bleh datang page sy :) serba serbi ada

  7. Typo
    Ninetology U9 Z1 pula dilengkapi dengan skrin “5.7″-inci IPS HD

  8. Ninetology ni sedar diri ke tidak? 1k utk de-brand phone is too much. ko bajet ko top brand? mementang sales dah boost sbb bp2, insight terjual mcm goreng pisang panas, ada hati nak letak harga mahal2. wei ninetology, org beli phone korang tu pun sbb murah lepas tolak rebate 200 skmm. harga asal? nan hadoO org nak beli. ni latest product terus letak harga tinggi katanya bajet top brand ala2 apple, samsung bagai.

  9. Biarla.. Ninetology bekerjasama dengan syarikat China nanti Ninetology sudah naik mungkin dia cari company lain untuk bekerjasama.Syarikat baru nak naik memang bnyk dugaannya..

    • tokey 9tololgy ni tokey sama dgn CSL. mungkin nad rebrand kan balik company die. seller yg cakap kat aku. mungkin betul jgk sbb service center die kat kota bharu ni die guna service center CSL

      • Tak sama la bro.. Dorang dah Pecah sebab owner CSL Tamak.. Seller tu ckap sbb dia nak jual dua2 produk sbb tu dia ckap sama tokey..

  10. U9 Z1+ tu nampak sangat clone S4. Dengan harga begitu lebih baik angkat S4 non LTE.

  11. stelah kjian d lakukan..clone micromax canvas 4 india..tak kan harga boleh lebih dari rm1k!! kaji semula harga anda..wahai 9tology!!

  12. Menarik ni!:)…tp harge die dekat2, tp ok gak dapat powerbank terus:)

  13. Personally, aku rasa yg harganya agak mahal. Kalau letak RM999 tu masih ada maap lagi.

    Kena faham market phone di Malaysia. Kalau harga cecah 1k je, mindset orang kita akan mencari model Samsung.

  14. aduh..nk untung lebih je.. dh la bkn produk sendiri. rebrand je. harga melampau2..

  15. Better amik UMI X2..lg murah rasaya~spec pon JAUH lagi bagus

  16. baik korng jgn beli phone ninetologi sebab harga dia mencecah RM1k jgn terpeday dgn tawaran ninetology dan apa yang penting kualiti dia belum tentu setaraf hp berjenama.

  17. Boleh buat rebate tak? Kalau boleh saya nak pau ic kawan saya ni.

  18. Yang paling heran banyak syarikat yg. rebranding produk dari China ni mengaku phone Malaysia sedangkan mereka ni import dan bukan export. Adalah cukup senang untuk kita mengenali mereka ini pembuat phone atau pun tidak. Cuba kita suruh syarikat syarikat ini buat ‘customization’ baik dari segi hardware atau pun softwarenya. Jika mereka ini buat phone tersebut adalah tidak ada masalah untuk mereka melakukannya sebab platform tersebut adalah milik mereka sendiri. Ramai yang tahu misalnya kebanyakan phone Ninetology adalah dibuat di Konka China yang di rebrandingkan.Kebanyakan phone dari China masih lagi menggunakan ‘chip set’ MTK (MediaTek) dan tidak Qualcom sepertimana kebanyakkan telefon Android. Biasanya masalah phone dari China ini adalah pada baterinya. Phone phone di atas bolih dibeli dipasaran China dengan harga tidak melebihi RM400 sahaja. Apa pun dengan harga yang hampir sama dengan produk Samsung saya meragui jika phone tersebut dapat dijual dalam jumlah yang banyak.Apa pun tahniah kepada Ninetology atas usaha mereka sebagai trader mobile phone dari China iaitu selepas CSL (yg. dijual kepada Spice India).

  19. harga agak tinggi.. mana baik hp ZTE vs Ninetology? aku guna Hp ZTE”!!!!

  20. harga agak tinggi.. mana baik hp ZTE vs Ninetology? sy guna Hp ZTE”!!!!

  21. Sekarang siri telefon pintar U9 sudah ada paparan berfromat definisi tinggi (HD) yang lebih jelas daripada definisi biasa (SD) tetapi murah. Hidup Ninetology!

  22. Aku rasa ninetology beli phone dari pengilang OEM di china. kilang ni buat handphone. sesapa boleh beli dari pengilang and letak brand sendiri. kebanyakkan phone ninetology serupa dengan micromax india.

    Jadi tak heranlah klau siri U9 ada yang sama dengan micromax. tapi apasal jual mahal sangat kat sini?

