Cari @ Amanz

Lanjutan daripada laporan berkenaan dengan sijil SSL untuk laman perbankan Maybank sebelum ini yang menerima gred F, kini ia dilihat pembangun web perbankan Maybank telah melakukan sedikit kemaskini dan perubahan. Melalui semakan terkini pada Qualys SSL Labs, laman perbankan Maybank dilihat menerima gred “A”.

Maybank - Qualys

Sebelum ini, pada awal minggu, semakan yang dilakukan pada Qualys SSL Labs untuk beberapa laman perbankan tempatan dilhat menerima gred “A”, sebaliknya hanya gred “F” untuk Maybank2U dan juga Maybank2E. Ia dikatakan antara puncanya adalah kerana masih menggunakan SSL2.0 yang mana dilihat sebagai salah satu teknologi lama, disamping tidak mengimplementasikan sokongan forward secrecy. Perkara ini membuatkan ramai yang mmpersoalkan berkenaan sokongan sekuriti pada laman perbankan popular tersebut.

Namun, kini selepas beberapa hari, Maybank dilihat telah mengatasi perkara tersebut, dan menyokong pelbagai sokongan sekuriti terkini.

Walaubagaimanapun, buat masa ini, Bank Simpanan Nasional dan juga Bank Muamalat dilihat masih kekal pada gred yang teruk berbanding beberapa laman perbankan yang lain.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd