Bagaimana Mendapatkan Kembali Fail Yang Terpadam Tanpa Sengaja Pada Kad-SD Atau Storan USB?

Diterbitkan pada Ogos 14, 2014. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Salah satu perkara yang menjadi igauan ramai yang menggunakan storan berasaskan USB ataupun kad-SD adalah apabila peranti tersebut menghadapi masalah ketika digunakan, dan secara tiba-tiba meminta pengguna untuk format ia sebelum dapat terus menggunakannya.

Dengan membuat perkara berkenaan, kebanyakkan fail yang tersimpan akan terpadam – sekaligus membuatkan ramai yang hilang akan hasil kerja mereka, terutamanya dokumen dan juga gambar yang dirakamkan.

Untuk mengatasi perkara tersebut, dan membolehkan pengguna mendapatkan kembali fail yang tersimpan didalam sesuatu kad-SD atau sebarang storan, terdapat beberapa perisian yang membantu. Salah satu yang popular adalah Recuva.

Recuva dibangunkan oleh Piriform, yang mana turut membangunkan salah satu perisian popular untuk Windows – iaitu CCleaner.

Untuk mula mendapatkan kembali fail dalam sesuatu storan selepas di format, anda hanya perlu menghubungkan ia ke komputer, dan seterusnya memulakan perisian Recuva pada komputer berkenaan.

Sebelum memulakan proses, pengguna akan ditanya berkenaan beberapa perkara. Perkara pertama yang akan ditanya adalah berkenaan jenis fail yang ingin diselamatkan kembali. Ia dibahagikan kepada beberapa perkara,termasuk dokumen, gambar, lagu, video dan sebagainya.

Recuva

Selesai membuat tetapan berkenaan, pengguna akan diminta untuk memilih lokasi sesuatu fail berkenaan disimpan. Memandangkan proses mendapatkan semula fail ini agak lama, maka anda dinasihatkan untuk memilih suatu lokasi spesifik, sekaligus menjadikan proses recovery ini lebih pantas.

Recuva

Dan akhir sekali, sebelum memulakan proses, pengguna akan diminta untuk memilih mod biasa, ataupun Deep Scan. Daripada percubaan kami, penggunaan mod biasa sering kali gagal dan tidak mendatangkan hasil yang diinginkan – sebaliknya selalu berjaya dengan penggunaan Deep Scan.

Recuva

Proses pengimbasan akan dilakukan untuk fail-fail yang terpadam. Ia akan mengambil masa yang agak lama, bergantung kepada saiz storan yang diimbas dan jumlah fail yang ingin didapatkan kembali.

Recuva

Dan selesai sahaja pengimbasan, pengguna akan dipaparkan dengan sebuah tetingkap khusus untuk mereka melihat gambar thumbnail sesuatu dokumen atau gambar yang ingin didapatkan kembali, dan memilih fungsi Recover untuk mendapatkannya kembali.

Recuva

Recuva

Daripada percubaan penuh kami, selalunya kebanyakkan gambar atau dokumen berjaya didapatkan kembali, dan terdapat sesetengahnya tidak berjaya didapatkan.

Bagi anda yang menghadapi masalah USB atau kad-SD yang membuatkan anda perlu format kembali – ataupun sekiranya terpadam sesuatu dokumen secara tidak sengaja, mungkin perisian ini boleh digunakan, sekaligus membolehkan anda mendapatkan kembali dokumen atau fail anda.

komen


© Amanz / 2022 Kami