Kerap Tunduk Melihat Telefon Akan Memberikan Kesan Kepada Tulang Belakang Anda

Diterbitkan pada Nov 20, 2014. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Penggunaan peranti pintar seperti telefon dan tablet telah mengubah pelbagai cara kehidupan kita, dan kini ia turut dilaporkan yang mana sentiasa melihat skrin telefon akan turut memberikan kesan terhadap tulang belakang anda.

Melihat telefon dengan menundukkan kepala sehingga 60-darjah dikatakan seperti mendukung budak berumur tujuh tahun di belakang. Tekanan yang ditanggung oleh leher dan tulang belakang ini sekaligus akan memberikan kesan negatif kepada pengguna dari hari ke hari.

Tulang Belakang

Perkara ini dikongsikan oleh salah seorang pakar bedah tulang belakang di New York, Dr Kenneth Hansraj. Menurut beliau, menundukkan leher untuk suatu tempoh yang lama memberikan kesan seumpama menanggung beban sehingga 27kg pada bahagian leher.

Untuk mengatasinya, anda mungkin boleh mengurangkan melihat skrin telefon pintar sentiasa setiap masa, ataupun melihatnya daripada sudut yang baik. Membuat senaman ringkas dan stretch selalu, disamping mengambil makanan yang sihat juga akan memberikan kesan yang baik kepada kesihatan badan dan tulang anda. Mungkin juga sekiranya anda sering ingin melihat notifikasi, peranti seperti Google Glass dapat membantu anda.

komen


© Amanz / 2023 Kami