READING MODE  
Informasi Komputer & Teknologi Terkini

Ulasan : Samsung Galaxy Note 3

Diterbitkan pada January 15, 2014 oleh

Galaxy Note ialah peranti yang memulakan kegilaan phablet apabila ia muncul di pasaran tiga tahun yang lalu. Pada awal kemunculannya ramai yang mengatakan peranti phablet hanyalah gimik dan penggunaan stylus tidak lagi relevan. Tetapi jelas sekali Note mempunyai pasarannya tersendiri dengan jualan mencecah 40 juta unit setakat ini. Note 3 yang muncul bulan lalu dengan tujuan meneruskan kejayaan Samsung sebagai pengeluar phablet terbaik di pasaran. Adakah pembaharuan yang dibawa membuatkan anda harus membeli peranti ni ataupun tunggu sahaja versi tahun hadapan? Teruskan membaca untuk mengetahui pendapat kami.

Spesifikasi Samsung Galaxy Note 3
Cip 2.3  GHz (empat-teras) Snapdragon 800
Kamera Utama 13 Megapixel dengan kemampuan video 4K
Kamera Hadapan 2  Megapixel
Storan Terbina 16/32/64 Gigabyte .Sokongan kad MikroSD sehingga 64 GB
RAM 3 Gigabyte
Skrin 5.7″ HD Penuh
Bateri 3200 mAh
Fungsi Tambahan Stylus , NFC , Pemancar Infra Merah

Untuk generasi ketiga phablet ini, Samsung melakukan beberapa perubahan drastik bagi membuatkan rekaan Note 3 berbeza dari Note 2. Pertama sekali Note 3 kelihatan seperti sebuah Galaxy S2 yang dibesarkan dan tidak lagi mempunyai sisi yang bulat seperti sebuah Galaxy S3. Sebenarnya kami sudah agak bosan dengan rekaan peranti Galaxy Samsung yang menggunakan S3 sebagai acuan rekaan mereka. Ini membuatkan peranti keluarga Galaxy tidak mempunyai variasi yang ketara. Selain mempunyai bentuk yang lebih angular ,bahagian belakang Note 3 kini kelihatan seperti diperbuat daripada kulit lengkap dengan jahitan pada bahagian tepi. Berita baik disini ialah tekstur seakan kulit membuatkan peranti ini sedap dipegang di samping membuatkan menyukarkan peranti untuk tergelincir dari genggaman. Berita buruknya pula ialah panel belakang Note 3 ini tidak diperbuat daripada kulit asli tetapi sebenarnya masih diperbuat daripada plastik. Kami juga menyedari panel belakang ini agak mudah tercalar jadi jika anda membeli Note 3 adalah digalakkan untuk anda segera membeli sebuah casing.

Secara keseluruhan estetik baru yang digunakan pada Note 3 adalah jauh lebih baik dari mana-mana peranti Samsung Galaxy yang ada di pasaran sebelum ini. Kedudukan butang Note 3 masih mengekalkan rekaan lama Samsung. butang home fizikal masih lagi dikekalkan dan ianya dihimpit oleh butang kapasitif menu pada bahagian kiri dan butang kapasitif back pada bahagian kanan. Butang kuasa terletak pada bahagian kanan, butang suara pada bahagian kiri manakala port pengecas terletak pada bahagian bawah. Turun terletak pada bahagian bawah ialah pembesar suara mono peranti ini. Note 3 menggunakan port USB 3.0  dan akibatnya lubang port pada bahagian bawah peranti adalah agak besar. USB 3.0 digunakan kerana keperluan kelajuan pemindahan data yang besar dengan lebih pantas. Akhir sekali pada bahagian atas terdapat lubang jack fon kepala dan pemancar infra merah

Antaramuka

xperia-Z-antaramukaSekali pandang tidak terdapat banyak perubahan pada antaramuka TouchWiz Samsung peranti ini. Ianya tidak banyak berbeza dari apa yang kami lihat digunakan pada Galaxy Mega.

