Cari @ Amanz

Bagaimana Menjalankan Aplikasi Android Pada Windows?

Oleh Aman

Link Copied!

Bagi para pengguna Windows, mungkin anda sedia mengenali akan aplikasi yang dinamakan BlueStacks. Untuk makluman, BlueStacks merupakan salah satu perisian menarik untuk para pengguna Windows, membolehkan mereka menjalankan ratusan ribu aplikasi Android terus pada desktop dan juga komputer Windows anda.

BlueStacks masih lagi pada peringkat beta buat masa ini, dan ditawarkan secara percuma oleh pembangunnya. Setelah dipasang, ia akan memerlukan pengguna memuat-turun data tambahan, yang mengambil masa beberapa minit.

Sebaik sahaja selesai dipasang, ia akan memperlihatkan dua aplikasi terbina yang didatangkan bersama dengannya, pada masa yang sama memuat-turun beberapa aplikasi Android terus ke desktop anda.

Pada masa yang sama, para pengguna juga turut boleh membuat carian aplikasi Android yang diingini oleh mereka, dan ia akan dicari pada beberapa kedai aplikasi untuk Android, termasuk Amazon AppStore dan juga Google Market, sebelum membolehkan anda memasangnya pada BlueStacks.

Walaubagaimanapun, daripada percubaan kami, beberapa aplikasi masih tidak berjalan lancar, malah ada yang tidak dapat dipasang padanya. Mungkin perkara ini adalah kerana ia masih lagi pada peringkat awal, dan memandangkan ia masih dilabelkan sebagai Beta, mungkin ia telah dijangka oleh pembangunnya.

Dari segi antaramuka pula, BlueStacks menawarkan antaramuka yang lebih kurang menyerupai antaramuka Android, dengan sistem pemilihan dan sebagainya. Ia juga turut dioptimasikan untuk peranti sentuh, membolehkan ia beroperasi tanpa masalah pada tablet Windows, mahupun Windows 8.

Jadi, bagi anda yang berminat, mungkin boleh memuat-turun BlueStacks untuk Windows, selain mana aplikasi serupa turut ditawarkan untuk para pengguna OS X.


Komen ()