Informasi Teknologi Terkini

Facebook Menguji Cara Mudah Untuk Memadam Akaun

Diterbitkan pada July 27, 2010 oleh .

Facebook sering dikaitkan dengan privasi, dan kesukaran untuk memadam akaun padanya. Menariknya, kini mereka sedang menguji pilihan untuk memadam akaun dengan mudah terus, tanpa perlu lagi melalui proses menyah-aktifkan akaun dan sebagainya.


Pilihan Memadam Akaun Pada Facebook Yang Terdapat Sekarang

Sebelum ini, para pengguna perlu menyah-aktifkan akaun mereka, dan selepas beberapa hari dinyah-aktifkan, akaun tersebut akan dipadam. Perkara tersebut telah menimbulkan pelbagai kontroversi dan sebagainya.

Kini, Facebook memperkenalkan salah satu fungsi baru dalam memadam akun padanya, dimana sebaik sahaja anda memilih untuk memadam akaun anda, segala info dan data anda akan terus dipadam untuk selama-lamanya. Walaubagaimanapun, sekiranya anda ada terbaca ruangan T&C Facebook, semestinya anda ketahui dimana Facebook berhak menggunakan segala informasi yang pernah anda masukkan dalam lamannya.

Buat masa ini, fungsi ini masih lagi dalam peringkat ujian, dan belum semua pengguna boleh melihatnya, dan ianya dijangka akan diperkenalkan kepada semua tidak lama lagi.

Terdapat 12 komen
 1. ada udang sebalik mee rupanya yer…
  jgn igt dgn cara delete akaun akan selamat kan, rupanya tidak…

 2. Sebelum ni aku ada dua akaun tapi sekarang ni dah delete satu.
  Tengah fikir2 gak samada nak delete yg satu ni sbb banyak info bgtau diorg collect info kita ni.
  setakat ni, aku hanya masukkan yg general2 je, gambar dan maklumat diri memang aku tak masukkan. gambar profile pun aku guna gambar aku yang telah diedit.
  Lagi satu, kalau ada yg tag aku, memang aku buang tag tu.
  Namun aku tau sedikit sebayak diorg dapat gak info kita berdasarkan no IP dan lain2 cara yg pakar saja tau.

 3. yahudi dh tahu maklumat peribadi org islam la kalu macam ni… maklumat no.telefon, alamat, e-mel, pic, tunang, awek kita pun facebook tahu… gyahahahaha

 4. tpi dah buat akaun fb,mesti ada msalah kna sekat la itu la ini la payah la mcm niey sbb itu saya hendak memilih untuk nak delete akaun fb tpi rupa rupanya ada sebaliknya?

Komen

Nama
Web

TIPS & ULASAN