Fungsi S Health, Air View, Smart Stay. Smart Pause, Smart Scroll,Air Gesture, Palm Motion, Group

Fungsi baru yang diperkenalkan oleh Samsung pada peranti ini boleh dilihat dengan melakukan tatalan dari bawah skrin ke atas. Secara automatik skrin My Magazine Samsung akan memenuhi ruang skrin Note 3. My Magazine bolehlah dikatakan sebagai jawapan Samsung kepada HTC Blinkfeed. Antaramuka My Magazine kelihatan seperti gabungan HTC Blinkfeed dan Flipboard. Terdapat tiga skrin utama pada My Magazine iaitu berita, media sosial dan peribadi. Tiga skrin ini boleh diakses denga melakukan tatalan ke kiri atau ke kanan. Dari My Magazine anda masih boleh mengakses butang telefon, khidmat pesanan ringkas, emel, kamera, Google Now, pelayar Internet dan talam aplikasi. Pada bila-bila masa anda boleh kembali kepada antaramuka telefon yang asal dengan menekan butang home.

xperia-Z-kesemua-antaramuka

Fungsi Kawalan Sebelah Tangan

xperia-Z-antaramukaTahun ini skrin Note 3 dibesarkan dari 5.5″ kepada 5.7“. Pengguna phablet bersaiz melangkaui 5.5″ sudah cukup arif dengan masalah kesukaran menggunakan peranti mereka menggunakan sebelah tangan. Pada Note 2 Samsung memperkenalkan papan kekunci mini yang boleh diaktifkan bagi memudah proses menaip. Tetapi fungsi ini masih belum sempurna bagi memudahkan penggunaan Note 2 dengan hanya menggunakan sebelah tangan secara menyeluruh. Untuk Note 3 fungsi baru “all screen use” pula diperkenalkan keseluruhan antaramuka peranti mengecil kepada saiz sebuah peranti 4″. Ini pada hemat kami ialah penyelesaian yang kreatif untuk masalah menggunakan peranti bersaiz besar dengan hanya menggunakan sebelah tangan. Jika saiz 4″ adalah terlalu kecil anda boleh mengubah saiz skrin ini mengikut kehendak anda dengan menekan skrin pensaizan manual.

 Air Command Dan Stylus Baru

Air Command pula ialah pintasan untuk 5 fungsi menggunakan stylus setiap kali ianya dikeluarkan dari ruang penyimpanannya. Pintasan tersebut ialah S Finder, Action Memo, Scrap Booker, Screen Write dan Pen Window. S Finder memudahkan anda mencari semula nota, aplikasi, lakaran, emel ataupun gambar yang disimpan di dalam Note 3. Ia berfungsi seperti pencari fail yang ada pada PC ataupun Mac anda. S Finder juga boleh dilancarkan dengan menekan butang menu kapasitif selama beberapa saat. Action Memo berfungsi seperti sebuah stick it note yang boleh membaca tulisan anda. Dari apa yang ditulis anda boleh melakukan carian Google, menyimpan nombor ke dalam telefon atau melancarkan aplikasi Waze untuk mendapatkan panduan ke nama tempat yang ditulis. Scrap Booker mengambil gambar bahagian skrin yang anda tetapkan menggunakan stylus. Gambar tersebut kemudian diletakkan di dalam aplikasi S Memo secara automatik untuk kegunaan anda. Screen Write pula mengambil keseluruhan paparan skrin dan kemudian membenarkan anda menulis di atas screenshot ini secara terus. Akhir sekali ialah Pen Window dimana aplikasi mini boleh dibuka dengan melukis segi empat tepat pada skrin Note 3. Dalam kelima-lima fungsi di atas kami merasakan fungsi pen window adalah yang paling kurang kami gunakan kerana melancarkan aplikasi mini sepatutnya lebih mudah dari terpaksa melakar segi empat. Cara aplikasi mini dilancarkan pada peranti Sony Xperia adalah lebih mesra pengguna.

Kami menyedari stylus berteknologi Wacom Note 3 kali ini lebih sensitif berbanding versi tahun lalu. Lakaran dapat dilakukan dengan lebih tepat dan masalah sela masa yang dialami Note 2 berjaya dikurangkan.  Aplikasi S Memo mengekalkan kesemua berus dan pen yang ada sebelum ini dan ini sedikit mengecewakan. Masih tiada sokongan melakar berdasarkan lapisan (layer) pada S Memo tetapi Samsung membenarkan anda memuat turun  aplikasi Sketchbook oleh Autodesk secara percuma jika anda mahu melakar dengan sokongan lapisan.

