Cari @ Amanz

Baru sahaja bulan lepas Fredrik Neij iaitu pengasas The Pirate Bay telah ditahan di sempadan Thailand, hari ini akses ke laman perkongsian popular The Pirate Bay terhenti. Pada mulanya ianya disangkakan sebagai masalah teknikal namun pihak berkuasa Sweden telah mengesahkan polis tempatan telah mengadakan serbuan di Stockholm dalam operasi bagi mencegak cetak rompak.

Cetak RompakPihak polis Sweden walaubagaimanapun tidak mendedahkan lokasi serta adakah serbuan tersebut menyasarkan The Pirate Bay, namun oleh kerana operasi serbuan ini disertai ketua polis didalam bidang penguatkuasaan harta intelek, ia boleh dikatakan sedikit sebanyak menyasarkan kepada laman perkongsian popular. Malahan bukan setakat The Pirate Bay, laman perkongsian berasaskan Torrent yang lain seperti EZTV, Zoink, Torrage turut tidak boleh diakses.

Terdahulu pada bulan September tahun ini kerajaan Jepun juga telah memulakan operasi terhadap laman Anime & Manga yang dicetak-rompak, menghantar notis mengarahkan mereka (laman perkongsian anime popular seperti Nyaa, HorribleSubs) untuk menghapuskan dan membuang segala kandungan anime dan manga. Dengan dua kes besar berkaitan arena laman perkongsian berasaskan Torrent pada tahun ini, mungkin lebih banyak lagi usaha dilakukan pihak berkuasa seluruh duniabagi mengekang aktiviti sebegini pada tahun hadapan.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd