Debian 6 Mencapai Status “Frozen”

Diterbitkan pada Ogos 9, 2010. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Satu berita yang paling menggembirakan buat pengguna Linux Debian. Kini, Debian 6 atau dikenali sebagai Debian “Squeeze” telah mencapai status “frozen”, iaitu di mana Debian 6 tidak lagi akan menambah sebarang fungsi baru dalam distro tersebut.

Pengumuman ini dibuat setelah Persidangan Pembangunan Debian atau “Deconf10”  yang diadakan di New York. Kini, Debian 6 sedang mengalami proses membuang segala pepijat atau dikenali sebagai “bugfixing” bagi mencapai taraf paling stabil dan selamat untuk diguna pakai oleh pengguna nanti.

Debian 6 bakal menggunakan persekitaran KDE 4.4.5 atau Gnome 2.30.0 atau LXDE 0.5.0 atau XFCE 4.6.2 dan juga sistem X.org versi 7.5.

Bagi mereka yang berminat untuk menyertai operasi pembuangan pepijat dalam Debian 6 ini, anda boleh menyertai krew mereka melalui IRC di saluran #debian-bugs pada irc.debian.org sekaligus memastikan segala masalah pepijat dalam Debian 6 dapat diselesaikan dengan baik.

Untuk pengetahuan anda, pengumuman ini juga merupakan satu berita yang baik buat komuniti Mambang dimana mereka kini sedang membangunkan Distro Linux yang dikenali sebagai OshiriX kerana mereka menggunakan Debian sebagai base untuk OshiriX tersebut. Semoga mereka bergembira dengan berita ini dan teruskan membina OshiriX, Linux buatan orang melayu!

Ditulis oleh Frantz

komen


© Amanz / 2022 Kami