Di akhir hari tiada peranti lain yang mempunyai sokongan stylus yang lebih baik dari Note 3 di pasaran buat masa ini. Ianya stylus yang paling jitu dengan pelbagai fungsi yang memudahkan urusan kerja dan melakukan lakaran. Fungsi-fungsi inilah yang membuatkan Note 3 raja segala phablet di pasaran buat masa ini.

Kamera

Note 3 dilengkapi kamera sebesar 13 MP pada bahagian belakang lengkap dengan flash dan 2 MP pada bahagian hadapan. Kedua-dua kamera ini mampu mengambil video pada format HD penuh. Kamera utama Note 3 juga mempu mengambil video beresolusi 4K.  Video yang diambil mempunyai keperincian yang tinggi dan amat jelas. Masalahnya sekarang tidak ramai pengguna mempunyai televisyen ataupun monitor komputer yang menyokong resolusi UHD ini. Kami juga perasan seperti majoriti video yang diambil menggunakan peranti mobil, masalah rolling shutter jelas kelihatan sekiranya anda melakukan gerakan yang pantas ketika video di ambil. Saiz video 4K yang diambil amat besar, oleh sebab itu Samsung membekalkan port dan kabel USB 3.0 pada peranti ini.

Dari segi fungsi pula Note 3 mempunyai kesemua fungsi kamera yang diperkenalkan pada Galaxy S4 sebelum ini. Antaramuka kamera peranti ini amat mudah digunakan dan mesra pengguna.  Fungsi baru yang kami sedari adalah fungsi Surround Shot yang merupakan fungsi Photo Sphere peranti Nexus versi Samsung. Fungsi ini menarik tetapi harus diakui sukar untuk mendapatkan gambar surround shot yang sempurna.

Kami membezakan gambar yang diambil menggunakan Sony Xperia Z1 dengan gambar yang diambil menggunakan Note 3. Dari segi keperincian jelas kelihatan tidak banyak beza di antara gambar yang diambil kamera bersensor 13 MP dan 20.3 MP Sony. Perbezaan paling ketara hanyalah dari segi dedahan dimana gambar yang diambil menggunakan Note 3 adalah jauh lebih terang. Kepulan awan pada bahagian langit hilang apabila diambil menggunakan Note 3 berbanding pada Z1. Tetapi secara keseluruhan kami secara peribadi lebih menyukai gambar yang diambil menggunakan Note 3 kerana tidak banyak suntingan perlu dilakukan selepas gambar diambil. Bagi mereka yang memang mahukan sebuah kamera point and shoot pelbagai guna, kami rasakan kamera Note 3 adalah lebih baik secara keseluruhan berbanding Z1.

<

Penanda Aras

Kami menjalankan 3 ujian standard yang biasa kami lakukan bagi melihat kemampuan Note 3 berbanding peranti-peranti lain. Pada ujian Quadrant, Note 3 mencatatkan 14070 markah. Ini adalah lebih rendah dari  19795 yang dicatatkan oleh Xperia Z Ultra tetapi lebih tinggi dari 6850 yang dicatatkan Galaxy Mega .Pada ujian Antutu pula ia mencatat 29464 markah berbanding 33546 pada Z Ultra. Markah penanda aras yang secara konsisten jauh lebih rendah ini agak mengejutkan kerana Note 3 mempunyai pemproses yang lebih pantas (2.3 GHz Empat Teras Snapdragon 800) berbanding Z Ultra (2.2 GhzE mpat teras Snapdragon 800). Jumlah RAM pada Note 3 juga lebih besar iaitu 3 GB berbanding hanya 2 GB pada Z Ultra.

Tetapi dalam ujian Futuremark sebaliknya pula berlaku dengan Note 3 mencatatkan 18312 markah berbanding 17599 untuk Z Ultra.

