Berkongsi Ilmu Melalui Google Knol

Diterbitkan pada July 24, 2008. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Knol adalah servis terbaru daripada Google yang mana lebih kepada perkongsian ilmu pengetahuan, lebih seperti Squidoo dan WikiPedia. Knol diperkenalkan akhir tahun lepad oleh Google di mana pada permulaannya, ianya adalah cubaan beta tertutup. Kini, ianya telah pun dibuka kepada semua orang, dan anda boleh membuat halaman anda sendiri dan berkongsi ilmu anda dengan orang ramai, tetapi masih dalam keadaan beta.


Muka Hadapan Laman Google Knol

Di Knol, anda boleh menulis mengenai sebarang artikel yang anda sukai dan ketahui. Oleh itu, fungsinya lebih menyerupai kepada Squidoo, dimana para pengguna boleh menulis mengenai sesuatu topik yang mereka ketahui. Walaubagaimanapun, ramai yang mengatakan, Knol merupakan pesaing kepada WikiPedia.


Antaramuka Laman Menulis Artikel Google Knol

Sekiranya diperbandingkan dengan WikiPedia, laman untuk menulis artikel Knol adalah lebih mesra pengguna dan mudah dikendalikan. Ianya menggunakan teknologi yang sama dengan Google Page Creator. Selain daripada itu, para pengguna boleh menambah komen dan memberi markah kepada sesuatu artikel.

Secara asasnya, Knol menggunakan lesen Creative Commons untuk artikelnya, tetapi para penulis boleh mengubahnya di panel kawalan mereka. Salah satu servis yang amat menarik daripada Google. Untuk mendapat gambaran awal mengenai Knol, anda boleh melawati laman-laman berikut:

  • Tenaga Angin
  • Diabetes
  • Bacpack
  • komen


    © Amanz / 2022 Kami