Carian
Microsoft Mula Memburu Pengguna XP Cetak Rompak
March 26, 2009 Aman

Salah satu masalah besar yang dihadapi oleh Microsoft adalah pengedaran versi cetak rompak sistem operasinya, yang mana menjadi antara pesaing utamanya sendiri. Untuk mengatasinya, kini Microsoft mula memburu para pengguna Windows XP versi cetak rompak. Melalui kemaskini terkini untuk WGA, ianya bakal melabelkan XP cetak tompak ataupun yang dicrack, sekali gus mengurangkan penggunaan sistem operasi XP versi cetak rompak.

WGA
Proses Pemasangan WGA [via]

Melalui kemaskini Windows Genuine Advantage (WGA) yang baru, ianya bakal membolehkan Microsoft mengenal pasti kesemua sistem operasi versi cetak rompak, samaada menggunakan kekunci yang tipu, crack atau sebarang cara lain untuk mengatasi proses aktifkan Windows XP. Kemaskini ini bakal diedarkan sekali dengan kemaskini Windows XP secara automatik. Walaubagaimanapun, ianya hanya akan berkesan sekiranya proses kemaskini automatik diaktifkan pada komputer yang menggunakan Windows XP versi cetak rompak.

Bagi para pengguna yang disenarai hitamkan melalui proses ini, bakal melihat sebuah mesej pada skrin log masuk mengatakan mereka telah menjadi mangsa cetak rompak, selain mengubah desktop mereka kepada warna latar berwarna hitam, dan memaparkan mesej di atas system tray, dengan maklumat lanjut yang membolehkan pengguna yang tertipu untuk membuat laporan.

Komen