Apa yang boleh kami simpulkan disini ialah ujian penanda aras bukan penentu sebenar kemampuan sesuatu peranti. Sepanjang penggunaan Note 3 kami gembira menyatakan kami tidak mengalami sebarang masalah kecil maupun besar. Kelajuan tatalan adalah pantas dan lancar. Penukaran aplikasi juga dapat dilakukan dengan mudah. Kemampuan 3D juga memuaskan. Kami menghabiskan banyak masa bermain Dead Trigger 2 pada peranti ini tanpa masalah sela masa ataupun program membeku secara tiba-tiba.

xperia-z-penanda-aras xperia-z-penanda-aras

Bateri

Note 3 dibekalkan dengan bateri berkapasiti 3200 mAh. Ini adalah saiz bateri yang sama yang digunakan pada Samsung Galaxy Mega. Jangka hayat purata bateri apabila digunakan dengan kerap ialah sekitar 8 setengah jam. Pada penggunaan sederhana ia mencecah sehingga 13 jam. Ini bermakna jangka hayat bateri Note 3 hanya sedikit lebih baik dari Galaxy Mega. Prestasi bateri akan berkurangan sehingga 2 jam apabila Note 3 digunakan secara serentak dengan sebuah Galaxy Gear. Ketahanan bateri berkadar terus dengan jumlah notifikasi dan aplikasi yang memerlukan maklumat dihantar kepada Gear oleh Note 3.

xperia-Z-prestasi-bateri

Kesimpulan

Pasaran sekarang semakin dipenuhi peranti dengan saiz skrin melebihi 5.5″. Kejayaan Samsung menjual peranti dari keluarga Note sejak 2011 menunjukkan ada permintaan untuk peranti phablet. Note 3 membawakan pelbagai pembaharuan yang memastikan ia kekal sebagai phablet yang terbaik yang ada di pasaran. Antaramuka tidak diberikan perubahan drastik dengan hanya fungsi baru My Magazine diperkenalkan. Kepada mereka yang mahukan fungsi seperti BlinkFeed pada peranti Samsung mereka, My Magazine memenuhi keperluan membaca berita dan kemaskini laman sosial dengan lebih mudah. Sebuah lagi fungsi baru yang kami rasakan sangat bagus pada Note 3 ialah moda penggunaan sebelah tangannya. Skrin 5.7″ peranti ini memang terlalu besar untuk digunakan dengan sebelah tangan dan penyelesaian elegan yang diperkenalkan Samsung berfungsi dengan cukup sempurna. Kami berharap fungsi sebegini akan muncul pada peranti-peranti lain dan bukan hanya terhad kepada Samsung.

Kemampuan kamera 13 Megapixel juga cukup mengagumkan kerana ia mampu mengambil video pada resolusi 4K. Fungsi ini memang menarik namun kami yakin tidak ramai pengguna di luar sana memiliki televisyen 4K untuk melihat hasilnya dengan sempurna. Gambar yang diambil jelas dengan tajam. Gambar yang diambil dalam keadaan gelap juga nampak jelas. Masalah yang ada hanyalah dari segi dedahan di mana keperincian sesetengah bahagian gambar hilang kerana dedahan yang terlalu tinggi. Fungsi -fungsi pratetapan yang diperkenalkan pada Galaxy S4 ditambah lagi dengan surround shot, animated photo dan golf. Sungguhpun begitu fungsi light trace yang diperkenalkan pada Galaxy Camera masih tidak kelihatan.

Tidak lengkap ulasan sebuah Note jika kami tidak membincangkan fungsi stylusnya. Keperincian stylus yang dibekalkan bersama peranti Note semakin baik dengan setiap model baru. Sela masa di antara penghasilan lakaran pada skrin dengan pergerakan stylus itu masih wujud tetapi ianya terlalu minima sehingga boleh dikatakan hampir tidak disedari. Fungsi Air Command diperkenalkan bagi melicinkan pengguna memilih fungsi stylus apa yang ingin mereka gunakan dengan mudah. Sungguhpun begitu pada pendapat kami fungsi pen window tidak mesra pengguna. Melancarkan aplikasi dengan melakar empat segi tidak semudah hanya menekan logo aplikasi seperti yang digunakan pada peranti Sony Xperia.

