Carian
Belanjawan 2013 : Kerajaan Beri RM200 Untuk Belian Telefon Pintar Oleh Belia
September 28, 2012 Aman

Dengan pengumuman Belanjawan baru untuk tahun 2013, semestinya ramai yang menantikan apakah yang menguntungkan untuk industri IT, selain pengguna umum. Hari ini, Najib Razak mengumumkan yang mana kerajaan akan menyediakan sebanyak RM200 untuk pembelian telefon pintar baru oleh para belia.

Dana sejumlah RM300 juta diperuntukkan, yang mana akan membolehkan 1.5 juta remaja dan belia berumur antara 21 tahun hingga 30 tahun mendapatkan rebat sebanyak RM200 atas harga jualan telefon pintar.

Buat masa ini, bagaimanakah ia akan dilaksanakan masih tidak diketahui. Berkemungkinan ia akan dijayakan dengan kerjasama syarikat telekomunikasi tempatan, dan semestinya sebuah pelan khas akan disediakan untuknya untuk mengelakkan berlaku penipuan dan sebagainya.

Bagi membuka akses golongan muda kepada lebuhraya maklumat, satu pakej khas akan diperkenalkan oleh kerajaan melalui kerjasama antara Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia serta syarikat telekomunikasi. Melalui pakej Komunikasi Belia, rebat RM200 akan diberi secara one-off bagi pembelian satu unit telefon mudah-alih pintar melalui pengedar rasmi. Ia terbuka kepada belia yang berumur 21 hingga 30 tahun berpendapatan bulanan RM3000 dan ke bawah.

Maklumat lanjut berkaitan perkara ini mungkin akan diumumkan dalam tempoh beberapa minggu lagi.

Komen