Kerjasama Strategik Antara Google dan Yahoo!

Diterbitkan pada Jun 15, 2008. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Google Yahoo Deal

Selepas kegagalan Microsoft untuk memperolehi Yahoo!, kini pihak Yahoo! telah memeterai perjanjian bersama Google untuk menyediakan iklan bagi para pengguna Yahoo! daripada US dan Canada melalui program Google Adsense.

Selain daripada itu, Google dan Yahoo! juga akan menaik taraf perisian IM masing-masing (GTalk dan YM!) dimana para pengguna kedua-dua IM boleh berhubung antara satu sama lain. Sebelum ini, Yahoo! telah bekerjasama bersama Microsoft dimana kini, para pengguna YM! boleh bersembang dengan rakan MSN dengan hanya menggunakan satu perisian sahaja.

Melalui kerjasama ini juga, para pengguna dan pengiklan mendapat beberapa kelebihan iaitu:

    Para pengiklan boleh menyampaikan iklan mereka kepada para pengguna yang lebih spesifik (mengikut lokasi) dan meningkatkan hasil jualan mereka
    Para pengguna IM kedua-dua gergasi internet ini boleh berhubung antara satu sama lain tanpa menukar persian

Kerjasama strategik antara dua gergasi internet ini mungkin merupakan satu tamparan hebat terhadap Microsoft yang gagal memperolehi Yahoo! pada tempoh hari. Mungkin para pengguna Yahoo! daripada negara lain masih dapat melihat iklaneka Yahoo! Search Marketing, jadi para pengiklan tempatan yang menggunakan YSM tidak perlu panik dengan kenyataan Yahoo! yang terbaru ini.

komen


© Amanz / 2022 Kami