Cari @ Amanz

Samsung hari ini telah pun melancarkan Galaxy S4 secara rasminya, dan semestinya apa yang dikatakan ramai adalah berkenaan dengan rekabentuk peranti berkenaan yang menyerupai Galaxy S3. Jadi, mari kita lihat perbandingan antara kedua-dua peranti ini daripada apa yang kita ketahui buat masa ini.

Spesifikasi
Galaxy S4
Galaxy S3
Cip 4+4 Teras 1.6Ghz Cip Empat Teras 1.4Ghz
Skrin 5-inci (HD penuh) Skrin 4.8-inci
Kamera 13MP / 2MP Kamera 8MP / 1.9MP
Memori 2GB RAM Memori 1GB RAM
Bateri 2600mAh Bateri 2100mAh

Samsung Galaxy S3 telah dilancarkan pada tahun lepas, maka perbezaan antara kedua-dua peranti ini daripada spesifikasi semestinya adalah ketara, dengan Galaxy S4 mendahului S3 dalam pelbagai perkara.

Samsung Galaxy S4 didatangkan dengan peningkatan dari segi skrin yang kini membawakan paparan resolusi penuh untuk gambar yang lebih tajam dan jelas, serta dilengkapi dengan cip pemprosesan lapan teras (4+4) daripada Samsung, iaitu Exynos 5 OctaCore.

Kedua-dua peranti ini turut sama didatangkan dengan bateri yang boleh ditanggalkan, disamping menyertakan ruangan mikro-SD sekiranya pengguna inginkan ruangan storan yang lebih besar.

Rekabentuk

Rekabentuk kedua-dua peranti ini boleh dikatakan lebih kurang sama tanpa sebarang perubahan yang besar. Namun, Samsung mengatakan Galaxy S4 lebih solid berbanding dengan peranti generasi sebelumnya.

Galaxy S3 vs Galaxy S4

Galaxy S3 vs Galaxy S4

Seperti dapat dilihat, Galaxy S3 membawakan rekabentuk yang lebih membujur berbanding S4, selain mana Galaxy S4 membawakan rekaan bahagian tepi kerangka yang lebih nipis.

Pada bahagian belakang peranti pula, kedudukan flash turut diubah untuk memberikan kesan pencahayaan yang lebih baik, disamping kedudukan speaker pada bahagian bawah Galaxy S4.

Aplikasi

Samsung pada peranti Galaxy S3 dan Galaxy S4 membawakan pelbagai sokongan dan aplikasi baru. Galaxy S3 memperkenalkan sokongan Smart Stay yang membawakan sokongan pengesanan adakah pengguna memandang peranti ataupun tidak. Samsung kelihatan terus menambah baiknya pada Galaxy S4, dengan menyertakan sokongan dinamakan Smart Scroll, dan juga Smart Pause.

Selain itu, S-Voice yang diperkenalkan pada Galaxy S3 turut ditambah baik dengan kebolehan untuk digunakan ketika memandu pada Galaxy S4.

Sokongan lain yang turut ditambah pada Galaxy S4 adalah termasuk kebolehan untuk mengasingkan penggunaan peranti untuk pekerjaan dan peribadi melalui Samsung Knox, serta beberapa fungsi baru lain, seperti S-Health dan S-Translator.

Walaupun beberapa fungsi ini dikatakan akan disertakan pada Galaxy S3, namun ia masih tidak diketahui bilakah ia akan tiba.

….

Samsung Galaxy S4 bakal mula dijual bermula penghujung April 2013 ini, dan semestinya kita akan dapat ketahui bagaimanakah perbezaanya ketika digunakan pada tangan, selain pelbagai perkara lain padanya.

Jadi, sekiranya anda, adakah akan kekal menggunakan Galaxy S3 ataupun menaik-taraf kepada Galaxy S4?

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd