Digicert Malaysia : Kami Sedang Menyiasat

Diterbitkan pada Nov 7, 2011. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Sebelum ini, pada penghujung minggu lepas, pelbagai nama besar, termasuk Google, Mozilla dan juga Microsoft mengumumkan yang mana mereka menarik kembali kepercayaan yang diberikan kepada Digicert Malaysia, dimana mereka tidak lagi mempercayai sijil keselamatan atas-talian yang dikeluarkan oleh mereka. Dan kini, Digicert Malaysia turut sama telah mengeluarkan kenyataan rasmi berkaitan dengannya.

Menurut pihak Digicert Malaysia, mereka mengambil berat perkara ini, dan mengatakan yang mana mereka sedang menyiasat perkara ini, selain pada masa yang sama menidakkan sebarang penipuan di pihak mereka.

Sebelum ini, Entrust yang memberikan lesen pengedaran untuk sekuriti pelayaran web dan internet kepada pihak Digicert Malaysia telah pun mengumumkan yang mana mereka akan menarik kembali hak tersebut bermula daripada Selasa ini, apabila ia dilaporkan yang mana sebanyak 22 laman telah diberikan sijil 512-bit yang lemah, dimana membolehkan sijil tersebut disalah guna oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Lanjutan daripada itu, Microsoft, Mozilla dan Google telah mengambil langkah berjaga-jaga dengan menarik kembali kepercayaan kepada Digicert Malaysia.

Terima kasih Junaidix.

komen


© Amanz / 2023 Kami