Apple Melancarkan OS X Yosemite – Ditawarkan Secara Percuma Bermula Hari Ini

Diterbitkan pada Okt 17, 2014. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Apple telah pun memperkenalkan OS X Yosemite kepada umum pada WWDC bulan Jun 2014 yang lepas, dan hari ini, mereka secara rasminya melancarkan sistem operasi tersebut, sekaligus membolehkan para pengguna komputer riba berasaskan OSX untuk mengemaskini dan menggunakan ciri-ciri baru yang disertakan.

Melalui OS X Yosemite, pihak Apple membawakan perubahan dari penggunaan nama kucing kepada nama lokasi-lokasi menarik. Perkara paling ketara yang nampak berubah di OS X Yosemite adalah antaramukanya, dimana kini ia membawakan rekaan ikon dan tetingkap yang lebih berwarna mendatar berbanding sebelum ini. Perkara ini dilihat supaya pengguna boleh mendapatkan pengalaman yang selari dengan penggunaan iOS pada peranti mudah-alih. Rekaan baru ini juga turut hadir dengan sebuah mod gelap untuk membolehkan pengguna mengubahnya dan menggunakan ia ketika berada di sesetengah lokasi (yang gelap).

OS X Yosemite

Disamping itu, pihak Apple turut mengemaskini pelbagai aplikasi mereka, daripada Mail, Safari dan sebagainya. Beberapa ciri-ciri ditambah, termasuk kebolehan menghantar fail bersaiz sehingga 5GB melalui Mail. Untuk Safari pula, enjinnya dikemaskini untuk menawarkan pelayaran web yang lebih pantas berbanding sebelum ini.

Beberapa perkara lain yang turut diperlihatkan Apple adalah sokongan Spotlight baru yang memudahkan pengguna membuat carian – daripada dokumen, perisian, senarai buku alamat, dan sebagainya pada satu lokasi. Tetingkap Finder juga dilihat membawakan latar yang sedikit lutsinar berbanding sebelum ini. Perisian lain seperti Messages, iTunes, dan iWork turut dikemaskini pada Yosemite.

Satu lagi perkara baru yang hadir bersama-sama Yosemite adalah iCloud Drive, yang mana membolehkan pengguna mengakses kandungan daripada ruangan storan iCloud menggunakan sebarang peranti – termasuk Windows.

Untuk pengguna OS X yang turut menggunakan peranti iOS, salah satu fungsi khusus yang hadir adalah Continuity, yang membolehkan pengguna membuat tugasan seperti membalas mesej, menjawab panggilan dan lain-lain daripada telefon pintar, terus pada komputer mereka.

OS X Yosemite akan ditawarkan kepada pengguna OS X sedia ada secara percuma bermula hari ini.

komen


© Amanz / 2022 Kami