Pada tahun ini, beberapa artikel telah diterbitkan di Amanz, memfokuskan kepada pengenalan sesuatu teknologi tersebut secara asasnya. Hanya sekitar lapan artikel sahaja yang diterbitkan pada tahun ini, dan mungkin akan lebih aktif bermula pada tahun 2014 ini.

Bagi anda, sekiranya mempunyai sebarang topik cadangan, mungkin boleh utarakan ia terus kepada kami di Twitter melalui @amanz. Yosh!


Raspberry Pi : Pengenalan

Nama Raspberry Pi mungkin tidak asing buat kebanyakkan pengguna pada hari ini. Beberapa bulan yang lepas, mereka telah sedia mengumumkan telah menjual lebih kurang 2 juta unit diseluruh dunia, dan jualannya terus bertambah dari hari ke hari.


Mari Mengenali Storan USB Tiruan

Storan tiruan merujuk kepada storan kapasiti rendah yang telah digodam yang mana menunjukkan jumlah storan yang lebih besar daripada yang sepatutnya hadir di dalam storan USB tersebut. Storan seperti ini akan mengatakan ia mempunyai kapasiti yang telah diperbesarkan pada sistem operasi dan ini tidak bertepatan dengan storan asalnya.


Mari Mengenali Angka Ketahanan IP

Sejak akhir-akhir ini banyak pengeluar hadir dengan beberapa peranti tahan lasak seperti kalis daripada air dan habuk. Setiap peranti sebegini turut diberi nilai IP untuk mengetahui setakat manakakah telefon tersebut tahan dari segala aspek.


Mari Mengenali Dalvik!

Android sering dikaitkan oleh pengguna-pengguna sebagai platform yang kurang laju, sentiasa mengalami lengah masa, dan kerap hang. Tibalah masanya untuk pengguna mengetahui apakah faktor yang menyebabkan prestasi Android tidak secekap iOS atau Windows Phone.


Apakah Perisian Wajib Untuk Komputer Windows Anda?

Setiap kali seseorang pengguna membeli komputer berasaskan Windows yang baru, salah satu persoalan yang menjadi tanda tanya adalah apakah perisian wajib yang diperlukan pada komputer mereka dalam memudahkan pengurusan dan penggunaan harian komputer mereka.


Mari Mengenali HDMI 2.0

Pada IFA 2013, selain pengumuman beberapa peranti baru, pihak HDMI Forum juga telah menghadirkan diri, sekaligus memperlihatkan piawaian terbaru daripada mereka untuk teknologi kabel HDMI, dinamakan sebagai HDMI 2.0.


Apakah Itu Creative Commons?

Dengan perkembangan dunia internet, kandungan yang mula dihasilkan oleh pengguna seluruh dunia juga meningkat dari hari ke hari. Dan dalam usaha untuk mengawal hak cipta pemilik terhadap kandungan, salah satu organisasi yang menyediakan beberapa lesen hak cipta untuk pemilik asal adalah Creative Commons.


Apakah Itu IPS?

Pada hari ini, GPS (Global Positioning System) digunakan dengan meluas, malah pelbagai peranti mengintegrasikannya. Tetapi, ia kurang sesuai untuk digunakan dalam bangunan disebabkan signal yang kurang, malah ketepatan lokasi yang hanya sekitar dua puluh meter menjadikan kedudukan yang dipaparkan adalah kurang tepat.


Apakah Itu 4K?

Hari demi hari, skrin dengan resolusi yang semakin tinggi hadir pada pelbagai peranti, dan semestinya yang paling utama adalah televisyen, telefon pintar dan juga tablet. Pada acara CES 2013, salah satu perkara yang hangat diperkatakan adalah skrin dengan paparan 4K. Jadi, apakah itu 4K?

TIPS & ULASAN