Windows Phone 8.1 – Segalanya Berkaitan

Updated on September 25, 2014 in Windows Phone
55 on February 18, 2014

Senarai perkara/fungsi baru yang terdapat pada SDK Windows Phone 8.1 (WinPRT) dan perkara/fungsi yang disahkan akan tiba pada kemaskini Windows Phone 8.1:

  • Sokongan VPN
  • Kebolehan untuk menukar gambar latar belakang start screen
  • Action Center, pusat notifikasi yang diakses melalui leretan daripada bahagian atas skrin
  • Lima slot untuk Quick Setting pada Action Center ( Camera, Wifi, Bluetooth, Airplane Mode, Rotation Lock, Internet Sharing, Brightness, Do Not Disturb, VPN, Location and Mirroring)
  • Live Lockscreen
  • Sokongan Dual-Sim
  • Folder Download terbina
  • Kebolehan untuk menetapkan aplikasi SMS yang mahu digunakan
  • Sokongan T9
  • Butang Back tidak lagi mematikan aplikasi tetapi menangguhkannya pada latar seperti WinRT
  • GridView dan ListView
  • Speed Dial
  • Kawalan audio berasingan untuk Media+Apps dan Ringers+ Notification
  • Sokongan QHD (1440 x 2560)
  • Bar Navigasi yang boleh disembunyikan serta ditukar warna
  • Integrasi Facebook dihapuskan namun aplikasi Facebook Blue akan didatangkan secara terbina
  • Kalendar ditambah dengan paparan mingguan serta tahunan
  • Sokongan untuk berkongsi fail jenis dokumen tidak lagi terbatas
  • Leretan kebawah untuk menutup aplikasi pada paparan multitask
  • Pengurus Fail (File Manager)
  • Tetapan USB baru
  • Tetapan untuk menapis kenalan
  • Selain daripada kemaskini biasa, kini terdapat kemaskini penting ( Important Updates)
  • Sokongan Encrypted dan signed e-mail 
  • Papan kenunci dengan fungsi seperti Swype
  • Tetapan kemaskini aplikasi secara automatik ( dengan pilihan ‘ketika menggunakan WiFi sahaja’)
  • Sokongan panggilan video
  • Sokongan dokumen office dengan kata kunci
  • Quiet Hours seperti yang terdapat pada iPhone
  • Double Tap untuk mematikan peranti
  • Voice Narrator for Accessibility
  • Butang carian digunakan untuk membuka fungsi speech
  • Screen Reader ( Text to speech)
  • Data daripada aplikasi kini boleh dibackup
  • Inner Circle pada kenalan ( Sehingga 40 orang)
  • Fungsi untuk memuat-naik melalui pelayar web
  • Pengurus Kata laluan pada pelayar web
  • Sokongan WebGL
  • Sokongan HTML 5 yang lebih baik
  • Aplikasi boleh dipasang pada kad SD
  • Chkdsk untuk kad SD
  • MMS boleh dimuat-turun secara automatik
  • Cadangan aplikasi berdasarkan lokasi atau profil Facebook
  • Battery Sense
  • WiFi Sense
  • Data Sense, operator kini boleh mengawal had data secara remotely
  • Operator boleh memasang aplikasi tertentu setelah kad sim dikesan
  • Aplikasi podcast baharu
  • Aplikasi WP 8.1 tidak boleh digunakan pada peranti WP 8.0 tetapi aplikasi WP 8.0 boleh digunakan pada WP 8.1
  • Sokongan mengedit media ditambah baik (audio and video; Audio effects, video effects; Slow motion video)
  • Sokongan Stereoscopic 3D
  • Fail media yang dimuat-turun melalui IE akan ditambah secara automatik ke Xbox Media Library
  • Sokongan PlayTo & Miracast
  • Wi-Fi Direct
  • Tidak lagi menggunakan fail .xap tetapi .appx
  • Hampir kesemua API WinRT boleh digunakan pada WP 8.1 (WInPRT)
  • Sokongan untuk merekod skrin
  • Kebolehan untuk menambah peranti/tag NFC yang dipercayai
  • Screencapture kini menggunakan butang Power + Volume Up
  • XBox Game Hub yang dikemaskini
  • OneDrive dengan integrasi pengurus fail
  • Tab IE kini diakses melalui paparan Multitask
  • IE disertakan dengan Mod Private dan Mod Membaca
  • Twitter akan diintegrasi dengan lebih mendalam
  • Aplikasi Office Lens . Imbas dokumen dengan menggunakan kamera
  • Bing Smart Search (seperti Win 8.1)
  • Sistem amaran gempa bumi
  • Sokongan pembaca cap jari
  • Sokongan Geofence monitoring

KESEMUA peranti Windows Phone 8 boleh dinaiktaraf kepada Windows Phone 8.1
Sumber : WPcentral, NokiaPowerUser , The Verge

  • Liked by
  • Levered
  • Lumian
  • izzuddin
  • ▲hm▲d ▲re Nick ™
  • myhyazid
  • +5
Reply
0 on February 19, 2014

Pehh full changelog WP 8.1 dalam BM. Terbaik Zhoulhas! Btw nama Facebook tu tak yah italic pun takpe. Kekalkan macam biasa 🙂

  • Liked by
Reply
Cancel
0 on February 19, 2014

Wow..forum!!!!

  • Liked by
Reply
Cancel
0 on February 20, 2014

harap ada pilihan untuk mematikan action center. macam x perlu je. kita lihat nanti 😀

  • Liked by
Reply
Cancel
1 on February 20, 2014

bagi saya action center amat perlu kerana ia akan memudahkan kita mengakses tetapan dengan lebih pantas.

on March 3, 2014

Betul tu…aku sokong kau zhoulhas. Tak tau la knp ade org x suka action Centre ni. senang kalau ade action Centre. Lagi2 utk rotation lock tu…leceh giler bila nk tgk gambar landscape mode nk kene pergi kt setting dulu…kalau ade action centre tinggal swipe ke bawah je boleh ubah terus setting.Hrmm…rasa x sabar pulak nk tunggu 8.1 ni..

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
1 on February 20, 2014

payah mcm ni.. teman pny volume button tu dah x respond.. xle nak screenshot dah la pasni T.T
huhuhu.. malas nak hantar ke nokia centre.. dgo cerita mcm x friendly je deme..huhhu

on February 23, 2014

Kalo yg Nokia center kedai tu x tau lah cmner..tpi yg online punya mmg friendly –sekadar berkongsi

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
0 on February 22, 2014

Office Lens (Beta)

Salah satu aplikasi yang akan disertakan pada kemaskini wp 8.1 . Aplikasi ini berasaskan teknologi OCR yang membolehkan anda mengimbas dokumen dan menyimpannya terus ke OneNote atau melakukan carian pantas berkaitan dokumen tersebut di internet.

*Aplikasi masih belum boleh dimuat-turun.

  • Liked by
Reply
Cancel
0 on February 22, 2014

Lebih info mengenai Cortana

Cortana’s Language Library The Verge

  • Liked by
Reply
Cancel
0 on February 24, 2014

#Video Windows Phone 8.1 pada Nokia Lumia 920 http://www.youtube.com/watch?v=w4Xt7eT0S_I

  • Liked by
Reply
Cancel
0 on March 5, 2014

#video Pandang Pertama Cortana

  • Liked by
Reply
Cancel
0 on March 14, 2014

Microsoft Camera

  • Liked by
Reply
Cancel
Loading more replies