    • try la dulu bro,,bukan mahal pon,,jgn banyak bunyi,,malu kotrangg la,,murah je ni…

  23. Aku gna stealth setakat ni ok jer..jatuh..msuk air pn ok lg…mmg thn lasak tepon nih..

  24. ade x review yg btol2 psl ketiga2 phone baru ninetology tu? berminat nk bli..tp nk compare btol2 b4 nk bli..

  25. ala,jenama ninetology bukannya apa pun,malaysia made!hmm!hampa,pegi buang dalam tong sampah saja!kalau yang develop software n hardware ni rakyat malaysia salute la sama dorang!kalau kompeni ni ada team engineer and ada buat R & D(research & develop )cam kompeni2 besar mcm samsung,kira ok la,ni tidak,tokey dia ni pun bukanya ada apa2 basic dalam software n hardware,yang dia tau cuma beli murah2 handpone//part2 dari china pastu pasang balik,rebranding balik tak nak bagi orang yang handphone keluaran dia tu china set,alah senang cerita,kompeni ninetology ni mcm PEMBORONG,beli murah2 dari pembekal pastu jual mahal2.nak dapat untung lebih!!fuck off

  26. Sepatutnya,kompeni ni tak boleh jual harga lebih dari 1000++sebab handpone keluaran syarikat ni cuma produk copy paste,baik dari segi software mahupun hardware,jadi jangan letakan harga seperti itu,terutamanya buat rakyat Malaysia,hargai rakyat dari negara sendiri,hasilkan smartphone yang berkualiti dan jual dalam harga yang mampu milik,semua orang pun berharap dapat membeli smartphone yang berkualiti dengan harga yang murah,kita ambil contoh,betapa beruntungnya rakyat amerika yang membeli siri note,s4,s3 mega dengan hanya mengeluarkan berapa ratus dollar saja,tapi rakyat Malaysia terpaksa mengeluarkan ribuan ringgit untuk membeli peranti ini.pesanan buat kompeni ninetology yang baru mulai merangkak,tawan dulu hati penguna dengan produk yang berkualiti sebelum penguna memulakan produk anda!

  27. alamak..takkan dpt smbutan sbb rebate hari tu..nk letak mahal pulak…baik bli yg brand hot mcm samsung ng iphone or blackberry..ni startegy marketing ape plak diaorg pakai ni..mahal betul..

  28. Hp masuk mmg murah… cukai kat mlysia ni yg lebih2… untung atas angin

  29. Samsung, iphone, bb semua murah… cukai berganda2 dr harga sebenar hp

  30. 4 me..wlaupun dye rebranding..its still achieved what buyers nak…saya pkai insight n stakat nie sy puas hati ngn hardwarenya dimana rakaman HD yg smpurna dan 8 mpx yg x mengecewakan..cbe kita nngok blek..spec fone U9 yg cecah smpai 1K…spec dye sngat highend cuma processor dri taiwan saja..2 sbb dye x ltak hrga yg tnggi sngt sperti iphone n samsung…

  31. Aku pengguna 9tology stealth ll. Xde mslh. Lbh baik dr Mr. Klon yg murah2 jenama samsung tu. 9tology lbh elok dr hp ori china. Jadilah pengguna bijak!

  32. Ya,buat masa nii,dorang memang jual produk dorang ngan harga yang murah,sbab nak tarik perhatian dari pembeli,tapi tunggu dan lihat SAja,bila produk mereka ni dah dikenali dan dah ada market,time tu lah dorang mula lah nak DEMAND!naikan harga tahap cekik darah pembeli!

  33. Pa2 pun sokonglah brand ni,brand Malaysia tu,hope kompeni ni terus hasilkan/buat eksperimen improve produk dorang,tapi harga tu jgnlah sampai ribu2,faham faham je la,market kat Malaysia ni mcm mana,kalau harga phone tu dah cecah harga ribu2,automatic pembeli akan tawar hati dan akan beralih memilih phone yang dah ada branded dan dah ada nama!harga tu biarlah dalam lingkungan 600 -800 untuk smartphone high end,)specially for this country!kalau nak jual kat negara luar lantak la nak jual mahal macam apa pun!

  34. nk murah tunggu la dalam tiga bulan lagi comform bawah 1k ninetology guna 4 teras internet mesti laju

  35. Galaxy S3 versi MALAYSIA
    chip Exynos QUAD core
    1GB RAM

    Galaxy S3 versi AMERICA
    chip Exynos DUAL core
    1GB RAM

    galaxy s3 versi KOREA
    chip Exynos QUAD core
    2GB RAM

  36. Ok la hp ni….even model pearl yg harga 200 lg so much better dr model samsung yg harga ltak 400-600… Model bru ni guna quad core… Gorilla glass..rsanya harga 1k+ tu mmg berbaloi la….

