Google Mempatenkan Kaedah Mendapatkan Sampel Darah Tanpa Jarum

Diterbitkan pada Dis 7, 2015. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Google melalui bahagian Life Science (yang kini beroperasi dibawah Alphabet) memfokuskan kepada beberapa perkara berkaitan kesihatan. Untuk penyakit berkaitan diabetes, sebelum ini Google telah memperkenalkan kanta lekap pintar, dan kini mereka menerima sebuah paten untuk sebuah kaedah baru mengumpulkan kuantiti darah yang sangat kecil untuk tujuan ujian ringkas.

Pada hari ini, untuk penyakit diabetes, seringkali jarum digunakan untuk menyemak kadar gula dalam darah. Perkara ini mungkin tidak digemari ramai, dan kadang-kala kuantiti darah yang tinggi tidak diperlukan untuk tujuan berkenaan.

Google Jarum Diabetes

Melalui paten yang difailkan oleh Google ini, ia menggunakan gas zarah bersaiz mikro untuk melepasi kulit, dan mengumpulkan bebola darah bersaiz kecil ke dalam sebuah bekas dibawah tekanan.

Ia juga mungkin dilengkapkan didalam jam tangan pintar atau sebagainya yang memudahkan mereka yang mempunyai diabetes untuk menyemak kadar darah dalam gula mereka dengan mudah.

Google Jarum Diabetes

Buat masa ini, Google hanya sekadar memfailkan paten untuknya sahaja, dan tidak berkongsi sebarang perancangan untuk hadir dengan peranti berkenaan. Seperti biasa, pelbagai syarikat seringkali memfailkan paten untuk produk yang mungkin dibangunkan – tetapi tidak komersialkannya. Apa pun, jikalau produk berkenaan diperkenalkan oleh Google, ia semestinya akan membantu ramai pesakit diabetes di seluruh dunia – serta menjana pendapatan tambahan untuk Alphabet.

komen


© Amanz / 2022 Kami