Kini Anda Boleh Uji ChromeOS Pada Windows Dengan Mudah Menggunakan Chrome Canary

Diterbitkan pada Feb 11, 2013. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Chrome OS merupakan salah satu sistem operasi yang memfokuskan kepada pelayar web dan perkomputeran awan daripada Google. Jikalau sebelum ini pengguna perlu menggunakan perisian ketiga seperti VirtualBox dan sebagainya untuk menjalankannya, kini ia tidak diperlukan lagi.

Chrome Canary - Chrome OS

Untuk pengguna Windows, melalui Chrome Canary terkini, ia menyertakan sokongan dinamakan sebagai Ash Desktop, membolehkan pengguna menjalankan Chrome OS pada sebuah tetingkap khas, dan mencubanya sendiri pada komputer Windows mereka dengan mudah.

Untuk menggunakannya, terlebih dahulu, pengguna hanya perlu memuat-turun Google Chrome Canary untuk Windows. (Perlu digunakan dalam Compatibility Mode pada Windows 8)

Sebaik sahaja selesai dimuat-turun dan dipasang, mulakannya, dan pada bahagian menu tetapan, pilih “Open Ash Desktop”.

Chrome Canary - Open Ash Mode

Sebuah tetingkap baru akan dibuka dengan ChromeOS. Padanya, pengguna akan dapat melihat perkara asas pada ChromeOS, disamping mencuba beberapa perkara daripadanya.

Daripada percubaan kami, ia berjalan tanpa sebarang masalah dan lengah masa jikalau dibandingkan dengan penggunaan Virtual Machine dan sebagainya. Namun beberapa perkara tidak dapat diubah, seperti gambar latar belakang dan sebagainya.

Chrome Canary - Chrome OS

Apa pun, bagi mereka yang ingin mencuba sendiri Chrome OS, mungkin ini adalah salah satu kaedah yang berguna.

Sekiranya anda telah mencuba, apakah pandangan anda terhadap Chrome OS? Adakah ia menarik dan boleh digunakan sebagai ganti sistem operasi utama anda hari ini?

komen


© Amanz / 2023 Kami