Cari @ Amanz

Pandang Pertama Asus Taichi

Link Copied!

 

Sejak Windows 8 dilancarkan tahun lalu jumlah komputer riba dengan skrin sesentuh bertambah secara mendadak. Kemampuan skrin sesentuh ini tidak terhdap kepada komputer berspesifikasi tinggi malahan juga ditemui pada komputer riba yang berharga kurang RM 2000. Kejayaan tablet memakan peratusan jualan komputer nampaknya memaksa pengeluar komputer riba untuk menghasilkan komputer yang boleh berfungsi seakan sebuah tablet. Mengikut pepatah Inggeris “jika anda tidak boleh mengalahkan mereka.. anda ikuti sahaja mereka.

Spesifikasi Asus Taichi
Cip Intel i5 3317U
Skrin 11.6″ IPS HD Penuh
RAM 4 Gigabyte
Storan Terbina 256 Gigabyte SSD
Kad Grafik Intel HD Graphics 4000
Sistem Operasi Windows 8
Lain–lain Bluetooth 4.0, USB 3.0

Dalam pasaran yang sudah penuh dengan komputer riba Windows8 dengan skrin sesentuh tentunya sukar untuk menghasilkan produk yang menarik perhatian pelanggan. Di Asus mereka merasakan sebuah komputer dengan dua skrin pada satu chasis ialah jawapan kepada permasalahan ini.

Asus Taichi ialah sebuah komputer yang lain dari yang lain. Ia mempunyai skrin pada bahagian dalam dan juga luar penutup. Skrin-skrin LCD IPS sebesar 11.6″ ini kedua-duanya memaparkan resolusi 1080P. Namun begitu harus dinyatakan kemampuan skrin sesentuh hanya ada pada skrin bahagian luar. Ini semestinya pilihan rekaan yang agak aneh yang diambil oleh pihak Asus. Apabila ditanya Asus memberitahu kami skrin sesentuh hanya digunakan pada panel luar kerana ianya mengurangkan kos dan mod skrin sesentuh adalah lebih digunakan ketika Taichi digunakan dalam mod tablet.

[amanz-gallery]

Perubahan mod paparan skrin dilakukan dengan menggunakan butang kekunci Taichi. Butang ini membenarkan pengguna menetapkan mod skrin kepada salah satu dari empat pilihan iaitu skrin hadapan, skrin belakang , dwi-skrin dan skrin berkongsi. Dalam mod skrin berkongsi pengguna boleh menetapkan apakah yang boleh ditonton oleh pada skrin bahagian belakang. Dokumen yang ingin dikongsi dengan individu kedua hanya perlu dimasukkan ke dalam tetingkap khas yang terpapar pada skrin utama. Ini memastikan privasi pemilik ketika melakukan pembentangan kertas kerja contohnya.

Buat masa ini Asus hanya akan menjual Asus Taichi versi Intel i5 terlebih dahulu dan ianya dijual pada harga saranan RM3999. Komputer unik ini boleh anda miliki bermula minggu hadapan.


Komen ()