Enjin Carian Cuil Hampiri Kegagalan

Diterbitkan pada Dis 28, 2008. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Ingat lagi dengan laman enjin carian yang dulunya mengatakan enjin carian mereka lebih efisyen dan menggunakan kos lebih murah daripada Google? Ya, laman Cuil yang dimulakan pada akhir bulan Julai yang lalu, seperti telah lama tidak dikunjungi para pelawat, dan mungkin tidak akan hidup lama lagi.

Pada permulaannya sendiri, ia menghadapi sedikit masalah seperti menghadapi masalah para pengguna berlebihan yang mana mengakibatkan server down sebentar pada hari pelancaran, disamping menggunakan imej yang kurang relevan sebagai thumbnail untuk keputusan yang dipaparkan. Dan masih tiada sebarang usaha untuk membetulkannya sehingga kini. Malah kini, terdapat beberapa keputusan carian yang dipaparkan tidak berapa sesuai untuk kanak-kanak, walaupun Safe Search digunakan. Penggunaan warna latar berwarna hitam juga dikatakan beberapa pihak sebagai tiada tarikan.

Trend Alexa untuk Cuil.com
Trend Alexa Untuk Laman Cuil.com [via]

Mungkin ianya masih belum untuk dapat bersaing dengan Google, dan untuk terus beroperasi, mungkin pihak mereka perlu memikirkan beberapa cara, seperti


© Amanz / 2022 Kami