Carian
Pengasas Pirate Bay, Peter Sunde “Gembira” Laman Tersebut Telah Hilang
December 12, 2014 Aman

Pada awal minggu ini, pihak berkuasa di Sweden telah menyerbu The Pirate Bay, dan menutupnya daripada diakses oleh orang ramai. Sementara ramai yang menantikan ia untuk kembali beroperasi, salah seorang pengasasnya, Peter Sunde mengatakan beliau tidak kisah akan laman tersebut ditutup, walaupun untuk selamanya.

Peter Sunde mengatakan The Pirate Bay pada hari ini telah hilang jiwa dan sokongan berbanding pada awalnya. Laman tersebut juga dikatakan adalah buruk, penuh dengan masalah, menggunakan kod yang lama, dan masih kekal menggunakan rekaan yang lama.

Peter Sunde mengatakan pelbagai perkara pada laman tersebut tidak berubah setelah sekian lama – kecuali satu perkara iaitu iklan. Dari hari ke hari, lebih banyak iklan yang tidak disukai ramai yang hadir ke laman berkenaan.

Lebih kurang beberapa tahun yang lepas, Peter Sunde mengatakan telah memindahkan Pirate Bay kepada pemilik baru, yang mana dilihat mereka kurang mempunyai jiwa untuk terus mengembangkannya mahupun kompuniti disebaliknya.

Pirate Bay sebelum ini pernah ditutup lebih kurang 8 tahun yang lepas – dan ketika itu ramai yang protes disebabkannya. Tetapi pada hari ini, orang ramai seperti sudah tidak mempedulikannya, sekaligus memperlihatkan komuniti disebaliknya telah kurang mengambil berat berkenaan dengan laman berkenaan.

Sehingga hari ini, laman Pirate Bay masih tidak kembali beroperasi lagi. Mungkinkah ia akan kekal begitu untuk selamanya?

Komen