Qualcomm Memperkenalkan Cip Pemprosesan Snapdragon 810 Dan Snapdragon 808

Diterbitkan pada Apr 7, 2014. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Pelbagai peranti baru hari ini sedia menggunakan cip pemprosesan Snapdragon terkini, dan nampaknya pihak Qualcomm bakal hadir dengan dua lagi cip pemprosesan berkuasa yang disasarkan untuk dipasarkan pada tahun hadapan – Snapdragon 810 dan Snapdragon 808.

Snapdragon 810

Snapdragon 810

Kedua-dua cipset ini akan hadir dengan sokongan 64-bit, dan menurut pihak Qualcomm, ia akan lebih efisyen dalam penggunaan tenaga, disamping bersaiz kecil. Kedua-dua cip pemprosesan ini juga akan hadir dengan rekaan big.LITTLE, mengabungkan dua cip untuk kuasa lapan teras. Ia akan membolehkan cip ini menggunakan empat-teras Cortex-A57 untuk penggunaan kuasa pemprosesan tinggi, dan empat-teras Cortex-A53 untuk penggunaan kuasa rendah.

Kedua-duanya juga akan menyertakan cip grafik yang baru, dimana Snapdragon 808 akan menggunakan Adreno 418, dan Snapdragon 810 pula akan menggunakan Adreno 430.

Dari segi sokongan pula, kedua-dua cip pemprosesan ini akan membawakan sokongan paparan dan rakaman 4K, rakaman gambar yang lebih berkualiti, cara interakfi yang baru, dan juga sokongan rangkaian LTE Cat 6 yang membawakan kelajuan sehingga 300Mbps.

komen


© Amanz / 2022 Kami