Cari @ Amanz

Ayat paling panas tahun 2015 mungkin adalah “barang naik”. Sejak awal tahun ini pelbagai masalah ekonomi membuatkan pelbagai harga barangan harian serta perkhidmatan dinaikkan secara mendadak. Penduduk Lembah Klang dikejutkan dengan kenaikan harga tol dan tambang kenderaan pengangkutan awam yang mencecah 100%. Selain daripada itu harga makanan dan barangan harian yang dikatakan bakal turut selepas perlaksanaan GST tidak berlaku malahan sebaliknya pula menjadi realiti. Ini membuatkan rakyat Malaysia semakin berjimat cermat sebelum membelanjakan wang mereka. Barang yang lebih murah akan sentiasa diberikan kepentingan tidak seperti dahulu. Perkhidmatan Uber dan Grabcar menjadi semakin popular tahun ini juga kerana dikatakan lebih murah berbanding menaiki teksi.

MyTeksi Protes

Kepopularan dua perkhidmatan ini mengundang kemarahan pengusaha dan pemandu teksi. Mereka mendakwa dua perkhidmatan ini menjejaskan rezeki mereka. Mereka bertindak agresif dengan menahan pemandu Uber serta merosakkan kenderaan yang mereka temui. Pihak kerajaan beberapa minggu yang lalu bertegas akan membenarkan perkhidmatan ini berterusan asalkan ia memenuhi syarat yang ditentukan. Pengusaha teksi Big Blue Capital, Datuk Shamsubahrin Ismail hari ini menggesa kerajaan supaya menetapkan kadar tambang yang mahal untuk Uber dan Grabcar sebelum membenarkan mereka beroperasi. Pada pendapat beliau, penetapan tambang yang mahal akan memastikan pengguna memilih teksi biasa berbanding dua perkhidmatan ini. Pengusaha dan pemandu teksi kini tidak perlu risau periuk nasi mereka akan terjejas di masa hadapan.

Apakah pendapat anda? Wajarkan kerajaan menetapkan kadar tambang yang mahal bagi Uber dan Grabcar bagi menjaga periuk nasi pengusaha teksi? Sebagai pengguna kami tidak kisah membayar sedikit mahal asalkan tidak perlu menaiki teksi yang usang, berbau asap rokok dan mempunyai pemandu yang memandu seperti tidak sabar untuk ke liang lahad.

 

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd