Informasi Teknologi Terkini

Setelah MegaUpload, Kini Hotfile Menjadi Sasaran

Diterbitkan pada Mac 9, 2012 oleh .

Setelah pada awal tahun ini, para pengguna seluruh dunia dikejutkan dengan penutupan laman perkongsian MegaUpload, kini nampaknya MPAA di Amerika Syarikat memfailkan perkara sama ke atas perkhidmatan Hotfile, sekaligus diperkatakan berkemungkinan Hotfile akan menerima nasib yang serupa seperti pada MegaUpload.

Hotfile seperti semua sedia maklum, merupakan salah satu laman yang menyediakan sokongan perkongsian fail di arena internet. Melalui dokumen yang difailkan ke atas pihak Hotfile, ia meminta Hotfile untuk ditutup secepat mungkin, memandangkan perkhidmatan utamanya memfokuskan kepada perkongsian fail-fail berhak cipta.

Melalui statistik yang dikeluarkan, dikatakan yang mana hampir 90% daripada fail-fail yang dimuat-turun daripada Hotfile setiap hari adalah fail berhak-cipta. Pada masa yang sama, Hotfile sebelum ini menawarkan komisyen kepada mereka yang memuat-naik fail untuk fail tersebut dimuat-turun daripada laman Hotfile. Tetapi, kemudiannya mereka mengemaskini polisi tersebut setelah MegaUpload ditutup secara mengejut pada awal tahun ini.

Apakah keputusan mahkamah masih tidak diketahui lagi buat masa ini. Namun, apa jua keputusan yang diumumkan, ia akan memberikan kesan yang serius kepada laman-laman perkongsian fail lain yang terdapat di arena web pada hari ini.

Terdapat 23 komen
  • menyusul seketika nanti:-

   Dalnet As Bad As Hotfile, MPAA Tells Court;

   Webnet As Bad As Dalnet, MPAA Tells Court;

   KampungChat As Bad As Webnet, MPAA Tells Court;

   Khaled Mardam-Bey As Bad As Kim Dotcom, MPAA Tells Court

 1. hotfile pulak kene eh? patut ada file yg dah kene deleted…..

  entah berapa lama benda nie akan berkuatkuasa kan… lepas habis pilihanraya kt US kot…

Komen

Nama
Web

TIPS & ULASAN