SKMM Mengemaskini Senarai Peranti Yang Ditawarkan Melalui Pakej Komunikasi Belia

Diterbitkan pada Jan 12, 2013. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .
Senarai Telefon Pintar
1 Apple iPhone 5
2 Samsung Galaxy S3
3 Samsung Galaxy Mini 2
4 Samsung Galaxy S3 Mini
5 Samsung Galaxy Y
6 Samsung Galaxy Note 2
7 Samsung Galaxy Ace Plus
8 Samsung Galaxy Note
9 Samsung Galaxy Nexus
10 LG Optimus LE E400
11 HTC Desire C
12 HTC One X
13 HTC Wildfire S
14 HTC Desire X
15 HTC One S
16 Nokia Asha 311
17 Sony Xperia Tipo Single
18 Sony Xperia SL
19 Sony Xperia Ion
20 Sony Xperia S
21 Huawei Ascend P1
22 HTC Windows Phone 8X
23 Ninetology BlackPearl 2 i9400
24 Ninetology Stealth 2 i9500
25 Palette i5300
26 ZTE Acqua
27 Yes Buzz 4G Cloud Phone
28 Insight i9430

Seperti semua sedia maklum, pihak SKMM telah mengemaskini syarat tawaran untuk peranti dibawah Pakej Komunikasi Belia, dan kini lebih banyak peranti ditawarkan dibawahnya, termasuk iPhone 5 daripada Apple, dan Galaxy S3 daripada Samsung.

Mengikut angka terkini yang dikongsikan pihak SKMM sendiri, ia dikatakan mereka telah melantik lebih 1000 wakil jualan di seluruh negara sehingga hari ini, dan angka wakil jualan ini akan meningkat dari hari ke hari.

Daripada laporan rasmi yang dikeluarkan oleh SKMM, mereka mengatakan terdapat lebih 28 jenis telefon yang ditawarkan oleh syarikat telekomunikasi dibawah Pakej Komunikasi Belia ini. Namun, melalui laporan yang dikeluarkan oleh Bernama dan dipetik oleh Harian Metro dan juga Sinar Harian, diperkatakan lebih 70 model telefon pintar boleh dipilih belia melalui Pakej Komunikasi Belia.

Xperia Tipo

Ia tidak diketahui apakah lagi peranti-peranti lain yang akan ditawarkan melaluinya. Daripada senarai terbaru yang dikeluarkan ini, tiada peranti Nokia Lumia dan juga BlackBerry yang tersenarai padanya. Memandangkan tawaran model telefon pintar ini akan ditambah dari hari ke hari, maka pihak SKMM menasihatkan para belia agar tidak terburu-buru membeli selepas mendaftar untuknya.

Selepas mendaftar, para pengguna akan diberikan tempoh selama 30 hari untuk menebus potongan sebanyak RM200 daripada wakil-wakil penjual yang dilantik.

Namun, salah satu masalah yang masih belum diatasi pihak SKMM buat masa ini boleh dikatakan adalah struktur penghargaan untuk peranti, dimana daripada harga RRP yang ditawarkan untuk sesetengah peranti, ia adalah lebih mahal daripada harga semasa, sekaligus menjadikan rebat yang diberikan seperti tidak membantu, disamping sesetengah syarikat telekomunikasi yang mengenakan harga langganan bulanan yang tinggi untuk pelan data mereka.

komen


© Amanz / 2022 Kami