Dari sudut spesifikasi memang peranti ini mempunyai cukup kuasa untuk melakukan tugasan dan memainkan aplikasi permainan tanpa masalah. Ujian tanda aras menunjukkan ia mampu bersaing dengan Z1 dan Z Ultra yang pada ketika artikel ditulis mengungguli carta penanda aras. Jumlah RAM yang besar turut memastikan masalah sela masa tidak akan menghantui anda sepanjang tempoh pemilikan. Mungkin Samsung menyedari antaramuka Touchwiz mereka memang “berat” dan penambahan RAM sehingga 3 Gigabyte dapat menyelesaikan masalah sela masa yang sudah wujud sejak bertahun lamanya.

Kemampuan bateri adalah sepadan dengan majoriti peranti empat teras di luar sana. Ia mampu bertahan secara purata selama 8 setengah jam sebelum perlu dicas pada penggunaan berat. Harus dinyatakan hayat bateri akan berkurangan sekiranya Note 3 digunakan secara serentak dengan sebuah Galaxy Gear.

Sebagai kesimpulan Samsung Galaxy Note mencipta pasaran untuk peranti Android berskrin besar dan dilengkapi stylus. Pada awal kewujudannya Samsung ditertawakan oleh laman web di negara barat kerana dikatakan peranti tanpa pasaran. Selepas 3 tahun kita kini melihat peranti keluarga Note semakin popular dan mengungguli carta jualan phablet dunia. Note 3 pada hemat kami ialah phablet paling berkuasa, mesra pengguna, mempunyai pelbagai fungsi unik dan terbaik untuk penghasilan media mobil. Tidak ada phablet sebaiknya di luar sana dan jika adapun ia mungkin sebuah Samsung Galaxy Note 4. Kami mengesyorkan anda membeli peranti ini kerana ianya masih raja segala phablet.

 

PRO dan Kelebihan
  • Binaan yang kemas dengan bahagian belakang kelihatan seperti diperbuat daripada kulit. Ini jauh lebih baik dari panel plastik yang sebelum ini sinonim dengan kesemua produk peranti Android Samsung.
  • Pelbagai fungsi baru untuk mengambil note, menghasilkan carta, melakukan lakaran dan stylus yang semakin responsif. Galaxy Note 3 ialah telefon pintar yang pada hemat kami mempunyai paling banyak fungsi yang berguna.
  • Spesifikasi pemproses dan RAM yang tinggi memastikan peranti berfungsi dengan amat lancar tanpa sebarang lengah masa. Markah dari penanda aras menunjukkan Note 3 ialah peranti paling berkuasa untuk masa ini
  • Fungsi sebelah tangan mengecilkan antaramuka peranti kepada saiz skrin sebesar 4.5″. Akhirnya fungsi one handed yang benar-benar praktikal untuk sebuah phablet.
KONTRA dan Kekurangan
  • Gambar yang diambil terang tetapi mengalami masalah dedahan berlebihan. Jika gambar awan di langit diambil, ianya tidak boleh dilihat pada gambar kerana masalah ini.
  • Slot sim dan mikroSD yang tidak berspring. Agak sukar untuk mengeluarkan SIM dan kad mikroSD
Samsung Galaxy Note 3 dijual pada harga RM 2399 .
Terdapat 58 komen
Komen Popular
  1. Salam. Boleh nyatakan yang mana gambar yang di copy dari GSMArena? Kalau kami ada ambil dari mana-mana sumber, memang kami nyatakan (rujuk beberapa artikel yang lepas). Kebanyakkan artikel yang tuan kata copy-paste tue sememangnya hadir daripada PR setiap syarikat berkenaan, maka sememangnya semuanya akan kelihatan sama (dan kami sememangnya letak sumber untuk setiap artikel jikalau kami rujuknya).

    Ada sahaja banyak artikel yang kami keluarkan dulu sebelum GSMArena atau mana-mana yang lain. Adakah ini bermakna mereka menyalin-tampal daripada kami? Tentunya tidak bukan?

  2. org bodoh je ckp mcm ni.
    bandingkan smartphone ngan laptop buat ape.
    laptop ko tu leh call ke?
    leh msk poket pastu bawak mana2 ke?

