Cari @ Amanz

Akhir-akhir ini, kita dapat melihat trend dimana lebih banyak peranti Android baru ditawarkan kepada para pengguna. Melalui laporan yang dikeluarkan baru-baru ini, ia menunjukkan yang mana tahun lepas hanya sebanyak 50 model peranti Android sahaja ditawarkan di rantau ini, berbanding pada masa sekarang ini yang mempunyai lebih kurang 170 model peranti Android di pasaran Asia Tenggara.

Melalui laporan yang dikeluarkan oleh GFKRT, ia memperlihatkan yang mana Android kini merupakan platform paling popular disemua negara di Asia Tenggara, kecuali di Indonesia dan juga Vietnam. Di Indonesia, platform paling popular adalah BB OS, manakala Symbian pula popular di Vietnam.

Sepanjang Julai sehingga September 2011 yang lepas, lebih 4.7 juta unit peranti pintar telah terjual, berjumlah lebih daripada USD 1.5 billion. Dan menurut laporan yang dikeluarkan, hampir 40% peranti yang dijual adalah peranti Android, diikuti dengan BB OS dan juga Symbian. Apabila dijumlahkan ketiga-tiga platform ini, ianya berjumlah hampir 90%, dengan gabungan Windows Phone dan iOS sekitar 10% sahaja di rantau Asia Tenggara.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd