Firefox 3.7 Mula Mengintegrasikan WebGL

Diterbitkan pada Sep 21, 2009. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Nampaknya proses pengintegrasian sokongan grafik web 3D (WebGL) kedalam pelayar web sedang berlaku dengan pantas sekali. Selepas Webkit mengintegrasikannya seminggu yang lepas, kini versi pembangunan Mozilla Firefox 3.7 juga sudah mula mengintergrasikannya.

Projek WebGL ini sudah beberapa tahun kini dibangunkan, dan ianya mula mendapat perhatian ramai sejak beberapa bulan kebelakangan ini, setelah sokongan kepada WebGL diumumkan oleh beberapa pelayar web terkemuka dunia. Melalui WebGL, ianya akan membawakan sokongan 3D tanpa penggunaan sebarang plugin tambahan. WebGL akan menggunakan fungsi canvas pada HTML5, yang mana HTML5 kini disokong oleh kebanyakkan pelayar web dunia, termasuk Microsoft.

Langkah pertama pengintegrasian WebGL dilakukan minggu lepas apabila ianya diintegrasikan kedalam Webkit. Webkit merupakan salah satu enjin sumber terbuka untuk membaca HTML yang mana dulunya dibangunkan oleh Apple dan digunakan oleh Safari. Kini, Webkit digunakan dalam Google Chrome, dan beberapa pelayar web mudah-alih. Ianya juga dilihat kini, Webkit mula digunakan didalam versi pembangunan Firefox 3.7, yang mana mengguna-pakai nama kod Minefield.

komen


© Amanz / 2022 Kami