Keseluruhan Komen
  1. terima kasih dengan reviu yg baik, kalau boleh tambahkan galeri gambar pegun, outdoor & indoor,

    aiseh…. mengidamnye nak beli,

  2. Lama dh tunggu smartphone saiz bawah 4 inci spec tinggi, mcm video fhd,ada mhl, kamera 12 mega ke atas, kualiti zoom yg clear.. Bila lh smsung nk kuarkan android phone candy bar,mcm symbian dulu2..

  3. secara peribadi.. hanya 3 produk samsung yang bagus iaitu galaxy s, note dan tab… yang selain itu macam haram… pakai setahun lebih skit dah kena tukar… kalau tak, tahap kesabaran kena tinggi.. asyik hang, restart x1000.

    • Oleh itu maka kita cuma beli ‘high-end’ Samsung smartphone – Siri Galaxy S & Galaxy Note…ha ha ha

  4. Saya dah guna hampir 2 bulan dah…. Note 3 ni…

    Yang saya suka :

    1.) Kualiti video yang boleh dikira baik.
    2.) Kualiti Gambar yang agak memuaskan untuk indoor dan baik utk outdoor.
    3.) Paparan yang tajam dan warna yang gemilang.
    4.) Lag memang minor benar boleh dikatakan amat lancar.
    5.) Saiz yang sangat sesuai dengan tangan saya yang besar.
    6.) Grafik yang cantik dan main games memang best.
    7.) Design yang decent.

    Yang Saya tak suka :

    1.) Jangka hayat bateri yang singkat. Kalau kuat guna 2 kali sehari cas… rasanya Note 2 lebih lama sedikit berbanding Note 3.
    2.) Kualiti gambar dan video untuk lowlight samsung kena improve lagi.
    3.) Kualiti sound yang tidak memuaskan bagi saya.
    4.) S voice slow jika dibandingkan dengan Google.
    5.) Back cover yang mudah tercabut.

    • Saya dah guna both touchwiz dan stock. (S4 & Nexus5)
      Apa yang suka pasal touchwiz ni semua setting senang nak capai, just scroll noti je. Stock payah, guna scroll dua jari dari atas, kena tekan setting, pastu tekan more lagi… leceh.

      Lagi satu touwiz mempuyai galeri dan file manager yang jauh lagi lawa dan mesra pengguna daripada stock android.

      Masalah touchwiz dari dulu sampai sekarang sama ja bagi saya, Lag. Mungkin pengguna samsung tak faham maksud lag sehingga la meraka merasa stock android.
      Stok bukan takde lag, ada tu adalah, tapi sangat jarang x sekerap touchwiz.

      Sebab tu saya harap next touchwiz based on versi 4.4 dioptimasikan betul betul.

      Samsung bagi saya menghasilkan peranti yang sangat baik, kecuali dari segi design dan software yang kurang kemas optimasinya.

      btw, ni pov saya shj.

    • Setuju tu bro….dah la xtahan lasak….bila jatuh dah retak skrin….sony z1 di antara yg terbaik bagi aku.. Abg aku pakai note 3 dia cakap kadang2 hang,lag…harap jer ram jer 3gb…baik pakai mcm aku Sony Z1..abg aku cakap nak beli Sony juga…sorry yer samsung..

      • Aku juga teringin Nokia Lumia 525 – murah, skrin 4 inci, tak lag macam Sony & Samsung, Memory 8 GB dan RAM 1 GB – amat berbaloi. Nokia lebih tahan berbanding Sony…

        • I dah jual my samsung,bila i test my frenz hp sony memang best sgt…gambar cantek…sound pon best…kawan i pakai Sony Xperia Z…siap boleh menyelam lagi tu… Nokia ada ke boleh masuk dalam air?tak ada kan….

          • Semua phone boleh menyelam, tapi rosak juga akhirnya…
            Bukannya boleh selam lama2 pun, gempaq je lebih! Propa je.

