Carian
Mozilla Malaysia Melancarkan Firefox 29 Dalam Bahasa Malaysia Secara Rasminya
May 10, 2014 Aman

Selang beberapa minggu selepas Firefox 29 ditawarkan, hari ini pihak Mozilla Malaysia secara rasminya melancarkan pelayar web berkenaan dengan sokongan bahasa Malaysia. Pada acara sama, ahli komuniti disebalik Mozilla Malaysia turut berkongsi akan mengenai beberapa perkara yang dibawakan oleh Firefox.

Mozilla Malaysia

Firefox 29 merupakan pelayar web stabil pertama yang hadir dengan sokongan bahasa Malaysia, selain turut hadir dengan antaramuka baru dinamakan sebagai Australis. Bagi pengguna umum mungkin akan dapat merasakan beberapa persamaan elemen pada pelayar web Firefox 29 ini.

Mozilla Malaysia berkongsi mengatakan proses terjemahan ini telah mengambil masa sehingga 2 tahun setengah lamanya, dimana ia telah disertai oleh seramai 50 orang penyumbang bebas dalam usaha membawakan pelayar web sumber terbuka berkenaan dalam bentuk bahasa tempatan.

Mozilla Malaysia

Dalam tempoh tersebut, sebanyak 88000 frasa telah diterjemah, dan kini pengguna boleh menggunakan pelayar web berkenaan dalam bahasa Malaysia sepenuhnya.

Selain daripada pelayar web Firefox untuk desktop, komuniti Mozilla Malaysia juga dalam proses menterjemah Firefox untuk Android ke dalam bahasa Malaysia, termasuk Firefox OS. Kedua-duanya kini dalam fasa pembangunan dan mungkin akan hadir dalam versi stabil dalam beberapa bulan lagi.

Mozilla Malaysia

Bagi mereka yang ingin menyertai komuniti Mozilla Malaysia dalam membantu proses terjemah, mereka boleh melayari laman Mozilla Firefox BM, selain turut mengikut perkembangan semasa Mozilla Malaysia di Twitter @MozillaMY.

Komen