Hashtag Pada Twitter Telah Dimulakan Pada Ogos 2007

Diterbitkan pada Feb 5, 2011. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Kini, hashtag telah menjadi suatu fenomena, dimana bukan sahaja digunakan pada Twitter, tetapi juga pada pelbagai tempat lain dengan amat meluas sekali. Hashtag juga telah memudahkan kita mengikuti sesuatu topik itu dengan pantas dan senang. Tetapi tahukah anda bilakah hashtag ini telah dimulakan di Twitter?

Ianya diperkatakan yang mana hashtag pertama yang pernah dipergunakan adalah hashtag #barcamp pada bulan Ogos 2007 oleh Chris Messina. Untuk makluman semua, Barcamp merupakan salah satu acara yang membolehkan para hadirin membincangkan mengenai teknologi dan sebagainya dengan cara yang menarik sekali. Di Malaysia juga, terdapat beberapa Barcamp, termasuk Barcamp KL, Barcamp Melaka dan sebagainya.

Berbalik kepada topik, kini hashtag telah menjadi suatu fenomena yang besar, dimana setiap hari, hashtag baru akan menjadi salah satu topik terhangat di Twitter, selain para pengguna juga turut membawakan fungsi hashtag ke laman sosial yang lain dan turut mula dipergunakan dalam kehidupan harian yang lain.

how do you feel about using # (pound) for groups. As in #barcamp [msg]?less than a minute ago via PocketTweets

Komen sekarang

komen

© Amanz / 2021 Kami