        • sistem windows phone sangat bagus berbanding android… cuma pembangunan app masih kurang untuk WP nie… dulu saya peminat tegar android, setelah pakai WP, terasa xnak pakai dah android…

          • Ayat testimoni menjual ubat :

            Dulu saya gunakan ‘produk A’ tetapi tidak berkesan langsung, tetapi sekarang apabila saya gunakan produk B saya dapati kesihatan saya beransur pulih dan amat berpuashati. Oleh itu saya syorkan kepada pesakit ini belilah produk B….Ha ha ha. Nampak maksud ayat…

    • Ketahanan bateri bergantung kepada saiz skrin, saiz bateri dan cara penggunaan. Walaubagaimanapun Note 3 adalah smartphone terbaik, paling canggih & harga berbaloi untuk dimiliki masakini…

    • Salam. Boleh nyatakan yang mana gambar yang di copy dari GSMArena? Kalau kami ada ambil dari mana-mana sumber, memang kami nyatakan (rujuk beberapa artikel yang lepas). Kebanyakkan artikel yang tuan kata copy-paste tue sememangnya hadir daripada PR setiap syarikat berkenaan, maka sememangnya semuanya akan kelihatan sama (dan kami sememangnya letak sumber untuk setiap artikel jikalau kami rujuknya).

      Ada sahaja banyak artikel yang kami keluarkan dulu sebelum GSMArena atau mana-mana yang lain. Adakah ini bermakna mereka menyalin-tampal daripada kami? Tentunya tidak bukan?

      • Jangan pedulikan mereka2 yang mengkritik tu Aman, jika diikutkan diorang- mereka mahu Amanz sendiri pergi ke Korea dapatkan artikel melalui CEO Samsung dan ambil gambar2 Note 3 disana…ha ha ha

        • Tak tahu bahagian mana yang dikatakan copy pasta sedangkan gambar diambil di The Curve, rumah saya sendiri dan koleksi figura aksi peribadi. Screenshot pula diambil sendiri. Siap ada KEPONG pada aplikasi ramalan kajicuaca serta boleh beli filem HAQ dari Samsung Hub. Memang semuanya tempatan. Tak pasti pula GSMArena ada pengulas duduk Kepong dan suka filem Haq.

          Heh..

    • amanz ade je ltak sumber klau ambik dri tmpt len.. what’s ur problem haters??

      *x suka tgk amanz sila pegi visit tech blog yg lain.

    • bongok…kalau gmbar2 tu ambil kat malaysia xkan la pihak gsmarena rajin benor saje2 nk dtg malaysia semata2 nk ambil gmbar perbandingan

    • org bodoh je ckp mcm ni.
      bandingkan smartphone ngan laptop buat ape.
      laptop ko tu leh call ke?
      leh msk poket pastu bawak mana2 ke?

      • perlu ke galaxy note 3?

        setakat ko gune wechat, whatsapp, fb, telegram, galaxy y pon bole. note 2 pun bole, ninetology pun bole. so, no point here, memang not worth it. so ko pun sama je bodo. ade ke pegi compare laptop physically dengan fon. terang2 memang x sama. bodo.

        • haha ko ni pehal?
          bkn aku yg bandingkan ngan laptop mamat guli tu yg ckp.
          “setakat ko gune wechat, whatsapp, fb, telegram, galaxy y pon bole. note 2 pun bole, ninetology pun bole. so, no point here, memang not worth it”
          nk tanye sikit galaxy y/ninetology tu kualiti gambar ade sama nagn note 3 ke?
          bleh tahan penggunaan lama sama dgn note 3 ke?
          boleh buat multitasking mcm note 3 ke?
          ade walcom stylus ke?
          bkn semua org beli smartphone sbb nk maen whatsapp, fb mcm ko.
          lgpun diaorg ade duit sbb tu diaorg beli walaupun mahal.
          xyah la nk ckp org bodoh ke ape sbb beli bende mahal2.
          kalau x mampu jgn nk kutuk org bodoh.

    • Bahse tu jaga sikit bro.. Leptop & smartfon dua device yg berbeza kegunaannya, awak tu yg dangkal buat perbandingan tak kene tempat.. nk kata org bodo tp awk tu yg bengap! Kalo xde duit diam2 sudahlaa jgn nk tunjuk bengap sgt..