  37. aku je yang rasa ni ataupun phone brand ninetology ni mahal? rasa macam lebih kurang dengan harga s3, bagi aku baik ambik s3 kalau harga phone ni lebih kurang je… bukan tak sokong beli barangan buatan malaysia, aku suka barangan buatan malaysia.. cuma cuba fikir, aku lebih percaya produk yang dah merentas benua (contoh samsung dan iphone)daripada baru dalam negara (ninetology ni lah) lebih2 lagi kalau harga dah lebih kurang.. in the end, my point is this phone is really expensive..

  38. Sya x kesah org nk ckp pe.tp sgt2 puas ati pkai 9tology ni.siap ritu hp ni tenggelam dlm air.lame plk tu bru pasan.nsb baik.on blk hidup lg smpai skrg..jatuh jgn citela..hp lain ade?arammmm…

  39. Kalau bab komen dan komplen hang pa la No1..ada ja yg tak kena..klu dh terer @ bgus sgt apa kata hang pa yg wat HP pastu jual murah2 dah la….

  40. baru tengok hp ni smlm..spec ok power..tp tengok harga dia hmm pikir dlu..design mcm s3 kn..huhu tp sy xkesah sy akan pilih hp tempatan kalau dia dh ada mcm samsung tu bleh download firmware..dan ada kies mcm samsung hohoho

  41. Huhuhu hp ninetology terbaru ne da murah da….rm600 plg mhl..hhahahah pa tgu g beli2 jgn x bli..

  42. Sy adalah salah seorang jurujual utk produk ninetology di Taiping,Perak..majoriti custmer puas ati dgn functi0n hset keluaran dr Ninetology..sy sendiri juga pkai hset stealth 2,memang ok..so memang berbaloi sape yg plh pr0duk ni..jgn menilai dr segi jenama tp nilai lah dr segi kualiti sesuatu barang..

  43. daripada beli hp 9tology in lebih bsik cubs fikirksn brand China yg lain cth. Lenovo p780 Quad Core, 1GB mem & 8GB internal. Rega pu dlm di bawah RM799. Dahlah bateri monster 4000 mah,5″ IPS skrin HD lagi. Kalau nk buat perbandingan dengan HP cuba bandingkan dengan Lenovo!

  44. betul ke agnez monika ( penyanyi indonesia ) itu jadi salah satu shareholder dari ninetology ?

  45. I already buy 9tology Pearl mini for my daughter. What can i say that the battery life is totally excellent. Can use in over 2 days without charging although there is a several calling & sms. But cont is:
    1.Need external sd card for download(internal memory are too small)
    2.When exit from any app, it take around 6-7 sec to full exit(home).Maybe cause by the small 256mb RAM.
    3.Too small & close each other keypad.

    But this i told about Pearl Mini where i buy only $50(with skim belia).Hope the premium model excellent..

  46. Kamera xleh lwan nokia n8…walaupun oldschool kamera lain xleh ambil pic kipaih angin yg berpusing menjadi pegun…cer cuba kalau x caya

    • bro.. yg kipas jadi pegun tu, phone model lama dr Sony Ericsson (cybershot)tu pun kipas jadi pegun..

  47. Hp ninetology ni laku pun aku beli yg rebate rm99 pas tolak rebate.msuk game bila daa main mula2 ok tp byk sgt game xsupport bg model palette i5300 sampai hntr servis centre bbrp kali nsib baik dlm warranty.pggilan plak kdang2 dgr kdang2 si pemanggil xdgr suara si penerima panggilan.hrapan sy semoga ninetology kji blik dri aspek bateri n kejelasan suara ktika buat pggilan

  48. ninetology ni brg oklaa.sbb rebate skmm palette i5300 dpt hrga 99 jaa.daa8bln guna.mula guna masuk game byk not support bbrp kali jugak ke servicecentrenintelogy ni sbb xblh nk hidup software byk lari.sy rasa nntetolgy kji blik kdar hyat bteri xthan lma.bila daa hmpir sthun guna palette suara si penerima pggilan xdgr suara pemanggil.dhrapkan ninetology dpt kluarkan pone berkualiti dan baiki kelemahan jgka hyat bteri dan ketahanan penggunanya agar tdk bli pone lain krn rosak.

  49. buang duit je bli hpon buatan malaysia…law rm 1200 baik bli hpon sony xpun samsung lg puas ati…ak dh pkai csl mi410…bli mahal plak tu…pkai tige bulan dh mula buat taik….

