Saladin Bakal Di Tayangkan Ramadhan Akan Datang

Diterbitkan pada Nov 12, 2009. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Dunia animasi negara terus maju dari masa ke semasa. Jika sebelum ini, kita ada animasi Upin dan Ipin yang mana ditayangkan setiap kali bulan Ramadhan, kini siri animasi Saladin bakal mengikut jejak mereka dengan menayangkan siri rancangan mereka pada bulan Ramadhan akan datang.

Projek usahasama MDec yang dibangunkan di Qatar ini memulakan produksi mereka pada tahun 2004 dan menerima pelbagai maklumbalas positif, dan menariknya, mereka kini dalam peringkat akhir pembangunan animasi musim pertama mereka iaitu sepanjang 13 episod.

Sebelum ini, mereka telah memperlihatkan satu trailer ringkas dan dua episod Saladin yang mana telah membuatkan ramai jatuh hati padanya. Namun tiada sebarang berita kedengaran sejak daripada itu. Pada masa yang sama, pihak produksi Saladin juga sedang dalam perancangan untuk membuat filem Saladin, dan sedang mencari skrip cerita yang menarik.

Saladin ialah sebuah projek animasi yang diilhamkan daripada riwayat Salah Al-Din Yusuf Ibni Ayub, wira Islam yang menyatukan para Muslimin menghadapi Perang Salib pada abad ke-12. Siri ini diterbit oleh Multimedia Development Corporation (MDeC), Malaysia. Adaptasi kisah Saladin yang asalnya dirancangkan sebagai filem cetera ini, sebaliknya dijadikan siri animasi TV sepanjang 13 episod. Penerbitan bermula pada bulan Mei 2004 dan sebuah treler enam minit pernah dipratayangkan ketika sambutan ulang tahun ke-10 Koridor Raya Multimedia pada bulan April 2005. Dua episod terawal disiarkan di Astro Ria sebagai previu pada September 2007. [via]

komen


© Amanz / 2022 Kami