  5. raja segala phablet? Amanz dah banding dengan LG Vu3 dan Pantech Vantech Vega Secret Note dah ke?

  6. aq lebih berharap lepas ni brand samsung and sony akan membuat smartphone yang support dual sim 4g, dual standby, dual micro sd, pada masa akan datang… trutamanya pada smartphone highend mereka.

  7. Samsung byk sgt clone!! Mcm gampang!! So even yg pkai note 3 ori tu aku tgk mcm phone clone je LOL

    • Siapa suruh beli ‘clone’ Samsung? Hidup biarlah cerdik – tidak mudah ditipu, der…

  8. Saya rasa terdapat defect dngn device anda. Normal antutu benchmark sepatutnya 34k to 37k untuk note 3. Anda punya macam tersasar sngt jauh. Plus saya cadangkan kalau nak review tu, review dngn mengunakan hp tersebut dngn semaksimum mungkin. Maksudnya review sebelum dan selepas dah root. Ini android. Banyak benda kita boleh buat untuk ultilize our device to maximum as possible. Banyak alternative apps, banyak alternative launcher yg lebih baik drpd yang diprovide samsung. Tak suka touch wiz and nova launcher, pastu boleh pilih bnyk themes kat playstore

  9. RALAT: note 3 hanya dikeluarkan dalam model 32gb dan 64gb. tiada 16gb. perkara ini diumumkan pada IFA di Berlin tahun lepas

  10. as salam saya nak tanya, kenapa kebanyakan gambar note 3 di sini lubang di hadapan screen tu ada tiga saja ye? sbb note 3 yg baru saya beli ni ada 4 lubang . maksud saya lubang tu ialah tanda bulat mcm lubang di bhgn depan screen bhgn paling atas sekali. harapan bg respon utk pertanyaan saya ni ye. tq

  11. assalamualaikum. .. saya nak tanya tentang note 3 saya ni kenapa berbeza dengan gmbr dia atas. semua specification sama cuma beza nya tanda bulat dia ats screen tu. tmpt saya ni ada 4 dan dlm gmbr ni ada tiga saja.tanda bulat mksd saya tu tanda kat atas note 3 tu yang ada cahaya berkelip jika ada sms smpi.

    harap dpt membantu k. mohon respon.

    • Bahagian depan Note 3 original ada 1 kamera, 2 sensor dan 1 lampu led. Dalam gambar tu cuma nampak kamera dan 2 sensor. 1 lagi tu lampu led yang cuma menyala bila ada notification je.

      • Daniel, jadi sepatutnya ada 3 je ke yg kelihatan? sebab note 3 saya ni ada 4 dot hitam kat atas tu yg nmpk wlupn tak menyala.

  12. sebab kat tempat saya ni ada 3 dot sebelah kanan dan satu sebelah kiri. Yang kiri tu kalau ada notification akan menyala kelip 2. tapi dot tu still nampak macam 3 dot yang di sebelah kanan tu. saya da buat sambungan samsung kies dan dapat.

  13. rasa nak beli note 2 lte la..harge pon dah jatuh dlm rm 1300…what ur suggest…tq

  14. saya ada beli Galaxy Note 3 second yg baru 2 bln digunapakai oleh tokey kedai hp.Memang set ori sebab dkt blkng tulis Made by Samsung, juga bateri 3200 MaH, & stylus pen boleh diguna pd set Note 3 yg lain. Masaalahnya skrg pen S x boley digunapakai, cuma boleh guna jari utk tulis & lukis. Jd dia x jual, guna sendiri. Tokey tu nk repair sendiri & bukk hp, tapi x dpt detect.So wpun ada warenti, tapi dh x dpt hntr sbb tampered seal dh void. Dia jual pd saya dlm rm 1250.00 jer plus minus saya tolak Lenovo x boleh chrge dpt less rm200.
    Pertanyaan saya
    1.Berbaloikah saya beli dgn hrga trsbt.
    2.Bolehkah applikasi sensor untuk Stylus S pen trsbt direpair & brp estimated kos utk direpair ?

  15. Tuan,apakah maksud pautan kenalan lain dalam nombor kenalan?Bagaimana ia berfungsi?

Komen

Nama
Web