  50. aku dah pakai iphone, smsg …. tapi skrg dah melekat pakai 9…dlm umah ada 3 biji 9. better ok la dan stnding dgn jnama lain…tapi 1 yg aku meluat…bila jnama dah diterima…mula nak jual mahal2…lagi 1…jenama ni mmbri kekayaan tambhn kpd dato’ seri…sbb tu ada rebate..huhu…politik2

  51. rasanya jgn nk bank sgt laa produk malaysia nie,
    kalau S4 betol2 bagus, knp my friend pakai
    tak sampai 2 bulan crack screen dia.
    due to high pressure dalam poket seluar.
    answer me?
    high pressure dalam poket seluar?
    normal la kan lelaki pakai seluar straight cut,
    for me seluar dia tak ketat sgt. straight cut kan. imagine la.
    dia driving that time S4 letak dalam poket, and bila sampai rumah keluarkan phone.
    screen crack…. hampa laa. baru pakai,
    so ninetology pakai gorilla glass touch, menambah baik kn,
    most of user ninetology pun dah bg feedback kan,
    if ninetology letak harga rendah2 uols mesti cakap tak bagus n bla2 kan.
    just positif kan minda, jgn nk jatuh kan pasaran negara sendiri.
    btw, im sony user.

  52. Banyak komen yg kutuk ninetology nie…ckp byk r korg ! Wat brand sendiri la wa nk tngok ! Ckp byk tp habuk pon tadaaa..pui !

  53. Aku klu nk bli tgu second atau tgu harga jatuh bru bli, buat apa bli masa dok mahal tgu jap je sikit hr confirm murah. Pasti xrugi klu ikut stail aku ni, jdlah penguna yg bijak ,klu ikut hati mati, klu ikut rasa binasa baik ikut aku,bro

  54. Ninetology ni Ok la kalau nak dibanding dengan Clone Phone. Cuma Harganya agak mahal. Setahu saya Brand Lenovo smartphone juga product dari China. Harga dia Jauh lebih Murah dari Ninetology. Pada hal sapa tak pernah dengar Jenama Lenovo mmg buta IT la. Quad Core Lenovo RM530 je. Ada Warranty gak. Mahal Harga Ninetology ni. Keuntungan 200%-300% punya harga tu.

  55. Hmmm… org malaysia ni kebanyakannya camtu ni la.. asal brand malaysia je nk ltak bwah kaki !! Mcm bgus je org2 cmnie..
    aku bg contoh dlm dunia permotoran la..
    sebut demak, mesti org akn label cap ayam.. mcm2 la hinaan cacian bila kita pkai jenama ni..
    tp aku tgok jenama demak ni dh bertahan lebih 10 thun kt pasaran malaysia.. msih nk kata x bgus ke ?
    biar la dorg copy paste ke apa, asalkn kualiti bgus..

  56. #sambung blik komen td
    sebenarnya byk produk berjenama skrg bkn dtg dr negara asal pengeluar..
    aku bg contoh kawasaki la.. skrg negara mana yg psang jentera dorg ? indonesia !!
    Benelli keeway pun sebenarnya teknologi china tp branding italy !!
    Megelli pun buatan china brand italy !!
    Ducati yg gah tu psang kat mana ??
    aku pkai demak je dzm 200 tp aku rsa sgt bgus dan berbaloi.. hnya sedikit modifikasi aku rasa dh level motor2 lain je..
    enjin megelli yg hrga belas2 k tu sama je
    bunyi dgn aku.. bising n kasar..

  57. #sambung lagi..
    kenapa nk byar lebih klu kita bleh dpt sesuatu yg sama @ mgkin lebih lg dgn hrga murah !!
    yg ngutuk2 jenama malaysia ni korg kaya sgt ke ? org2 kaya, tokeh2 besar pun klu bleh jimat nk jimat ooo..
    aku bru je pg td test ngan promoter u9 hp x1.. camera dia bgus apa.. tangkap gambor objek bergerak pun imej sgt jelas dan cantik !!
    tahniah la u9 !! esok aku nk sambar 1..
    aku support brand2 malaysia x kisah la branding ke apa ke, wlupun aku mmpu pkai jenama yg lebih mahal sbb aku bijak dan x suka berhutang.. soru aku x miss poket aku tebal aku puashati… lain la korg yg pandai2 n hebat2 ni.. bior pape asal bergaya kakaa..

  58. my wife pakai 9tology X1…. i pakai note2… i rasa dia punya phone lg ok la… internet laju… tgk youtube smooth je…aku punya note2 internet sangkut2…jelous aku…

  59. Aku bru gne ninetology p1. Intrnt mmg ok.cme cpt pns.. Xtaw la sbb pe..

Komen

Nama
Web