Akta Keterangan (Pindaan) 2012 Masih Belum Menyentuh Arena Internet Buat Masa Ini?

Diterbitkan pada Jun 1, 2012. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Lanjutan daripada artikel yang diterbitkan kami sebelum ini, kami telah mendapat maklumbalas daripada beberapa pihak, dan ia diketahui yang mana walaupun perubahan tersebut sedang dalam perbincangan, namun Akta Keterangan (Pindaan) yang mula dikuat-kuasakan bermula daripada hari ini masih tidak menekankan perkara berkaitan internet lagi, dan ianya termasuk dalam perkara kedua pada akta tersebut.

Namun perkara tersebut diketahui masih dalam perbincangan, dan buat masa ini, Akta Keterangan (Pindaan) 2012 yang dikuat-kuasakan buat masa ini adalah hanya perkara pertama, yang masih tidak mengaitkan dengan Internet.

Dan dengan reaksi dan perbincangan pada pelbagai media atas-talian, berkemungkinan ianya akan mengambil lebih masa sebelum dilaksanakan sepenuhnya pada internet.

Pada masa yang sama, melalui komentar yang didapati daripada salah seorang yang tidak ingin dikenali, beliau mengatakan yang mana sekiranya pindaan pada bahagian kedua dilaksanakan, ia bukanlah membawakan perkara negatif sepenuhnya, sebaliknya menjadikan para pengguna lebih bertanggungjawab terhadap apa yang dikongsikan mereka di arena internet. Memandangkan ianya masih berkait rapat dengan bukti dan keterangan, maka ia masih mempunyai pelbagai proses untuk disahkan mahupun sebaliknya. Perkara ini masih mempunyai kebaikkan dan keburukkannya tersendiri, memandangkan pada dunia digital dan sekuriti mudah digodam, ia membawakan kepada pelbagai perkara yang tidak dapat disangkakan.

Kami akan cuba mendapatkan komentar pelbagai pihak yang lain dalam masa terdekat.

Terima kasih Shahredzan

komen


© Amanz / 2022 Kami