Kajian Harvard Mendedahkan Cecair Perasa Untuk Rokok Elektronik Berkait Dengan Penyakit Paru-Paru

Diterbitkan pada Dis 9, 2015. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Kajian mengenai kebaikkan dan keburukkan rokok elektronik atau vape masih sedang giat dilakukan – apatah lagi dengan ramai yang memasarkannya sebagai salah satu kaedah untuk berhenti daripada merokok. Terkini, melalui salah satu kajian daripada Harvard, mereka mendapati lebih kurang 75% cecair perasa yang digunakan pada rokok elektronik mempunyai kandungan diacetyl.

Diacetyl merupakan salah satu agen perasa yang boleh dikatakan selamat untuk dimakan, tetapi menyedutnya pada kuantiti tinggi boleh membawa kepada masalah paru-paru.

Daripada kajian yang dilakukan di Harvard ini, ia melibatkan lebih kurang 51 perasa daripada jenama terkemuka pasaran, dan sekurang-kurangnya satu bahan kimia dikenal pasti pada 47 daripada 51 perasa yang diuji. Yang paling tinggi kehadirannya adalah Diacetyl – dimana kuantiti penggunaannya adalah lebih daripada apa yang ditetapkan pada tahap makmal.

Akhir-akhir ini, ramai yang memfokuskan kepada masalah nikotin sahaja pada perasa vape ini, dan mengabaikan beberapa perkara lain. Walaupun ramai memasarkan perasa vape dengan tahap diacetyl seperti pada makanan, tetapi ia dilihat tidak selamat untuk disedut – apatah lagi dengan ramai yang menghisap vape berulang-kali setiap hari.

komen


© Amanz / 2022 Kami